Späť na všetky články
pred 1 rokom 9544 videní | 8 minúty čítania

Temperamentný juh Španielska: Spoznajte najkrajšie miesta podmanivej Andalúzie

Temperamentný juh Španielska: Spoznajte najkrajšie miesta podmanivej Andalúzie
Andalúzia je raj na zemi. Objavíte tu nielen nádherné pláže, ale aj architektonické skvosty a nevídané prírodné krásy.

Poludňajšia siesta a večer horúce flamenco so španielskou gitarou. Taká je Andalúzia, okorenená pravým južanským temperamentom. Nájdete tu nádherné pláže, ale aj nevídane krásnu prírodu, pompéznu achitektúru a k tomu pohodových ľudí, ktorí vás ponúknu výborným vínom. Vyberte sa s nami na juh Španielska.

Najväčší región Španielska skrýva kúzlo, ktoré priťahuje všetky typy cestujúcich. V mestách ešte i dnes nájdete stopy po fénickej, rímskej či arabskej kultúre, čo vytvára architektonickú zmes, ktorú vidno nielen vo väčších mestách, ale aj na pobreží v horských mestečkách.

Panorámy bielych dedín, rozmanité prírodné prostredie, veľké opustené pláže či malé skryté zátoky, bohatá gastronómia a predovšetkým otvorení a ochotní ľudia, ktorí sa snažia, aby mali cestovatelia nezabudnuteľný zážitok. Vitajte v Andalúzii.

Aby ste si mohli tento región vychutnať naplno, ponúkame vám zoznam tých najkrajších miest v celej Andalúzii.

 

Sevilla

Na brehoch rieky Guadalquivir sa nachádza slávna vojenská veža Torre del Oro, nádherné námestie Plaza de España a koná sa tu aj najznámejšia španielska fiesta známa ako Feria de Abril, ktorou sa víta jar.

Plaza de Espana Sevilla

Plaza de España v Seville.

panorama mesta Sevilla Andaluzia

Letecký pohľad na historickú Sevillu

Sevilla ako hlavné mesto tejto provincie je pamiatkou sama o sebe. Mnohí cestovatelia ju dokonca umiestňujú na vrchol najkrajších miest v Andalúzii.

Niet divu, pretože v 16. storočí bola najbohatším mestom sveta.

katedrala Panny Marie Sevilla Andaluzia

Katedrála Panny Márie v Seville je architektonický skvost.

Vynechať by ste nemali ani najväčšiu gotickú katedrálu na svete, v ktorej je pochovaný Krištof Kolumbus. Za návštevu stojí aj bývalý kráľovský palác Reales Alcazares a záhrada Marie Luisy.

symbol Sevilly veža Torre del Oro

Torre del Oro je symbolom slávnych čias mesta Sevilla.

V uliciach mesta si môžete vychutnať pohľad na podmanivé flamenco a tanečnice s kastanetami, ktoré tancujú do rytmu španielskej gitary. Sevilla je jednoducho vášeň a umenie a vďaka zmesi kultúr má jedinečnú atmosféru.

Ferilla de Abril v meste Sevilla

Jarná Ferilla de Abril v uliciach mesta Sevilla hýri farbami aj španielskym temperamentom.

 

Národný park Sierras de Cazorla

Ak máte radi prírodu, Sierras de Cazorla budete považovať za jedno z najkrajších miest v celej Andalúzii.

V dôsledku rozdielnych nadmorských výšok (od 460 do 2100 metrov nad morom) sa tu vegetácia značne líši a ponúka rôzne biotopy bohaté na faunu a flóru.

roklina Cerrada de Elias Andaluzia

Prechádzka cez roklinu Cerrada de Elias v Národnom parku Sierras de Cazorla.

Obdivovať môžete lesy, hory, rieky, vodopády, ale aj nádherné kaňony. Lákadlom je priehrada Tranco, ktorá je jedným z hlavných zdrojov vody v parku. Navštívte toto miesto na jar alebo v lete, aby ste si ho mohli vychutnať naplno.

priehrada Tranco v Sierras de Cazorla

Pohľad na priehradu Tranco v Sierras de Cazorla.

 

Granada

Granada bola v 8. storočí založená Maurmi ako pevnosť. Postupne však menila svoju tvár, keďže rôzni monarchovia dobyli kráľovstvo Al Andalus a zanechali v ňom stopu. Arabské kráľovstvo však malo najdlhšie trvanie práve v tomto meste, a tak sa výrazne podpísalo na jeho dejinách.

palac Alhambra Andaluzia

Palác Alhambra vám svojou dokonalosťou vyrazí dych.

Dominantou mesta je veľkolepý palác Alhambra, ktorý bol vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO. Nájdete tu slávnu Leviu fontánu, ale aj nádherné záhrady Generalife.

interier palaca Alhambra Andaluzia

Detail z paláca Alhambra. Vzadu vidno Leviu fontánu.

Každý, kto navštívil Alhambru, tu objaví vskutku fascinujúcu architektúru, pričom zložité omietky jej stien sa zdajú byť doslova nekonečné. Preto ak navštívite komplex Alhambra, budete mať pocit, akoby ste cestovali v čase.

zahrada Generalife v meste Granada

Záhrada Generalife je oázou Granady.

 

Sierra Nevada

Pohľad na nádhernú, aj keď v tomto prípade trochu maličkú Granadu si môžete vychutnať aj z vrcholu Mulhacén v nadmorskej výške takmer 3500 metrov. Pohorie Sierra Nevada ponúka atraktívnu prírodu v zime aj v lete.

vyhlad z pohoria Mulhacen Andaluzia

Pohľad z vrcholu Mulhacén.

Nájdete tu najlepšie lyžiarske svahy v celej južnej polovici Pyrenejského polostrova a každú sezónu sem prúdia milovníci zimných športov z rôznych končín sveta. V lete však bielu farbu nahrádza zelená a fauna pripomína alpský raj.

Modré jazero v Sierra Nevada.

jazero v pohori Sierra Nevada Andaluzia

Modré jazero v Sierra Nevada.

 

Almería

Medzi Granadou a Murciou sa nachádza tajomne znejúca Almería. Toto miesto nie je až také turisticky známe, no rozhodne by ste ho nemali obísť.

vyhlad na mesto Almeria

Almería je typické prímorské mestečko, no skrýva v sebe množstvo krás. Zdroj: Facebook - Vive Andalucía

Prístavné mesto je pamiatkou na moslimskú históriu tohto regiónu. Jeho primárnou úlohou bolo strážiť celé okolie, čo dokazuje aj masívna pevnosť Alcazaba, ktorá ešte i dnes ponúka fantastický výhľad. Ujsť by ste si nemali nechať ani katedrálu či mieste múzeum.

stredoveka pevnost Alcazaba Andaluzia

Stredoveká pevnosť Alcazaba v rannom slnku.

Okolie mesta Almería je obklopené horami s horúcim a suchým polopúštnym podnebím. Snáď najlepšie to vidno smerom na východ na pustom pobreží Cabo de Gata-Nijar, ktoré bolo vyhlásené za chránenú oblasť.

panorama na Cabo de Gata

Panoráma na Cabo de Gata. Zdroj: Facebook - Vive Andalucía

A ak patríte medzi milovníkov španielskych pláží, vyberte sa na západ od Almeríe, kde si môžete vychutnať tú najkrajšiu letnú dovolenku.

Playa de los Genoveses v národnom parku Cabo de Gata-Nijar

Pláž s názvom Playa de los Genoveses v národnom parku Cabo de Gata-Nijar.

V samostatnom článku, ktorý sme venovali najkrajším plážam Andalúzie, zároveň nájdete množstvo ďalších tipov na úžasné miesta pri mori.

 

Córdoba

Mesto niekdajšieho kalifátu je vždy na vrchole zoznamu najkrajších miest v Andalúzii. Keď prejdete cez starý rímsky most ponad rieku Guadalquivir, máte dojem, akoby ste kráčali skrz 2000 rokov histórie.

most v meste Cordoba

Slávny most v meste Córdoba.

Na obzore je slávna mešita – katedrála, židovská štvrť či Alcazar de los Reyes Cristianos (v preklade Paláce kresťanských kráľov), ktoré predstavujú iba niektoré z atrakcií tohto historického mesta.

Velka mesita v Cordobe

Interiér Veľkej mešity v Córdobe.

Oplatí sa tu zostať aj večer, aby ste zažili čulý nočný život Andalúzanov na terasách budov, ktoré sú obrátené k rieke Guadalquivir.

zahrady pri kralovskych palacoch Andaluzia

Paláce kresťanských kráľov sú obklopené prepracovanými záhradami.

 

Málaga

Pobrežné mestečká pri Málage sú obľúbenými destináciami tých, ktorí hľadajú letné dovolenky a bujarý nočný život.

Playa de Carvajal Malaga

Playa de Carvajal v Málage.

Stará Málaga však s týmto nemá veľa spoločného. Aj toto mesto má svoju pevnosť na kopci, ktorá sa volá Alcazaba a tiež z nej máte nádherný výhľad do celého okolia. Nájdete tu však aj pôsobivý rímsky amfiteáter.

radnica Alcazaba v Malage

Radnica, katedrála a citadela Alcazaba v Málage.

Oplatí sa vyraziť aj do centra Málagy. Nájdete tu hlavnú nákupnú ulicu Calle Larios a v bočných uličkách zas natrafíte na miestnych predajcov, ktorí vám ponúknu biele jazmínové kvety, ktoré sú lokálne známe ako biznagas.

rimsky amfiteater Malaga

Zachovalý rímsky amfiteáter v Málage.

 

Caminito del Rey

V okolí mesta Málaga sa nachádza jedna z najpôsobivejších atrakcií celého Španielska, chýrna ako Caminito del Rey. „Kráľovská cestička“ však nie je vhodná pre tých, ktorí majú strach z výšok, pretože lávka tejto trasy je priskrutkovaná do úzkeho útesu.

kralovska cesticka Malaga

Kráľovská cestička iba pre najodvážnejších.

Ak si však na to trúfate, neoľutujete to, pretože je to zážitok na celý život. A odmenou vám bude pohľad na nádhernú okolitú krajinu.

 

Cádiz

Cádiz patrí medzi najkrajšie mestá v Andalúzii a rozhodne nezaostáva za Sevillou, Córdobou či Granadou. Mesto založili Feničania ešte okolo roku 1100 pred naším letopočtom a nazvali ho Gadir.

panorama mesta Cadiz

Pohľad na mesto Cádiz v Andalúzii. Starú katedrálu spoznáte podľa zlatej strechy.

Jeho historické centrum je úplne obklopené morom. Atlantický oceán obmýva múry Cádizu, ktoré chránia monumentálnu katedrálu, chýrne Divadlo Falla, Tavirskú vežu a mnoho ďalších starých budov a palácov zo španielskej éry kolonializmu v Amerike.

zivot v meste Cadiz

V Cádize môžete okúsiť pravý španielsky život.

 

V úzkych uličkách mestečka nájdete aj veľa malých barov, kde si môžete vychutnať skvelé ryby a víno, ktoré sa pestuje v neďalekej lokalite Jerez.

Jedinečné kúzlo tomuto miestu dodávajú aj obyvatelia mestečka Cádiz, ktorí sú známi svojou pohostinnosťou.

plaz v meste Cadiz Andaluzia

Idylická pláž v meste Cádiz.

 

Ronda

Ronda sa rozprestiera na mohutných skalách náhornej plošiny, ktorá tróni nad vodami rieky Guadalevín. Strategicky významné mestečko opevnili moslimovia, aby mohli ovládať dôležitý priechod do dolnej Andalúzie.

Prejdite sa krásnymi mostami – novými aj staršími – a navštívte historické centrum známe ako „la ciudad“. Nájdete v ňom niekoľko kostolov, pompéznu bránu kráľa Felipeho V. a jedinečnú býčiu arénu, ktorá pri leteckom pohľade dominantu mestečka Ronda.

bycia arena v meste Ronda

Býčia aréna v mestečku Ronda.

 

Andalúzia s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania