Späť na všetky články
pred 1 rokom 36236 videní | 10 minúty čítania

Na výlete u susedov: Spoznajte 11 najkrajších miest v Maďarsku

Na výlete u susedov: Spoznajte 11 najkrajších miest v Maďarsku
Maďarsko nie je len o Budapešti. Vyberte sa sem aj za najlepšími termálnymi kúpeľmi či UNESCO pamiatkami.

Aj v apríli pokračujeme v našej sérii článkov „u susedov“. Tentokrát zavítame do Maďarska, ktorého krásy by mal poznať každý z nás, lebo naša spoločná história je úzko prepletená. Nájdete tu úžasné historické mestá, fascinujúce jaskyne, liečivé kúpele, ale aj nevídané prírodné krásy. Spoznajte bohatstvo našich južných susedov. 

 

madarsky parlament na brehu Dunaja
Pohľad na maďarský parlament v Budapešti na brehu Dunaja.

 

1. Budapešť


Dve mestá v jednom – aj tak by sa dala opísať Budapešť. Hlavným mestom Maďarska preteká Dunaj a pomyselne ho rozdeľuje na niekdajší Budín a niekdajšiu Pešť. Určite však stojí zato, aby ste navštívili obe časti.

vyhlad na Budin Madarsko
Letecký pohľad na Budín, ktorému dominuje obrovský Budínsky hrad.

Budín na pravom brehu rieky doslova dýcha históriou, ktorú naozaj stojí zato spoznať. Nájdete tu ohromujúci Budínsky hrad, veľkolepý Matyášov kostol i chýrnu Rybársku baštu s impozantným schodiskom a výhľadom do celého okolia.

Rybarska basta Budapest
Rybárska bašta je turistami mimoriadne vyhľadávaná.

V Pešti zase môžete nasať pravú atmosféru tohto mesta. Nájdete tu divadlá, kaviarne, reštaurácie, ale aj trhovisko, kde to priam vonia s tradičným maďarským jedlom. Potúlajte sa uličkami a objavíte naozaj čarovné zákutia, ale aj chýrne mestské kúpele.

vychyrene trhovisko v Budapesti
Vychýrené trhovisko v srdci Budapešti ponúka tie najlepšie špeciality.

Keď už pôjdete z jednej strany na druhú, určite sa prejdite po Széchenyiho reťazovom moste (Széchényi Lánchíd), ktorý spája obe časti mesta a je jedným zo symbolov Budapešti. Nech už sa však z neho pozriete na ktorúkoľvek stranu, celé okolie vám učaruje. Nábrežie sa dokonca dostalo aj na zoznam UNESCO.

retazovy most v Budapesti
Reťazový most v Budapešti je symbolom mesta, no najmä prepája obe časti v jeden celok.

 

2. Eger

Budapešť pozná každý, za návštevu však určite stojí aj druhé najväčšie mesto Maďarska menom Eger, ktoré je známe hneď niekoľkými pamiatkami. V prvom rade je to starobylá pevnosť priamo v srdci mesta, ktorá síce pôsobí nenápadne, no mali by ste sa tu zastaviť.

hrad v meste Eger Madarsko
Hrad priamo uprostred mesta Eger.

Keď tu budete, určite vkročte do barokovej Katedrály Jágerského biskupstva, ktorá vznikla počas panovania Štefana I., prvého kresťanského kráľa Maďarska, ktorý vládol v 10. storočí.

katedrala v meste Eger Madarsko
História tejto katedrály siaha do obdobia veľkej uhorskej slávy.

Veľkolepá katedrála od tých čias udivuje mnohých pútnikov i veriacich, a tak niet divu, že je Eger dodnes dôležitým náboženským centrom celej krajiny.

Význam mesta pochopili dokonca aj Turci, ktorí tu vystavali najsevernejší turecký minaret v Európe. Na jednom mieste sa tak mieša kresťanská aj islamská kultúra.

minaret v meste Eger Madarsko
Pohľad na minaret v maďarskom meste Eger (v pravej časti snímky).

 

3. Národný park Aggtelek

Ak máte radi podzemný svet, národný park Aggtelek je pre vás tá správna voľba. Nachádza sa tu totiž najväčšia kvapľová jaskyňa v celej Európe menom Baradla. K dispozícii je viacero typov prehliadok, a to v závislosti od vašich fyzických schopností. Určite si však vypočujte aj koncert v útrobách jaskyne, lebo je to špeciálny zážitok.

jaskyna Baradla Madarsko
Podzemné kráľovstvo jaskyne Baradla.

Park Aggtelek je chráneným územím, pričom niektoré časti sú pre turistov zatiaľ uzavreté a v iných môžu chodiť iba po vyznačených turistických trasách. Je to však výnimočné miesto na pozorovanie fauny a flóry a zároveň aj návštevu malebných okolitých dedín.

Morske oko v narodnom parku Aggtelek
Morské oko v národnom parku Aggtelek. 

 

4. Hollókő

Slováci majú Čičmany, Maďari zas Hollókő. Malá dedinka má síce iba dve historické ulice, no aj napriek tomu sa neraz dostane na zoznamy najkrajších miest v Maďarsku.

dedinka Holloko v Madarsku
Tradičné domce v maďarskej dedinke Hollókő.

Jedinečná architektúra zachovaná z čias 17. až 18. storočia, udržiavané tradície a čulý život miestnych obyvateľov, ktorí v domcoch ešte stále bývajú, robia z tejto dediny naozaj živý kus histórie.

domace obyvatelstvo v dedinke Holloko
V dedinke žijú najmä starší obyvatelia, ale dobrá nálada im nikdy nechýba.

Hollókő nie je totiž skanzen, ale obývaná dedina, a preto sa dostala na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Navštívte miestny kostolík priamo v srdci dedinky, múzeum, ale aj neďaleký hrad, ktorý stráži toto úchvatné miesto na severe Maďarska.

hrad v dedinke Holloko
Stredoveký hrad pochádza z 13. storočia.

 

5. Győr

Ak máte radi túlanie sa mestskými uličkami, Győr je pre vás správna voľba. Nepotrebujete tu žiadny konkrétny cieľ, za ktorým by ste šli, pretože na každom kroku natrafíte na niečo jedinečné.

mesto Gyor Madarsko
Panoráma mesta s riekou Raba.

Korene mesta siahajú až do obdobia Keltov a Rimanov. A že je to naozaj starobylé miesto, o tom svedčí aj kapitula v Starom meste. Tróni na kopci, pod ktorým sa zlievajú rieky Dunaj, Raba a Rebca.

romanticke ulicky v meste Gyor
Romantické uličky v Győri.

Určite by ste však nemali vynechať ani Kostol sv. Ignáca z Loyoly – nádhernú ozdobenú benediktínsku katedrálu, ktorú návštevníci označujú ako „potrava pre dušu“. Pozornosť si taktiež zaslúži pompézna mestská radnica.

katedrala sv. Ignaca z Loyoly
Katedrála sv. Ignáca z Loyoly.

radnica mesta Gyor
Radnica mesta Győr.

 

6. Národný park Hortobagy

Založený bol už v roku 1973 a dodnes si drží niekoľko prvenstiev. Je to prvý národný park v Maďarsku a aj najväčšia chránená oblasť v krajine. Zároveň je to aj najväčší poloprírodný trávny porast v Európe, ktorého alkalická step sa datuje na približne 10 000 rokov.

tradicne obleceny madarsky pastier csikos
Tradične oblečený maďarský pastier csikos so sivým dobytkom, ktorý je pre túto oblasť typický.

Divoké kone aj ďalšie zvieratá žili na tejto stepi už počas doby ľadovej. Kone a rovnako aj dobytok sa tu stále pasú a pohľad na ne je naozaj na nezaplatenie. Pozorovať tu môžete aj vtáky, v parku žije až 342 druhov.

Veľkou atrakciou je most s deviatimi oblúkmi z polovice 19. storočia, ktorý slúžil pre ľudí najmä v čase, keď boli trávnaté porasty zaplavené. Vidieť sa oplatí aj romanticko vyzerajúci mlyn Kareag.

most v narodnom parku Hortobagy
Turistickou atrakciou je aj tento most s deviatimi oblúkmi.

 

7. Pannonhalma

Levanduľové polia, vinice, krásna príroda a nad tým všetkým kláštor. Nie, nie ste vo Francúzsku, ale u našich južných susedov v Maďarsku. Takýmto romantickým prostredím sa môže pochváliť romantické mestečko Pannonhalm, ktoré je zapísané v UNESCO.

klastor Pannonhalma Madarsko
Kláštor Pannonhalma je ešte stále zahalený rúškom tajomstva.

Benediktínsky kláštor na vrchole kopca stál už na prelome prvého tisícročia, prvá zmienka o jeho výstavbe sa datuje do roku 996.

kniznica v meste Pannonhalma
Jednu z najkrajších knižníc nájdete práve tu. Zapísaná je v UNESCO.

Vyjsť sem naozaj stojí za to, lebo okrem návštevy krásnych historických budov si môžete vychutnať aj nádherný panoramatický pohľad. Zájsť môžete aj do neďalekého arboréta, kam sa oplatí prísť najmä zjari, keď všetko zazelená a rozkvitne.  

levandulove polia v meste Pannonhalma
Okolie je posiate levanduľovými poliami.

 

8. Hevíz

Maďarsko nie sú len krásne mestá či lány. Naši južní susedia majú tiež bohatstvo v podobe termálnych kúpeľov. Topkou medzi nimi je jednoznačne Hevíz, ktorý patrí medzi najväčšie termálne jazerá na svete.

Teplota vody sa tu pohybuje od 24 do 37 stupňov Celzia, čo je príjemné aj počas chladnejších mesiacov. Hevíz je však obľúbený ako celoročná destinácia, lebo o tamojšej vode sa traduje, že je liečivá.

termalne jazero Heviz Madarsko
Termálne jazero Hevíz patrí k najväčším svojho druhu na svete. 

V okolí nájdete množstvo ubytovacích možností a reštaurácií s kvalitnými službami. Koná sa tu aj viacero koncertov či festivalov s jedlom. Nájdete tu teda všetko, čo k oddychu patrí.

letecky pohlad na termalne jazero Heviz
Letecký pohľad na termálne jazero Hevíz.

 

9. Šoproň

Na zozname najkrajších miest v Maďarsku nemôže chýbať Šoproň. Mesto bolo založené už v časoch rímskych, no keďže sa nachádza neďaleko hraníc s Rakúskom, v priebehu histórie sa jeho vlastníctvo menilo. Až hlasovanie z roku 1921 rozhodlo, že napokon by malo byť súčasťou Maďarska a nie Rakúska. Vyslúžilo si však prezývku „lojálne mesto“.

vyhlad na mesto Sopron
Pohľad z výšky na mesto Šoproň.

Žiaľ, mesto bolo počas druhej svetovej vojny značne spustošené. Niektoré z jeho stredovekých stavieb však škodám unikli a zachovali sa do dnešných čias.

Určite sa zastavte aj v miestnych vinárničkach, lebo táto lokalita je chýrna svojím červeným a bielym vínom. A ak by ste zatúžili po horách, vydajte sa do neďalekých Álp, kde vás čaká skvelá turistika.

poziarna veza v meste Sopron
Časť hlavného námestia so slávnou požiarnou vežou v pozadí.

 

10. Balaton

Balaton bol kedysi snom mnohých Slovákov, pretože dostať sa k nemu bolo len pre vyvolených. „Maďarské more“ je vďaka rozlohe 591 kilometrov štvorcových najväčším jazerom v celej strednej Európe a dodnes zostáva obľúbenou dovolenkovou destináciou.

jazero Balaton Madarsko
Pri Balatone sa budete cítiť skoro ako pri mori.

Služby sú tu na veľmi dobrej úrovni. Nájdete tu mnoho ubytovacích zariadení, reštaurácií a plážových oddychových zón. Voda v lete je príjemná a bonusom sú aj rôzne kultúrne podujatia, ktoré sa tu pravidelne konajú.

festivaly pri jazere Balaton Madarsko
Na Balaton mnohí cestujú nielen za oddychom, ale aj na festivaly. Obľúbeným je napríklad Balaton Sound.

 

11. Ostrihom

Krásnou bodkou na záver je Ostrihom, ktorý sa nachádza iba kúsok od našich hraníc naproti mestu Štúrovo. História tohto mesta siaha až do čias starovekého Rímu, keď tu stála osada Salvio Mansio. Veľkú slávu však zažilo aj za čias Slovanov, ktorí tu strážili hranicu Nitrianskeho kniežatstva na rieke Dunaj. Na kultúre mesta sa však podpísali aj Maďari či Turci.

vyhlad na mesto Ostrihom
Pohľad na Ostrihom (vľavo) a naproti ležiace Štúrovo.

Dominantou mesta je Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha, ktorá bola postavená podľa vzoru Baziliky sv. Petra v Ríme. Ak sa vám teda nechce cestovať až do „večného mesta“, krásu na štýl Vatikánu si môžete vychutnať práve tu.

bazilika v meste Ostrihom
Dominantou mesta je bazilika, ktorá nápadne pripomína tú vatikánsku.

Ak ste milovníkmi histórie, určite by ste však mali navštíviť aj miestnu obrazáreň, knižnicu a archívy, kde nájdete množstvo materiálov, viažucich sa k dejinám Slovenska. Ostrihom síce leží oficiálne na maďarskej strane Dunaja, ale čo sa týka dejín, viaže sa aj k nášmu Slovensku. Toto výnimočné miesto by preto mal poznať každý z nás.

interier baziliky v Ostrihome
Interiér baziliky je mimoriadne bohato zdobený.

Máte radi v Maďarsku aj iné unikátne miesta, ktoré sme v našom článku nespomenuli? Napíšte nám o nich v komentári. :)

Súvisiace články
pred 1 rokom 86964 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85022 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania