Späť na všetky články
pred 1 rokom 87028 videní | 6 minúty čítania

7 skvelých destinácií na 'letnú' dovolenku v októbri

7 skvelých destinácií na 'letnú' dovolenku v októbri
Jeseň neznamená koniec piesočnatým plážam, slnečným dňom ani teplému počasiu. Stačí si sadnúť do lietadla.

Dovolenka v októbri je jednou z posledných možností, kedy si užiť zvyšky teplého a slnečného leta na pobreží Stredozemného alebo Egejského mora. Ak sa neuspokojíte s tým, čo po sebe v Európe zanechalo leto a chcete si užiť dovolenku naplno, vyberte sa do niektorej z krajín, ktorú obmýva Arabské more.

 

1. Maurícius

Ostrov obklopený Indickým oceánom ponúka v októbri ideálne podmienky na oneskorenú, no o to príjemnejšiu dovolenku. Teplota sa tu začiatkom jesene drží na prijateľných 26 °C. Október je na Mauríciu zároveň jeden z najsuchších a najslnečnejších mesiacov.

Dni sú tu teda teplé, no nie úplne tropické. Ostrov je vhodný pre priaznivcov aktívneho relaxu, no ponúka aj množstvo príležitostí pre nerušený oddych.

mauricius a jeho krasne plaze

 

Nech sú vaše preferencie akékoľvek, z dovolenky na Mauríciu si odnesie množstvo zážitkov úplne každý. Veď napokon, jazda po Safari, fotografovanie s prastarými korytnačkami či tyrkysovo sfarbené more sú veci, ktoré nenájdete len tak v hociktorej krajine.

 

 

2. Turecko

Letná sezóna na južnom pobreží Turecka pretrváva aj počas októbra. Teplota vody Egejského mora je stále príjemná, no v októbri vás môže prekvapiť menší počet dovolenkárov ako počas hlavnej sezóny. Pripravte sa na vysoký štandard za prijateľné ceny. Luxusné turecké hotely sú v súčasnosti dostupné za veľmi výhodné ceny.

plaz v turecku

Jedno z najteplejších miest Turecka je Dalaman. V októbri sa tu priemerná najvyššia teplota pohybuje okolo 26 °C.

Príjemným spestrením vašej neskoršej dovolenky môžu byť napríklad malebné rybárske dedinky alebo o niečo väčšie pôvabné mestá. Jedným z takých je napríklad Alaçati. Mestečko na západnom pobreží Turecka je už dlhé roky známe vďaka svojim unikátnym domčekom a romantickým uličkám.

turecka ulicka plna kvetov

 

Pokiaľ patríte medzi milovníkov vodných športov, na kryštálovo čistých vodách mesta Alaçati môžete surfovať takmer vždy. Stabilný vietor tu pretrváva priemerne až 300 dní v roku.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch v Turecku

 

3. Cyprus

Jedna z najlepších dovolenkových destinácií na jeseň. Ostrov vás uchváti nielen príjemnou teplotou, ale aj bohatou históriou, kultúrou, nádhernou prírodou a pobrežím, ktoré sa oplatí zažiť. Počas slnečných dní s priemernou teplotou 28 °C si užijete pobyt na tunajších plážach aj v období, keď u nás panuje krásna, no chladnejšia jeseň. Rovnako si v tomto čase drží príjemnú teplotu aj more, takže po absolvovaní poznávacích výletoch sa v ňom môžete rovno osviežiť.

plaz a nadherne more na cypre

Protaras je vyhľadávaným strediskom, kde okrem nádherných pláží natrafíte na veterné mlyny či množstvo ovocných záhrad. V tej na obrázku sa pestujú figovníky.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch na Cypre

 

 

4. Jordánsko

Nenápadná krajina, ktorá však svojim návštevníkom ponúka veľkolepé veci. Nie nadarmo je Jordánsko jednou z najviac vyhľadávaných krajín na Blízkom východe. Vaša októbrová dovolenka tu môže mať poznávací charakter, ale pokojne si počas nej viete oddýchnuť aj na pobreží Červeného mora.

krasny zapad slnka na jordanskej plazi

Jediný prístup k moru má prístavné mesto Aqaba.

Medzi najväčšie lákadlá patrí starobylé kamenné mesto Petra, ktoré od roku 2007 patrí k novodobým siedmim divom sveta. Pre dobrodružnejšie povahy odporúčame kempovanie v Beduínskom tábore, ktorý sa nachádza v chránenej lokalite Wadi Rum.

Zlatý trojuholník cestovného ruchu uzatvára Aqaba – jediné pobrežné mesto Jordánska, kde sa určite oplatí stráviť niekoľko dní. Najvyššia priemerná teplota tu počas októbra dosahuje vyše 30 °C.

skalnate vrchy v meste petra

Túto scenériu mesta Petra môžete poznať napríklad z filmu Transformers, Indiana Jones a posledná krížová výprava či Múmia sa vracia.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch v Jordánsku

 

 

5. Omán

Návšteva exotického Ománu je oveľa príjemnejšia práve počas októbra a novembra, keď sa denné teploty pohybujú do 30 °C. Takže ak sa chcete vyhnúť tropickým horúčavám a zároveň si užiť pohodlný pobyt na pláži v nenápadnej arabskej krajine, Omán je skvelou voľbou.

Vďaka zachovalým pamiatkam a krásnej prírode je Omán pestrou krajinou, kde si oddýchnu tiež vyznávači aktívnej dovolenky. Na výber máte potápanie v spoločnosti korytnačiek či delfínov, turistiku v horách či jazdu na ťavách.

prepadlina

Jedným z najväčších prírodných lákadiel je Bimmah – prepadlina, v ktorej si môžete rovno zaplávať.

krasna plaz v omane

Aj takto vyzerá západ slnka v Ománe.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch v Ománe

 

 

6. Grécke ostrovy

Ako si vybrať z asi 3000 gréckych ostrovov? Jednoducho povedané – čím južnejšie sa počas októbra vyberiete, tým teplejšie počasie vás čaká. Napríklad taký Rhodos a jeho mesto Lindos ponúka okrem množstva nádherných pláží aj veľký počet historických pamiatok.

Ďalšou ideálnou lokalitou pre neskoršiu letnú dovolenku je Kréta. V tomto období je skvelou voľbou, pretože teplé a slnečné počasie tu pretrváva až do konca októbra.

krasne utesy na plazi pri egejskom mori

Pohľad na Egejské more z akropoly v meste Lindos.

Ak sa rozhodnete navštíviť niektorý zo známych gréckych ostrovov počas hlavnej sezóny, početným davom turistov sa asi nevyhnete. Ale ak sa sem vyberiete napríklad začiatkom jesene, úzke uličky lemované typickými osmanskými budovami si užijete v oveľa väčšom súkromí.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch v Grécku

 

 

7. Spojené arabské emiráty

To najlepšie a najluxusnejšie sme si pre vás nechali na koniec. Dubaj je v súčasnosti veľmi obľúbenou lokalitou aj pre Slovákov. Priemerná denná teplota sa tu počas októbra pohybuje okolo 30 °C. Tá je na rozdiel od hlavnej letnej sezóny oveľa prijateľnejšia. V lete totiž presahuje aj 40 °C.

Dubaj toho ponúka na obdivovanie toľko, že vám na prezretie všetkých jeho „naj“ lákadiel nebude stačiť ani 9 slnečných hodín, ktoré sú tu počas októbra štandardom. Počas aspoň 7-dňového last minute pobytu by sa vám to však už mohlo podariť.

luxusne plaze a budovy v dubaji

 

A prečo je vlastne Dubaj taký populárny? Môže za to viacero atrakcií. Napríklad Burj Khalifa – najvyššia stavba sveta, Dubailand či veľké množstvo ostrovov a privátnych pláží.

Zaujímavosťou je, že Dubaj mal kedysi iba 15 km pláží, no po prístavbe rôznych ostrovných komplexov sa táto dĺžka natiahla na neuveriteľných 1 500 km.

▷ pozrite si ponuky dovoleniek v overených hoteloch v SAE

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87028 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85219 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82784 videní | 6 minúty čítania