Späť na všetky články
pred 1 rokom 5940 videní | 5 minúty čítania

Vyberáme 5 skvelých lokalít na zážitkové šnorchlovanie

Vyberáme 5 skvelých lokalít na zážitkové šnorchlovanie
V našom článku sme pre vás pripravili výber ideálnych destinácií na pozorovanie tajuplných krás pod hladinou mora.

Túžite objavovať nepoznané miesta podmorského sveta plné farebných koralov, no nechce sa vám robiť si potápačský kurz? Vyskúšajte šnorchlovanie. V našom článku sme pre vás pripravili výber ideálnych destinácií na pozorovanie tajuplných krás pod hladinou mora.

 

lokality na snorchlovanie

 

1. Port Sudan (Sudán)

Morské národné parky Sudánu (Červené more) patria k vyhľadávaným lokalitám, pretože predstavujú dokonalé miesto pre všetkých nadšencov šnorchlovania a potápania.

Podmorský svet sudánskeho pobrežia v blízkosti Port Sudan je domovom rozmanitých morských biotopov a vzácnych druhov živočíchov. Okrem toho je pobrežie Sudánu plné tajomných vrakov lodí.

Port Sudan snorchlovanie utes Sanganeb

Jednou z najlepších lokalít na šnorchlovanie v Sudáne je útes Sanganeb v Port Sudan.

Útesy, pohľad na mäkké koraly, jaskyne či slávny maják postavený z kameňa patria medzi najväčšie lákadlá, ktoré môžete na pobrežiach Sudánu vidieť.

koralovy utes Sudan

Koralový útes v Sudáne.

 

2. El Gouna (Egypt)

Egyptské mestečko El Gouna je postavené na umelo vytvorených lagúnach, preto zaujme hneď na prvý pohľad.

pohlad na mesto El Gouna Egypt

Pohľad na egyptské mestečko El Gouna.

Pokochať sa krásou podmoria je možné pri plavbe loďou. Aj tu môžete počas šnorchlovania pozorovať nevšedný svet Červeného mora, ktorý je plný farebných koralov a rýb. Navyše, v El Gouna si možno zaplávate s delfínmi a korytnačkami.

koralove utesy Cervene more Egypt

Nádherné koralové útesy Červeného mora však nájdete na rôznych miestach v Egypte, preto vám odporúčame počas dovolenky v tejto krajine využiť ponuky miestnych cestovných kancelárií, ktoré organizujú výlety loďou zamerané práve na šnorchlovanie a potápanie sa pre turistov.

 

3. Cirali (Antalya, Turecko)

Maličká dedinka na pobreží Stredozemného mora sa nachádza približne 50 km od populárnej cestovateľskej destinácie Antalya.

Aby ste si mohli šnorchlovanie poriadne vychutnať, vyberte sa do dedinky Cirali, ktorá ponúka 4 kilometre dlhú pokojnú pláž.

plaz Cirali Turecko

Pláž Cirali v Turecku.

Čaká vás iba ticho, pokoj a priezračné more. Lokalita patrí pod územie národného parku kvôli výskytu ohrozeného druhu korytnačky Caretta. Možno ju teda počas šnorchlovania stretnete aj vy.

morska korytnacka Caretta

Morská korytnačka Caretta.

Okrem toho si vychutnáte pohľad na podmorské výbežky koralových útesov na podloží z bieleho piesku.

 

4. Ostrov Bamboo (Thajsko)

Okrem populárnych thajských destinácií, akými sú napríklad Krabi či Phuket, sa môžete vybrať aj na menej známe, no o to krajšie a pokojnejšia miesta. Jedným z takýchto miest je napríklad maličký ostrov Bamboo, ktorý je súčasťou súostrovia Phi Phi.

ostrov Bamboo

Ostrov Bamboo je známy tiež pod názvom Koh Pai.

Pláž obklopuje celý okruh ostrova a poskytuje dostatok priestoru na šnorchlovanie. 90 metrov široká pláž vás zavedie priamo do tyrkysového mora.

Šnorchlovanie na pláži ostrova Bamboo sa často označuje ako prechádzka v akváriu. Počas tejto “prechádzky” totiž máte možnosť vidieť koralové útesy, ako aj viacero druhov farebných rýb – štvorzubce, lastúrniky i klauny očkaté.

ostrov Bamboo snorchlovanie

 

5. Ostrov Sokotra (Jemen)

Menej tradičné a turisticky málo známe miesto, ktorému sme na našom portáli venovali aj samostatný článok, patrí pod správu štátu Jemen. Ostrov Sokotra je unikátom našej planéty. Je domovom viac ako 700 vzácnych druhov rastlín a živočíchov, ktoré nenájdeme nikde inde na svete.

Na prvý pohľad a z diaľky vyzerá pobrežie ostrova skvele, no skutočná krása prichádza pri spoznávaní málo známeho podmorského sveta, ktorý je plný farieb a tvarov.

Pre milovníkov šnorchlovania odporúčame mestečko Qalansiyah, pri ktorom sa nachádza rovnomenná pláž.

plaz Qalansiyah Sokotra

Pohľad na pláž Qalansiyah na ostrove Sokotra.

Keďže je mestečko malé, prineste si radšej vlastnú šnorchlovaciu výbavu. Vo vode vás totiž očarí pohľad nielen na obrovské korytnačky, ale aj manty (pamätáte si na rozprávku Nemo a pána Raja?) či škvrnité úhory. V blízkosti nájdete aj malebnú lagúnu Detwah.

laguna Detwah Sokotra

Lagúna Detwah.

 

Tipy na šnorchlovanie pre začiatočníkov

Na záver pre vás máme ešte pár stručných odporúčaní. Ako isto viete, povinnou výbavou pri šnorchlovaní sú okuliare a šnorchel (dýchacia trubica). Pre zrýchlenie pohybu môžete použiť plutvy.

tipy na snorchlovanie

Pri šnorchlovaní je dôležité vedieť nielen dobre plávať, ale taktiež zvládnuť pokojne dýchať a súčasne vyprázdňovať vodu zo šnorchla (vyfúknutie vody nad hladinou). V prípade, že by ste chceli zvládnuť aj potápanie, musíte absolvovať tréning a skúšky z bezpečnosti, za čo následne dostanete certifikát.

Na čo však treba obzvlášť myslieť pri šnorchlovaní?

  • Ak so šnorchlovaním začínate, uistite sa, že je niekto pri vás.
  • Šnorchlujte počas dobrého počasia a v miernych vodách.
  • Zabezpečte si dostatočný príjem tekutín a vyhnite sa dehydratácii organizmu. Dávajte si pozor aj na slnko a spálenie.
  • Všímajte si okolie – lode, člny, skútre,…
  • Masku a šnorchel vopred poriadne otestujte.
  • Masku si vopred umyte v jarovej vode, aby sa vám nerosila. Ak to nepomôže, napľujte do nej. Neznie to síce vábne, ale pomáha to.

Prajeme vám veľa podmorských zážitkov. :)

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49085 videní | 3 minúty čítania