Späť na všetky články
pred 1 rokom 72450 videní | 6 minúty čítania

17 tradičných gréckych jedál, ktoré by ste mali ochutnať počas vašej dovolenky v Grécku

17 tradičných gréckych jedál, ktoré by ste mali ochutnať počas vašej dovolenky v Grécku
Aké grécke špeciality by ste si počas dovolenky v tejto krásnej krajine určite nemali nechať ujsť?

Úprimne – koľkokrát ste už boli na dovolenke a jediné, čo ste jedli, boli jedlá z hotelovej reštaurácie? Netvrdíme, že je to zlé, ale urobiť to v Grécku by bola naozaj veľká škoda. Miestne reštaurácie totiž ponúkajú z gréckej kuchyne oveľa viac, a verte, stojí to za to. Aké grécke špeciality by ste teda počas svojej dovolenky v tejto krásnej krajine mali ochutnať?

Vybrali sme pre vás 17 tých najznámejších, z ktorých si určite vyberiete – či už máte radi mäsité jedlá, vegetariánske alebo sladké. :-)

 

Tzatziky

Toto jedlo je také veľmi jednoduché, ako veľmi je dobré. Ide o biely jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom a korením. Podáva sa zvyčajne ako predjedlo alebo ako príloha k šalátom či do gyrosu. A určite si ho zamilujete.

Zdroj: wikimedia.org

 

Fasolatha

Toto tradičné grécke jedlo síce nie je vo svete veľmi známe, ale napriek tomu zastáva čestné miesto v gréckej kuchyni. Ide o jednoduchú, ale zato výdatnú fazuľovú polievku z bielej fazule, paradajok a zeleniny, ako sú cibuľa, mrkva či zeler. Často sa dochucuje tymianom, petržlenom a bobkovým listom.

Zdroj: Rachel Hathaway, flickr.com

 

Koulouri

Vidieť Grékov, ako jedia koulouri, okrúhle pečivo posypané sezamom, môžete predovšetkým ráno, keď si ho dávajú spolu s kávou na ceste do práce. Ide teda o bežnú raňajkovú „to go“ klasiku.

tradicne grecke jedlo

Zdroj: wikimedia.org

 

Baklava

Obľúbený sladký zákusok baklava je skutočnou pochúťkou. Ide o koláč, ktorý tvorí niekoľko vrstiev lístkového cesta, ktoré spája zmes posekaných orechov so sladkým medom či sirupom.

 

Dolmades

Ako prílohu k hlavnému jedlu môžete v Grécku dostať dolmades – vínne listy plnené ryžou, mäsom a bylinkami, zapečené s omáčkou z vajec a citrónu.

Zdroj: Geoff Peters, flickr.com

 

Choriatiki

Toto jedlo je pri návšteve Grécka povinnou jazdou. Ide totiž o vychýrený grécky šalát, ktorý sa skladá z rajčín, uhoriek, šalátu, cibule, olív, slaného syru feta, a to všetko poliate kvalitným olivovým olejom. Aj vám sa zbiehajú slinky?

 

Taramosalata

Táto grécka špecialita sa obvykle podáva ako predjedlo na toastoch alebo ako dip. Pripravuje sa z chleba, ktorý sa najskôr namočí vo vode a následne dobre vyžmýka. Do neho sa potom pridáva cibuľa, olivový olej, ikry, citrónová šťava a niekedy i smotana či cesnak.

Zdroj: wikimedia.org

 

Souvlaki

Jedlo, ktoré môžeme označiť za grécky fastfood. Aj to je souvlaki, ktoré sa pripravuje z naloženej jahňaciny alebo kozľaciny, ktorá sa ako špíz opeká na paličke. Ugrilované mäso sa potom podáva v pita chlebe s paradajkami, cibuľou, čili a tzatziky.

tradicne grecke jedlo

Toto jedlo je pritom veľmi podobné rozšírenému gyros, ktorý však na rozdiel od souvlaki tvoria na sebe naukladané plátky mäsa, opekané na zvislom ražni.

 

Saganaki

Tento grécky pokrm je nám, Slovákom, určite veľmi blízky. Ide totiž o grécku obdobu vyprážaného syra. Väčšinou sa pripravuje z ovčieho alebo kozieho syra na malej panvici a podáva sa pokvapkaný citrónovou šťavou.

Zdroj: wikimedia.org

 

Sfougata

Pri vyprážanom jedle ešte zostaneme. Obľúbenou gréckou vyprážanou špecialitou je totiž aj sfougata, v oleji smažené guličky, ktoré sa pripravujú zo zmesi vajec, syra a korenín.

Zdroj: uniquesailing.gr

 

Spanakopita

Najbežnejším gréckym koláčom nie je ani tak sladká baklava, ako skôr špenátová spanakopita. Ide o slaný špenátovo-syrový koláč z lístkového cesta, ochutený kôprom. Na jeho prípravu sa používa, samozrejme, tradičný grécky feta syr.

Zdroj: Sodexo's Spanakopita, flickr.com

 

Loukoumades

Na prvý pohľad sa môžu laukomades ponášať na vyprážané guličky sfougata. Tentoraz však ide o sladké jedlo, ktoré je veľmi podobné našim klasickým šiškám. Gréci ich však nejedia iba počas fašiangov či Vianoc, ale kedykoľvek, keď im na ne príde chuť. Podávajú ich poliate medovým sirupom a so štipkou škorice, bohato posypané lieskovcami.

 

Galaktoboureko

Pokračujeme sladkými chuťami. Teraz vám predstavíme obľúbený grécky dezert galaktoboureko. Ešte raz... ga-lak-to-bou-re-ko. Skutočne to má ťažký názov. :-)

Ide o krupicové koláče z lístkového cesta zaliate sladkým sirupom a voňajúce po pomarančoch. Najlepšie chutia čerstvo vytiahnuté z rúry.

tradicne grecke jedlo galaktoboureko

Zdroj: Edsel Little, flickr.com

 

Pastitsio

Grécke jedlo pastitsio sa veľmi podobá na talianske lasagne. Vyrába sa z vrstveného mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa s omáčkou. Na rozdiel od lasagní sa však pastitsio robia s malými makarónmi, nie s cestovinovými plátmi.

Zdroj: Katrin Gilger, flickr.com

 

Fava

Fava je grécka nátierka zo žltého poleného suchého hrachu, dosť podobná hummusu. Rozvarený hrášok sa rozmieša s citrónovou šťavou, cesnakom a potom sa posolí a okorení. Výborná vec pre vegetariánov. :-)

Zdroj: wikimedia.org

 

Musaka

Hoci je musaka tradičným jedlom na celom Balkáne a Blízkom východe, jej najznámejší variant pripravujú práve Gréci.

Jedlo sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky.

Zdroj: wikimedia.org

Pozor, keď sa rozhodnete ochutnať grécku musaku, hľadajte naozaj kvalitnú reštauráciu. Inak môžete dostať len podradný rozmrazený polotovar, ktorý vám môže pokaziť dojem z tohto výborného jedla.

 

Olivy

A aký by to bol zoznam tradičných gréckych jedál, keby sme tu nespomenuli olivy? Keď budete v Grécku, určite si ich doprajte a urobte si aj zásoby na domov.

Chutia vynikajúco a ak natrafíte na skutočne kvalitné, sú neporovnateľne lepšie od tých, ktoré si bežne kupujeme v supermarketoch. Nebojte sa vyskúšať ani plnené olivy. Napríklad také, ktoré majú vo vnútri mandle, sú hotovou lahôdkou.

rozne druhy greckych oliv

Autor: Evelína Jakubcova

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85271 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania