Späť na všetky články
pred 1 rokom 38657 videní | 7 minúty čítania

9 nenápadných európskych miest, o ktorých návšteve ste zrejme neuvažovali. Ale mali by ste

9 nenápadných európskych miest, o ktorých návšteve ste zrejme neuvažovali. Ale mali by ste
Obdiv turistov si nezaslúžia iba väčšie európske mestá. Pozrite si výber tých menších, ktoré nás očarovali najviac.

Obdiv turistov si nezaslúžia iba väčšie európske mestá. Veď rozlohou skromných, no inak vskutku nádherných mestečiek sa v Európe nachádza celé kvantum. Pozrite si výber tých, ktoré nás očarovali najviac.

 

Treviso (Taliansko)

Podľa niektorých fotografií by sa mohlo zdať, že ide o Benátky, ale nie je to tak. Mesto Treviso je od nich vzdialené asi 40 kilometrov. Aj preto sa o ňom zvykne hovoriť, že je vstupnou bránou do Benátok. Nachádza sa tu letisko, cez ktoré prichádza obdivovať slávne vodné mesto väčšina návštevníkov.

mesto-treviso-taliansko-stary-most-ponad-rieku

Treviso toho na obdivovanie ponúka naozaj veľa. Úzke dláždené uličky, staré vodné toky, renesančné budovy či kostoly s nádhernými freskami sú len časťou z toho, o čo prichádzajú turisti, ktorí si to z letiska namieria rovno do Benátok.

most-v-treviso-starobyle-mesto-na-rieke

Atmosféru Benátok tu nevytvárajú iba vodné kanály, ale aj mosty.

Na rozdiel od Benátok Treviso nezažíva až taký veľký nával návštevníkov. Mesto je zároveň „rodnou“ oblasťou Prosecco vína a okrem toho sa povráva, že odtiaľ pochádza aj obľúbené tiramisu.

 

Toruń (Poľsko)

Mesto perníkov a rodisko Mikuláša Kopernika. V 13. storočí, keď bolo založené, v ňom panovala rôznorodosť kultúr aj náboženstiev, vďaka čomu bol Toruń najmodernejším mestom stredovekej Európy.

Väčšina pamätihodností odolala nielen času, ale aj krutej 2. svetovej vojne. Toruńu sa počas nej ako jednému z mála poľských miest podarilo zachovať svoju pôvodnú podobu. Až dodnes.

mesto-torun-polsko-starobyle-hradby-a-kostol

Klenotom historického centra, ktoré je súčasťou zoznamu UNESCO, sú viaceré gotické kostoly, budova radnice, historické námestie a staré opevnenie. Atmosféra nočnej ulice z fotografie nie je iba lákadlom pre turistov. Presne tak vyzerá Toruń a jeho pamiatky v noci.

Pokiaľ ste romantická duša, milujúca nočné prechádzky krásnymi miestami, Toruń si vaše sympatie získa okamžite. Odskúšali sme si to na vlastnej koži.

historicke-centrum-torun-visla-rieka

Najkrajší pohľad na mesto je z opačného brehu Visly.

Historické centrum Toruńa patrí medzi 7 divov Poľska – tento rebríček najpôsobivejších kultúrnych pamiatok zostavil v roku 2007 poľský denník Rzeczpospolita.

 

Sion (Švajčiarsko)

Pomerne malé mestečko s veľkými ambíciami. Nemyslíme to preto, že Sion chcel hostiť olympijské hry už trikrát, no zatiaľ sa mu to nepodarilo. Skôr preto, že môže byť príjemným útočiskom, ak hľadáte pokoj skombinovaný s aktívnou dovolenkou.

historicke-mesto-sion-svajciarsko-na-kopci-v-alpach

Zatiaľ čo historické centrum obsahuje viacero významných kultúrnych pamiatok, Sion má výbornú lokalitu na pešiu turistiku v Alpách. Najväčšou dominantou mesta je Valère Basilica – opevnený kostol a hrad Tourbillon, ležiaci hneď na protiľahlom kopci.

mesto-sion-katedrala-na-vrchu

 

Montreaux (Švajčiarsko)

Hodinu cesty od Sionu sa nachádza Montreux – ďalšie nenápadné, no inak veľmi pôsobivé švajčiarske mestečko ležiace na brehu Ženevského jazera. V Montreuxe strávil posledné roky svojho života napríklad spevák Freddy Mercury. Jeho pôsobenie tu dodnes pripomína pomník umiestnený na brehu jazera.

monteraux-zamor-pri-jazere-francuzsko

 

Lübeck (Nemecko)

Toto nemecké mesto ležiace na pobreží Baltského mora je na tom podobne ako Treviso – nechádza sa tu letisko, na ktoré prilietajú návštevníci smerujúci do väčšieho a známejšieho mesta. Zatiaľ čo pre Treviso to boli Benátky, Lübeck leží v tieni Hamburgu.

zamok-Lubeck-Nemecko

Holštajnska brána so svojím nezvyčajným tvarom je najfotogenickejšou stavbou v Lübecku.

Pritom atrakcií, ktoré sa v Lübecku určite oplatí vidieť, je hneď niekoľko. Veď len v stredovekom centre, ktoré je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO, sa nachádza stará radnica, Holštajnska brána, historická štvrť Koberg, Kostol sv. Jakuba, Kostol Panny Márie či Nemocnica sv. Ducha.

tesna-ulicka-v-Lubecku-Nemecko

V Lübecku nechýbajú ani malebné uličky.

 

Matera (Taliansko)

Leží hneď nad opätkom „talianskej čižmy“ a vďaka unikátnym jaskynným obydliam patrí medzi najzaujímavejšie destinácie v Taliansku. Ľudia z chudobnejších vrstiev v týchto jaskyniach bývali až do polovice 20. storočia. Nebyť rôznych epidémií, možno by tam bývali dodnes. Kvôli vysokému výskytu ochorení však boli „jaskynní ľudia“ presunutí do modernejších budov.

historicke-mestocko-Matera-taliansko-byvale-jaskyne

Obývané jaskyne, ktoré boli v minulosti pre mesto Matera veľkou hanbou, sú dnes vyhľadávanou atrakciou. Z pôvodných jaskýň sa stávajú komfortné byty, hotely a reštaurácie.

Pozornosť turistov tu však pútajú aj iné pamiatky. Napríklad kostol San Pietro Caveoso týčiaci sa nad roklinou, Národné archeologické múzeum Domenica Ridola či hrad Tramontano. Pokiaľ vám je mestečko Matera odniekiaľ známe, možno to bude z filmového plátna. V Matere sa totiž odohrávali niektoré scénky filmu Mela Gibsona Utrpenie Krista.

Matera-v-noci

Mesto má svoje čaro aj v noci.

 

Český Krumlov (Česká republika)

Nevyniká veľkosťou, ale malebnosťou a historickou významnosťou. To, že je súčasťou zoznamu UNESCO, len potvrdzuje, že Český Krumlov je architektonickým skvostom. Veď tunajší zámok je po Pražskom hrade v poradí druhý najväčší zámocký komplex v celej Českej republike. Na mesto s menej ako 15-tisíc obyvateľmi to vôbec nie je zlé, že?

historicke-mesto-cesky-krumlov

Aby toho nebolo málo, Krumlov sa nachádza neďaleko Šumavy – najväčšieho prírodného parku v Čechách. Takže výlety tu môžete absolvovať nielen priamo v meste, ale aj v nádhernej prírode, ktorá ho obklopuje.

Ak sa sem vyberiete ešte toto leto, harmonogram si naplánujte tak, aby ste sa stihli schladiť aj v neďalekom, asi 30 kilometrov vzdialenom jazere Lipno.

pohlad-cez-okno-na-rieku-a-historicke-mesto-cesky-krumlov

 

Eger (Maďarsko)

Po Miškolci je Eger druhé najväčšie mesto severného Maďarska a nachádza sa od neho iba niečo málo cez hodinu cesty autom. Za obdiv stojí tunajší hrad. A ak by vás prechádzky po úzkych uličkách lemovanými útulnými kaviarničkami omrzeli, novú energiu môžete načerpať v tunajších termálnych kúpeľoch.

bazilika-eger-madarsko

Eger je však známy aj vďaka jednej naozajstnej rarite. Je to mesto, kde sa nachádza najsevernejší osmanský minaret. Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorých pamiatky až tak nezaujímajú a miestnu atmosféru radšej vstrebávate cez žalúdok, možno vás poteší, že Eger je známou vinárskou oblasťou s produkciou kvalitných červených aj bielych vín.

eger-kostol-madarsko

Nachádza sa tu tiež 3. najväčší katolícky kostol Maďarska.

 

Tbilisi (Gruzínsko)

Ťažko povedať, či je toto hlavné mesto Gruzínska 100-percentne európske. Tbilisi totiž leží na hranici Európy a Ázie, no vďaka turistickým lákadlám sme sa ho do nášho zoznamu predsa len rozhodli zaradiť. Pri najhoršom o ňom môžeme hovoriť, že je to takmer európske mesto.

kaskadovite-domy-v-tbilisi-gruzinsko

To, čím púta pozornosť návštevníkov najviac, je rozmanitosť stavieb. Nemyslíme tým len rôznorodosť farieb, ktorú vidíte na fotografii, ale aj štýlov. V meste nájdete zmes stredovekej, klasickej, secesnej a modernistickej architektúry, ale aj typickú architektúru Sovietskeho zväzu.

futuristicky-most-slobody-tbilisi

Futuristický Most Slobody z roku 2010 je jednou z najväčších moderných dominánt mesta.

Jeho čarovné uličky zatiaľ neokupuje mnoho turistov, takže ak vás namiesto rušných miest lákajú skôr lokality s komornou atmosférou, Tbilisi presne také je. Keď sa ho rozhodne navštíviť, do zoznamu povinných zastávok si určite zapíšte Katedrálu sv. Trojice, Katedrálu Sioni a pevnosť Narikala, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto.