Späť na všetky články
pred 1 rokom 25771 videní | 8 minúty čítania

Karibik Stredomoria: Navštívte 9 najkrajších pláží Sardínie

Karibik Stredomoria: Navštívte 9 najkrajších pláží Sardínie
Sardínia je medzi cestovateľmi známa aj ako ostrov tisícich pláží. My vám predstavíme deväť najkrajších z nich.

Karibik Stredomoria – aj takto je známa Sardínia, ktorá je vyhľadávaná a obdivovaná najmä vďaka priezračnému moru a smaragdovému pobrežiu. Spoznajte spolu s nami najkrajšie pláže tohto jedinečného ostrova.

Taliansky ostrov Sardínia je druhý najväčší v celom Stredomorí. Na rozlohe 24 000 kilometrov štvorcových nájdete množstvo historických pamiatok, ale aj úchvatné prírodné scenérie. Najväčším lákadlom sú však nádherné pláže, ktoré sú roztrúsené po celom pobreží v dĺžke 2 000 kilometrov.

Prímorské prostredie je naozaj rôznorodé – miestami natrafíte na vysoké skalné útesy, inde zas môžete kráčať bosými nohami po rozprávkových piesočnatých plážach. Niet teda divu, že Sardínia je medzi cestovateľmi známa aj ako ostrov tisícich pláží. My vám predstavíme tých deväť najkrajších.

 

1. Spiaggia del Principe

Smaragdové pobrežie – tak by sa dala preložiť oblasť s názvom Costa Smeralda, ktorá leží na severovýchode Sardínie. Je to najobľúbenejšia dovolenková destinácia na celom ostrove, a teda aj najdrahšia a počas hlavnej sezóny najplnšia. Aj napriek tomu však stojí zato okúpať sa v tu.

plaz Spiaggia del Principe Sardinia

Na Spiaggia del Principe sa budete cítiť kráľovsky.

Vychytená je najmä pláž Spiaggia del Principe. Pomenovaná je podľa princa Karima Aga Khana, ktorý sem rád chodieval a toto miesto spopularizoval. Niet teda divu, že tu môžete cez leto stretnúť množstvo slávnych osobností, ktoré majú vo svojom hľadáčiku aj paparazzi.

Celebrity sa tu však veľmi neskryjú, lebo Spiaggia del Principe je maličká, no o to viac úchvatná. Veď posúďte sami.

vyhlad na nadhernu plaz Spiaggia del Principe

Voda v maličkom zálive pripomína filmovú Modrú lagúnu.

 

2. Cala Brandinchi

Zátoka Brandinchi je známa ako „Malé Tahiti“. Nájdete tu čisté more, zlatistý piesok, borovicové lesy a hlavne jednoduchý prístup do vody, na čo nedajú dopustiť predovšetkým rodiny s malými deťmi.

vychyrena zatoka Brandinchi

Zátoka Brandinchi má svoje neodolateľné čaro.

Pripraviť sa však treba na väčší záujem turistov, vyššie ceny aj komplikovanejšie parkovanie. Ak sem však nepôjdete vyslovene v čase vrcholnej dovolenkovej sezóny alebo cez víkend, keď sem prichádzajú aj domáci, môžete si vychutnať dovolenku na jednej z najkrajších pláží Sardínie.

plaz pri zatoke Brandinchi

Na pláži to počas sezóny hýri farebnými dáždnikmi, no ten, kto chce, si miesto vždy nájde.

Lákadlom je aj plavba na neďaleký ostrovček Isola Tavolara, kde si s deťmi môžete nazbierať na pamiatku mušličky.

ostrovcek Isola Tavolara

Plaviť sa môžete aj na neďaleký ostrovček Isola Tavolara.

 

3. Cala Spinosa

Ak máte radi šnorchlovanie v pokojnej a čistej vode, Cala Spinosa je pre vás tá správna voľba. Nádherná pláž sa nachádza na severe ostrova. Malá zátoka je obklopená bielym žulovým útesom, ktorý bráni morským prúdom a vetrom, aby sem prenikli.

ostrov Cala Spinosa

Cala Spinosa je maličká, no ponúka príjemnú rodinnú atmosféru.

Pláž nie je rozsiahla, a preto býva plná. Určite však nie je taká preplnená ako niektoré vychytené pláže na Sardínii. Veľkou výhodou je, že odtiaľto môžete podnikať prechádzky aj do blízkeho okolia, kde nájdete niekoľko majákov, odkiaľ môžete pozorovať západ slnka.

majak Capo Testa

Turistami obľúbený je aj neďaleký maják v Capo Testa.

 

4. Spiaggia Rosa

„Ružová pláž“ je jednoznačne tá najromantickejšia zo všetkých na Sardínii. Spiaggia Rosa sa nachádza na ostrove Budelli v súostroví La Maddalena a preslávila sa vďaka ružovkastému piesku, ktorý ju pokrýva.

Jej jedinečnú farbu vytvárajú zvyšky ružových mušlí a koralov. A práve to je dôvod, prečo je vstup na túto pláž zakázaný a prečo ju môžete obdivovať len z diaľky. Do tohto miesta sa však rozhodne zamilujete a určite sa oplatí prísť sa na ňu pozrieť aspoň z lode.

 

5. Cala Corsara

V nádhernom súostroví La Maddalena nájdeme aj ďalšiu úchvatnú pláž. Je ňou Cala Corsara, ktorú si taktiež môžete pozrieť iba z diaľky. Určite však stojí zato, aby ste sem prišli na jednej z výletných lodí, ktoré sem vozia zvedavých turistov.

plaz Cala Corsara

Do Cala Corsara prúdi množstvo výletných ľudí s turistami.

Snehobiela pláž je obklopená tyrkysovou vodou a množstvo jedinečných skalných útvarov, z ktorých najznámejšia je skala pripomínajúca strigu. A ak sa k tomu všetkému pridá ešte aj možnosť potápania pri koralových útesoch, Cala Corsara by na vašom cestovateľskom zozname nemala chýbať.

skala pripominajuca hlavu strigy na Isla de Spargi

Na Isla de Spargi môžete obdivovať mystickú skalu, ktorá pripomína hlavu strigy.

 

6. Spiaggia delle Dune

Táto pláž je úplne iná ako všetky ostatné na Sardínii. Nachádza sa na juhu ostrova pri meste Porto Pino a trochu pripomína neďalekú Afriku, lebo je celá posiata bielymi dunami. V kombinácii s priľahlou zeleňou a tyrkysovým morom tak pôsobí naozaj idylicky.

plaz Spiaggia delle Dune

Ťavy tu síce nestretnete, ale do tohto miesta sa určite zamilujete.

Ale iba v čase hlavnej turistickej sezóny. Mimo nej je pláž bežne uzavretá a verejnosti neprístupná, lebo toto územie patrí talianskej armáde. Počas leta si však nad tým hlavu lámať nemusíte a môžete si tu vychutnať tak trochu orientálnu atmosféru.

 

7. Isola dei Gabbiani

Na severnom pobreží Sardínie sa nachádza malý pieskový výčnelok zvaný Isola dei Gabbiani, skrátene Isuledda. Kamkoľvek sa pohnete, natrafíte na peknú pláž. Výhodou je aj to, že počas najväčších horúčav sa môžete skryť pod blízku zeleň.

pieskovy utvar Isola dei Gabbiani

Isola dei Gabbiani je takmer odstrihnutá od zvyšku Sardínie. Zdroj: Facebook - Campeggi.com

Isuleddu obľubujú najmä milovníci vodných športov, lebo na severnej strane Sardínie býva o niečo veternejšie ako na juhu. Užiť si tu môžete surfing, windsurfing či jachting a lákadlom sú aj služby na veľmi dobrej úrovni. Ak teda túžite po troche adrenalínu, Isole dei Gabbiani je pre vás tá správna voľba.

plaz na Isola dei Gabbiani

Na Isola dei Gabbiani natrafíte na peknú pláž prakticky všade.

Dostať sa sem môžete aj z neďalekého luxusného rezortu Valle dell’Erica Thalasso & SPA. Obklopený je exotickou záhradou, vyžiť sa môžete aj na golfovom ihrisku a vychutnať si môžete tiež fantastický wellnes La Thermae, ktorý uspokojí aj najnáročnejších klientov.

 

8. Cala Luna

Voda, ktorá za slnečných dní splýva s nebom, a k tomu vysoké skalné útesy s malými jaskynnými útvarmi, do ktorých môžete nahliadnuť. Pláž pri Cala Luna je naozaj unikátna a niet divu, že sa všeobecne považuje za najkrajší záliv v celom Stredomorí.

zatoka Cala Luna

Smaragdová voda pri zátoke Cala Luna.

Pláž s drobnými kamienkami sa nachádza na východnom pobreží a dostanete sa sem len na člne či výletnou loďou. A práve to je dôvod, prečo je taká pokojná aj v čase najväčšej turistickej sezóny. Vstup do vody je plynulý a pozorovať tu môžete húfy rybích kolónií, čo si nevedia vynachváliť najmä rodiny s malými deťmi.

jaskynne utvary v zatoke Cala Luna

Jaskynné útvary v zátoke Cala Luna.

jaskyne v zatoke Cala Luna

Turistov sem vozia výletné lode a do jaskynných otvorov môžete aj nahliadnuť.

 

9. Cala Goloritzé

A to najlepšie na záver – Cala Goloritzé. Úžasné scenérie, nedotknutá príroda a k tomu bohatý podmorský svet. Toto miesto je také dokonalé, že sa dokonca dostalo na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Ak teda pôjdete na Sardíniu, Cala Goloritzé by ste určite nemali vynechať.

zatoka Cala Goloritze

Zátoka Cala Goloritzé na Sardínii je vďaka svojej kráse zapísaná na zozname UNESCO.

Má to iba jeden háčik – prístup sem je trochu problematický. Nedá sa sem totiž plaviť a ani dopraviť autom. Dostať sa sem teda môžete iba po vlastných, čo trvá približne dve hodiny, takže si môžete byť istí, že tu masy turistov nestretnete.

plaz v zatoke Cala Goloritze

Zátoka je obľúbeným cieľom dovolenkárov, no vďaka ťažšej dostupnosti nebýva preplnená.

Ak máte radi ľahšiu turistiku, výlet sem určite neoľutujete. Dostanete sa totiž na jednu z najkrajších pláží Sardínie, ak nie aj tú najkrajšiu.

 

Objavujte Sardíniu s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86959 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84984 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania