Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 32377 videní | 7 minúty čítania

7 dôvodov, prečo navštíviť neďaleký Salzburg – vychýrené Mozartovo mesto

7 dôvodov, prečo navštíviť neďaleký Salzburg – vychýrené Mozartovo mesto
Turisti na Salzburgu milujú jeho úžasnú architektúru, hory navôkol, no taktiež históriu, ktorá sa neodmysliteľne spája s Mozartom.

Salzburg sa kedysi považoval za najkrajšie mesto celej Európy. A oprávnene. Turisti milujú jeho úžasnú architektúru, hory navôkol, no najmä históriu, ktorá sa neodmysliteľne spája s Mozartom a jeho hudbou. Veríme, že nasledujúcich sedem dôvodov vás presvedčí o tom, aby ste toto rakúske mesto zaradili na váš cestovateľský zoznam.

 

panoramaticky vyhlad na Salzburg
Panoramatický pohľad na Salzburg, ktorým preteká rieka Salzach a ktorému dominuje pevnosť z obdobia stredoveku.

 

1. Starobylá história

V Salzburgu nájdete množstvo historických pamiatok, ktoré umožňujú objavovať a odhaľovať jeho bohatú minulosť. Jedným z najstarších architektonických dokladov je tunajší kláštor Stift Nonnberg, ktorý tu stál už v 8. storočí. 

klastor Stift Nonnberg v Salzburgu
Stift Nonnberg v Salzburgu je najstarší nepretržite existujúci kláštor v nemecky hovoriacom svete.

Veľkým míľnikom pre celé mesto bol však rok 1077, keď sa tu začala výstavba mohutnej pevnosti na kopci Festungsberg. Tróni na ňom najväčší úplne zachovaný stredoveký hrad v celej Európe.

 

V súčasnosti je jednou z najnavštevovanejších atrakcií mesta, ktorá každoročne pritiahne milióny turistov z celého sveta.

romanticka jazda v koci, Salzburg
Salzburg si môžete vychutnať aj počas romantickej jazdy v koči ťahanom koňmi.

Od roku 1892 sa dá do tejto pevnosti dostať nielen pešo, ale aj lanovkou, ktorá sa nachádza vo Festungsgasse. Mnoho turistov sem však prichádza špeciálne v nedeľu, keď sa vždy o 11:45 ozve z Trumpeter Tower slávnostná fanfára, ktorej zvuky často počuť až dole v historickom centre. 

Okrem toho je táto viac ako 900-ročná pevnosť aj miestom konania slávnych koncertov Salzburg Fortress.

 

2. Metropola umenia a kultúry

Salzburg, po slovensky známy ako Soľnohrad, však nie je bohatý iba na pamiatky. Toto mesto na rieke Salzach sa v priebehu histórie stalo aj metropolou umenia a kultúry.

Kultúrne dedičstvo tohto mesta formované barokom sa čulo rozvíjalo najmä vďaka vplyvu majstrov zo susedného Talianska. Aj preto je Salzburg dodnes známy ako „Rím severu“.

ulicka Getreidegasse v Salzburgu
Pohľad na uličku Getreidegasse v historickom centre mesta Salzburg, ktoré je svetovým dedičstvom UNESCO.

V historickom jadre mesta nájdete jedinečné budovy, ktoré zaujmú návštevníkov svojou barokovou krásou. Za zmienku určite stojí návšteva Salzburského dómu, Salzburského múzea či Cintorín sv. Petra so známymi katakombami.

Nájdete tu aj buržoázne domy ešte z čias stredoveku, ale aj široké námestia v talianskom štýle a malé uličky, ktorými by ste sa mali potúlať. 

Salzbursky dom
Salzburský dóm pochádza zo 17. storočia.

Cirkevné aj svetské stavby pochádzajú z rôznych storočí, predovšetkým však zo 17. až 18. storočia. Do dnešných čias sa pritom zachovali naozaj veľmi dobre.

Aj to je hlavný dôvod, prečo bol Salzburg na ľavej strane rieky v roku 1997 zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

3. Hudba na každom kroku

Kľukaté uličky vás privedú aj na Obilnú uličku (Getreidegasse). Práve tu nájdete dom, kde sa v roku 1756 narodil slávny klasicistický skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart.

Uvidíte v ňom originálne predmety, portréty a verne zrekonštruovaný meštiansky nábytok, ktoré slúžia ako prechádzka 18. storočím. 

Mozartov rodny dom v Salzburgu
Mozartov rodný dom je jednou z najnavštevovanejších atrakcií v celom meste.

Obdivovať môžete aj Mozartov kladivkový klavír v jeho ďalšom dome na Makartovom námestí na druhom brehu rieky Salzach.

Mozart sa tu zapísal nezmazateľnou stopou a práve jemu vďačí Salzburg za to, že získal svoju identitu ako Mozartovo mesto. 

Mozartova socha v Salzburgu
Mozartovo mesto zdobí niekoľko sôch tohto hudobného velikána.

Ale nielen jemu. V roku 1920 založil divadelný režisér a producent Max Reinhardt Salzburský festival, čím zdôraznil povesť Salzburgu ako dôležitého centra umenia a kultúry.

Mestečko so 150-tisíc obyvateľmi každoročne počas festivalu zaplaví asi 250-tisíc turistov, ktorí si sem prišli vychutnať hudbu od tých najchýrnejších muzikantov.

Opera, činohra a koncerty sa konajú nielen v krásnych historických budovách, ale aj priamo v uliciach tohto mesta. Jednoducho to treba počuť na vlastné uši.

 

4. Mesto plné romantiky

A ešte jedna hudobná perlička. Mesto sa spája aj so skutočným príbehom Trappovcov, keď sa domáca učiteľka detí napokon vydala za bohatého vdovca – baróna. Rodinna spolu založila spevácky zbor, ktorý si postupne získal svetové meno. Ich príbeh dokumentuje Oscarmi ovenčený film The sound of Music, ktorý sa natáčal aj priamo v Salzburgu.

Môžete sa tak vydať po stopách Julie Andrewsovej a Christophera Plummera a navštíviť napríklad Skalnú jazdiareň, zámok Leopoldskron či romantický zámok Mirabell s jeho vychýrenou zahradou, kde sa taktiež natáčalo.

zahrady pri palaci Mirabell
Rozkvitnuté záhrady pri paláci Mirabell.

Prepychové sídlo dal v roku 1606 vystavať kniežací arcibiskup Wolf Dietrich pre svoju milenku Salome Altovú. Dnes toto miesto patrí medzi najväčšiu atrakciu a pravidelne sa tu konajú svadby ako z rozprávky.

most zalubenych v Salzburgu
Mesto je plné romantiky. Natrafíte tu napríklad aj na takýto most zaľúbených.

Páry sa však fotia nielen v okázalej záhrade, ale aj v nádhernej mramorovej sále či na Anjelskom schodisku.

mramorova sala palaca MirabellTakto vyzerá slávna mramorová sála paláca Mirabell.

 

5. Vychýrené lahôdky

Zastaviť by ste sa mali nielen pri Mozartovom dome, ale vychutnať si treba aj celú Obilnú uličku (Getreidegasse), ktorá sa považuje za najkrajšie nákupné miesto v celom Rakúsku, pretože má nezameniteľný šarm.

Nájdete tu luxusné butiky, starobylé obchodíky s tradičným tovarom, historické hostince, pasáže, dvorce, ale aj rodinné pivovary, ktoré udržiavajú miestnu tradíciu piva. 

slavna kaviaren v Salzburgu
Jedna z najznámejších kaviarní v Salzburgu.

Určite by ste sa však mali zastaviť aj v niektorej z početných kaviarní a oddýchnuť si pri šálke voňavej Melange (čo je kávový nápoj pôvodom z Viedne). Dopriať si k nej môžete aj niektorý z typických múčnikov, akým je napríklad Sacherova torta či tradičná štrúdľa.

Hotel Sacher v Salzburgu
V salzburskom Hoteli Sacher vám prinesú originálnu Sacherovu tortu podľa tradičnej receptúry.

Nevynechajte tiež možnosť kúpy skutočne pravých Mozartkugeln, ktoré tu podľa starej receptúry vyrába niekoľko tunajších cukrárov.

obchodiky s pravymi MozartkugelnMesto je plné obchodíkov, v ktorých si môžete zakúpiť pravé Mozartkugeln.

 

6. Divokrásna zeleň

Salzburg leží na oboch brehoch rieky Salzach, ktorá preteká priamo cez mesto a ktorá vždy formovala jeho život. V neposlednom rade však aj okolitú prírodu, vďaka čomu dnes Salzburg patrí medzi najzelenšie mestá Európy.

Alpy a priroda v okoli Salzburgu
Salzburg obklopený Alpami predstavuje harmonickú existenciu mesta a prírody.

Okrem kopca, na ktorom tróni spomínaná pevnosť, sa môžete prejsť aj na Hraničnú horu, Kapucínsku horu či Mníšsku horu, kde sa nachádza múzeum moderného umenia. Všetky tieto miesta vám poskytnú fantastické panoramatické scenérie a nezabudnuteľný zážitok. 

Určite sa však oplatí turistikovať aj v neďalekých Salzburských Alpách. Juhozápadne od mesta sa nachádza povesťami opradený Untersberg, ktorý je vysoký 1853 metrov.

vrch Untersberg pri Salzburgu
Pohľad na Salzburg s vrchom Untersberg v pozadí.

Legenda vraví, že v útrobách hory sedí za kamenným stolcom starec s dlhokánskou bradou. Ak bude jeho brada taká dlhá, že nohu stola obmotá trikrát, na svete vraj vypukne vojna medzi dobrom a zlom. Tým starcom má byť legendárny kráľ Karol Veľký, ktorý sa sem po svojej smrti mal odobrať aj spolu so svojím služobníctvom.

vyhlad z vrchu Untersberg
Nádherný výhľad z vrchu Untersberg

 

7. Na skok zo Slovenska

A najlepší dôvod na záver: Salzburg máme doslova na skok zo Slovenska. Od našich západných hraníc je vzdialený iba 300 kilometrov, a tak by ste si toto mesto nemali nechať ujsť. Vlakom sa sem z Bratislavy pohodlne dostanete za štyri hodiny, s jedným prestupom vo Viedni.

Ak ste vás však doposiaľ na potulky nádherným Salzburgom nenavnadili, pozrite si aj toto jedinečné video, ktoré dokonale zachytáva atmosféru a krásy mesta.