Späť na všetky články
pred 1 rokom 2901 videní | 7 minúty čítania

Nečakajte Paríž ani Rím. Aj tieto romantické mestá Európy sú však láskou na prvý pohľad

Nečakajte Paríž ani Rím. Aj tieto romantické mestá Európy sú však láskou na prvý pohľad
Ukážeme vám, že dokonalú romantiku si môžete užiť aj v mestách, ako sú Kodaň či Vilnius.

Dnes sa spoločne vyberieme preskúmať romantické mestá naprieč Európou. Na našom zozname však tentoraz nečakajte Paríž či Rím. Ukážeme vám, že dokonalú romantiku si môžete užiť aj v mestách, ako sú Kodaň či Vilnius.

 

Štokholm (Švédsko)

Štokholm je plný farebných budov a súčasného dizajnu. Zhruba jednu tretinu mesta tvoria vodné cesty a vo veľkom sú zastúpené aj mosty, ktorých sa tu nachádza vyše 50. Aj preto mestu prislúcha prezývka Benátky severu.

V starom meste Gamla Stan si môžete vychutnať romantické prechádzky v spleti dláždených uličiek, kde nájdete malé obchody, kaviarne i útulné reštaurácie.

stokholm

Pri návšteve Štokholmu sa určite vyberte aj do svetoznámych hudobných klubov, kde vás čakajú autentické vystúpenia hudobníkov z celého sveta.

Na prechádzkach vás poteší výhľad na pokojnú hladinu rieky Norrström a na čarovný Kráľovský palác, ktorý patrí medzi najväčšie v Európe. Viac o Štokholme si môžete prečítať aj v našom samostatnom článku. 

 

Sevilla (Španielsko)

Sevilla je kultúrnym centrom obľúbenej Andalúzie. Mesto je ideálne pre milovníkov histórie a rozmanitej kultúry, ktorú tu zanechali rôzne národy.

V Seville nájdete romantické ulice, ktoré lemujú tropické palmy a hlavné klenoty mesta – kráľovský palác Alcázar, Sevillská katedrála, minaret bývalej hlavnej sevillskej mešity a hlavný mestský archív Archivo General de Indias.

plaza de espana

Krásne a originálne námestie Plaza de España s promenádou a kanálom vám poslúži aj na romantický výlet loďou.

Ak vám po dlhých prechádzkach poriadne vyhladne, vyberte sa do jedného z typických tapas barov, ktoré sa nachádzajú v židovskej štvrti Santa Cruz hneď v blízkosti katedrály.

Na zavŕšenie dokonale romantického výletu navštívte aj mestskú časť Triana. Práve tu sa zrodilo slávne a horúce španielske flamenco.

 

Zürich (Švajčiarsko)

Najväčšie mesto Švajčiarska v sebe spája mestský ruch a krásnu prírodu zároveň. Zürich zaujme výbornými nočnými klubmi, kaviarňami a reštauráciami. Najkrajšie a najromantickejšie miesto v Zürichu je jednoznačne Zürišské jazero

Medzi obľúbené aktivity na jazere patrí najmä vyhliadková plavba. Niektoré z kotviacich lodí majú na palube reštaurácie, jazero je veľmi čisté, voda úplne priezračná, a preto je obľúbeným miestom aj pre rybárov, ktorých môžete počas prechádzky sledovať priamo pri love.

vyhliadkova plavba

Ak si rezervujete vyhliadkovú plavbu na podvečer, môžete sa tešiť na pekný výhľad počas západu slnka.

Vyberte sa aj na vrch Uetilberg, z ktorého je dobrý výhľad priamo na jazero a vrcholce Álp. Poprechádzajte sa centrom mesta, je tu viacero starobylých uličiek a navštívte aj renesančný dom Haus zum Napt.

Sladkú bodku si doprajte v predajni Sprüngli, kde môžete ochutnať ručne robené bonbóny a pralinky tej najvyššej kvality.

 

Kodaň (Dánsko)

Užite si kultúru, relax, inovácie a hygge v meste, ktoré je najšťastnejšie na svete. Kodaň je skvelé miesto na romantický výlet a na aktivity, ktoré vás vo dvojici budú baviť o to viac.

Nasadnite spoločne na bicykle, vyskúšajte si nočné športovanie alebo navštívte jednu z michelinských reštaurácií, v Kodani sa ich nachádza viacero.

kodan

Nevynechajte ani miestne umenie a históriu – galérie, múzeá či zámok Elsinore (Kronborg), ktorý sa nachádza aj na zozname dedičstva UNESCO.

Ak milujete zeleň a dlhé prechádzky, vyberte sa do botanickej záhrady, záhrad Frederiksberg alebo navštívte plážový park Amager. Dvojkilometrová piesková promenáda je vybudovaná na umelom ostrovčeku a je to výborné miesto na celodennú romantiku. 

Nachádza sa tu outdoor fitness, prístav, môžete si vyskúšať windsurfing alebo zajazdiť na kajakoch. Prekrásny výhľad počas západu slnka je na most Øresund, ktorý prepája Dánsko a Švédsko.

 

Barcelona (Španielsko)

Španielska Barcelona je ideálne miesto aj na krátky romantický víkend, kde úplne zabudnete na okolitý svet a budete nasávať dokonalú atmosféru tohto mesta.

Na romantické rande môžete zájsť na nočné spa procedúry v arabskom štýle, prenajať si súkromnú jazdu člnom s vlastným kapitánom alebo sa spoločne vyberte na hodinu varenia domácej a delikátnej paelly.

barcelona

Len tak sedieť v parku či prechádzať sa, nasávať atmosféru mesta a s otvorenými ústami zakaždým obdivovať majestátnosť baziliky Sagrada Familia – to zažijete iba v Barcelone.

Túlajte sa ulicami, navštívte populárne reštaurácie, kaviarne a obchodíky, vyberte sa na menšiu túru na vrch Bunker del Carmel. Stačia vám chutné snacky, dobré víno a deka. Romantický výhľad na celú Barcelonu je podľa mnohých nezabudnuteľným zážitkom. 

V Barcelone sú populárne aj pikniky v parkoch, môžete si prenajať skútre a vydať sa k pokojnej a prázdnej pláži Bogatell.

Viac o Barcelone sa dočítate v našom praktickom sprievodcovi mestom.

 

Bruggy (Belgicko) 

Rozprávkové stredoveké Bruggy je plné krásnych námestí, kanálov a uličiek. Ide o ďalšie európske mesto, ktoré sa môže pochváliť prívlastkom romantické.

Námestie Market Square je plné farebných budov a môžete si tu vychutnať dokonca jazdu na koči s koňmi. No najmä, ochutnajte belgické waffle – všade, všetky a na všetky spôsoby.

bruggy

Ak sa rozhodnete navštíviť Bruggy, vyberte sa na komentovanú prehliadku na člnoch, ktoré premávajú mestskými kanálmi.

Belgické hranolky, belgická čokoláda, mušle, pivo a už spomínané waffle. Ak milujete gastroturistiku, v Bruggách sa máte na čo tešiť. Nájdete tu viacero fantastických reštaurácií, ktoré pripravujú tieto a rôzne iné dobroty podľa tradičných receptúr. 

Zaujímavosťou je aj veža Belfry, ktorá sa jemne nakláňa, hovorí sa o nej ako o belgickej Pise. Na vrchol veže vedie 366 schodov, no kvôli výhľadu stojí každý jeden schod za to.

 

Cinque Terre (Taliansko)

Zoskupenie piatich mestečiek – Cinque Terre leží na pobreží Talianska na severných brehoch Ligúrskej riviéry.

Výborný východiskový bod je mestečko La Spezia, jeho romantické zákutia a kaviarne, pokračujte do Monterosso al Mare, kde nájdete nádhernú pláž, jedno z najkrajších miest celej oblasti.

Stredomorská kuchyňa, talianske víno, farebné domčeky a výhľad na tyrkysové more sú zárukou pravej romantickej atmosféry.

monterosso al mare

V oblasti Monterosso al Mare sa v kamenných uličkách ukrýva starý kláštor, ruiny janovského hradu či socha Neptúna.

V maličkej a elegantnej časti Vernazza vás zasa čaká pokoj a ticho, hovorí sa, že tu zastal čas.

Ak potrebujete vypnúť, spomaliť a venovať si s partnerom navzájom čo najviac pozornosti, zavítajte práve sem. Nájdete tu pláže, staré, takmer prázdne uličky a krásne výhľady z každej strany. 

Zaujímavé je aj najjužnejšie mestečko Riomaggiore, ktoré sa tiahne z kopcov posiatych viničom až dole k pobrežiu k tyrkysovému moru.