Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 21823 videní | 5 minúty čítania

Talianske súostrovie La Maddalena pôsobí ako z iného sveta. Má nádych karibskej exotiky

Talianske súostrovie La Maddalena pôsobí ako z iného sveta. Má nádych karibskej exotiky
Drobné súostrovie La Maddalena je neopozeraným miestom na severozápade Sardínie.

Drobné súostrovie La Maddalena je neopozeraným miestom na severe Sardínie, kde už po pár minútach prechádzky nájdete čarovné pláže a dokonale sa uvoľníte. Okrem príjemnej samoty pri priezračnom mori sa môžete vydať objavovať bohatú miestnu históriu.

 

suostrovie La Maddalena

Súostrovie La Maddalena nie je bežným talianskym letoviskom.

Pravidelná dovolenka v Taliansku sa rokmi môže zmeniť na síce príjemné, ale ničím prekvapivé trávenie voľných letných dní. Únikom zo stereotypu však môže byť súostrovie La Maddalena, ktoré sa nachádza severozápadne od Sardínie. V roku 1994 bolo celé vyhlásené za národný park.

Oproti tradičným turistickým destináciám v Taliansku pôsobí La Maddalena ako iný svet. Má nádych karibskej exotiky a sprevádza ju neuveriteľný pokoj a ticho.

Žiadne návaly turistov, naopak, priestor na oddych a uvoľnenie mysle.

 

Ružovú pláž stráži starček

Súostrovie La Maddalena tvorí sedem hlavných ostrovov (La Maddalena, Caprera, Spargi, San Stefano, Budelli, Santa Maria a Razzoli) a 55 menších ostrovčekov. Všetky ostrovy sú skalnaté a žije na nich len približne 15-tisíc obyvateľov.

Práve v tom spočíva čaro súostrovia. Jediným trvalo obývaným ostrovom je rovnomenný a najväčší ostrov La Maddalena, ktorého hlavné mesto sa taktiež nazýva La Maddalena. Na zvyšných ostrovoch nájdete len maličké chatové oblasti a minimum obyvateľov.

Zaujímavosťou je ostrov Budelli, ktorý je preslávený plážou Spiaggia Rosa s ružovým koralovým pieskom. Priamo naň sa však turisti pre obavy zo znečistenia nedostanú.

Ostrov dlhé roky obýva jediný človek – strážca Mauro, ktorý chráni pláž a dbá na zachovanie jedinečného ekosystému. Turisti si môžu ružovú pláž obzrieť len z diaľky.

ruzova plaz La Maddalena

Preslávenú ružovú pláž si turisti môžu len pozrieť.

 

Pokoj si nájdete sami a po vlastných

Z hlavného ostrova La Maddalena sa však viete mostom po pár minútach chôdze dostať na ostrov Caprera, kde zažijete výnimočný relax. S vysokou pravdepodobnosťou na ostrove okrem vás nebude veľa ľudí a vy si môžete nájsť svoje samostatné miestečko pri mori.

ostrov Caprera

Ostrov Caprera.

Výhodou súostrovia je, že ostrovy sú rozlohou malé a na vyhliadnuté miesta v rámci ostrovov La Maddalena a Caprera sa viete dopraviť pešo. Nádherné pláže sa nachádzajú na všetkých ostrovoch a kúpanie v mori si môžete vychutnať takmer všade.

Portál weplaya.com však predsa vybral desať najkrajších pláží súostrovia. My vám ako ukážku predstavujeme dve pláže, aby ste si dokázali predstaviť krásu miestneho prostredia.

Na severovýchode hlavného ostrova leží dobre prístupná pláž Spiaggia di Cala Spalmatore, ktorá vás osloví jemným pieskom a okolitým skalnatým reliéfom. Nízka hladina mora robí z tohto miesta ideálnu pláž pre rodinu s deťmi.

suostrovie La Maddalena lemovane skalami

Väčšinu pláží súostrovia lemujú skaly. Inak to nie je ani na Spiaggia di Cala.

Na druhom najväčšom ostrove Caprera sa nachádza napríklad dobre ukrytá menšia pláž Cala Coticcio, na ktorej sa budete cítiť ako hlavní hrdinovia filmu Modrá lagúna. Toto miesto je ideálne na trávenie romantických chvíľ.

plaz Cala Coticcio ostrov Caprera

Pláž Cala Coticcio na ostrovčeku Caprera.

Nádherné miesta sa však nachádzajú na všetkých ostrovoch súostrovia, zyšné ostrovy sú však ťažšie prístupné. Riešením ale môže byť celodenný výlet loďou, ktorá každý deň vypláva z hlavného mesta a ukáže turistom najkrajšie miesta súostrovia.

Zastávky na kúpanie sú samozrejmosťou.

 

Domov Garibaldiho

Pobyt na súostroví je najmä o vypnutí od bežného života a oddychu, ale ak sa vám predsa len zacnie po civilizácii, hlavné mesto máte vždy po ruke. Jeho centrom je námestie Piazza Umberto I.

mesto La Maddalena

Mesto La Maddalena je jediným hustejšie obývaným miestom súostrovia.

V okolí námestia sa môžete pokochať pohľadom na historické budovy alebo si dopriať pohár vína v jednej z miestnych kaviarní. Súostrovie má bohatú históriu, archeologické výskumy ukázali, že bolo osídlené ešte pred naším letopočtom.

Písomné dejiny však začínajú Rímskou ríšou. Súostrovie sa neúspešne pokúšal obsadiť aj Napoleon, na ostrove Caprera svojich posledných 28 rokov prežil taliansky revolucionár Giuseppe Garibaldi.

Dejiny sú všadeprítomné a kdekoľvek môžete naraziť na zvyšky opevnení. Milovníci histórie by sa však s určitosťou mali vydať práve po stopách Garibaldiho. Jeho bývalý dom na ostrove Caprera je dnes prerobený na múzeum.

ostrov Caprera suostrovie La Maddalena

Na ostrove Caprera prežil svojich posledných 28 rokov taliansky revolucionár Giuseppe Garibaldi.

Na Caprere sa nachádzajú aj ďalšie zaujímavé miesta – mineralogické múzeum, morské múzeum a centrum pre výskum delfínov.  

stopy historie suostrovie La Maddalena

Stopy histórie objavíte takmer na každom kroku.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania