Späť na všetky články
pred 1 rokom 3757 videní | 5 minúty čítania

Ružové pobrežie a vzácny národný park: Ostrov Komodo zaslúžene patrí k novým 7 divom sveta

Ružové pobrežie a vzácny národný park: Ostrov Komodo zaslúžene patrí k novým 7 divom sveta
Vedeli ste, že Indonézia pozostáva z vyše 17-tisíc ostrovov? Jedným z nich je aj Komodo, ktorý sa zaradil medzi nových 7 divov sveta.

Vedeli ste, že Indonézia pozostáva až z vyše 17 500 ostrovov? Jedným z nich je aj ostrov Komodo, ktorý sa zaradil medzi nových 7 divov sveta. A my sa tomuto výberu ani trochu nedivíme.

S celkovou rozlohou 390 kilometrov štvorcových a populáciou len 2000 obyvateľov nejde o typické letovisko, ale o miniatúrnu exotickú destináciu, ktorú turisti navštevujú počas dovolenky v tomto regióne.

Okrem nádherného pobrežia tu na nich čaká aj vzácne živočíšstvo, ktoré nikde inde na svete neuvidia.

 

Vzácny národný park

Začnime však postupne. Komodo leží medzi provinciami Západná Nusa Tenggara a Východná Nusa Tenggara. Celý ostrov, spolu s niekoľkými menšími, je súčasťou Národného parku Komodo.

Ten sa stal populárny najmä vďaka tomu, že tu prebýva najväčší žijúci jašter na svete – varan komodský, ktorého v tomto článku ešte spomenieme.

Okrem neho sú neodmysliteľnou súčasťou parku divé ošípané, byvoly vodné, opice, ojedinelé hady a vzácny jeleň Sumba.

narodny park komodo

Národný park Komodo (na obrázku) je jedinečný vďaka vzácnej faune a flóre.

Tak ako živočíšstvo, aj tamojšia flóra je niečo, čo našinec len tak hocikde neuvidí. Až 70 % ostrova totižto tvorí savana. Zvyšok územia pokrývajú monzúnové lesy a tropické pralesy.

Samozrejme, pobrežie za vnútrozemím vôbec nezaostáva. Dôkazom toho sú nádherné pláže. Najznámejšou a jednou z najkrajších je Ružová pláž, ktorá sa nachádza vo východnej časti ostrova.

ruzova plaz na ostrove komodo

Ružová pláž na ostrove Komodo.

Ako názov naznačuje, pláž je typická svojím jedinečným ružovým sfarbením. Pôvodcom netradičného vzhľadu je kombinácia bieleho piesku a červeného pigmentu, ktorý produkujú drobné koralové organizmy.

Najlepšie urobíte, ak sa na pláž vyberiete v čase západu slnka. Vtedy ju uvidíte v plnej kráse a vyhotovíte si tie najoriginálnejšie fotografie.

ostrov komodo ruzova plaz

 

Ostrov Lawa Darat Gili

Od ružovej pláže poďme viac na sever, konkrétne na ostrov Lawa Darat Gili, ktorý ku Komodo patrí.

Keďže Lawa Darat Gili leží v bezprostrednej blízkosti hlavného ostrova, aj tamojšia flóra je úplne rovnaká. V období sucha tu narazíte na savanu a tá sa za dažďa mení na zeleň.

A hoci je samotný ostrovček veľmi pekný, hlavným lákadlom je jeho pobrežie a vrchol ostrova, odkiaľ máte najkrajší výhľad na západ slnka.

ostrov lawa darat gili

Ostrov Lawa Darat Gili je miesto, odkiaľ budete mať najlepší výhľad na západ slnka.

Pri Lawa Darat Gili a všeobecne v okolí ostrova Komodo je obľúbenou aktivitou potápanie a šnorchlovanie. Turistov sem ťahajú najmä koralové útesy a vzácne ryby.

Podľa našich informácií sa v tejto oblasti nachádza až 253 koralových druhov a 1000 druhov rýb. Niektorí odvážlivci si dokonca počkajú na noc a vtedy pozorujú podmorský svet.

Nebudeme sa ale diviť, ak vám takýto adrenalín spôsobí obavy. Do neskorších hodín by ste si však určite mali počkať na Mliečnu cestu. Tá sa nad Komodo a jeho priľahlými ostrovmi ukazuje nanajvýš jasne, a tak vytvára nádherné nebeské divadlo.

mliecna cesta nad ostrovom padar

Mliečna cesta nad ostrovom Padar, ktorý leží neďaleko Komodo.

 

Zrušený zákaz

Predtým, než sme sa rozpísali o všetkých ostrovných krásach, spomenuli sme vzácneho varana komodského. No a teraz sa k nemu opäť vrátime.

Jašter, ktorý dorastá až do dĺžky troch metrov, je obrovským lákadlom ostrova Komoda. Pohľad naň láka turistov aj napriek tomu, že zviera zabije svoju korisť len jediným jedovatým uštipnutím. Okrem toho, že sa k nim ľudia neboja priblížiť, zostáva paradoxom i to, že ich vo veľkom kŕmia.

Tamojšie ministerstvo životného prostredia zostáva znepokojené, pretože takéto spôsoby zapríčiňujú, že zvieratá sa stávajú povoľnejšie a na jedlo od návštevníkov si veľmi rýchlo zvykajú.

varan komodsky

Na ostrove Komodo prebýva najväčší žijúci jašter na svete – varan komodský.

Aby turisti nezasahovali do prirodzeného správania varana komodského, indonézske úrady ohlásili zatvorenie ostrova Komodo na celý jeden rok. O pár mesiacov nato sa však objavila správa, že úrady toto rozhodnutie zmenili a ostrov zostane pre turistov otvorený.

Podľa guvernéra provincie Východná Nusa Tenggara namiesto toho prichádza do úvahy zvýšenie poplatku za vstup do národného parku. Je teda možné, že po novom si budú návštevníci musieť zaplatiť až 500 dolárov, aby sa dostali do parku a videli varana komodského naživo.

 

Ako a kedy sem vyraziť

V okolí ostrova Komodo sa dá potápať počas celého roka. No predtým, než sa sem vyberiete, majte na mysli, že v tomto podnebnom pásme sa strieda obdobie sucha (apríl až december) s obdobím dažďa (január až marec). Najlepšie urobíte, ak sa sem vyberiete v období sucha.

Čo sa týka dopravy, ostrov je dostupný po jednej zaužívanej trase. Najprv sa musíte letecky dostať na Bali. Odtiaľ môžete ísť lietadlom alebo loďou do mesta Labuan Bajo, ktoré leží v provincii Východná Nusa Tenggara.

Lodná doprava je síce lacnejšia, no zvyčajne trvá až 36 hodín.

labuan bajo

A keď už budete v Labuan Bajo, odtiaľ sa dá na Komodo dostať jedine loďou. Cesta trvá tri až štyri hodiny.

V hlavnej dovolenkovej sezóne (máj – júl) si miesto môžete rezervovať online. Keď je však ľudí menej, stačí deň vopred nahlásiť záujem o miesto na lodi, ktorá smeruje z Labuan Bajo na ostrov Komodo.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86681 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania