Späť na všetky články
pred 1 rokom 3459 videní | 7 minúty čítania

Pakistan inak: Najkrajšie miesta tejto krajiny vás nechajú v nemom úžase

Pakistan inak: Najkrajšie miesta tejto krajiny vás nechajú v nemom úžase
Nádherné údolia, horské jazerá a skvostné pohoria. To všetko nájdete v Pakistane na každom kroku.

Nádherné údolia, horské jazerá a skvostné pohoria. To všetko nájdete v Pakistane na každom kroku.

 

krasna priroda v pakistane

 

Údolie Kaghan

Zhruba 250 kilometrov od hlavného mesta Islamabad leží jeden z najväčších klenotov celého Pakistanu – údolie Kaghan. Jeho typickými črtami sú zemiakové polia, rybárske oblasti a tiež nomádi Gujar, ktorí sa venujú chovu dobytka.

zemiakove polia v udilu kaghan
Zemiakové polia v údolí Kaghan.

Samozrejme, turistov sem okrem pôvodného obyvateľstva a ich tradičného života láka najmä príroda. Tá sa začína ukazovať už pri horskej stanici Shogran (2 400 m n. m.), odkiaľ krásne vidno na pohoria Musa Ka Musala či Makra.

stity v oblasti horskej stanice shogran
Štíty v oblasti horskej stanice Shogran.

Ak sa nebojíte náročnejšej turistiky, vyberte sa k náhornej plošine Siri Paye, ktorá leží v nadmorskej výške 3 414 metrov nad morom. Cesta pešo vám potrvá zhruba dve a pol hodiny.

nahorna plosina siri paye
Náhorná plošina Siri Paye.

Tu sa však výlet ani zďaleka nekončí. Bola by totižto veľká škoda, ak by ste nenavštívili mestečko Naran – najnavštevovanejšiu turistickú oblasť celého údolia.

A prečo je to tak? V Naran nájdete niekoľko hotelov, reštaurácií aj kempingov. Výhodou je tiež to, že z Naran to máte relatívne blízko k mnohým ďalším skvostom.

 

Nádherné jazerá

Zhruba 10 kilometrov východne od mesta Naran leží jazero Saif-ul-Muluk, ktoré v zime pokrýva vrstva ľadu. Ani v teplejších mesiacoch sa ľad úplne nevytratí a v podobe malých úlomkov pláva na hladine. Krásnu scenériu dotvára výhľad na pohorie Malika Parbat, ktoré sa nachádza hneď za jazerom.

Ak sem prídete, keď bude jazero pevné, naberte odvahu, prejdite na druhú stranu a navštívte tamojších osadníkov.

jazero saif-ul-muluk
Jazero Saif-ul-Muluk v údolí Kaghan.

V údolí Kaghan ešte chvíľu pobudneme a vyberieme sa k jazeru Lulusar (3 048 m n. m.), ktoré síce je od Naran vzdušnou čiarou len „na skok“, ale vzhľadom na terén cesta k nemu vedie okľukou a meria približne 300 kilometrov. Pakistan je však dosť hornatý, preto treba rátať aj s takýmto premiestňovaním.

pohlad na jazero lulusar
Pohľad na jazero Lulusar.

V prípade, že máte čo-to v horách odchodené a nebojíte sa náročnejších túr, zájdite k jazeru Dudipatsar (3 800 m n. m.). Od mesta Naran musíte najprv prejsť autom cez Batakundi a Jalkhand až do dediny Besal.

Odtiaľ vedie k jazeru zhruba 6-hodinová túra. Jazero je ťažko dostupné, preto sa pred cestou dobre pripravte a za žiadnych okolností nepodceňujte situáciu.

jazero dudipatsar
Jazero Dudipatsar.

 

Horolezecký raj

Ak sledujete dokumenty o najvyšších pohoriach sveta alebo sa zaujímate o horolezectvo, nasledujúce miesta vám budú známe minimálne z počutia.

Na hranici medzi Pakistanom a Čínou leží druhý najvyšší vrch na svete, známy ako K2 (8 611 m n. m.). Ako v prípade mnohých iných obrovských pohorí, aj tento vrch pokrýva zväčša sneh a ľad. Typické sú aj časté a silné búrky, ktoré sťažujú už aj tak zradný terén.

zdolat vrchol k2 sa podari len skusenym horolezcom
Zdolať vrchol K2 sa podarí len skúseným horolezcom.

Nemožno sa preto diviť, že z hľadiska zdolávania vrcholu je K2 považovaný za najnáročnejší na svete. A to dokonca aj v porovnaní s vyšším Mount Everestom.

Podobne ako K2, aj himalájska hora Nanga Parbat je známa zlými poveternostnými podmienkami, ľadovcom a častými zosuvmi lavín. Nejde teda o žiadnu turistickú vyhliadku, ale o náročný výstup pre skúsených profesionálov. To ale neznamená, že si ju nemôžete aspoň obzrieť. Vrch Nanga Parbat nájdete v regióne Kašmír, zhruba 27 kilometrov od mesta Astor.

konik sa pasie v krasnej prirode

Nanga Parbat, K2 a mnoho iných patrí do skupiny takzvaných karakoramských vrchov. Názov je odvodený od pohoria Karakoram, ktorého centrálnu časť tvorí ľadovec Baltoro.

 

Z pohromy atrakcia

Hneď ako do Pakistanu dorazíte, bude vám jasné, že jeho prírodné scenérie tvoria hlavne údolia, jazerá a národné parky. A keďže Kaghan nie je jediným pekným miestom, ktoré sa oplatí v ázijskej krajine vidieť, vezmeme vás aj do údolia Hunza (región Gilgit Baltistan).

rieka pretekajuca cez udolie hunza
Rieka pretekajúca cez údolie Hunza.

Práve tu leží jazero Attabad, ktorého pôvod je vcelku bizarný. Všetko sa začalo 4. januára 2010, keď údolie zasiahol masívny zosuv pôdy. V dôsledku toho prerazilo aj rieku Hunza a vzniklo tak nové jazero. Jeho hĺbka dosiahla 300 stôp a dĺžka bola až 13 míľ.

jazero attabad
Jazero Attabad

A hoci si zosuv a následné záplavy vyžiadali obete, pozitívnou správou je, že jazero sa nevylialo a zachovalo si svoj pôvodný vzhľad. No a čo je najzaujímavejšie, z katastrofy vznikla jedna z najväčších atrakcií celého regiónu, ktorá je veľkým prínosom pre tamojší cestovný ruch.

lodickyna krasnom jazere

 

Národný park Hingol

Kým jazero Attabad leží v najsevernejšej časti, národný park Hingol nájdete až na južnom pobreží Arabského mora, teda na úplne opačnom konci krajiny. Cestu sem sa však určite oplatí absolvovať.

Obrovskou atrakciou najväčšieho pakistanského národného parku je Balochistanská sfinga. Niektoré zdroje uvádzajú, že ide o prírodnú kamennú formáciu. Iní zas tvrdia, že je výsledkom ľudskej činnosti.

balochistanska sfinga v pakistane
Balochistanská sfinga v Pakistane. Zdroj: Bilal Mirza, CC BY 2.0, Wikimedia.org

Naznačuje to náramná podobnosť so sfingou v Gíze. Pakistanská sfinga má na hlave niečo, čo sa podobá na typickú pokrývku nemes. Takisto má čelenku a zhodujú sa aj v ležiacej polohe.

Že môže ísť o výtvor človeka, naznačujú tiež rezby vo fasáde, v ktorých je podľa dohadov vyobrazený boh vojny Kartikeya. Okrem toho, že si pozriete Balochistan, zájdite k miestnej pláži Kund Malir alebo navštívte hinduistickú oblasť Hinglaj Mata Mandir, ktorá patrí k pamiatkám UNESCO.

pobrezie kund malir
Pobrežie Kund Malir.

 

Shandur Pass

Vysokohorský priesmyk Shandur Pass s náhornou plošinou je jednou z najkrajších, no zároveň najťažšie dostupných oblastí v Pakistane. Tí, ktorí sa chcú dostať z provincie Khyber-Pukhtoonkhwa na cestu Karakoram, si však nenavyberajú. Tadiaľto totižto vedie trasa, ktorá diaľnicu a provinciu spája.

priesmyk je jednou z najtazsich dostupnych casti v pakistane
Priesmyk je jednou z najťažšie dostupných častí v Pakistane.

Aby sa v členitom, strmom a úzkom prostredí nič nestalo, vodiči jazdia zväčša na terénnych vozidlách, a to veľmi pomaly. Z bezpečnostných dôvodov je priesmykom dovolené prechádzať od apríla do novembra.

vrchy v okoli priesmyku shandur pass
Vrchy v okolí priesmyku Shandur Pass.

 

Údolie Neelum

Dolina Neelum leží približne 100 kilometrov od mesta Muzaffarabad na severe krajiny. Podobne ako iné nižšie položené pakistanské lokality, aj Neelum ohraničujú vysoké pohoria týčiace sa až do výšky 4 000 metrov nad morom.

Ak máte radi rybárčenie, dolina Neelum je na to ako stvorená. Stačí zájsť k riekam Jagran Nullah alebo Neelum, ktoré sú najviac zásobené pstruhmi, a počkať na správny čas.

jazero ratii gali v udoli neelum
Jazero Ratti Gali v údolí Neelum.

Alebo ak si chcete vychutnať výhľad na vodu a okolité scenérie, odporúčame vám zájsť k jazeru Ratti Gali, ktoré leží zhruba 18 kilometrov od dedinky Dowarian.

K jazeru sa dá dostať pešo alebo môžete využiť dopravu terénnym vozidlom. Pred cestou sem však nezabudnite, že jazero je prístupné len od mája do októbra.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85283 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania