Späť na všetky články
pred 1 rokom 11860 videní | 5 minúty čítania

7 destinácií s tou najmodrejšou vodou, akú si dokážete predstaviť

7 destinácií s tou najmodrejšou vodou, akú si dokážete predstaviť
Miesta s najmodrejšou vodou môžete vidieť v chladných amerických regiónoch, ale aj v exotických krajinách.

Miesta s najmodrejšou vodou môžete vidieť v chladných amerických regiónoch, ale aj v exotických krajinách. Jedno také miesto dokonca nájdete v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov.

 

Jazero Peyto – Kanada

Na Tripadvisore recenzovalo jazero Peyto takmer 3000 ľudí, pričom až 81 % z nich vníma toto miesto ako excelentné. A my sa do tejto skupiny jednoznačne pridávame.

Jazero totižto nevyniká len okolitou prírodou, ale hlavne svojím netradičným sfarbením. Peyto patrí medzi najmodrejšie vodné plochy na svete.

najmodrejsia voda jazero Peyto Kanada

Farba jazera je natoľko zaujímavá, že sa vedú debaty, či je to skutočnosť, alebo iba fotografické vylepšenie. Ako však píšu miestni obyvatelia Audrey a Jack, jazero je naozaj také modré.

Príčinou je takzvaná ľadovcová múka, ktorá sa z okolitých skál do jazera sype hlavne počas leta. Samozrejme, jeho farba sa líši v závislosti od ročného obdobia a času v rámci dňa.

Ak sa sem raz vyberiete, môžete preskúmať celý národný park Banff, v ktorom sa jazero nachádza. Navyše, iba 40 kilometrov od Peyto leží jazero Louise, ktoré by sme z tohto článku taktiež nemali vynechať. :-)

najmodrejsia voda jazero Louise Kanada

Jazero Louise

 

Plitvické jazerá – Chorvátsko

Terasovité vodné plochy, veľa potokov a riek, ktoré sú spojené množstvom vodopádov. Tak by sa dali opísať Plitvické jazerá v Chorvátsku. Jazerá sú súčasťou národného parku Plitvice a od roku 1979 patria do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Plitvicke jazera Chorvatsko

A tak ako jazero Peyto, aj šestnásť chorvátskych jazier sa môže popýšiť intenzívnou modrou farbou. Jej odtiene sa menia počas celého roka – od tyrkysovej cez azúrovú až po kobaltovú.

najmodrejsia voda Plitvicke jazera Chorvatsko

V čase chorvátskej vojny o nezávislosť boli Plitvické jazerá jedno zo strategických miest. Po ukončení konfliktu sa však opäť stali centrom cestovného ruchu, a tak to je až dodnes.

 

Pláž Navagio – Grécko

Na rozdiel od Plitvických jazier a jazera Peyto je more v okolí pláže Navagio skôr tmavších než tyrkysových odtieňov. To mu však ani trochu neuberá na kráse. Práve naopak.

najmodrejsia voda plaz Navagio Grecko

Pláž Navagio je jedno z najvyhľadávanejších a najkrajších miest gréckeho ostrova Zakynthos.

plaz Navagio Grecko pohlad

Pláž sa okrem prírodných krás stala známou aj vďaka vraku pašeráckej lode Panagiotis, ktorú tu dodnes nájdete.

 

Oceánska priekopa To Sua – Samoa

Teraz sa vyberieme na miesto, o ktorom ste možno doteraz vôbec nepočuli. Súostrovie Samoa, ktoré tvoria iba dva ostrovy, leží v Oceánii. Letecky sa sem dostanete napríklad z Austrálie alebo Nového Zélandu.

Samotná krajina však nie je predmetom tohto článku. Tentoraz budeme hovoriť iba o oceánskej priekope To Sua, ktorá taktiež vyniká modrozeleným sfarbením.

najmodrejsia voda Oceanska priekopa To Sua Samoa

Priekopu nájdete na centrálnom ostrove Upolu, konkrétne na juhovýchodnom pobreží. Okrem toho, že môžete 30-metrovú priekopu obdivovať, si môžete do nej ísť aj zaplávať. Vedie k nej drevený rebrík, odkiaľ môžete zoskočiť.

Majte však na pamäti, že priekopu živí voda z oceánu, ktorá preteká cez chladnú jaskyňu. Voda je teda dosť studená, čo môže byť v niektorých prípadoch aj zdraviu nebezpečné.

 

Pobrežie Broome – Austrália

Tyrkysové pobrežie mesta Broome je veľkou atrakciou severozápadnej časti Austrálie. Medzi najznámejšie lokality patrí pláž Cable, ktoré si tento názov vyslúžila po tom, ako sa zaviedol telegrafický kábel medzi mestom Broome a ostrovom Jáva.

najmodrejsia voda pobrezie Broome Australia

Okrem pláže sú nemenej príťažlivé takzvané Horizontálne vodopády, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž celého regiónu Kimberley. Zaujímavé je na nich aj to, že pravidelne menia svoj smer a vytvárajú tak prílivové víry. Letecky či loďou sa na tento prírodný fenomén chodia pozerať tisíce návštevníkov.

horizontalne vodopady pobrezie Broome Australia

Horizontálne vodopády

 

Jazero Crater – Oregon (USA)

Jazero Crater je najhlbšie jazero v Spojených štátoch amerických a jedno z najhlbších na svete (592 metrov). Zaujímavé je aj svojou sýtomodrou farbou a svojím pôvodom.

Jazero totižto vzniklo po tom, ako pád pohoria Mazama spôsobil silnú erupciu. Stalo sa tak približne pred 7 700 rokmi.

najmodrejsia voda jazero Crater Oregon USA

Sopečný kráter živí najmä roztavený sneh, a preto je jazero veľmi čisté a jasné. Priezračnosť jazera siaha až do hĺbky 35 metrov. Tento unikát hľadajte v rovnomennom národnom parku na juhu Oregonu.

 

Baa Atoll – Maldivy

A nakoniec sa vyberieme do exotiky. Ak pravidelne sledujete náš portál, zrejme viete, že Maldivy sú top dovolenkovou destináciou v Indickom oceáne. Jednou z najvyhľadávanejších lokalít je aj Baa Atoll, ktorý leží v severnej časti súostrovia.

najmodrejsia voda Baa Atoll Maledivy

Okrem nadštandardných služieb a oddychu je v ponuke aj adrenalínové potápanie. To znamená, že sa nemusíte na krásne tmavomodré more iba pozerať, ale môžete ho aj preskúmať. Vidieť v týchto mesiacoch môžete napríklad korytnačku zelenú či koralové ryby.

pohlad na Baa Atoll Maledivy

Pohľad na Baa Atoll z výšky

Potápanie v týchto končinách môžu skúsiť začiatočníci aj pokročilí. Na rozdiel od iných regiónov Maldív je veľkou výhodou Baa Atoll, že tu môžu dovolenkovať páry, jednotlivci aj rodiny s deťmi.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85271 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania