Späť na všetky články
pred 1 rokom 137721 videní | 7 minúty čítania

6 menej známych ostrovov Európy, ktoré treba zažiť, kým ich ešte nezaplavia davy turistov

6 menej známych ostrovov Európy, ktoré treba zažiť, kým ich ešte nezaplavia davy turistov
Ak nepatríte k priaznivcom komerčných dovoleniek a máte radi pokoj pri mori, tento článok je určený pre vás.

Ak nepatríte k priaznivcom komerčných dovoleniek a máte radi pokoj v príjemnom prostredí pri mori, tento článok ste si otvorili správne. Predstavíme vám v ňom totiž šesť európskych ostrovov, ktoré sa síce neobjavujú často v dovolenkových katalógoch, no ponúknu vám možnosť stráviť peknú dovolenku na čistých plážach, pokojných promenádach a pri priezračne čistom mori. Idete?

 

1. Porquerolles, Francúzsko

Tento takmer nedotknutý a mimoriadne pokojný ostrov leží len pár kilometrov od rušného Saint Tropez. A hoci nemožno povedať, že by ostrov Porquerolles turisti vôbec nenavštevovali, turistický ruch sa tu ešte stále nerozmohol.

Až dve tretiny tohto ostrova sú totiž súčasťou veľkého chráneného národného parku.

ostrov-porquerolles

Okrem dopravnej obsluhy tu teda neuvidíte prakticky žiadne autá. Na výlety sa chodí pešo alebo na bicykli. Ale rozhodne stoja za to. Nájdete tu totiž úžasné jasnobiele pláže, borovicové a eukalyptové lesy, no čo je najdôležitejšie, pokoj, pohodu a čistý vzduch.

ostrov-porquerolles-francuzsko

 

Ostrov síce nie je veľký, ale pozdĺž prístavu tu nájdete aj kamenné pevnosti, ktoré kedysi bránili Porquerolles proti pirátom a neskôr proti nacistom.

Na to, aby ste ostrov spoznali, vám v pohode vystačia tri až štyri dni. Avšak ak si chcete dosýta užiť pokoj a oddych, nič vám nebude brániť v tom, aby ste tu zostali aj dlhšie.

neznamy-ostrov-porquerolles-francuzsko

 

2. Dugi Otok, Chorvátsko

Chorvátsky ostrov Dugi Otok (v preklade Dlhý ostrov) síce nemá veľmi rozvinutý cestovný ruch a nenájdete tu ani množstvo lukratívnych hotelov, ale zato sa môže pochváliť prírodnými krásami, aké sa len tak niekde nevidia.

Za zmienku určite stojí záliv Telašćica na južnom cípe ostrova, ktorý je jedným z najlepšie chránených prírodných prístavov na Jadrane.

utesy-ostrova-dugi-otok

Útesy Parku prírody Telašćica

 

Ako už býva v Chorvátsku zvykom, aj tu nájdete čistučké kamenné pláže. Avšak s tým rozdielom, že zatiaľ čo vo vyhľadávaných strediskách sa turisti tlačia hlava na hlave, tu vás čaká úplný pokoj a dostatok priestoru.

ostrov-dugi-otok-chorvatsko

 

Neďaleko Parku prírody Telašćica nájdete aj pestrofarebnú rybársku dedinku Sali s prístavom, kde sú približne tri reštaurácie, niekoľko obchodíkov, cukráreň, hotel a pošta. Blízko je aj vyhľadávaná tustistická lokalita – Národný park Kornati.

Takže ak máte radi atmosféru Jadranu, tradičné malé chorvátske pláže, pokoj a prírodu, bude sa vám tu páčiť.

dedinka-ostrova-dugi-otok

Rybárska dedinka Sali

 

3. Formentera, Španielsko

Tak ako je pokojný francúzsky ostrov Porquerolles v kontraste s neďalekým rušným Saint Tropez, španielsky ostrov Formentera sa na rozdiel od neďalekej Ibizy taktiež vyhol masovému turizmu.

Formantera sa pritom zvykne označovať ako “menšia sestra divokej Ibizy”.

plaz-ostrova-formentera

Pláž na južnom piesočnom pobreží ostrova Formentera

 

Ide o najmenší obývaný ostrov španielskeho súostrovia Baleáry a dostať sa naň dá jedine loďou z Ibizy. Práve kvôli tomu, alebo, lepšie povedané, vďaka tomu sem nechodia davy turistov.

Kto sem totiž zavíta, môže si naplno vychutnať až 20 kilometrov čistých piesočnatých pláží s takou priezračnou vodou, akú ste možno ešte nikdy nezažili.

Na ostrove totiž rastie rastlina posidedonia prairie, ktorá dokáže čistiť vodu od nečistôt, vytvára útesy a chráni ich pred eróziou. Ide o veľkú vzácnosť, pretože táto rastlinka je na pokraji vyhynutia.

plaz-es-calo-des-mort-ostrov-formentera

Pláž Es Calo des Mort

 

Ostrov si dokonca zamiloval aj svetoznámy spisovateľ Jules Verne, ktorý do tohto miesta zasadil dej svojej knihy s názvom Hector Servadac: Cesta slnečnou sústavou.

PS: Ak si chcete užiť ostrov čo najlepšie, prejdite ho na bicykli. Nájdete tak aj miesta, na ktoré sa nedostanú zvedaví výletníci, ktorí sem chodievajú na zájazdy loďou z Ibizy.

ostrov-formentera

 

4. Egadské ostrovy, Taliansko

Súostrovie Egadské ostrovy leží blízko severozápadného pobrežia Sicílie. A len aby bolo jasné, hlavným zdrojom obživy na tomto ostrove nie je turizmus, ale rybolov. :-)

ostrov-levanzo

Ostrov Levanzo, najmenší z troch Egadských ostrovov

 

Napriek tomu majú tieto ostrovčeky čo ponúknuť aj dovolenkárom.

plaz-ostrova-favignana

Priezračné vody pláže na najväčšom ostrove Favignana

 

Krásne pláže, ktorých vody suverénne môžu konkurovať Karibiku, morské jaskyne ostrova Favignana, romantické zákutia skalného ostrova Levanzo a, ako inak, vynikajúce čerstvé ryby všade, kam sa vyberiete najesť.

kamenna-plaz-ostrova-favignana

Kamenná pláž ostrova Favignana

 

5. Ithaka, Grécko

Grécky ostrov Ithaka je nezávislým ostrovom, ktorý patrí k väčšej Kefalónii, blízko ktorej sa nachádza. Hneď na začiatok máme pre vás jednu zaujímavosť – práve tu strávili svoje medové týždne britský korunný princ Charles a jeho prvá manželka Diana.

ostrov-ithaka

 

Ďalšia zaujímavosť – tento ostrov bol mýtickým domovom gréckeho hrdinu Odysea.

Tento ospalý ostrov však neukrýva len dávne mýty a príbehy, ale aj nedotknuté pláže ukryté, ktoré sú prístupné len loďou.

zaliv-afales-bay

Vyhľadávaný záliv Afales Bay

 

Samozrejme, Ithaka nie je žiadny pustý ostrov. V hlavnom a najväčšom meste ostrova s názvom Vathy, v ktorom sa nachádza aj prístav, žije približne 1900 ľudí. Ideálny počet na pokojnú dovolenku, ale aj dostupné obchodíky, ubytovanie a reštaurácie.

mesto-vathy

Vathy, najväčšie mesto ostrova

 

6. Gozo, Malta

Ostrov Gozo je druhým najväčším ostrovom súostrovia Malta. Cesta trajektom z hlavného ostrova Malta do prístavu Mgazz na ostrove Gozo má dĺžku vyše päť kilometrov.

Podobne ako grécka Ithaka, aj ostrov Gozo je opradený legendami. Gozo je totiž taktiež bájnym ostrovom z gréckych mýtov, podľa ktorých práve tu prežil Odyseus s nymfou Kalypso niekoľko rokov.

Podľa Kalypso je dokonca na ostrove pomenovaná jaskyňa, ktorá sa nachádza len neďaleko najväčšej a podľa mnohých aj najkrajšej pláže ostrova s názvom Ramla Bay. Ľudí sem láka najmä čistučká voda a jemný piesok.

plaz-ramla-ostrov-gozo

Pláž Ramla

 

Okrem krásnych pláží sa však toho dá na ostrove vidieť oveľa viac. Navštíviť sa tu určite oplatí hlavné mesto ostrova Victoria (medzi domácimi známe aj ako Rabat), ktoré leží na úpätí starodávnej pevnosti. O historické pamiatky tu nie je núdza.

mesto-victoria-ostrov-gozo

Historické mesto Victoria, známe tiež ako Rabat

 

K ďalším neobyčajným miestam ostrova kedysi patril aj gigantický skalný oblúk, ktorý si vyslúžil názov Azúrové okno. Dva osemdesiat metrov vysoké stĺpy spojené vodorovným kamenným oblúkom s dĺžkou 100 metrov totiž v minulosti ponúkali krásny pohľad na oblohu i more súčasne.

sklany-obluk-ostrova-gozo

Vyhľadávaný skalný oblúk ostrova Gozo sa po búrke v roku 2017 zrútil do mora.

 

Žiaľ, Azúrové okno sa v marci roku 2017 po silnej búrke zrútilo do mora a nielen Gozo, ale celá Malta prišla o veľkú turistickú atrakciu. To však ostrovu neuberá na kráse a, naopak, pridáva mu viac na “nekomerčnosti”.

Stále je tu totiž množstvo úžasných útesov, ktoré ponúkajú nádherné výhľady na šíre more.

lokalita-xlendi-bay-ostrova-gozo

Útesy ostrova Gozo v lokalite Xlendi Bay

 

Ak však predsa len pred ostrovčekom Gozo dáte prednosť hlavnému a tiež rušnejšiemu dovolenkovému ostrovu Malta, určite si na Gozo spravte výlet. Verte, bude to stáť za to. :-)

Autor: Kristína Biela

malta-banner
Súvisiace články
pred 1 rokom 86600 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 83887 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82567 videní | 6 minúty čítania