Späť na všetky články
pred 1 rokom 9955 videní | 15 minúty čítania

Sprievodca dovolenkou na Maldivách: Zaujímavosti, fakty a odporúčania na skvelé zážitky

Sprievodca dovolenkou na Maldivách: Zaujímavosti, fakty a odporúčania na skvelé zážitky
Azúrovomodré more, romantické vilky a výhľady, ktoré vám vyrazia dych. Vitajte na Maldivách.

Keď sa povie Maldivy, predstavíme si nádherné pláže plné bieleho piesku, priezračnú a azúrovomodrú vodu, nekonečné západy slnka a čarovný podmorský svet. Kde sa ubytovať, čo vidieť a zažiť, aby bola vaša dovolenka rozprávková? Prezradíme vám v našom článku.

 

O Maldivách

Maldivy (alebo Maldivská republika) sú štát, ktorý sa nachádza južne od Indie. Tvorí ho 26 koralových atolov, v ktorých sa nachádza viac ako 1190 malých ostrovčekov. Z celkového počtu je obývaných približne 200 ostrovov. 

Ich povrch nepresahuje výšku troch metrov a skupiny ostrovov sú zväčša zoradené do oválových atolov, pričom ich zo strany od mora obklopuje takmer súvislý pás koralových útesov. 

Hlavné súostrovia – atoly sú: Male, Tilamudati, Ma Faro, Severné Malosmadulu, Miladumadulu, Južné Malosmadulu a Fadiffolu.

Maldivy tvorí až 1190 malých ostrovov, obývaných je približne 200 z nich.

Najluxusnejšie hotely sa zväčša nachádzajú na severných atoloch, niektoré dovolenkové rezorty zasa na súkromných ostrovoch.

Jednotlivé ostrovy sa často sústredia aj na rozdielne skupiny turistov – rodiny s deťmi, milovníci prírody, zamilované páry i potápači. 

Hlavné mesto je Male (alebo Malé), jazyk maldivčina a mena rupija. Maldivy sú moslimskou krajinou, preto je dôležité rešpektovanie miestnych zvykov a tradícií.

 

Kedy vyraziť?

Výber vhodného obdobia na dovolenku na Maldivách je občas náročný. Ide totiž o krajinu, kde sa strieda krásne slnečné počasie a obdobie dažďov. To prináša viacero rozdielov, najmä čo sa týka cien pobytov v dovolenkových rezortoch. 

Veľa tepla a slnka si užijete od decembra do apríla, perfektné surferské vlny zasa od marca do októbra.

Obdobie dažďov trvá približne od mája do novembra a počas týchto mesiacov je pravdepodobnejšie, že si budete môcť vybrať dovolenkový rezort za nižšiu cenu. Výhodou je, že tam počas týchto mesiacov stretnete minimum turistov. 

Od decembra do apríla je na Maldivách „suché“ počasie, veľa slnka, tepla a minimum dažďov. Počítajte však aj s vyššími cenami pobytov i leteniek a pripravte sa aj na hotelové rezorty plné turistov. 

Počas niektorých sviatkov – Vianoce, Nový rok a Valentín – sa ceny pohybujú v astronomických výškach.

Pobyt na Maldivách uspokojí aj tých najnáročnejších.

Výber hotela a leteniek treba dôkladne a včas zvážiť. Určite si vyberte taký rezort a druh pobytu, ktorý bude spĺňať všetky vaše predstavy. Aby sme vám hľadanie aspoň čiastočne uľahčili, ukážeme vám aj niekoľko overených ponúk dovoleniek na Maldivách od Idem.sk.

 

Dôležité informácie

1. Na Maldivách si dávajte pozor na dane – niekedy sú pri cenách pripočítané automaticky, inokedy zase až dodatočne pri platbe. Oficiálna mena je rupija a v niektorých rezortoch a reštauráciách je možné platiť aj pomocou amerických dolárov. Na väčších ostrovoch nájdete aj bankomaty a takmer všade je možná aj platba kartou.

2. S volaním, smskovaním i mobilnými dátami nebudete mať na Maldivách žiadny problém. Môžete využívať služby vlastného operátora alebo si kúpiť predplatenú kartu za dobrú cenu.

3. Ak sa počas vášho pobytu na Maldivách rozhodnete cestovať a navštíviť aj okolité ostrovy, nezabúdajte na to, že dostať sa z jedného ostrova na druhý je možné len pomocou člna alebo hydro lietadla, ktoré je vybavené plavákmi na vzlet a pristátie na vode. Špeciálne vodné lietadlá lietajú iba počas dňa a sú pomerne drahé. Ďalšiu možnosť na presun predstavuje súkromná loď.

Pohyb medzi jednotlivými ostrovmi zabezpečujú hydro plány, teda špeciálne lietadlá, ktoré lietajú počas dňa a pristávajú priamo na vode.

 

4. Na niektoré väčšie ostrovy sa môžete dopraviť pomocou trajektu. Tento spôsob prepravy patrí na Maldivách medzi najlacnejšie.

5. Keďže sú Maldivy moslimskou krajinou, piatok je oficiálny voľný deň. Dajte si preto pozor na to, či premávajú trajekty a kedy máte plánovaný odlet. Ideálne riešenie je informovať sa a dohodnúť vopred, aby ste mohli aj počas piatku doraziť na letisko včas a bez stresu. Prípadne si už vopred vyberte dovolenku tak, aby ste počas piatka nemuseli cestovať a riešiť presuny. 

 

Kde sa ubytovať?

Aby ste na Maldivách strávili krásne a nezabudnuteľné chvíle, je dôležité zvoliť si taký hotelový rezort, ktorý splní všetky vaše predstavy. My pre vás vyberáme tie, ktoré do bodky splnia všetky vaše očakávania.

Idylické bývanie priamo nad morom v súkromných vilách je pre Maldivy typické.

 

Pre rodiny s deťmi

Hotel Olhuveli Beach & Spa Maldives má príjemnú atmosféru a nádherné pláže. Odlet je možný z Viedne, Prahy i Budapešti, hotel sa nachádza na atole Sauth Male Atoll, približne 34 km od letiska v Male.

Rezort je vhodný pre rodiny s deťmi od 3-12 rokov, nachádza sa tu detský bazén a detský klub Maakanaa Kidz Club. Zároveň je možné opatrovanie detí kvalifikovaným personálom (za poplatok).

Okrem toho je možné s deťmi tráviť čas pri rôznych športových aktivitách – v rezorte si môžete užiť tenisový kurt, volejbal, bedminton, stolný tenis, biliard i stolné hry.

V rezorte Olhuveli je 164 elegantných klimatizovaných izieb a víl, ktoré sú komfortne zariadené, poskytujú dokonalé miesto na pohodu a relax. Na výber sú izby Deluxe, samostatné vilky, samostatné vily s bazénom, ale aj ubytovanie vo vilách priamo nad vodou.

▷ Pozrieť pobyt: Hotel Olhuveli Beach & Spa Maldives****

 

Romantika pre dvoch

Hotel Lily Beach Resort & Spa je skvelý na romantický pobyt pre dvojice, ktoré milujú šnorchlovanie a/alebo potápanie. Odlet je možný z Viedne, Prahy i Budapešti. Hotel sa nachádza na prekrásnom atole Sauth Ari Atoll, približne 80 km od letiska v Male, pričom preprava špeciálnym lietadlom trvá približne 25 minút.

Hotel Lily Beach Resort & Spa je rajom zamilovaných.

Rezort ponúka unikátny all inclusive koncept Platinum Plan, pre ktorý je veľmi populárny a zahŕňa množstvo benefitov – delikatesy od výmyslu sveta, širokú ponuku nápojov, šnorchlovanie, vstup do športového komplexu, výlety, rybolov, romantickú plavbu loďou pri západe slnka a rôzne iné aktivity. 

▷ Pozrieť pobyt: Hotel Lily Beach Resort & Spa*****

 

Dostupná alternatíva pre všetkých

Ak chcete Maldivy navštíviť, no máte obmedzené finančné prostriedky, nemusíte zúfať, máme pre vás dostupnú alternatívu. Hotel Holiday Island Resort & Spa ponúka dokonalý relax a komfort za prijateľnú cenu.

Odlet je možný z Viedne, Prahy i Budapešti, hotel sa nachádza na atole Sauth Ari Atoll, približne 97 km od letiska v Male, pričom preprava špeciálnym vodným lietadlom trvá približne 35 minút.

Ak hľadáte finančne dostupnejšie riešenie máme pre vás skvelú ponuku – Hotel Holiday Island Resort & Spa.

V rámci pobytu si môžete vybrať či vám postačí polpenzia, plná penzia alebo all inclusive. Ak si zvolíte all inclusive sa okrem skvelého jedla a nápojov môžete tešiť na plážový volejbal, fitnes centrum, tenis, karaoke, stolný tenis, bedminton, nočný rybolov či návštevu okolitého ostrova.

▷ Pozrieť pobyt: Hotel Holiday Island Resort & Spa****

 

Čo navštíviť a zažiť?

Morská hladina plná svetielok

Jedným z najvzácnejších zážitkov pre turistov, smerujúcich na maldivské pláže, je možnosť vidieť bioluminiscenčný kúsok mora. Na celom svete existuje iba niekoľko miest, kde more osvetľuje bioluminiscenčný fytoplanktón

Kde takéto výnimočné miesto nájdete? Na maldivskom atole Baa Atoll možno v rezorte Dusit Thani Maldives pozorovať, ako celá pláž ožije tisíckami svetielok, ktoré pripomínajú oblohu plnú hviezd. Nezabudnite si vopred zistiť, ktoré obdobie je na pozorovanie morských svetielok najvhodnejšie, aby ste svoj pobyt dokonale naplánovali.

Ako obloha posiata modrými hviezdami. Takýto pohľad na bioluminiscenčné more sa vám naskytne iba na pár miestach na Zemi. Maldivy sú jedným z nich.

 

Vodné športy, ktorým neodoláte

Kajak, pádlovanie, vodné lyžovanie, parasailing, windsurfing, wakeboard – na Maldivách sa oplatí vyskúšať rôzne druhy vodných športov. Hotelové rezorty poskytujú jeden alebo viacero adrenalínových vodných športov zadarmo. Vodné športy si môžete vychutnať napríklad na ostrove Furanafushi alebo Maafushi.

Na Maldivách stojí za vyskúšanie paddleboard, vodné lyžovanie i windsurfing.

 

Chytanie perfektných vĺn

Maldivy sú rajom aj pre surferov. Najlepšie miesta na chytanie vĺn nájdete v okolí Male, pričom ideálna sezóna na surfovanie trvá od marca do októbra, väčšie vlny chytíte od júna do augusta. 

Existuje aj možnosť kúpy surfovacích balíkov, napríklad na ostrove Farukolhufushi. Hlavným mestom surferov na Maldivách je ostrov Hudhuranfushi, na ostrove Kuda Huraa sa zasa nachádza surferská škola s inštruktormi z Austrálie.

Maldivské ostrovy ponúkajú aj kompletné surferské balíky, ktoré môžete absolvovať pod vedením šikovných inštruktorov.

 

Hlavné mesto Male sa oplatí vidieť

Vedeli ste, že Male je jedno z najľudnatejších miest na svete? Po prílete alebo pred odletom preto rozhodne preskúmajte, čo toto neobyčajné mesto ponúka – úžasné reštaurácie, múzeá, trhy a zaujímavé atrakcie. Naplánujte si návštevu Národného múzea, rybieho trhu i mešity.

Mešita Old Friday sa nachádza v hlavnom meste Malé a patrí medzi najstaršie maldivské mešity.

 

Šnorchlovanie a potápanie

Maldivy sú skutočným rajom pre fanúšikov potápania a šnorchlovania. Preslávené miesto Banana Reef je ako stvorené na potápanie, ide totiž o prvé miesto na Maldivách, ktoré získalo uznanie za licencovaný výcvik.

Útes v tvare banána je plný pestrého podmorského života, koralov, previsov a jaskýň. Šnorchlovanie si môžete vychutnať na každom kroku, čaká vás fantastický pohľad na podmorský svet.

 Tie najkrajšie farby sa ukrývajú pod hladinou. Potápanie a šnorchlovanie na Maldivách rozhodne nevynechajte. Navštívte napríklad svetoznáme miesto Banana Reef.

 

Masáže a spa

Potrebujete relaxovať a spomaliť? Užite si skvelé možnosti rôznych kúpeľných a spa programov, ktoré na Maldivách jednotlivé rezorty ponúkajú.

Masáž popri dýchaní morského vzduchu a hluku mora vám pomôže cítiť sa pokojne, oddýchnuto a mlado. Na ostrove Huvafen Fushi sa nachádzajú prvé podvodné kúpele, kde sú umiestnené liečebné miestnosti so sklenenými stenami.

 Masáž s takýmto výhľadom alebo podvodné kúpele? Na Maldivách to nie je iba sen.

 

Ktoré miesta navštíviť?

1. Malé Atoll, lebo pravý mestský pôžitok zažijete práve na tomto mieste.

2. Sun Island, lebo žiarivé pláže nemusíte vidieť už iba na fotkách.

3. Banana Reef, lebo to najlepšie potápanie môžete zažiť práve tu.

4. Alimatha Island, lebo pokojné vody stvorené pre jazdu na kanoe sú perfektným relaxom.

5. Artificial Beach, lebo tento umelo vytvorený ostrov ponúka široké možnosti na vyskúšanie rôznych vodných športov.

Počas dovolenky na Maldivách navštívte aj iné ostrovčeky a pláže. Na výber je veľké množstvo jednodňových výletov, ktoré si môžete vopred zarezervovať.

6. Fihalhohi Island, lebo vidieť neuveriteľný podmorský život je zážitok na celý život.

7. Utheemu Ganduvaru, lebo tu môžete nájsť a vidieť drevený palác.

8. Biyadhoo Island, lebo čerstvé ovocie a chutnú zeleninu nájdete práve na tomto čarovnom ostrove.

9. Veligandu Island Beach, lebo Maldivy nie sú len pláže a biely piesok, ale aj zeleň na každom kroku.

10. Mirihi Island, lebo niekedy je potrebný aj digitálny detox.

Vidieť takýto krásny a pestrý podmorský život je zážitok, ktorý si budete pamätať navždy.

 

Čo ochutnať?

Maldivy a ich pestrú gastronómiu v našom článku nesmieme vynechať. Ak patríte medzi milovníkov gastro turistiky, máte sa na čo tešiť. Samozrejme, na svoje si tu prídu najmä milovníci rýb a plodov mora, čerstvého ovocia a zeleniny.

Domáce a čerstvé suroviny. To tvorí základ maldivských jedál a nápojov.

Napríklad kombinácia rýb s kokosom a ryžou je na Maldivách veľmi populárna. Maldivská kuchyňa je značne ovplyvnená indickou kuchyňou, avšak má svoje vlastné chute a ingrediencie. Paprika, chilli papričky i kari korenie majú svoje pevné miesto takmer v každom lahodnom jedle.

Na Maldivách vyskúšajte chutné a čerstvé homáre, ako aj iné morské špeciality.

Medzi obľúbené miestne suroviny patria tuniak, chobotnica, mečúň, ako aj osviežujúce melóny. Výborné sú aj homáre a krevety z miestnych zdrojov. Ako príloha sa často používa šošovica alebo dusená ryža. Po hlavnom jedle nasleduje aj sladká odmena – puding, sladká ryža, papája, mango, banány alebo vodné melóny.

Na miestnych trhoch nakúpite tropické ovocie a zeleninu, plné farieb, vôní a chutí.

 

Najlepšie pochúťky, ktoré počas pobytu na Maldivách musíte ochutnať

  • Banbukeylu harisa – kari z duseného chleba, chilli, cibule a kokosu.
  • Bis keemiyaa – pečivo plnené tuniakom a vajíčkom na tvrdo.
  • Hedhikaa – typické občerstvenie alebo „malé jedlo“, ako napríklad samosa - malé trojuholníky z cesta, ktoré sú vyprážané v masle ghee alebo v oleji, zvyčajne plnené korenenou zeleninou alebo cestovinami.
  • Garudiya – rybí vývar ochutený chilli, cibuľou a citrónovou šťavou.
  • Mashuni – dusené kúsky tuniaka s kokosom, chilli a cibuľou sú podávané ako ranné jedlo s roshi.
  • Roshi – chutný nekvasený chlieb.
  • Thelui mas – pikantné vyprážané ryby.
  • Kavaabu – vyprážané pochúťky z ryže, tuniaka, kokosu či šošovice.
  • Dhon riha – kari z tuniaka s kokosom, mangom, škoricou a zázvorom.
  • Dhonkeyokajuru – je vyprážaný banánový koláč ochutený ružovou vodou alebo vanilkou.
  • Sai – ide o najobľúbenejší maldivský čaj.
  • Alkohol – miestni obyvatelia nepijú alkohol (kvôli islamskému náboženstvu), zvyčajne sa však predáva v hotelových rezortoch a pre turistov je pomerne ľahko dostupný.
     

Chrumkavé krevety, čerstvá zelenina a ryža. Obľúbená maldivská špecialita, ktorá je pripravovaná v rôznych obmenách, napríklad rôzne druhy rýb, kokos, melóny či paprika.

Ak si chcete vychutnať stopercentne autentické maldivské špeciality, zamierte napríklad do Belle Amie Bistro, Seagull Cafe House, The House – Maldives. Ak máte chuť na morské špeciality, vyskúšajte napríklad Symphony Restaurant, Citron by Lemongrass, Breakwater. A v prípade, že preferujete rýchle občerstvenie, je tu La Vera Pizzeria, Pizza Buona, Jen’s Kitchen On-the-Go.

Alkohol je na Maldivách dostupný iba v hoteloch, reštauráciách a v baroch, ktoré patria k jednotlivým rezortom.

 

Praktické informácie na záver

Alkohol sa na maldivských ostrovoch takmer vôbec nepredáva, je však dostupný v hotelových rezortoch. Súkromné ​​ostrovy, letoviská a vily sú totiž vylúčené zo zákazu alkoholu a majú na výber viacero druhov alkoholu – víno, pivo i liehoviny. Ak ste ubytovaní mimo hotelového rezortu, kde nie je alkohol vôbec dostupný, nezúfajte a zamierte do Maafushi.

Niektorí podnikatelia na tomto ostrove našli medzeru v systéme: kúpili si loď, zakotvili ju na brehu ostrova Maafushi a legálne môžu predávať alkohol, pretože sa technicky nenachádzajú na miestnom ostrove. Určite budete potrebovať čln, aby ste sa dostali na „vodný bar“, a pripravte si tiež peňaženku – ceny alkoholických nápojov sú tu podstatne vyššie.

Maldivy sú takmer stopercentne moslimská krajina, rešpektujte preto miestne pravidlá. Na verejnosti si zakrývajte ramená, hrudník a kolená, správajte sa zdržanlivo – pozor na bozkávanie a prejavy náklonnosti.

Romantické obedy a večere na plážach sú na Maldivách populárne. Dávajte si však pozor na nevhodné prejavy náklonnosti, alkohol a nevhodné oblečenie.

Samozrejme, v rámci hotelových rezortov a niektorých súkromných pláží sú pravidlá upravené tak, aby turisti necítili žiadne obmedzenia. Na viacerých ostrovoch preto nájdete súkromné pláže s označením BIKINI. Tu sa môžete slobodne pohybovať iba v bikinách.

Maldivy – azúrovo modré more, romantické vilky nad vodou a dychberúci výhľad.

Okrem menších kultúrnych a náboženských rozdielov by ste na Maldivách nemali mať žiadny problém. Miestni sú napokon veľmi milí, priateľskí, ochotní pomôcť a navigovať vás na rôzne miesta či do reštaurácií. A aj vďaka tomu si tu užijete skutočne dokonalú dovolenku.

 

Zažite si kúsok raja s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania