Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 37439 videní | 6 minúty čítania

Taliansky ostrov Capri síce nemá piesočnaté pláže, ale patrí medzi najkrajšie na svete

Taliansky ostrov Capri síce nemá piesočnaté pláže, ale patrí medzi najkrajšie na svete
Najkrajšiu pláž zbadáte hneď po príchode na ostrov a na najvyšší vrch sa odveziete lanovkou. Aj toto vás čaká na ostrove Capri.

Najkrajšiu pláž zbadáte hneď po príchode na ostrov a na najvyšší vrch sa odveziete lanovkou. Aj tieto zážitky vás čakajú na ostrove Capri.

 

Taliansky ostrov Capri by sme mohli počtom obyvateľov prirovnať k menšiemu slovenskému mestu. S populáciou zhruba 14-tisíc obyvateľov a rozlohou približne 10 kilometrov štvorcových nejde o žiadny veľkolepý ostrov.

Každoročne sem však cestuje množstvo turistov, ktorí objavujú krásy malého územia. A že je čo obdivovať, o tom vás presvedčia nasledujúce riadky.

 

Marina Grande a Marina Piccola

Taliansky ostrov Capri nemá vlastné letisko, a tak jediným spôsobom, ako sa sem dostať, je plavba trajektom z pevniny – a to buď z Neapola, alebo zo Sorrenta.

Keďže pláž Marina Grande slúži aj ako prístav, je to prvé miesto, ktoré uvidíte hneď po príchode na ostrov.

pristav-marina-grande-capri

Prístav v Marina Grande

 

Zlatistý piesok však nečakajte. Capri sú v skutočnosti jeden veľký vápenec, takže aj samotné pláže sú zväčša kamenisté.

plaz-marina-grande-capri

Pláž Marina Grande

 

Marina Grande je najväčšou plážou na ostrove a zároveň je prístupná pre verejnosť. Plusov je však ďaleko viac. Rodičov poteší, že táto lokalita je vhodná pre deti. Rovnako sa sem bez problémov dostanú aj ľudia s hendikepom, keďže pláž má bezbariérový prístup.

plaz-marina-grande-ostrov-capri

 

Pláž Marina Piccola patrí takisto do skupiny vyhľadávaných miest. No na rozdiel od Marina Grande, na tejto pláži neuvidíte slnko počas celého dňa.

Pretože záliv obklopuje pohorie Mount Solaro, slnko zapadá približne o štvrtej poobede.

plaz-marina-piccola-capri

Pláž Marina Piccola s výhľadom na Faraglioni

 

No výhľad na jeden zo symbolov talianskeho ostrova – na kamenný monument Faraglioni (z taliančiny komíny) môže byť pre vás lákadlom, vďaka ktorému sa sem vyberiete.

Na pláž Marina Piccola sa dá dostať viacerými spôsobmi. Ostrov nie je príliš rozľahlý, takže môžete ísť pešo. Prípadne sa zvezte taxíkom alebo autobusom.

 

Augustove záhrady

Približne dvadsať minút od zálivu sa nachádza ďalší caprijský skvost – Augustove záhrady.

augustove-zahrady-capri

Dostanete sa k nim po chodníku Krupp, ktorý je minimálne taký atraktívny ako samotné záhrady.

chodnik-krupp-pod-augustovymi-zahradami-capri

Kľukatý chodník Krupp pod Augustovými záhradami

 

Cesta nesie názov podľa nemeckého oceľového magnáta Friedricha Kruppa, ktorý sa v minulosti o záhrady staral. Pôvodne mali záhrady niesť po ňom aj meno, no po prvej svetovej vojne dostali súčasné pomenovanie.

vyhlad-augustove-zahrady-capri

Výhľad na ostrov z Augustových záhrad

 

Modrá jaskyňa

V taliančine je toto miesto známe ako Grotta Azzurra. Ako z názvu môžete vytušiť, jaskyňa sa vyznačuje modrou farbou, ktorá sa zrkadlí na morskej hladine. V spojení s jaskynnou tmou je tento zážitok ešte intenzívnejší.

modra-jaskyna-capri

Do jaskyne vedie vchod, ktorý meria iba jeden meter. Pri vstupe je lodná pokladnica, kde si môžete zakúpiť lístky. Jednou veslárskou loďou sa môžu odviesť maximálne štyri osoby.

Pre nepriaznivé počasie však nemusia jaskyňu sprístupniť. Viac informácií o vstupnom a prevádzkových hodinách nájdete na tejto stránke.

 

Mount Solaro

Na to, aby ste sa dostali k Mount Solaro, máte na výber z viacerých možností – dá sa ísť autobusom z Marina Grande, môžete nasadnúť na lanovku alebo sa tam vydáte pešo.

mount-solaro-capri

Výhľad na Mount Solaro z Marina Grande

 

No nech už sa sem dopravíte akokoľvek, výhľad na ostrov, skaly Faraglioni alebo Neapolský záliv určite stojí za to.

skaly-faraglioni-capri

Pohľad na slávne skaly Faraglioni na ostrove Capri

 

Ak si vyberiete pešiu cestu, pri výstupe sa dostanete k údoliu Cetrella. Toto miesto je známe najmä vďaka kláštoru Santa Maria, ktorý je rozdelený do dvoch častí – každá je akoby samostatnou jednotkou s vlastným oltárom.

vyhlad-z-klastora-santa-maria-capri

Pohľad na ostrov z kláštora Santa Maria

 

Kostol je však taký nenápadný a značne obklopený stromami, že by ste ho mohli rýchlo prehliadnuť. Preto keď pôjdete k Mount Solaro, dbajte na to, aby ste kostol neminuli.

lanovka-mount-solaro-capri

Na Mount Solaro sa dostanete aj lanovkou

 

Maják Punta Carena

Ak máte radi historické miesta a zároveň si chcete na dovolenke užiť more, na ostrove Capri je ideálnym miestom juhozápadný cíp, kde leží maják Punta Carena.

Maják slúži už od roku 1867 a je druhým najväčším v Taliansku (po majáku v Janove).

majak-punta-carena-capri

V blízkosti historickej stavby sa nachádza aj jedna z najvyhľadávanejších prímorských lokalít, ktorú obľubujú hlavne miestni.

Ako sme už spomínali, ostrov je kamenistý, a tak ani pri majáku nie je žiadna piesočnatá pláž. V jeho blízkosti sa však nachádza malá prímorská prevádzka, odkiaľ sa dá dostať k moru.

cesta-k-majaku-punta-carena-capri

Veľkou výhodou je, že slnko je v tejto lokalite na obzore od úsvitu do súmraku. Praktická informácia na záver – od Mount Solaro sa sem dostanete pešo za hodinu. To isté platí aj pre Anacapri, no odtiaľ sa k majáku dá dostať aj autobusom.

 

Usadlosť Villa Jovis

Jedna z najtypickejších atrakcií ostrova sa spája s rímskym cisárom Tiberiom, ktorý na ostrove prežil poslednú dekádu života. Cisár dal v prvom storočí nášho letopočtu vybudovať dvanásť takýchto usadlostí, medzi nimi aj Jovis.

villa-jovis-capri

Villa Jovis bola rozdelená do niekoľkých častí – v západnej časti žilo služobníctvo, v severnej zas cisár so svojimi poradcami. Súčasťou stavby boli aj cisterny na zachytávanie dažďovej vody. Tá slúžila nielen na pitie, ale aj na zásobovanie cisárových kúpeľov.

usadlost-villa-jovis-capri

Na to, aby ste sa dostali k usadlosti Villa Jovis, musíte od majáku prejsť naprieč celým územím na severovýchod ostrova. No vzhľadom na to, že ostrov nie je taký rozľahlý, by vám pešia cesta trvala zhruba dve a pol hodiny, čo je taká ľahšia turistika.

usadlost-villa-jovis-ostrov-capri

Dnes Villa Jovis predstavuje už iba pozostatky. Niektoré artefakty sú uložené v Neapolskom archeologickom múzeu, no mnoho vecí odtiaľto zmizlo, keďže o usadlosť sa dlhé storočia nikto nezaujímal.

 

Keď sa ale zamyslíte nad históriou, ktorá sa s týmto miestom spája, a nadobudnete krásny výhľad na ostrov a Neapolský záliv, výlet na toto miesto určite neoľutujete. :-)

Súvisiace články
pred 1 rokom 87030 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85222 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82784 videní | 6 minúty čítania