Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 14290 videní | 8 minúty čítania

Praktický sprievodca Barcelonou: Na presun k pamiatkam postačí metro, popoludní rátajte so siestou

Praktický sprievodca Barcelonou: Na presun k pamiatkam postačí metro, popoludní rátajte so siestou
Čo nám dala návšteva Barcelony a s čím treba počítať pri cestovaní naprieč týmto mestom? Dočítate sa v článku.

Nedostavná Sagrada Familia či diela Antoniho Gaudího lákajú tisíce turistov do Barcelony. Čo dala návšteva nám alebo s čím treba počítať pri cestovaní, o tom píšeme v tomto článku.

Pokiaľ ide o Barcelonu, podľa nášho názoru existujú iba dve skupiny turistov – tí, ktorí chcú toto španielske mesto raz navštíviť, a tí, ktorí tu už boli a niekedy by sa sem ešte vrátili.

Ak v tomto s nami nesúhlasíte, tento článok vás presvedčí, že Barcelonu by mal navštíviť každý správny cestovateľ.

sprievodca-barcelonou

No skôr než si povieme čo-to o barcelonských turistických lákadlách, prinášame vám zopár praktických rád, ktoré môžu vašu cestu uľahčiť.

 

Praktické informácie

Podobne ako mnoho iných miest, ani Barcelona nemá len jedno letisko. K dispozícii je letisko El Prat, ktoré je od centra vzdialené približne 45 minút. Za jednosmernú cestu zaplatíte necelých šesť eur, ak si hneď kúpite aj spiatočný lístok, vyjde vás to o čosi lacnejšie.

prakticke-informacie-na-cestu

To isté platí aj pri letisku Girona, ktoré leží od centra približne hodinu aj trištvrte. Pochopiteľne, lístok do mesta bude o čosi drahší, za spiatočný zaplatíte 20 eur a viac.

A teraz sa presuňme už do samotnej Barcelony. Čo sa týka dopravy, dominantné sú skútre a metro. V meste teda nie sú iba požičovne áut, ale prenajať si môžete aj motocykel alebo menší skúter.

prenajom-mopedov

Na prepravu metrom, samozrejme, platia osobitné pravidlá. Napríklad na cestu z letiska El Prat alebo späť si musíte kúpiť špeciálny lístok. Jednorazový lístok, ktorý stojí 2,20 eur, na tejto linke neplatí.

Ak chcete na cestovnom ušetriť a viete, že budete vo veľkom využívať mestskú dopravu, kúpte si lístok na 10 jázd alebo si zaobstarajte Barcelona Card, ktorá platí na metro, autobusy či električky. S touto kartou sa dostanete aj na letisko. Jej cena závisí od počtu dní, kúpiť si môžete troj-, štvor- alebo päťdňovú kartu.

metro-barcelona

Ďalšími možnosťami prepravy sú zdieľané bicykle alebo malé turistické autá, ktoré vás nielen povozia, ale vám o pamiatkach aj porozprávajú.

A aj keď je plno možností, ako sa v Barcelone premiestňovať, z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že na prehliadku najkrajších pamiatok postačí metro. K mnohým pekným miestam sa dá dostať pešo.

zorientovat-sa-v-barcelone

V tejto praktickej časti vás zároveň chceme upozorniť na to, že pri komunikácii s bežnými ľuďmi vám angličtina veľmi nepomôže. Hlavne starší ľudia preferujú vlastnú reč. Ale nebojte sa, Španieli sú veľmi milí a pomôžu vám aj napriek jazykovej bariére.

Ak si radi oddýchnete aj počas dňa, určite uvítate poobednú siestu, ktorá je pre Španielsko typická. Okolo druhej teda rátajte so zatvorenými obchodmi a reštauráciami.

poobedna-siesta-barcelona

Miestni si v Barcelone doprajú poobednajšiu siestu.

Vynahradiť si tento čas môžete podvečer. V Španielsku sa bežne večeria okolo ôsmej, preto bývajú reštaurácie otvorené dlho do večera. Príjemnejšie večerné počasie vám umožňuje vybrať sa aj k pamiatkam. A niektoré sú krásne práve až za tmy, veď posúďte sami.  

 

Spievajúca fontána

Pri predchádzajúcich riadkoch sme mali na mysli najmä Magickú fontánu Montjuic, ktorá leží v blízkosti Národného múzea umenia.

narodne-muzeum-umenia-barcelona

Národné múzeum umenia

Na výstavbe fontány pracovalo vyše 3000 robotníkov, ktorí dokázali postaviť monument za menej než jeden rok. Prvá exhibícia sa uskutočnila ešte v roku 1929.

Čaro fontány spočíva v tom, že voda sa snúbi s vážnou, ale aj modernou hudbou, ktorú dopĺňa svetelná šou.

fontana-montjuic-barcelona

Magická fontána Montjuic

Každý večer trvá toto divadlo jednu hodinu. Čas, keď sa fontána „rozospieva“, sa však počas roka mení. V lete si napríklad môžete fontánu pozrieť od stredy do nedele v čase od 21:30 do 22:30. Presné časy nájdete na tejto webovej stránke.

fontana-barcelona

 

Arc de Triomf

Keď sa zotmie, v Barcelone sa život ešte len začína. V tomto čase sa zbiehajú pouliční umelci pri Arc de Triomf, kde predvádzajú čísla a lákajú tak turistov, aby im venovali zopár drobných.

Hlavnou atrakciou tohto miesta je však samotný barcelonský víťazný oblúk. Arc de Triomf navrhol katalánsky architekt Josep Vilaseca. Stavba slúžila ako vstup do parku Ciutadella, v ktorom sa konal prvý španielsky medzinárodný veľtrh (rok 1888).

pasaz-pri-arc-de-triomf-barcelona

Pasáž pri Arc de Triomf

Na oblúku sa nachádzajú sochy najvyšších španielskych vládcov, súčasťou sú aj symboly poľnohospodárstva, vedy či obchodu. Architekt chcel týmito symbolmi poukázať na to, že Barcelona na veľtrhu víta všetky štáty.

arc-de-triomf-barcelona

Keď sa sem vyberiete, cestu vám uľahčí aj fakt, že v blízkosti oblúka je rovnomenná zastávka metra.

 

Park Güell

Trochu mimo centra, ale v tomto výbere nesmie chýbať park Güell. Od Arc de Triomf alebo baziliky Sagrada Familia je vzdialený približne 25 minút mestskou dopravou.

Turistov na toto miesto lákajú výtvory katalánskeho architekta Antoniho Gaudího, ktorý si razil moderný mozaikový štýl. Aj pre túto jedinečnosť sú jeho diela súčasťou svetového dedičstva UNESCO, medzi nimi je, samozrejme, aj park Güell.

park-guell-barcelona

Aby ste sa sem dostali čo najpohodlnejšie, využite autobus. Zastávka Parc Güell je priamo pred vchodom.

Pri parku Güell je dôležité pripomenúť aj to, že jeho areál je rozdelený do dvoch častí. Jednu tvoria už spomínané Gaudího diela, park s výhľadom na mesto tvorí druhú časť.

Pár praktických informácií prinášame aj teraz – za vstup na Gaudího terasy sa platí. Prehliadky sa organizujú každú pol hodinu, pričom na jeden vstup môže vojsť maximálne 400 ľudí. Ak sa chcete iba prejsť v parku, nestojí vás to vôbec nič.

mozaikova-socha-park-guell-barcelona

Mozaiková socha, ktorú navrhol Antoni Gaudí

 

Casa Milà

Tento dom, ktorý obdivujú tisíce turistov, je v Barcelone známy ako La Pedrera. Pomenovanie Casa Milà si vyslúžil vďaka histórii, ktorá sa s ním spája.

Ulica Passeig de Gràcia, kde dom sídli, bola na začiatku minulého storočia vyhľadávanou lokalitou buržoázie. Zaujala aj manželov Pere Milà a Rogera Segimona. Pár požiadal Gaudího, aby dom pre nich navrhol.

dom-casa-mila-barcelona

Dom Casa Milà

Celá nehnuteľnosť však neslúžila iba im, manželia obývali iba hlavné poschodie. Ostatné byty sa prenajímali.

Dom Casa Milà môžete navštíviť počas celého dňa od 9:00 do 20:30. K dispozícii sú aj večerné a nočné prehliadky, za ktoré si zaplatíte dvojnásobok oproti bežnému vstupnému.

casa-mila-barcelona

Ale vidieť apartmány, terasy či exhibičné siene určite stojí za to, či už sa sem vyberiete cez deň, alebo večer.

Najbližšia zastávka metra: Diagonal (zelená linka č. 3 alebo modrá linka č. 5)

 

Sagrada Familia

Tento zoznam by nebol úplný, ak by sme nespomenuli baziliku Sagrada Familia. Katolícky chrám, ktorého vzhľad navrhol Antoni Gaudí, je známy tým, že jeho výstavba prebieha niekoľko rokov.

Zatiaľ je skompletizovaných 70 % stavby. Úplné dokončenie sa plánuje v roku 2026 pri príležitosti 100. výročia od smrti Antoniho Gaudího.

bazilika-sagrada-familia-barcelona

Bazilika Sagrada Familia

Toto miesto je povinnou zastávkou každého turistu, ktorý sa vyberie do Barcelony. Veľký záujem spozorujete aj pri vchode, kde vyčkávajú dlhé zástupy návštevníkov. Aby ste sa však takémuto postávaniu vyhli, odporúčame vám, aby ste si kúpili lístky vopred cez internet.

Najbližšia zastávka s rovnomenným názvom je priamo pri bazilike.

 

Štadión Camp Nou

Už vopred vás upozorňujeme, že toto nepíšeme iba pre mužov. Sami sme sa na štadión vybrali a môžeme vám povedať, že túto návštevu ženy vôbec neľutovali, ba čo viac, pri najbližšom výlete do Barcelony by sa sem vrátili.

stadion-camp-nou-barcelona

Camp Nou – štadión klubu FC Barcelona

A sa nám tu tak páčilo? K príjemnému pocitu určite prispela veľkoleposť tohto miesta a fakt, že sa pomyselne stretávate s osobnosťami, ako je Lionel Messi, Luis Suaréz či Gerard Piqué.

Mimoriadne sa nám páčilo aj to, že počas neorganizovanej prehliadky (môžete tu byť, koľko chcete) nazriete do života týchto futbalistov – zistíte, že majú vlastných kuchárov a učiteľov, uvidíte záznamy ich najväčších úspechov či miesta, kde oddychujú alebo komunikujú s médiami.

chodba-camp-nou-barcelona

Chodba, ktorá vedie na hraciu plochu.

A napokon sa cez celé bludisko dostanete až na samotný štadión. Na trávnik sa tak môžete pozrieť nielen ako fanúšik, ale vymeníte si pozíciu so slávnymi futbalistami.

No nielen tento zážitok nás presvedčil, že Barcelona je jedno krásne mesto. Temperamentní a milí ľudia či starší páni, ktorí sa na priedomí hrajú domino. Toto v spojení s peknými pamiatkami nás utvrdilo v tom, že sa sem vyberieme znova.