Späť na všetky články
pred 1 rokom 20146 videní | 8 minúty čítania

Alpy, Jadran, historické mestá a vinohrady: Objavte krásy severného Talianska

Alpy, Jadran, historické mestá a vinohrady: Objavte krásy severného Talianska
Vycestujte za historickými zákutiami v stredovekej Bologni či pokojnou dovolenkovou atmosférou v regióne Ligúria.

Severné Taliansko je domovom romantických vinohradov, majestátnych Álp, historických miest a prekrásnych pláží. V článku vám predstavíme tie najkrajšie miesta, ktoré sa tu oplatí navštíviť. A nie iba raz.

 

Severné Taliansko tvorí osem administratívnych regiónov: údolie Aosta, Piemont, Ligúria, Lombardy, Emilia-Romagna, Veneto, Friuli-Venezia Giulia a Trentino-Alto Adige/Južné Tirolsko. Populácia severného Talianska je takmer 30 miliónov obyvateľov.

Na severnej a západnej strane severného Talianska sa tiahnu Alpy, na južnej strane zasa Apeniny. Medzi horami leží Benátska nížina a údolie rieky Pád, ktorá je najväčšou riekou v Taliansku.

Najväčšie a najznámejšie mestá, ktoré nájdeme v Severnom Taliansku, sú napríklad Miláno, Turín, Janov, Bologna, Benátky, Verona, Padova a Terst. Známe sú aj mestá Bergamo či Parma.

mesto Terst v severnom Taliansku

Romantické mestečko Terst (tal. Trieste) na severe Talianska je skvelým miestom na výlet v blízkosti Slovenska.

 

Autom len za pár hodín

Najbližšie pláže severného Talianska sú od Bratislavy vzdialené približne 600 km. Cesta vám zaberie asi 6 – 7 hodín podľa aktuálnej dopravnej situácie a sezóny.

Naplánujte si výlety v rámci letoviska Bibione, navštívte Veronu či Benátky, no nezabúdajte na západnú stranu severného Talianska, práve tam nájdete tie najkrajšie pláže, o ktorých si môžete prečítať nižšie.

Severné Taliansko ponúka omnoho viac ako slnkom zaliate piesočné pláže. Je to unikátna oblasť Talianska, kde máte možnosť vidieť Alpy, Apeniny, prekrásne jazerá, vinice a starobylé mestá plné historických uličiek.

Jednotlivé mestá a ich blízke okolie sa oplatí preskúmať aj skútrami, vďaka ktorým objavíte perfektné zákutia a výhľady.

jazero Lago di Garda

Severné Taliansko predstavuje ideálne spojenie prírody a histórie v tesnej blízkosti. Na fotografii jazero Lago di Garda.

 

Tieto miesta nevynechajte

Vinárska oblasť Langhe

Vinársku oblasť severného Talianska Langhe (Piemont) pokrývajú kopce plné vinohradov, odkiaľ si môžete vychutnať pohľad na majestátne Alpy. Podľa mnohých sú tieto výhľady ešte krajšie ako v Toskánsku. Pre malebné dedinky oblasti Piemont sú typické aj kľukaté cesty pomedzi okolité pahorky a vinohrady.

vinarska oblast Langhe

Romantické výhľady na vinohrady v obľúbenej vinárskej oblasti Langhe.

 

Farebné mestečko Cinque Terre

Pobrežnú oblasť v Ligúrii s názvom Cinque Terre tvorí päť rybárskych a vinárskych dediniek – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Dedinky sa vypínajú nad skalnatými útesmi.

mestecko Cinque Terre v severnom Taliansku

Pohľad na jedno z najfotogenickejších mestečiek Cinque Terre, kde sa na vysokých bralách vypínajú pestrofarebné domy.

Strmé terasy plné pestrofarebných domčekov, zátoky a prístavy, olivové háje i vinice, to je malebné Cinque Terre.

Drobný tip – takmer celá oblasť je pešou zónou, pohyb autom je tu výrazne obmedzený.

 

Úchvatné Lago di Garda

Slávne jazero Lago di Garda, najväčšie v celom Taliansku, sa nachádza na okraji alpských Dolomitov. Ide o prekrásne miesto, obklopené horami Gruppo del Baldos i malými ostrovčekmi, kde stoja veľké vily. Okolie jazera lemujú malé a rozkošné dedinky, ktoré si ihneď zamilujete.

jazero Lago di Garda Taliansko

Lago di Garda je najväčšie talianske jazero.

 

Historický Janov

Menej turistické, no o to autentickejšie mesto Janov očarilo mnohých. Ide o hlavné mesto regiónu a nachádza sa v prednej časti Ligúrskeho mora.

mesto Janov Taliansko

Historický Janov bol v minulosti dôležitým prístavným mestom.

Janov je z historického hľadiska jedno z najdôležitejších prístavných miest Talianska a Stredozemia. Nachádza sa tu tiež najväčšie talianske akvárium, množstvo fotogenických uličiek, no najmä pravá pokojná a dovolenková atmosféra.

znama fontana v Janove Taliansko

Známa fontána v centre mesta Janov.

 

Jazero Braies – dominanta južného Tirolska

Jazero Braies je najväčšie prírodné jazero v Dolomitoch, ktoré vzniklo pri zosuve rieky Braies. Počas celého roka je tu priam dokonale krásne a odraz okolitých hôr na vodnej hladine pôsobí ako bezchybná zrkadlová kópia.

jazero Braies v Dolomitoch

Ako z rozprávky… Presne tak vyzerá jazero Braies v Dolomitoch.

Legendárnu bránu do podzemného kráľovstva zvaného Fanes možno obdivovať počas nenáročnej prechádzky, ktorá vám potrvá asi 1,5 hodiny. V neskorších hodinách sa však pripravte na nápor turistov.

 

Barokový a secesný Turín

Turín je mesto plné barokových budov, secesných kaviarní, bulvárov a námestí. Sú preň typické tiež typické geometrické vitráže a omietky s kvetinovými motívmi.

mesto Turin v Taliansku

V severnom Taliansku možno obdivovať aj prekrásne mesto Turín.

 

Stredoveká Bologna

Bologna je historické hlavné mesto regiónu Emilia-Romagna, ktoré je preslávené svojou stredovekou architektúrou a kulinárskymi špecialitami. Pre Bolognu je typická červená tehlová architektúra.

vyhlad na mesto Bologna Taliansko

Bologna je okrem svojej omáčky známa aj pre červenú tehlovú architektúru.

 

Romantické Benátky

Benátky sú romantické, historické a jedinečné. Nielen svojou architektúrou, ale aj celkovou atmosférou, gastronómiou, gondolami i zákutiami. Ak vás láka práve toto mesto, prečítajte si náš článok Praktický sprievodca Benátkami, v ktorom nájdete všetky dôležité informácie.

vyhlad na Benatky

Benátky treba vidieť, zažiť a ochutnať.

 

Kozmopolitné Miláno

Miláno je atraktívne mesto, ktoré symbolizuje a prepája starý historický svet a moderné kozmopolitné centrum módy, zábavy aj gastronómie.

Oplatí sa obzrieť si miestnu architektúru (rôzne štýly a historické obdobia) a ochutnať rôzne špeciality. V Miláne sa nachádza najväčšia gotická stavba v celom Taliansku – majestátna katedrála Duomo, ktorú nájdete na rovnomennom námestí. V našom sprievodcovi Milánom sa dozviete ešte viac.

katedrala Duomo Milano

Majestátna Duomo je najväčšia katedrála v Taliansku.

 

Sladké ničnerobenie na tých najlepších plážach

Levanto (Ligúria)

Secesné vily, farebné prímorské dediny a pôvabné mestečko z 11. storočia Cinque Terre. Takéto výhľady ponúka okolie pláže Levanto, ktorú obmýva Ligúrske more. Ide o pokojné miesto na kúpanie, so sivozlatým pieskom pod nohami, ktoré je útočiskom miestnych i turistov počas horúceho júla i augusta.

plaz Levanto a Ligurske more

Levanto obmýva Ligúrske more.

Miestni milujú pokojný dovolenkový pocit, ktorý je pre Levanto typický. Aj napriek tomu tu počas obdobia priaznivých vetrov surferi radi testujú takmer tri metre vysoké vlny.

plaz Levanto severne Taliansko

Okolie Levanto obľubujú aj surferi.

 

Santa Margherita Ligure (Ligúria)

Medzi Rapallom a Portofinom sa nachádzajú pláže Santa Margherita Ligure. Ide o pohodové letovisko, ktoré je zmesou luxusných viliek pestrých farieb, ale aj jednoduchších a finančne dostupnejších letných sídel.

vyhlad z plaze Santa Margherita Ligure

Takýto výhľad z pláže ponúka Santa Margherita Ligure.

Počas hlavnej letnej sezóny býva pláž často preplnená, no vynechať ju by bola škoda. Ak by ste predsa len zatúžili po pokoji a oddychu, vyskúšajte zájsť do Paraggi – neďalekej zátoky, kde nájdete zopár menších a útulných hotelov a reštaurácií.

zatoka Paraggi

Zátoka Paraggi v blízkosti Portofina.

 

Finale Ligure (Ligúria)

Pláže a blízke okolie Finale Ligure sú označované aj ako najdlhšie piesočné úseky Ponentskej riviéry – Pobrežie zapadajúceho slnka. Pláže sú tu cenovo dostupné a nie sú preplnené, čo z tohto miesta robí ideálnu destináciu pre všetkých milovníkov pokojnej dovolenkovej atmosféry.

oblast Finale Ligure severne Taliansko

Oblasť Finale Ligure patrí medzi cenovo dostupnejšie destinácie severného Talianska.

Piesočné pláže sú obklopené pokojnými vodami. V blízkosti sa nachádzajú historické mestečko Finalborga, ale aj modernejšie apartmánové budovy a hotely vystavané priamo na útesoch. Medzi obľúbené aktivity v tejto časti regiónu patrí turistika, horolezectvo a horská cyklistika.

plaze v Finale Ligure

 

Bordighera (Ligúria)

Na najzápadnejšej strane Talianskej riviéry ležia pláže Bordighera, ktoré ponúkajú výhľad na juh Francúzska. Maľoval tu dokonca aj Monet, čomu sa nemožno čudovať.

Bordighera si stále zachováva punc exkluzivity, a tak je dovolenka v tejto oblasti finančne náročnejšia.

plaze Bordighera v severnom Taliansku

Na plážach Bordighera maľoval aj samotný Monet.

Pláže v tejto oblasti sú kamienkové, preto bude vašou nevyhnutnou výbavou pohodlné plážové kreslo. Elegantné a luxusné pláže Bordighery však podľa mnohých stoja za každé zaplatené euro.

plaze Bordighera severne Taliansko

Pláže Bordighera sú síce kamienkové, no napriek tomu patria k vychyteným dovolenkovým lokalitám.

 

Rimini (Emilia-Romagna)

Toto letovisko severného Jadranu je veľmi obľúbené nielen turistami, ale aj miestnymi. Na ploche 15 km tu totiž možno nájsť nádherne široké, piesočné a pokojné pláže.

zaliv a pobrezie Rimini a Riccione

Záliv a pobrežie Rimini a Riccione so slnečníkmi v lete.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87045 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85269 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania