Späť na všetky články
pred 1 rokom 2886 videní | 10 minúty čítania

Kam vycestovať? Lákadlom sú najmä netradičné krajiny

Kam vycestovať? Lákadlom sú najmä netradičné krajiny
Na cestovateľský zoznam si môžete pripísať dostupné Slovinsko, ale tiež Pakistan, Etiópiu či Uzbekistan.

Pozrite si výber top destinácií, ktoré cestovateľom odporúčajú svetoznáme portály Lonely Planet, Condé Nast či World of Wanderlust. Na cestovateľský zoznam si tak možno pripíšete aj krajiny, ako sú Pakistan, Etiópia a Uzbekistan.

 

Pakistan

Keď sa povie dovolenka, málokto si predstaví Pakistan. To už však od budúceho roka rozhodne nebude platiť. Pakistan patrí medzi jedny z mála krajín, ktoré sú takmer nulovo poznačené vplyvom západu.

jazero ratti gali

Jazero Ratti Gali v údolí Neelum.

Ide o krajinu plnú vlastnej, tajomnej kultúry, priateľskej pohostinnosti a skvelého jedla. Je tiež domovom tých najneuveriteľnejších horských scenérií, ktoré môžete nájsť vo svete nájsť.

Presvedčiť sa o tom môžete aj v našom článku, ktorý sme venovali výhradne Pakistanu.

Rieka pretekajúca cez údolie Hunza v Pakistane

Rieka pretekajúca cez údolie Hunza v Pakistane.

 

Etiópia

Ak patríte medzi priaznivcov kultúry a hľadáte netypickú africkú krajinu, ktorú by ste radi navštívili, odporúčame vám návštevu Etiópie.

pohlad na uchvatne vodopady blue nile v etiopii

Pohľad na úchvatné vodopády Blue Nile v Etiópii.

Práve Etiópia totiž dokáže príjemne prekvapiť, keďže sa môžete okrem klasického safari tešiť aj na výborné možnosti pešej turistiky až do výšky 4500 m n.m. či na stretnutie s paviánmi Gelada.

Aktívne vulkáno Ertale v Etiópii patrí medzi svetové unikáty, keďže má až dve lávové jazerá

Aktívne vulkáno Ertale v Etiópii patrí medzi svetové unikáty, keďže má až dve lávové jazerá.

 

Uzbekistan

Uzbekistan bol členom Sovietskeho zväzu a po príchode do tejto krajiny sa budete aj dnes cítiť ako o krok späť v čase. Predstavte si bludisko oslnivých mozaík, zložitej architektúry i pestrej ponuky textilu. Uzbekistan predstavuje kultúrny mix, ktorý spája vplyv Ázie s prvkami ruskej, islamskej a stredomorskej kultúry.

Architektúra mesta Samarkand v Uzbekistane vás nechá v nemom úžase

Architektúra mesta Samarkand v Uzbekistane vás nechá v nemom úžase.

Zmes rôznych kultúrnych a architektonických vplyvov je možné vidieť najmä v hlavnom meste Taškent. Preskúmať slávnu hodvábnu cestu môžete aj s poznávačkou Perly Uzbekistanu – križovatky Hodvábnej cesty.

Pamätník pre obete stalinistických čistiek v hlavnom meste Taškent

Pamätník pre obete stalinistických čistiek v hlavnom meste Taškent.

 

Botswana – púšť Kalahari

Ak si občas predstavujete, aké je to žiť vo svete, kde vládnu šelmy, kde vás kone vezmú na divokú jazdu okolím a kde vládne dokonalé ticho, tak ste si pravdepodobne predstavovali púšť Kalahari v africkej Botswane.

Plameniaky na púšti Kalahari

Plameniaky na púšti Kalahari.

Väčšina cestovateľov zamieri priamo k delte Okavango, kde ich čaká dokonalá prehliadka skutočnej divočiny. Ak však hľadáte netradičné dobrodružstvo, vydajte sa preskúmať púšť Kalahari, kde môžete obdivovať šelmy tak ako nikde inde vo svete.

pust kalahari

Púšť Kalahari je domovom pravej, surovej, no o to krajšej divočiny.

 

Indonézia – ostrov Padar

Dovolenkovať originálne patrí medzi čoraz náročnejšie “disciplíny”, keďže rôzne, inokedy exotické, destinácie dnes patria medzi úplne bežné. Na svoj cestovateľský zoznam si však stále môžete pripísať aj Indonéziu.

Na ostrov Padar, ktorý je súčasťou Národného parku Komodo, sa môžete dostať letecky alebo loďou, bonusom tiež je, že tento neobývaný ostrov ročne navštívi iba zopár desiatok turistov.

ostrov padar

Ostrov Padar patrí medzi skryté perly Indonézie. Ak si chcete vychutnávať takéto výhľady bez davov
turistov, je to to pravé miesto.

Ostrov sa nachádza približne hodinu cesty východne od svetoznámeho Bali. Padar pripomína čarovný svet, kde sú krásne nielen pláže a more, ale aj okolité kopce pokryté zeleňou.

 

Taliansko – ostrov Ischia

Taliansko patrí medzi najpopulárnejšie letné dovolenkové destinácie. V poslednom období je veľmi obľúbené najmä pobrežie Amalfi, no kým ostatní smerujú najmä na Positano, Sorrento a Capri, vy sa vyberte na ostrov Ischia.

ikonicka skala na ostrove ischia

Ikonická skala pri malej dedinke Sant'Angelo na ostrove Ischia.

Ide o jedinečné miesto, kde si môžete vychutnať pokojnejšiu letnú dovolenku bez turistov – Ischiu väčšinou navštevujú najmä domáci.

Vybrať sa preskúmať Ischiu môžete aj s Idem.sk, v ponuke máme viac ako 100 hotelov nachádzajúcich sa na tomto zelenom talianskom ostrove. Pre milovníkov luxusu, výborného jedla a dychberúcich výhľadov máme aj jeden špeciálny tip – Hotel Miramare e Castello

 

Rwanda

Po neslávne známej rwandskej genocíde sa tejto africkej krajine podarilo postaviť na nohy. Rwanda sa obnovila hospodársky i turisticky – cestovný ruch pozitívne ovplyvňuje celú krajinu a prináša peniaze aj do štátnej kasy.

narodny park volcanos

Cesta do Národného parku Volcanos v Rwande, v ktorom žijú gorilie rodiny.

Keď sa dnes rozhodnete navštíviť Rwandu, môžete sa poprechádzať popri gorilách či pozorovať zlaté opice. Medzi novotvorené safari “chaty” patria Kwitonda Lodge, Kataza House, ako aj rezort v srdci lesov, ktoré sú domovom goríl – One&Only Gorilla's Nest. Ide o jedinečné spojenie človeka a prírody, ktoré môžete okúsiť práve tu.

opice v severozapadnej oblasti rwandy

Zlaté opice patria medzi ohrozené druhy, pozorovať ich však stále môžete v severozápadnej oblasti Rwandy.

 

Slovinsko

Malá a ešte donedávna turisticky nedocenená krajina v strede Európy. Reč je o Slovinsku, ktoré si pomaly získava miesto na zoznamoch vášnivých cestovateľov. Okrem populárneho jazera Bled ču hlavného mesta Ľubľana dokáže táto krajina ponúknuť oveľa viac.

slovinska rieka soča

Slovinská rieka Soča patrí medzi najkrajšie v Európe.

Vyskúšajte si rafting na slovinských riekach, turistiku v horách Jezersko či návštevu Triglavského národného parku. Do Slovinska sa rozhodne zamilujete na prvý pohľad.

jazero bled

Hlavným turistickým cieľom stále zostáva jazero Bled s kostolíkom uprostred.

 

Arménsko

V roku 2020 začne do Arménska lietať historicky prvá nízkonákladová letecká spoločnosť, preto mnohí predpokladajú, že sa táto krajina rýchlo zaradí na cestovateľské zoznamy ľudí z celého sveta.

hlavne mesto jerevan

V hlavnom meste Jerevan sa nachádzajú známe ruiny chrámu Zvartnos. V pozadí možno vidieť
majestátne pohorie Mount Ararat.

Počas návštevy Arménska rozhodne treba preskúmať hlavné mesto Jerevan, kde môžete objaviť jedinečné historické pamiatky, ako Námestie republiky, schodisko Kaskáda, ktoré je dokonalou ukážkou sovietskej architektúry, či pamätník obetiam arménskej genocídy Tsitsernakaberd.

jedna z najstarsich katedral na svete etchmiadzin

V Arménsku sa nachádza aj najstaršia katedrála na svete Etchmiadzin. Bola vysvätená v roku 303 n. l. a hovorí sa o nej, že ide o arménsku verziu Vatikánu.

V hlavnom meste nezabudnite vyskúšať autentické pochúťky a miestnu kávu, najmä v uliciach Amiryan a Mashots.

V krajine sa nachádza veľké množstvo katedrál, chrámov a kaštieľov, ktoré sa oplatí vidieť. Môžete navštíviť tieto: Khor Virap, Noravank, Geghard či staroveký rímsky chrám Garni.

klastor khor virab

Legendárny kláštor Khor Virab s výhľadom na biblický vrch Ararat.

 

Dánsko – Kodaň

Rok 2020 bude určite priaznivý aj pre hlavné mesto Dánska Kodaň. Dlhé letné dni, zima s nádychom hygge a výborné gastro zážitky sľubujú, že je Kodaň ideálne mesto na výlet počas ktoréhokoľvek ročného obdobia.

kodan

Vďaka rôznym progresívnym riešeniam je Kodaň výborným príkladom mesta, ktoré sa maximálne pokúša o trvalo udržateľný rozvoj. Do roku 2025 dosiahnuť uhlíkovú neutrálnosť.

Mesto sa všemožne snaží zlepšovať podmienky na cestovanie, naposledy rozšírením trasy metra, vďaka čomu môžu turisti skúmať aj odľahlejšie časti tohto čarovného mesta. 

V Kodani otvorili aj elektráreň CopenHill, ktorá premieňa odpad na energiu. Na streche elektrárne je zjazdovka, ktorá je zasnežovaná syntetickým snehom Neveplast a umožňuje celoročné lyžovanie.

most lille langebro

Chodci a cyklisti sa v Kodani tešia z nového netradičného mosta Lille Langebro. V Kodani tak majú cyklisti vynikajúce možnosti na presun po celom meste.

 

Argentína – El Chaltén

Dychberúca cesta Patagóniou väčšinou láka návštevníkov na svoj najznámejší klenot – čilský národný park Torres del Paine. Neďaleko sa však nachádza o niečo menej známy sused – argentínska dedinka El Chaltén.

patagonia

Vychutnajte si spoznávanie Patagónie zo základného tábora v El Chaltén.

El Chaltén je malá dedinka, ktorá sa stala populárnym základným táborom dobrodruhov, chystajúcich sa na zdolanie legendárnych žulových veží Mount Fitz Roy a Cerro Torre v národnom parku Los Glaciares.

jazero huemul

Pomerne jednoduchá hodinová túra vás zavedie k prekrásnemu jazeru a ľadovcu Huemul.

Obrovskou výhodou je, že si malebné turistické chodníky môžu vychutnať aj menej skúsení turisti. Okrem zložitých sa tu totiž nachádzajú aj úplne jednoduché a mierne náročné trasy. Nechýbajú pralesy plné bukových stromov, lagúny z roztopeného snehu a vrcholce hôr, pokryté ľadovcami.

 

Severné Macedónsko

Donedávna známe len ako Macedónsko bude podľa mnohých v roku 2020 patriť medzi obľúbené cestovateľské lokality. Malý národ ukrytý v srdci Balkánu rozhodne má čo ponúknuť. Vychýrená gastronómia, starodávne tradície a netradičná kultúra.

jazero ohrid

Jazero Ohrid patrí medzi najkrajšie ukážky prírody, ktoré možno v Severnom Macedónsku obdivovať. Je dokonca pod ochranou UNESCO a oddeľuje Macedónsko od Albánska.

Nedávno bol kompletne otvorený aj turistický chodník High Scardus dlhý až 495 km, vďaka ktorému môžete preskúmať Albánsko, Kosovo a Macedóniu.

Veľká časť turistického chodníka prechádza práve cez územie v blízkosti jazera Ohrid, kde môžete obdivovať tie najvyššie vrcholy v krajine. Príjemným bonusom je fakt, že do mesta Ohrid začali lietať viaceré letecké spoločnosti.

pobrezie egejskeho mora

Na pobreží Egejského mora sa vypína aj macedónske mestečko Kavala, ktoré je známe ako hlavné prístavné mesto východnej Macedónie. Je plné farebných historických budov a pamiatok.

Ak sa rozhodnete navštíviť Macedónsko, nevynechajte ani hlavné mesto Skopje. Nájdete tu výborné a autentické reštaurácia i kaviarne, historické objekty a múzeá. Mesto stihnete dobre preskúmať aj za tri dni, navyše večernú panorámu mesta Skopje mnohí prirovnávajú k milovanej Budapešti.

 

Náš tip: Španielsko – Andalúzia

Najznámejšie miesta Andalúzie sú pobrežia Costa del Sol (pobrežie Stredozemného mora) a Costa de la Luz (pobrežie Atlantického oceánu), plné rôznych letovísk a krásnych pláží. Vo vnútrozemí sa zasa nachádza najvyšší vrch Španielska – Mulhacén v pohorí Sierra Nevada.

cadiz

Cadiz je prekrásne prístavné andalúzske mesto, v pozadí možno vidieť aj miestnu historickú Katedrálu Santa Cruz.

Andalúzia je tiež rodným miestom horúceho flamenca. Ide o populárny hudobno-tanečný žáner, ktorý bol zapísaný do svetového nehmotného dedičstva UNESCO. Centrom flamenca je mesto Sevilla, najväčšie mesto Andalúzie, ktoré zároveň patrí medzi najkrajšie španielske mestá.

plaza de espana v seville

Plaza de España v Seville.

A kde v Andalúzii stráviť dovolenku? Z našich skúseností vrelo odporúčame populárny Rezort Evenia Zoraida Beach Resort, ktorý leží na pobreží Stredozemného mora. Vyniká výbornou polohou, keďže sa nachádza len pár metrov od nádhernej pláže.

Štvorhviezdičkový hotel Zoraida Park & Garden Resort s all inclusive službami je obľúbenou voľbou rodín s deťmi.

Viac o Andalúzii a jej najkrajších lokalitách sa dočítate v samostatnom článku. 

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88196 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania