Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 29943 videní | 8 minúty čítania

Najcoolovejšie mesto Talianska: 5 nevšedných dôvodov, prečo navštíviť Neapol

Najcoolovejšie mesto Talianska: 5 nevšedných dôvodov, prečo navštíviť Neapol
Silný komunitný duch, alternatívna pouličná kultúra či architektúra, ktorá má čo-to za sebou, no aj tak vás dostane. Aj to je Neapol.

Silný komunitný duch, alternatívna pouličná kultúra s trochu drsnými prvkami či architektúra, ktorá má už síce čo-to za sebou, no aj tak vás dostane. Aj to sú dôvody, prečo je južanský Neapol označovaný za najcoolovejšie mesto Talianska.

 

 

Centrum turizmu

Neapol je hlavné hospodárske centrum juhu Talianska. V meste je veľký prístav, ktorý sa rozprestiera pri Neapolskom zálive. Nájdete tu však aj medzinárodné letisko či veľký štadión, keďže Neapolčania doslova žijú futbalom. Býva tu teda naozaj rušno, a to najmä počas zápasov. 

mali chlapci hraju futbal na namesti pred bazilikou
Futbal sa hrá všade, dokonca aj pred Bazilikou sv. Františka z Pauly, ktorá je jednou z najkrajších pamiatok Neapolu.

Nehovoriac o tom, že je to aj centrum rozvinutého turizmu, keďže neďaleko sa nachádza čarovný ostrov Capri či sopka Vezuv, ktorá pochovala slávne Pompeje a doteraz je činná (ako jediná v Európe).

slavne pompeje, ktore boli pochovane popolom zo sopky
Davy turistov v neslávne slávnych Pompejách, ktoré pred dvetisíc rokmi pochoval popol zo sopky Vezuv.

Zaujímavé je však nielen okolie mesta, ale aj jeho jadro samotné. V roku 1995 bolo historické centrum mesta zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Davy turistov obdivujú miestnu tradičnú architektúru, rozsiahle námestia, starobylé uličky, katakomby, hrady, paláce, fontány, sochy, múzeá či botanickú záhradu...

krasny pohlad na mesto neapolNech už vás nohy ponesú kamkoľvek, nudiť sa v Neapole určite nebudete.

Mesto mladých a inakosti

Neapol však nie sú len vychytené turistické pamiatky. Objavíte tu aj zašité miesta, kde je to priam nabité alternatívnym spôsobom života.

Mesto pod Vezuvom sa totiž doslova hemží študentmi, keďže v centre sídlia dve univerzity: University of Naples Federico II a L'Orientale, ktoré spája úzka študentská ulica Via Mezzocannone.

osumele ulicky neapolu
Ak zájdete mimo hlavné turistické ťahy, objavíte ošumelé fasády aj bežný pulz mesta.

Iba ťažko by ste tu však našli dvoch ľudí, ktorí by si boli podobní. Fádnosť sa tu jednoducho nenosí.

Môže za to druhá svetová vojna, keď vynaliezaví Neapolčania zozbierali spojenecké armádne uniformy, aby ich opätovne využili a popredali na čiernom trhu. Zrodil sa tak štýl vintage, ktorému sú miestni stále verní. V meste preto ešte aj dnes natrafíte na množstvo obchodíkov či nezávislých butikov, ktoré ponúkajú nevšednú módu od výmyslu sveta.

gay odin je najstarsi obchodnik s cokoladou v neapole
Gay Odin je od roku 1894 najstarším obchodíkom s čokoládou v Neapole. Nájdete pri ňom a stánok starožitníka z ulice.

Zaujímavou zastávkou je aj Via San Biagio Librai. Nájdete tu rôzne bazáry, blšáky či starožitníctva, kde zoženiete vzácne umelecké diela, keramiku či ručne vyrobené šperky od miestnych remeselníkov.

 

Alternatívne miesta

Za zmienku stojí aj nočný taliansky život. Navštíviť môžete útulné kaviarničky či vychýrené talianske reštaurácie, kde vám naservírujú pravú taliansku pizzu.

Zvlášť obľúbená je La Pizzeria Sorbillo, za ktorou sa skrýva zaujímavý rodinný príbeh. Luigi Sorbillo si v 30. rokoch otvoril svoju prvú pizzeriu a postupne sa mu narodilo 21 detí, z ktorých sa všetky venovali výrobe tohto chrumkavého pokrmu. Dnes v jeho šľapajach pokračuje najmä vnuk Gino, ktorý výrobu pizze povýšil na hotové umenie a preslávil sa po celom svete.

oblubena restauracia sorbillo
Pred vychýrenou reštauráciou Sorbillo je rušno cez deň aj večer.

Klasické podniky však môžete vymeniť aj za tie menej konvenčné, ktoré sú vybavené paletovým nábytkom a bzučiacimi žiarovkami. Neapolčania milujú nočný život a v prístave nájdete množstvo zaujímavých lodných barov, kde je rušno nielen vo vnútri, ale aj priamo na ulici pred podnikmi.

piazza bellini, na ktorej sa nachadza vela zasitych podnikov
Piazza Bellini pôsobí alternatívne a nájdete tu množstvo zašitých podnikov.
Zdroj: instagram.com/gracegpg

Centrom všetkého ruchu je najmä námestie Piazza Bellini, kde sa stretávajú študenti, aby si vychutnali slávny Aperol Spritz za viac než sympatické ceny. Tí, ktorí hľadajú koktaily a živú hudbu, sa koncentrujú zas na východnej strane námestia, napríklad v podniku Nea, ktorý je cez deň umeleckou galériou, no v noci sa mení na miesto plné zábavy a stretnutí.

quartieri spagnoli znamena spanielska stvrt
Quartieri Spagnoli, čiže Španielska štvrť, je chudobná časť mesta, ktorá trpí vysokou nezamestnanosťou a silným vplyvom zločineckej skupiny Camorra.

Určite však vyrazte aj na Quartieri Spagnoli. Táto štvrť je známa tým, že v drobných prízemných bytoch, nazývaných bassos, sa konajú rôzne improvizované koncerty menej známych hudobníkov, ktorí naozaj dokážu pozitívne prekvapiť.

dve mlade hudobnicky, ktore hraju v uliciach
Dve mladé hudobníčky hrajú v uliciach Neapolu, aby spríjemnili deň okoloidúcim.

Každý Neapolčan však vie, že sa neoplatí zostávať iba v jednom podniku, lebo v meste to naozaj pulzuje, a tak by ste mohli niečo zaujímavé poľahky premeškať.

 

Raj umelcov

Spoločenský život v Neapole kedysi formovali známe ikony ako Ernest Hemingway, Pablo Neruda či Andy Warhol, ktorí tu zanechali kus svojej osobnosti. No aj v druhom tisícročí tu objavíte šikovných umelcov či spisovateľov, ktorí určujú pulz tohto mesta. A verte či nie, rozhodne si ho zamilujete.

mladi ludia sa zucastnuju pochodu za ochranu planety a zivotneho prostredia
Mladí ľudia sa zúčastňujú Piatku pre budúcnosť – pochodu za ochranu planéty a životného prostredia, 15. marca 2019.

Klasická architektúra je okorenená pouličným umením miestnych a medzinárodných umelcov, ktorí reprezentujú mainstreamové scenérie, graffiti a organizujú protestné manifesty.

Na námestí Piazza dei Girolamini v samotnom srdci mesta tak môžete vidieť podobizeň Madony v modrošedých odtieňoch s pištoľou nad hlavou, ktorú vytvoril slávny anglický umelec Banksy, známy svojím satirickým posolstvom.

snimka Madony, pri ktorej sa fotia mnohi turisti
Pri neapolskej graffiti Madone od slávneho Banskyho si mnohí turisti robia svoje selfie, aby snímku vzápätí mohli zavesiť na sociálne siete.
Zdroj: instagram.com/_aurolle

Modernú tvár mestu vpečatilo aj miestne duo Cyop & Kaf, ktoré vytvorilo viac ako 220 nástenných malieb na výkladoch, oknách či rohoch ulíc v Quartieri Spagnoli. „Nástenné maľby ukazujú surrealistické, snové a často rušivé postavy, ktoré odkazujú na miestny folklór a represívne sily, ako je miestna mafia,“ píše Lonely Planet.

poulicni umelci kreslia kriedou na chodniky v meste neapol
Pouličný umelec maľuje kriedou na chodník v meste Neapol.

Na okraji mesta tak nájdete megaportrét futbalistu Diega Maradonu, ktorý predstavuje akési pozemské božstvo pre obyvateľov tohto mesta, no na opačnom konci štvrte objavíte aj obrovskú tvár revolucionára Che Guevaru.

staru budovu zdobi podobizen legendarneho Maradonu
Desaťposchodovú budovu zdobí podobizeň legendárneho Maradonu, vďaka ktorému klub SSC Neapol dosiahol historicky najúspešnejšiu éru.

Kultúrou hýri aj množstvo lacných štúdiových priestorov. Od klasických galérií sa naozaj líšia, no okamžite vás vtiahnu do diania mesta.

Jednou z vedúcich osobností umelcov je ekofeministka Raffaela Naldi Rossano, ktorá vlastní „Sibilla Cabinet“. Vo vlastných priestoroch vedie kultúrnu kaviareň a kníhkupectvo, kde si pozýva rôznych umelcov a spisovateľov, aby jej pôvodne zanedbané rodné mesto takpovediac rozkvitlo.

archeologicke muzeum v neapole je oblubena turisticka atrakcia
Archeologické múzeum v Neapole patrí medzi tradičné zastávky turistov a rozhodne by ste ho nemali vynechať ani vy.

A že má Neapol v tomto smere naozaj čo ponúknuť, dokazuje aj príchod prestížnej Thomas Dane Gallery, ktorá sa sem presunula z Londýna. Rovnako ako Raffaela, aj táto galéria plánuje pozývať tvorivých medzinárodných umelcov, aby vystavovali v novej neapolskej galérii.

neapol je plny kontrastrov
Neapol je plný kontrastov, ktorý spája tradičné s moderným.

Na niektorých turistov možno pôsobí táto zmes tradičného a moderného až príliš roztrieštene, no starosta Neapolu to vidí inak. Podľa neho totiž pouličné umenie zapadá do „sociálnej a politickej revolúcie mesta“.

 

Netradičné ubytovanie

Aby ste si naozaj dokázali vychutnať túto výnimočnú atmosféru mesta, jeden deň vám na Neapol stačiť určite nebude. To je bez debaty. Zarezervovať si preto treba ubytovanie na dlhšie, a ideálne nie len také hocijaké.

V ponuke je napríklad Casa del Monacone v blízkosti baziliky Santa Maria della Sanità. Ide o bývalý kláštor, ktorý bol pretvorený na nádherný penzión so starožitným nábytkom, vzácnymi knihami, obrazmi a lokálnymi farebnými mozaikami. Naozaj pastva pre oči, na ktorú len tak nezabudnete.

exterior palazzo Marigliano
Exteriér Palazzo Marigliano, ktorý je vnútri premenený na komfortný apartmán.

A vyskúšať si môžete aj noc v kostole. Jedinečné apartmány sa nachádzajú na streche kostola San Gennaro all'Olmo, ktorý je súčasťou Palazzo Marigliano, najvýznamnejšej renesančnej budovy v historickom centre Neapolu.

Tešiť sa môžete na obrovské svetlé izby, impozantné fresky, jedinečný nábytok, ale aj skupinu priateľských hostiteľov, ktorí majú veľkú radosť z vytvárania mimoriadne príjemného prostredia. Chutné raňajky na terase s výhľadom na terakotové strechy starého mesta sú len čerešničkou na torte za celým týmto fantastickým výletom.

panoramaticky pohlad na historicky neapol
Panoramatický pohľad na historické centrum Neapolu.