Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 15182 videní | 8 minúty čítania

Alpy, jazerá a legendy: Preskúmajte Národný park Triglav v Slovinsku

Alpy, jazerá a legendy: Preskúmajte Národný park Triglav v Slovinsku
Najvyšší slovinský vodopád či jazero Bled. A to nie sú ani zďaleka všetky atrakcie v Triglavskom národnom parku.

Niektorí turisti si Slovensko a Slovinsko mýlia. Sú to síce dve rôzne krajiny, no spája ich spoločná kultúra, ale aj nádherná príroda. Kým Slovinci obdivujú naše Tatry, my im môžeme závidieť ich Triglavský národný park, opradený mnohými legendami. Navštívte najkrajšie lokality tohto fascinujúceho miesta, ktoré máme zo Slovenska doslova na skok.

vyhlad na Triglavsky narodny park
Vrcholy hôr Triglavského národného parku.

Ak sa vydáte do Slovinska, takmer na každom suveníre môžete vidieť kozorožca. Slovinci sú na tento symbol naozaj hrdí, pretože sa spája s ich najznámejšou národnou legendou.

Tá hovorí, že kedysi dávno žil v týchto končinách zlatorog – kozorožec so zlatými rohmi. V nádhernej záhrade skrýval vzácny zlatý poklad. Jedného dňa však po ňom zatúžil zlý človek, kozorožca zabil a poklad vzal.

zlatorog pri jazere Jasna
Ikonický zlatorog pri jazere Jasna v Národnom parku Triglav.

Zlatorog s nadprirodzenou silou však ožil, zlodejovi sa krvavo pomstil a rozhodol, že so zlatom radšej zmizne. Mnohí hľadači pokladov po ňom pátrali, no nikdy sa im ho nepodarilo nájsť. Po zlatorogovi tu zostal iba nádherný kus záhrady s majestátnymi horami, hlbokými lesmi, slnečnými stráňami a striebristými jazerami, ktorý je dodnes známy ako Triglavský národný park.

vrch Triglav
Pohľad na vrch Triglav z údolia národného parku.

Kým Slovensko je, takpovediac, posiate národnými parkmi, v Slovinsku nájdete iba tento jediný, a tak sú naň veľmi hrdí. Nachádza sa na severozápade krajiny, no ani od nás to nie je veľmi ďaleko, od našich južných hraníc ste tam autom za približne päť hodín.

Cestu sem však rozhodne neoľutujete, pretože hneď po príchode vás očarí pohľad na majestátne Júlske Alpy, ktoré vytvárajú prirodzenú hranicu so susedným Talianskom.

 

Pohľad pre bohov

Najvyšším štítom Slovinska je Triglav, ktorý je taký nápadný a nezvyčajný, že vpečatil meno celému národnému parku.

A aj k tomuto miestu sa viaže stará legenda. Traduje sa, že keď Boh pri stvorení sveta rozdeľoval krásu, na Slovinsko omylom zabudol. Aby svoj čin napravil, rozhodol sa, že mu dá kúsok raja, ktorý reprezentoval boh menom Triglav. Na vrchole tohto raja tak vyrástli jeho tri hlavy, ktoré v ľudovej mytológii symbolizujú tri sféry, ktorým vládol – nebo, zem a podzemnú ríšu peklo.

kamenne hlavy na vrchu Triglav
Tri povestné kamenné hlavy na vrchole Triglavu. Zdroj: Instagram - herbieheather

Niet divu, že je toto miesto pre Slovincov priam posvätné a že tu platí nepísaný zákon, podľa ktorého by mal každý aspoň raz v živote túto horu pokoriť. Motivácia je veľká, pretože Triglav zaberá aj čestné miesto v slovinskom štátnom znaku a vidno ho aj na vlajke.

Triglav ako sucast slovinskej zastavy
Triglav má čestné miesto v slovinskom štátnom znaku.

Triglav je naozaj ako malý raj na Zemi. Výstup na túto horu sa však môže razom zmeniť aj na peklo. Nadmorská výška 2864 metrov pôsobí popri himalájskych osemtisícovkach síce ako nič, ale nie je to tak. Dlhé roky sa totiž tradovalo, že na vrchole vládne zlovestný vietor, ktorý vrhá na človeka kamene, len aby ho zabil…

vyhlad na Triglav
Dych vyrážajúci pohľad z vrcholu Triglavu.

Výšľap nahor tak naozaj netreba podceňovať a hlavne ku koncu vás neminie ani výstup za pomoci oceľových lán. Kvalitná obuv, poctivo zvolená výbava, dobrá kondička a hlavne skúsenosti by vám tak rozhodne nemali chýbať.

vystup na Triglav
Ak chcete vystúpiť na Triglav, mali by ste mať nielen dobrú kondičku, ale aj výbavu.

A netreba mať ani veľké oči a dušovať sa, že sa to dá zvládnuť za deň. Nedá, a dokonca je to vyslovene zakázané. Ak sa teda rozhodnete absolvovať toto veľké dobrodružstvo, rátať treba aj s prenocovaním na jednej z chát, ktorých je smerom na vrchol Triglavu hneď niekoľko. Keď sa však konečne dostanete nahor, určite to nebudete ľutovať – výhľad odtiaľ je naozaj ako pre bohov.

chata Triglavski dom
Horská chata Triglavski dom je turistami mimoriadne obľúbená.

 

Centrum adrenalínu a zážitkov

Keď sa povie Slovinsko, mnohým ako prvé napadne splavovanie divokých riek. A niet divu, pretože táto krajina je naozaj európskym lídrom, čo sa týka vodných športov. Užiť si ich môžete aj v Národnom parku Triglav.

slovinska rieka Soca
Slovinská rieka Soča patrí medzi najkrajšie v Európe.

Pôvabné je najmä údolie rieky Soča, ktorá je jednou z najkrajších destinácií v celej krajine a patrí medzi najkrajšie v celej Európe. Smaragdovozelená rieka, obklopená horami a turistickými chodníkmi, ponúka množstvo športových aktivít a rekreačného vyžitia.

kajaky na rieke Soca
V Triglavskom národnom parku sa rozhodne nudiť nebudete.

Centrom nezabudnuteľných zážitkov je najmä horská dedinka Bovec, odkiaľ môžete vyštartovať na rafting. A lákadlom je aj adrenalínový canyoning, ktorý si môžete užiť v kaňone Sušec, kde si na svoje prídu aj úplní začiatočníci.

kanon Susec
Kaňon Sušec vás nabije adrenalínom. Zdroj: Instagram - aquatoursbovec

Baviť sa však môžete nielen vo vode, ale aj na zemi a vo vzduchu. Vynechať by ste rozhodne nemali jazdu na zipline, čo je jazda na oceľovom lane zavesenom ponad údolie. Začína sa pod vrchom Kanin v nadmorskej výške 1200 metrov a na lane „preletíte“ približne 3000 metrov, vďaka čomu uvidíte krásy tohto regiónu z úplne inej perspektívy.

 

Výzva pre turistov

V Národnom parku Triglav môžete absolvovať ľahšiu aj ťažšiu turistiku. Veľkou atrakciou sú výlety k vodopádom Boka, Kozjak, Virje či Savica, ktorý je najvyšší v krajine. A vychutnať si môžete aj jazdu na horských bicykloch či výlet lanovkou do lyžiarskeho strediska Kanin.

vodopad Savica
Vodopád Savica je najvyšší v krajine.

Triglav však môže byť aj akási vaša prestupná stanica. Cez Julské Alpy totiž vedie transverzála Slovenska planinska pot, ktorá je dlhá 800 kilometrov.

transverzala Slovenska planinarska pot
Súčasťou niekoľkodňového prechodu transverzálou Slovenska planinska pot je aj výstup na horu Storžič.

Otvorená bola presne pred 70 rokmi a spája druhé najväčšie slovenské mesto Maribor s prímorským mestom Ankaran. Každý rok ju absolvujú stovky turistov, ktorí si ju nevedia vynachváliť, pretože práve tu si dokážu usporiadať myšlienky a vyčistiť hlavu.

 

Dolina Triglavských jazier

Nielen divoké rieky či krásne vodopády, ale aj jazerá sú to, čo by ste v Národnom parku Triglav rozhodne mali vidieť. Nájdete ich tu až sedem a zaujímavé sú tým, že sa nachádzajú jedno nad druhým, pričom to najvyššie položené sa nachádza až vo výške 1 993 metrov nad morom.

chata pri jazere v Triglavskom narodnom parku
Chata pri jednom zo siedmich jazier v Triglavskom národnom parku.

Ak by sme však mali vybrať iba jedno z nich, určite by to bolo jazero Bled, ktoré sa už neraz ocitlo na zozname najkrajších jazier Európy.

jazero Bled
Bledský hrad stráži okolie Bledského jazera.

Nachádza sa pri rovnomennom mestečku, ktoré je akýmsi centrom celého národného parku. Na svojich potulkách okolím by ste však určite nemali vynechať ani neďaleký stredoveký hrad, ktorý stojí na 130-metrovom skalnom brale a ktorý je najstarší v celej krajine.

Romantickú scenériu tohto miesta však umocňuje najmä ostrovček uprostred jazera, na ktorom sa nachádza malý barokový kostol Nanebovzatia Panny Márie zo 17. storočia zapísaný v UNESCO.

kostol pri jazere Bled

Ak sem prídete cez víkend, je vysoko pravdepodobné, že tu uvidíte ženícha, ako nesie v náručí svoju nevestu. A je to celkom zaujímavý pohľad, lebo smerom nahor musí zdolať až 99 schodov, čo je celkom fuška. Pokiaľ sa mu to však podarí a nevesta medzi tým neprevraví ani slovo, podľa povery ich čaká šťastný život.

mladomanzelia pri jazere Bled
Svadobné fotografovanie pri ostrove Bled je u mladomanželov mimoriadne obľúbené. Zdroj: Instagram - anagregoricphoto

A aby toho nebolo málo, mladomanželia, ale aj mnohí iní turisti sem prichádzajú preto, aby si mohli zazvoniť na kostolnom zvone. Traduje sa o ňom totiž, že je čarovný a že ak si pri ňom niečo zaželáte, do roka a do dňa sa vám to aj splní.

Triglavský národný park je tak naozaj snom každého cestovateľa, ktorý má rád nielen krásnu prírodu, ale aj miesta opradené starodávnymi legendami.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85282 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania