Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 15792 videní | 7 minúty čítania

Sardínia alebo Korzika? Spoznajte najkrajšie miesta oboch ostrovov a správne sa rozhodnite

Sardínia alebo Korzika? Spoznajte najkrajšie miesta oboch ostrovov a správne sa rozhodnite
Prinášame vám informácie o vyhľadávaných plážach, pamiatkach či tradíciách oboch ostrovov.

Francúzska Korzika je najhornatejší ostrov v Stredozemnom mori, zatiaľ čo talianska Sardínia má oveľa viac pláží s modrou vlajkou. Na to, aby ste mali čo najlepší obraz o oboch ostrovoch, vám prinášame informácie o vyhľadávaných plážach, pekných pamiatkach či tradíciách každého z nich.

 

Sardínia

Najlepšie pláže na Sardínii

Až jednu štvrtinu talianskych prímorských častí tvorí Sardínia, ktorá je po Sicílii druhým najväčším ostrovom v Stredozemnom mori.

Na celom pobreží nájdete vyše 30 pláží s modrou vlajkou, paradoxne vychytenejšími sú tie, ktoré ju nezískali. Aby ste mali možnosť vidieť oboje, vybrali sme pre vás pláže s vlajkou aj bez nej.

Začneme hneď dvomi plážami, ktoré síce nemajú označenie modrá vlajka, no tým udržiavanejším silno konkurujú.

 

Cala Mariolu

Ak ste milovníkom potápania alebo šnorchlovania, na Sardínii hľadajte Cala Mariolu. Pláž leží na západe ostrova a jej výhodou, možno pre niekoho nevýhodou, je to, že v jej bezprostrednej blízkosti nenájdete žiadne hotely ani iné ubytovacie zariadenia.

Podľa nás je to však viac plus než mínus, pretože sa nemusíte obávať veľkých húfov ľudí.

cala mariolu sardinia

Cala Mariolu

K tejto pláži ešte jedno upozornenie – ak sa chcete čo najviac slniť, vyberte sa sem ráno. Tým, že pobrežie tvoria skaly a ostrovná vegetácia, veľkú časť dňa je pláž v tieni.

 

Cala Goloritze

Podobne ako pláž Cala Mariolu, aj Cala Goloritze sa nachádza v provincii Nuoro v blízkosti mesta Baunei.

Vo všeobecnosti je pláž považovaná za jedno z najkrajších a najlepších miest ostrova, minimálne čo sa šnorchlovania týka. Od roku 1995 je zapísaná v zozname UNESCO.

Keď sem pôjdete, až priamo k pláži sa dostanete iba pešo. Terén je trochu náročnejší, pretože okolie pláže vytvárajú vápencové skaly.

cala goloritze sardinia

Cala Goloritze

 

La Maddalena

Ako sme spomínali, na Sardínii je mnoho pláží s modrou vlajkou. Najviac ich nájdete na severe, a to v lokalite súostrovia La Maddalena, ktoré leží na pomedzí Sardínie a Korziky.

La Maddalena je Karibik v Stredomorí – tyrkysová voda, jachty a najmä čisté more robí

súostrovie také atraktívne.

la maddalena sardinia

La Maddalena

 

Rena Bianca

Na severe, ale trochu ďalej od La Maddalena leží druhá pláž s modrou vlajkou – Rena Bianca. Ako záchytný bod vám môže poslúžiť mesto Sassari alebo Alghero.

rena bianca sardinia

Rena Bianca

 

Kam ísť?

Cagliari, hlavné mesto ostrova

Ak si počas dovolenky radi urobíte zastávky na zaujímavých miestach, na vašom sardínskom zozname nesmie chýbať Cagliari – hlavné mesto ostrova.

hlavne mesto cagliari sardinia

Mesto, v ktorom žije vyše 150-tisíc obyvateľov, síce nie je až také veľké, no aj tak sa delí do štyroch menších štvrtí. Najväčším lákadlom je štvrť Castello, v ktorej nájdete pamiatky zo stredoveku, ale aj z nedávnej minulosti.

V tejto časti sídli aj veža Saint Remy, ktorú postavili v 19. storočí a pôvodne mala slúžiť na prepojenie lokality Castello so štvrťami Marina a Villanova. Dnes je toto miesto najmä centrom kultúry a oddychu. Turisti i domáci si môžu na otvorenej promenáde vychutnať výstavy alebo výhľad na Cagliari.

veza saint remy cagliari sardinia

Veža Saint Remy

 

Neptúnova jaskyňa

Postupne sa vyberieme na sever krajiny – teraz vám ukážeme Neptúnovu jaskyňu v blízkosti mesta Alghero, ktorá je jednou z najväčších morských jaskýň v Taliansku.

Zaujímavé je, že okrem stalagmitov a stalaktitov nájdete v jaskyni kilometrovú piesočnatú pláž či soľné jazero s hĺbkou takmer desať metrov.

neptunova jaskyna sardinia

Neptúnova jaskyňa

Do priestorov sa dostanete schodiskom, pre pekné výhľady na skalnaté útesy však zvoľte jednu z lodí, ktoré do jaskyne vychádzajú z prístavov v Porto Conte alebo Alghero.

neptunova jaskyna cesta sardinia

Do jaskyne sa dostanete schodiskom alebo loďou

 

Kostol Stella Maris

Celkom na severe v blízkosti La Maddalena leží kostol Stella Maris, ktorý sa nám obzvlášť páči. Nám pripomína stredovek, možno ešte včasnejšie historické obdobie. A preto nás prekvapil fakt, že kostol postavili v 60. rokoch minulého storočia.

kostol stella maris sardinia

Kostol Stella Maris s prístavom Porto Cervo v pozadí

Zaujímavá biela budova je situovaná na pobreží Costa Smeralda, dokonalú scenériu dotvára prístav v Porto Cervo.

 

Vedeli ste, že...?

V meste Muravera sa každoročne organizuje citrusový festival, ktorého súčasťou sú ochutnávky ovocia, hudobné vystúpenia či umelecké sprievody.

citrusovy festival muravera sardinia

Sprievod počas citrusového festivalu

Ak radi ochutnávate nové jedlá, na Sardínii si môžete dať špagety s morskými ježkami alebo syr plnený červami.

spagety s morskymi jezkami sardinia

Hoci je najvyššia sezóna počas dvoch letných mesiacov, v auguste môžu byť silné dažde. Sardínia je preto dobrou voľbou pre neskoršiu letnú dovolenku počas septembra.

Na ostrove môžete započuť viacero jazykov – miestni hovoria vlastnou rečou Sardu, v niektorých lokalitách komunikujú v španielčine alebo francúzštine.

pokoj v cagliari sardinia

Cagliari je jedno z najšťastnejších miest v Taliansku, v spokojnosti prekonalo aj veľké metropoly ako Rím, Miláno či Florencia.

 

Korzika

Najlepšie pláže na Korzike

Francúzsky ostrov Korzika má iba dve pláže s označením modrá vlajka, obe sa nachádzajú v blízkosti hlavného mesta Ajaccio.

pobrezie mesto ajaccio korzika

Pobrežie v meste Ajaccio

No aj pri Korzike platí to, čo pri Sardínii – pláže bez označenia modrá vlajka sú obľúbenejšie a vyhľadávanejšie. Tie, ktoré sme pre vás vybrali, ležia na juhozápade ostrova.

 

Rondinara

Rondinara je jednou z najlepšie hodnotených pláží na ostrove. Niet sa čomu čudovať – tyrkysové more, zlatistý piesok a dobré podmienky aj pre rodiny s deťmi (more v tejto časti nie je až také hlboké) – to sú dôvody, prečo v lete pláž vyhľadáva toľko návštevníkov.

plaz rondinara korzika

Pláž Rondinara

 

Palombaggia

Zhruba 50 minút autom vám potrvá, kým nájdete pláž Palombaggia, ktorá taktiež patrí medzi tie najlepšie na ostrove.

Jej výhodou je, že sa delí na viacero menších častí, niektoré lokality sú špeciálne určené pre milovníkov vodných športov.

Palombaggia je v rámci Korziky jedinečná v tom, že je to vôbec prvá pláž na ostrove, kde je zakázané fajčenie (je to takzvaná tobacco-free pláž).

plaz palambaggia korzika

Pláž Palombaggia

 

Petit Sperone

Pláž Petit Sperone je z našej trojice najmenej vyťaženou plážou, no o to viac súkromia budete mať, keď sa sem vyberiete.

Pretože leží v rovnomennej zátoke, susedí so skalnatými útesmi a stredomorskou flórou, ktorá počas leta poslúži ako ochrana pred slnkom.

zatoka petit sperone korzika

Zátoka Petit Sperone

 

Kam ísť?

Podobne ako Sardínia, aj Korzika sa môže pochváliť krásnou prírodou, vnútrozemskými parkami a rezerváciami či skalnatými zálivmi.

 

Bonifacio

Mesto Bonifacio na juhozápade ostrova láka turistov aj pre svoje nezvyčajné spojenie prírody s príbytkami domácich. Obyvatelia, ktorí žijú na útesoch, majú z domu priam adrenalínový výhľad.

mesto bonifacio korzika

No nielen pohľad na bizarné domy, ale aj podobne situovaný maják či historické centrum vás môže v tomto meste uchvátiť.

majak mesto bonifacio korzika

 

Restonica

Keď sa presýtite morom, plážami či pamiatkami, vyberte sa do tiesňav Restonica, ktoré ležia takpovediac v strede ostrova, približne dve hodiny autom od hlavného mesta.

priroda udolie restonica korzika

Príroda v údolí Restonica

 

 

Lac de Melo

Z rovnomenného údolia sa môžete vybrať k jazeru Lac de Melo, cesta na toto miesto trvá približne dve hodiny.

Avšak ak sem pôjdete mimo letnej sezóny, rátajte s tým, že niektoré jazerá môžu byť zamrznuté (mnoho vrchov má viac ako 2000 metrov nad morom).

lac de melo korzika

Lac de Melo

 

Vedeli ste, že...?

Korzický chemik Angelo Mariani ako prvý zhotovil tonikové víno, ktoré bolo základom pre kolové nápoje. Svoj objav predstavil aj v Amerike pod názvom francúzske víno Cola. Neskôr sa vytvorila nealkoholická verzia, z ktorej vznikla dnešná Coca Cola.

Podobne ako Sardínia, aj Korzika má vlastný jazyk, ktorý sa volá Corsu, a vyučujú ho aj v školách.

hornaty ostrov korzika

Korzika je najhornatejší ostrov v Stredozemnom mori.

 

Preto ak ste milovníkmi hôr, vaša voľba bude jasná. No nech už sa rozhodnete akokoľvek, prajeme vám príjemnú dovolenku. :-)

 

Korzika    alebo    Sardínia

Súvisiace články
pred 1 rokom 87126 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85468 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82844 videní | 6 minúty čítania