Späť na všetky články
pred 1 rokom 36603 videní | 5 minúty čítania

More ako hviezdna obloha: Pozrite sa, ako dokáže planktón v noci rozžiariť hladiny oceánov

More ako hviezdna obloha: Pozrite sa, ako dokáže planktón v noci rozžiariť hladiny oceánov
Ak túžite aspoň raz v živote vidieť svetielkujúce more, ukážeme vám niekoľko miest, kde sa vám to môže podariť.

Stretli ste sa už niekedy s fotografiami pláží, ktoré žiaria ako nočná obloha? Ak áno, vedzte, že nejde o žiadne kúzlo, ale o úžasný prírodný úkaz, za ktorý vďačíme žiariacemu planktónu. A ak ste doposiaľ o “svetielkujúcich” plážach nikdy nepočuli, práve teraz vám niekoľko z nich predstavíme.

 

svietiaci-plankton

Skôr ako sa však do toho pustíme, poďme si vysvetliť, prečo vlastne planktón na povrchu morskej hladiny v niektorých kútoch sveta doslova svieti.

 

Fytoplanktón, ktorý sa bráni svetlom

Za prírodným javom, ktorý spôsobuje, že sa morské hladiny v noci sfarbujú do neónovomodrých odtieňov, sa ukrýva fytoplanktón. A to doslova.

Fytoplanktón je totiž druh riasy, ktorá sa na povrchu morskej hladiny vyskytuje nielen v noci, ale aj cez deň, keď ju nevidíme.

Táto riasa má pritom nezvyčajnú schopnosť – keď dôjde k deformácii bunky planktónu, ktorú spôsobí pohyb vody, vĺn, lodí či človeka, vydáva zo seba na krátku dobu svetielko. Ide o unikátnu chemickú reakciu, ktorá slúži ako obrana. Tento druh planktónu totiž verí, že záblesky svetla dokážu odplašiť predárora.

svietiaci-plankton-maledivyMaledivy, zdroj: Ali Nishan, Flickr.com

Opisovaný fytoplanktón sa nachádza predovšetkým v slaných morských vodách. Podľa vedcov je to tak preto, že v sladkej vode sa nenachádzajú potrebné chemické látky, ktoré by umožnili aktivovať svietiaci proteín.

Ak teda narazíte na pláž, kde sa táto riasa na povrchu hladiny mora nachádza, jej žiariacu schopnosť aktivitujete napríklad tým, že sa odvážite vôjsť do mora aj v noci. Pohybom ruky či skokom do tmavej vody odštartujete nevídané prírodné úkazy, aké si zapamätáte po celý život.

A na ktorých miestach môžete čosi také zažiť? Vybrali sme pre vás niekoľko takýchto pláží naprieč celou zemeguľou – od Vietnamu cez Maldivy až po štáty USA.

 

San Diego, La Jolla Cove, Kalifornia

Svietiaci úkaz môžete pozorovať v malebnej zátoke a pláži La Jolla Cove v Kalifornii, a to predovšetkým vtedy, keď sa hladina oceánu trochu rozbúri.

svietiaci-plankton-plaz-la-jolla-cove-kalifornia

Krásu svietiacich vĺn si navyše môžete pozrieť aj vďaka tomuto videu z nočných pláží mesta San Diego. Nádhera, však.

 

Vaadhoo Island, Maldivy

Rozžiarené pobrežia sa turistom môže podariť vidieť aj na obľúbených Maldivách.

Nasledujúca fotografia bola nasnímaná na ostrove Vadhoo Island (po slovensky Vadú), ktorý sa nachádza na atole Gáfu Dálu a od hlavného mesta Maldív Male je vzdialený dlhých 194 kilometov.

Pobrežie na ostrove, na ktorom je v noci viditeľný svietiaci planktón, dostalo názov Sea of Stars, čiže More hviezd.

svietiaci-plankton-plaz-maldivy

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť aj ďalšie zábery hviezdnych vôd tohto kúsku sveta:

 

Mosquito Bay, Vieques, Portoriko

Vody s fytoplanktónom nájdete aj na ostrove Vieques v Karibiku, ktorý patrí Portoriku. Konkrétne ide o záliv Mosquito Bay.


Zdroj: Billy Robin, TripAdvisor.com

Podľa portálu Mother Nature Network tento záliv žiari planktónom najjasnejšie na svete.

A práve preto, aby sa jeho žiarivosť ochránila, sa tu ľudia nemôžu kúpať. Stále sa však môžu po vodách prejsť na kajaku alebo zažiť žiarenie planktónu tak, že vložia do vody ruku alebo nohu.

 

Bioluminescent Tide, Manasquan Beach, New Jersey

Svietiaci planktón môžete uvidieť aj vo vodách Atlantického oceánu na pláži Manasquan Beach v štáte New Jersey na severovýchode USA.

svietiaci-plankton-new-jersey

 

Luminous Lagoon, Runaway Bay, Jamajka

Aj v Karibskom mori na Jamajke môžete zažiť fanstastické prírodné úkazy planktónu. Konkrétne v lokalite Runaway Bay žijú milióny mikroskopických organizmov, ktoré pri dotyku vyžarujú fluoerescenčné svetlo.

svietiaci-plankton-jamajka

Ak by ste sa tu teda v noci vybrali okúpať, váš zážitok by mohol vyzerať napríklad takto:

svietiaci-plankton-kupanie-jamajkaZdroj: bahia-principe.com

 

Halong Bay, Vietnam

Na záver prejdeme z Karibiku priamo Vietnamu. Na severovýchode krajiny sa nachádza ikonická zátoka Halong Bay, známa tiež ako Dračia zátoka, ktorá je od roku 1994 súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

svietiaci-plankton-vietnam

Do tohto skvostu vietnamskej prírody ročne zavítajú desaťtisíce turistov, aby si vychutnali niekoľkodňovú plavbu medzi viac ako dvomi tisíckami vápencovými ostrovmi, návštevy tamojších jaskýň či spoznávanie miestnej kultúry.

Nie každý však vie, že aj na týchto miestach sa dajú pri nočnom kúpaní zažiť kúzelné svetielkujúce úkazy. Slová by však už v tomto prípade boli zbytočné. Za všetko totiž najviac povie nasledujúce video nasnímané práve na týchto miestach:

Chceli by ste čosi podobné zažiť aj vy?

Ak áno, za ideálny čas na odpozorovanie svietiaceho planktónu (minimálne na Maldivách) sa považujú mesiace medzi júlom a decembrom alebo všeobecne čas, keď na nočnej oblohe nežiari mesiac.

Výskyt planktónu je pritom pomerne častý pri mólach v malých pokojných nočných prístavoch.

Autor: Kristína Biela

maldivy-banner

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania