Späť na všetky články
pred 1 rokom 2418 videní | 9 minúty čítania

Unikátne metro a múzeum skupiny ABBA: Čo všetko zažijete v severskom Štokholme?

Unikátne metro a múzeum skupiny ABBA: Čo všetko zažijete v severskom Štokholme?
Historické centrum či múzeum slávnej popovej skupiny vás presvedčia o tom, že Štokholm nežije len zimou a športom.

Hokej a chlad po celý rok – to vám zrejme napadne, keď sa spomenie hlavné mesto Švédska. Historické centrum či múzeum slávnej popovej skupiny vás však presvedčia o tom, že Štokholm nežije len zimou a športom.

 

Predtým, než Štokholm spoločne navštívime, si povieme zopár užitočných a zaujímavých faktov. Vedeli ste napríklad, že hlavné mesto Švédska leží na štrnástich ostrovoch, ktoré spoločne vytvárajú Štokholmské súostrovie?

 

Zhruba jednu tretinu mesta tvoria vodné cesty. Vo veľkom sú zastúpené aj mosty, nachádza sa ich tu vyše 50. Nemožno sa preto diviť, že mestu prislúcha prezývka Benátky severu.

krasny most

Podobne ako voda, aj zeleň k severskej metropole neodmysliteľne patrí. Štokholm sa dokonca môže pochváliť tým, že ako jediné hlavné mesto má svoj národný mestský park. S dĺžkou zhruba 9,5 kilometra sa tiahne cez aj pomimo mesta. Okrem toho, že park vytvára priestor na voľnočasové aktivity, je pre ľudnatú metropolu užitočným zdrojom kyslíka.

Vytváranie prírodných štvrtí, dostatok zelene aj vody a skvelé podmienky na život zabezpečujú, že Štokholm sa radí medzi najčistejšie hlavné mestá sveta a najrýchlejšie rastúce regióny v Európe.

 

Slávny Gamla Stan

Aby ste sa o kráse Štokholmu presvedčili, nemusíte tu nutne žiť. Utvrdí vás v tom jediná dovolenka v severskom regióne. Veď napokon, posúďte sami.

Jednou z najnavštevovanejších lokalít je bez pochýb Gamla Stan. Ide o historické centrum Švédska, ktoré sa rozprestiera prevažne na ostrove Stadsholmen a priľahlých ostrovoch Riddarholmen a Helgeandsholmen.

gamla stan

Historická časť Gamla Stan sa rozprestiera prevažne na ostrove Stadsholmen.

Okrem samotnej polohy je na Gamla Stane zaujímavé i to, že sa považuje za jedno z najzachovalejších stredovekých centier v Európe. Vidieť pestrofarebné stavby s klenutými prvkami je skutočne zážitok. Obzvlášť v zime, vtedy vyzerá hlavné námestie Stortorget ako z rozprávky.

Stredoveké budovy na hlavnom námestí Stortorget.

Hneď ako si doprajete pohľad na historické budovy, vyberte sa za ďalšími atrakciami. V Galma Stane nájdete Kráľovský palác (známy aj ako Štokholmský palác) postavený v barokovom štýle.

Ako názov napovedá, budova je oficiálnym sídlom švédskej kráľovskej rodiny. Návštevníci však určite nezostanú sklamaní, pretože palác je celoročne otvorený aj pre verejnosť.

stokholmsky palac

V Štokholmskom paláci sa organizujú oficiálne podujatia švédskej kráľovskej rodiny.

Vďaka tomu môžete nahliadnuť do kráľovských apartmánov a múzeí, ktoré sa tu nachádzajú. Za všetky spomenieme múzeum starožitností alebo stredovekých palácov. V budove je celkovo 600 izieb, ktoré sú rozdelené do niekoľkých poschodí.

Počas leta je pre verejnosť otvorený aj kostol Riddarholmen, ktorý monarchii slúži predovšetkým na pohrebné obrady.

kostol riddarholmen

Kostol Riddarholmen je vďaka svojej výške poznávacím znakom Gamla Stanu.

Z Gamla Stanu však ešte neodchádzame. Bola by totižto večná škoda, ak by ste sa neprešli okolo veľkolepej Štokholmskej katedrály. Za návštevu určite stojí aj Nobelovo múzeum, v ktorom sa dozviete viac o iniciátorovi známeho ocenenia Alfredovi Nobelovi a tiež o laureátoch a ich počinoch.

nobelovo muzeum

Pohľad na slávne Nobelovo múzeum

 

Významné budovy

Hoci sme už najznámejší palác spomínali, nesmieme zabudnúť ani na ďalšie architektonické skvosty.

Počas pobytu v Štokholme vám jednoznačne odporúčame navštíviť palác Drottningholm. Ten spolu s archeologickým náleziskom Birka a unikátnym cintorínom Skogskyrkogården patrí na zoznam štokholmských pamiatok UNESCO.

palac drottningholm

V južnej časti paláca Drottningholm žije švédska kráľovská rodina.

O paláci je tiež známe, že tu natrvalo žije kráľovská rodina. Pre monarchov je však určená len južná časť sídla, vďaka čomu sa do zvyšného priestoru dostane aj verejnosť.

Súčasťou kráľovského komplexu je niekoľko salónov, čínsky pavilón, park aj palácové divadlo z 18. storočia, ktoré ako jediné divadlo na svete dodnes využíva pôvodné javiskové zariadenie.

divadlo z 18. storocia

K palácu prislúcha divadlo z 18. storočia.

Teraz sa však na chvíľu opäť pristavíme pri Nobelových cenách. Štokholmská radnica je miestom, kde sa každoročne 10. decembra koná slávnostný banket tohto ocenenia. 

Návštevníci môžu počas prehliadky vidieť Modrú sieň, v ktorej sa banket organizuje. Takisto sa môžu zastaviť v iných slávnostných aj výstavných sieňach, kde sa prezentujú rôzne umelecké diela.

mestska radnica

Mestská radnica sa využíva na reprezentatívne aj pracovné účely.

Okrem toho, že radnica slúži na kultúrne a reprezentatívne účely, poskytuje pracovný priestor pre 200 úradníkov a tiež tu sídli vedenie mesta.

zlata sien

Takto vyzerá Zlatá sieň vo švédskej mestskej radnici.

Ak nemáte problém obetovať trochu času, vycestujte k palácu Ulriksdal, ktorý leží v štokholmskej štvrti Solna (zhruba šesť kilometrov od centra mesta). Tak ako predošlé paláce, aj tento patrí ku kráľovským budovám.

Na rozdiel od Štokholmského a paláca Drottningholm, v Ulriksdal momentálne nežije nikto z kráľovskej rodiny. V súčasnosti komplex slúži skôr ako miesto, kde si verejnosť môže oddýchnuť a čo-to sa dozvedieť o predošlých švédskych panovníkoch.

palac ulriksdal

Palác Ulriksdal leží v štokholmskej štvrti Solna, ktorá je od hlavného mesta vzdialená zhruba šesť kilometrov.

 

Múzeum na každom kroku

To, že popová skupina ABBA pochádza zo Švédska, zrejme viete. No radi by sme vám pripomenuli, že štvorčlenná formácia si vďaka svojim počinom vyslúžila zriadenie vlastného múzea. A to sídli práve v Štokholme.

Ak patríte k milovníkov nestarnúcich hitov, do tohto múzea musíte zájsť. Veď kde inde si vyskúšate ich retro kostýmy alebo zaspievate piesne ako Dancing Queen a Waterloo?

muzeum skupiny ABBA

Múzeum skupiny ABBA

Aby ste sa o skupine ABBA dozvedeli úplne všetko, navštívte múzeum do apríla budúceho roku. Práve vtedy končí časovo obmedzená prehliadka, ktorá odhaľuje prácu a zákulisie natáčania hudobných filmov MAMMA MIA!

Od hudby sa na chvíľu presuňme k obrazu. Jednou z najznámejších atrakcií Štokholmu je Fotografiska. Ako názov napovedá, toto miesto úzko súvisí s fotografiami.

muzeum fotografiska

Múzeum Fotografiska nájdete v Štokholme, New Yorku aj Tallinne.

Okrem toho, že sa v priestoroch múzea každoročne koná niekoľko výstav, Fotografiska slúži aj na koncerty alebo konferencie spojené s umením. Ak vám názov Fotografiska niečo hovorí a doteraz ste v Štokholme neboli, nedivíme sa. Galéria má totižto ďalšie dve sídla, a to v New Yorku a estónskom Tallinne.

Ako tretie v poradí sme si pre vás pripravili niečo celkom odlišné od predošlých múzeí. Štokholmský Skansen je dôkazom toho, že spojenie mesta a vidieka nie je vôbec nemožné. Otvorené múzeum tvoria hospodárske budovy, ktoré sú domovom pre kravy či kozy.

skanzen

Štokholmský Skansen je ukážkou toho, ako si Švédi v minulosti nažívali.

K skanzenu tiež neodmysliteľne patrí farmárčenie, zvyky, remeslá a ukážky toho, ako si Švédi v minulosti nažívali. A hoci ide o históriu iného národa, ak si chcete rozšíriť obzory, toto miesto je pre vás ako stvorené.

kraste miesta v stokholme

Zoznam výstavných miest uzavrieme Nordickým múzeom. Jeho zbierky odrážajú život Švédov za posledných niekoľko storočí. Medzi exponátmi nájdete naozaj všeličo – od módy cez nábytok až po ľudové predmety a šperky. Sprievodcovia hovoria niekoľkými jazykmi, bez problémov sa dohovoríte v angličtine, nemčine či francúzštine.

hordicke muzeum

V tejto budove sídli Nordické múzeum.

 

Metro a plavba loďou

Aj keď by ste si niektoré štokholmské unikáty rýchlo všimli, pred cestou je dobré vedieť, čo všetko v cieľovej destinácii na vás čaká. Aby bol aj váš zoznam zastávok kompletný, prinášame zopár ďalších tipov na miesta, ktoré sa podľa nás oplatí navštíviť.

Štokholm nie je vôbec také vážne mesto, ako množstvo múzeí a historických budov naznačuje. Ak viac obľubujete zábavu a napätie, zájdite do parku Gröna Lund, v ktorom sa to adrenalínovými dráhami a atrakciami len tak hemží. V prípade, že vás húsenková dráha a kolotoče nelákajú, zastavte sa aspoň v niektorej z tamojších kaviarní a vychutnajte si výhľad na adrenalín niekoho iného.

park grona lund

V parku Gröna Lund sa to adrenalínovými dráhami a atrakciami len tak hemží.

V tom, aby ste Štokholm navštívili aspoň raz v živote, vás môže povzbudiť ďalšia nevídaná atrakcia. Lepšie povedané, niekoľko desiatok atrakcií. Štokholmské metro má 100 staníc a každú z nich skrášľuje moderná maľba alebo inštalácia.

A aj keď sa za najkrajšie na svete označuje moskovské metro, to v hlavnom meste Švédska mu silno konkuruje. Čo myslíte?

stanica stadion
stanica stadion z ineho pohladu

Stanica Stadion.

V úplnom závere vám ešte prinášame tip na aktivitu, ktorú by ste si v Štokholme nemali odopierať. Keďže mesto leží na niekoľkých ostrovoch, jeho prirodzenou súčasťou je lodná doprava. Bola by preto veľká škoda, ak by ste sa nepreviezli Kráľovským kanálom alebo nevyskúšali aspoň jazdu na kajaku. Veď ak to neskúsiť v Benátkach severu, tak kde inde?