Späť na všetky články
pred 1 rokom 14239 videní | 4 minúty čítania

9 veľkolepých prírodných javov našej planéty, ktoré treba aspoň raz za život vidieť

9 veľkolepých prírodných javov našej planéty, ktoré treba aspoň raz za život vidieť
Naberte s nami inšpiráciu na nezabudnuteľné zážitkové cestovanie.

Naberte s nami inšpiráciu na nezabudnuteľné zážitkové cestovanie. Prevedieme vás lokalitami, ktoré patria k najkrajším prírodným javom našej planéty Zem.

 

Jazero Masazir (Azerbajdžan)

Ružové jazero plameniakovej farby Masazir, ktoré leží neďaleko hlavného mesta Baku, je úžasnou atrakciou, ale aj významnou vodnou plochou pre ťažobný priemysel.

Svoje výnimočné sfarbenie získava vďaka mikroorganizmom známym ako halofily a tiež vďaka vysokému obsahu minerálov a solí. Ťažba tejto soli sa využíva v potravinárskom aj lekárskom priemysle. Pre jeho liečivé účinky ho často pripodobňujú k Mŕtvemu moru.

prirodne javy Azerbajdzan

Oblasť je síce ohraničená a priamo k nej sa nedostanete, ale z bezpečnej vzdialenosti získate ohromujúci výhľad.

 

Salar de Uyuni (Bolívia)

Juhozápad Bolívie sa môže pýšiť najväčšou soľnou pláňou na svete, ktorej rozloha siaha až do viac ako 10 500 kilometrov štvorcových.

Salar de Uyuni Bolivia

Obdobie dažďov zvyšuje svetelnú odrazivosť soli a vďaka jemnej vrstve vody tu vzniká výnimočné prírodné zrkadlo, ktoré svojimi odleskami láka množstvo fotografov.

prirodne javy Salar de Uyuni Bolivia

 

Blyde River Canyon (Južná Afrika)

Jedinečný pohľad získate na vrchole takmer 800 metrov hlbokého a 26 kilometrov dlhého kaňona Blyde River v Južnej Afrike.

Blyde River Canyon Juzna Afrika

Toto miesto je najlepšie spoznať prostredníctvom túry. Budú vás ňou sprevádzať farebné skalné útvary, očarujúce vodopády, bujná zeleň, množstvo vtáctva, krokodílov a hrochov.

prirodne javy Blyde River Canyon Južná Afrika
prirodne javy Juzna Afrika

 

Yellowstonský národný park (Wyoming, USA)

Najstarší národný park na svete je ozajstným prírodným zázrakom pre svoje bájne gejzíry, horúce pramene a bahnité miesta.

Yellowstonsky narodny park Wyoming USA

Grand Prismatic Spring

Stretnete tu pasúce sa bizóny v blízkosti horúcich prameňov, losy, medvede grizly a množstvo prírodných úkazov. Medzi nimi aj najznámejší gejzír sveta Old Faithfull či horúce jazero Grand Prismatic Spring.

gejzir Old Faithfull Yellowstonsky narodny park Wyoming USA

Gejzír Old Faithfull

 

Bioluminiscenčné pláže (Maldivy)

Za zmienku stoja aj neuveriteľné pláže s bioluminiscenčným planktónom, ktorý spôsobuje nádherné modré osvetlenie a vyvoláva magický efekt.

bioluminiscencne plaze Maldivy

Ak by ste toto svetelné divadlo chceli zažiť na vlastnej koži, navštívte ostrovy Maldív. Konkrétne napríklad pláže Athuruga, Reethi či Mirihi.

 

Lake Louise (Kanada)

Toto je posvätné miesto pre všetkých dobrodružných cestovateľov. Jazero Lake Louise je vo svete preslávené pre svoju tyrkysovú farbu a ľadovec Victoria, ktorý ho obkolesuje.

Lake Louise Kanada

Pri tomto zriedkavom prírodnom jave si môžete vychutnať vzrušujúci výhľad na horský horizont, užiť si všetko pohodlie v luxusných hoteloch a zabaviť sa lyžovaním, psími záprahmi, pádlovaním či turistikou.

prirodne javy Lake Louise Kanada

 

Snæfellsjökull, Island

Táto neuveriteľná scenéria je fantastickejšia než predstavy, ktoré vo vás vzbudí kniha Julesa Verna. Práve týmto miestom sa autor nechal inšpirovať a v knihe Cesta do stredu Zeme tvorí jednu zo scén – práve tú, v ktorej profesor Otto Lidenbrock opisuje bránu do centra Zeme.

prirodne javy Island

Na malom poloostrove Snæfells na západnej strane Islandu sa nachádza tento úžasný stratovulkán, ktorý je asi 1200 metrov vysoký. Ak túžite po vyvolaní spomienok z vašej obľúbenej verneovky, na tomto mieste si ich rozhodne oživíte.  

 

Mount Roraima, Venezuela

Miesto, ktoré inšpirovalo ďalšieho umelca. Sir Arthur Conan Doyle sa nechal touto krajinou ovplyvniť vo svojom románe Stratený svet a čerpal z nej námety pre svoj fascinujúci príbeh.

Mount Rotaima Venezuela

Či už niečo tvoríte alebo nie, pohľad na túto nádheru vo vás vzbudí pestrú paletu rôznorodých emócií.

prirodne javy Mount Roraima Venezuela

Možno vás zaujme aj fakt, že ide o najvyšší vrchol v oblasti vysočiny v Guyane v národnom parku Canaima a týmto miesto prúdi najvyšší vodopád na svete Angel Falls.

prirodne javy Venezuela

Po stranách tohto udivujúceho vrchu sa nachádzajú štrbinové útesy, ktoré sú vhodnejšie skôr pre veľmi skúsených horolezcov.

 

Preikestolen (Pulpit Rock), Nórsko

Očarujúci výhľad spojený s dobrodružstvom, turistikou a pocitom zadostučinenia za svoj heroický výkon vám prinesie aj túra na známy nórsky útes Preikestolen.

Preikestolen (Pulpit Rock), Nórsko

Skalnatú trasu vám čiastočne uľahčí množstvo drevených mostov a spríjemní zastávka v jednom z dvoch malých rybníkov, kde sa môžete tešiť osviežujúcemu kúpeľu. Na tento takmer dvojhodinový výstup potrebujete hlavne dostatočnú turistickú výbavu, tekutiny a veľkú chuť prekonať sa.

Po zdolaní útesu sa však ocitnete 600 metrov nad severskými fjordami a môžete sa kochať neuveriteľným pohľadom.

prirodne javy Norsko

 

A ktorý z prírodných divov našej planéty by ste chceli najradšej vidieť vy?

Súvisiace články
pred 1 rokom 86961 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85010 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania