Späť na všetky články
pred 1 rokom 7974 videní | 9 minúty čítania

Kam vycestovať nasledujúci rok? Tieto neopozerané destinácie čaká rýchly rozmach

Kam vycestovať nasledujúci rok? Tieto neopozerané destinácie čaká rýchly rozmach
Pozrite sa, ktoré krajiny a mestá by nemali chýbať na vašom cestovateľskom zozname.

Možno vás to prekvapí, ale medzi top krajinami s najrýchlejšie narastajúcim počtom turistov je Gruzínsko. Ktoré ďalšie destinácie by rozhodne nemali chýbať na vašom cestovateľskom zozname? Inšpirujte sa výberom neopozeraných krajín a miest, v ktorých sa rýchlo začína rozvíjať turistický ruch.

 

Svätý Bartolomej

Po tom, ako Karibik zasiahol koncom minuloročného leta hurikán Irma, je ostrov Svätý Bartolomej znova pripravený vítať nových návštevníkov.

svaty bartolomej

Destináciu, ktorá oficiálne patrí k Francúzsku, nájdete na mape v blízkosti Panenských ostrovov či ostrova Anguilla. Najbližší väčší ostrov je Portoriko. Keď už viete, kde Svätý Bartolomej leží, môžeme si o ňom aj čo-to povedať.

Samozrejme, do tejto destinácie sa dostanete jedine letecky. Už vopred vás však upozorňujeme, že na ostrove medzinárodné letisko nie je. Najbežnejším spôsobom, ako sa na ostrov prepraviť, je priletieť na ostrov Svätý Martin a odtiaľ ísť loďou alebo vrtuľníkom. Druhý možný spôsob je kratší, cesta trvá približne desať minút.

Prevádzkovatelia mnohých ubytovacích zariadení a reštaurácií sa po Irme rýchlo spamätali a otvorili už o pár mesiacov. Služby sú teda na vysokej úrovni. A nemožno sa čudovať, Svätý Bartolomej je totižto obľúbenou destináciou solventnejších klientov.

svaty bartolomej pristav v meste GustaviaPrístav v hlavnom meste Gustavia.

Na svoje si však príde každý. K dispozícii sú desiatky reštaurácií a barov. Oddýchnuť, zaplávať si, potápať sa alebo šnorchlovať môžete v blízkosti sedemnástich pláží, ktoré sa na ostrove nachádzajú. A skvelé je aj to, že dovolenku na tento ostrov si nemusíte plánovať až na leto. Vďaka priaznivým teplotám sa na Svätý Bartolomej môžete vybrať už v marci alebo apríli.

plaz Colombier Svaty BartolomejPláž Colombier, Svätý Bartolomej.

 

Slovinsko

Zo Slovinska sa stane druhé Švajčiarsko. Pre portál Traveller to povedal spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Luxury Escape Adam Schwab. Dôvodom je kombinácia skvelého jedla, Álp a množstva historických pamiatok.

Triglav National Park SlovinskoTriglav National Park, Stara Fužina, Slovenia: Zdroj: Unsplash, Ales Krivec

Narastajúcu popularitu Slovinska potvrdzuje aj porovnanie rokov 2017 a 2016. V roku 2017 totiž navštívilo Slovinsko o 13 % viac turistov než v roku 2016. Turisti vyhľadávali spomínané hory, okrem toho si dopriali aj kúpele a oddych pri mori. Obľúbenou lokalitou je, samozrejme, aj Ľubľana.

Lublana SlovinskoĽubľana, hlavné mesto Slovinska.

jazero Bled SlovinskoJazero Bled patrí k najvyhľadávanejším lokalitám v Slovinsku.

Na vzostupe je aj spomínaná gastronómia, o čom svedčí titul Európsky gastronomický región, ktorý Slovinsko získalo pre rok 2021. V októbri tohto roka mu ho udelil Medzinárodný inštitút gastronómie, kultúry, umenia a cestovného ruchu.

 

Matera – Taliansko

Je október 2014. Tisíce ľudí sledujú živý prenos z Bruselu, v ktorom zaznie oznámenie, že talianske mesto Matera bude Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019. A to je hlavnou príčinou, prečo sa Matera a aj Taliansko v nasledujúcom roku ešte viac zviditeľní.

Sassi di Matera TalianskoSassi di Matera, Taliansko. Zdroj: Unsplash, Giulia Gasperini

Ešte okolo roku 1950 to však bolo úplne inak – mesto Matera bolo považované za hanbu Talianska. Príčinou bola chudoba, chorobnosť a taktiež bedársky život v jaskyniach, ktorými je mesto známe.

Matera podvecer TalianskoMatera podvečer. Zdroj: Unsplash, Daniele Levis Pelusi

Paradoxom je, že práve táto „hanba“ je teraz najväčšou atrakciou mesta. Vo vápencových jaskyniach sa môžete najesť, prenocovať alebo do nich len tak nahliadnuť. V roku 1993 sa pre svoju unikátnosť stali tieto monumenty súčasťou pamiatok UNESCO.

Keď sa vyberiete na dovolenku do Talianska, mesto Matera a jeho jaskynné obydlia jednoducho nemôžete minúť.

Matera TalianskoMatera. Zdroj: Unsplash, Luca Micheli

 

Jordánsko

V roku 2017 vydal americký prezident Donald Trump zákaz cestovania do ôsmich krajín Blízkeho a Stredného východu. Medzi inými to bol napríklad Irak, Irán či Sýria. Všetky krajiny sú buď susedmi Jordánska alebo sa nachádzajú v jeho blízkosti.

JordanskoV Jordánsku sa môžete vybrať aj na púštnu expedíciu. Fotka zachytáva známu oblasť Wadi Rum. Zdroj: Unsplash, Valdemaras D.

„Zdá sa, že zákaz cestovania navrhnutý prezidentom Trumpom z roku 2017 vyvolal skutočný záujem o tento región, pretože cestujúci sa chcú dozvedieť viac o krajinách, o ktorých počujú iba v správach. Chcú si urobiť vlastný názor,“ tvrdí regionálna manažérka organizácie Intrepid Travel Jenny Gray.

Jordánsko má teda hlavne tú nevýhodu, že leží v blízkosti týchto krajín. Ale čo sa týka bezpečnosti všeobecne, destinácia je na tom dobre. V rebríčku bezpečnosti krajín sa nachádza na 40. mieste.

Záujem turistov narastá, čo potvrdzujú aj čísla. V roku 2017 navštívilo Jordánsko 4,2 milióna turistov (15-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku) a do roku 2020 chce ministerstvo cestovného ruchu toto číslo zvýšiť až na 7 miliónov. Podariť sa im to môže napríklad aj vďaka historickému mestu Petra, ktoré po dlhšom čase opäť otvorí svoje múzeum.

ruiny antickeho mesta Petra JordanskoRuiny antického mesta Petra v Jordánsku. Zdroj: Unsplash, Brian Kairuz

Ak chcete vedieť o tejto krajine viac, odporúčame vám prečítať si aj náš samostatný článok o zaujímavostiach Jordánska.

 

Japonsko

Od apríla do novembra 2019 sa po troch rokoch opäť vracia podujatie Setouchi Triennale. Ide o medzinárodný festival moderného umenia, ktorý sa koná každé tri roky na dvanástich ostrovoch vo vnútrozemskom mori Seto. Japonsko takto v regióne potvrdzuje pozíciu vedúcej krajiny moderného umenia.

Japonsko20. septembra začínajú v Tokiu majstrovstvá sveta v ragby. Zdroj: Unsplash, Riccardo Chiarini

A to je iba jeden z mnohých dôvodov, prečo sa sem v roku 2019 vybrať. Wendy Wu, zakladateľka portálu Wendy Wu Tours, a prevádzkový riaditeľ AccorHotels Simon McGrath sa zhodujú, že množstvo turistov si vyberie Japonsko, pretože sa tu od septembra do novembra uskutočnia majstrovstvá sveta v ragby.

Wendy Wu okrem toho vyzdvihuje aj tradičné lákadlo, ktorým je takzvaná Cherry Blossom Fever, čiže horúčka čerešňových kvetov. Sezóna zakvitnutých čerešní začína v každom regióne inokedy, všetko závisí od počasia. Napríklad v Tokiu alebo Osake začínajú stromy kvitnúť koncom marca, kým v Okinave sú stromy zakvitnuté už v januári. 

horucka ceresnovych kvetov JaponskoJaponsko je známe aj takzvanou horúčkou čerešňových kvetov.

Viac zaujímavostí o Japonsku sa dozviete aj v našom rozhovore s ilustrátorkou Janou, ktorá po tejto krajine cestovala tri týždne úplne sama.

 

Gruzínsko

Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu navštevuje Gruzínsko čoraz viac turistov. V poslednom prieskume bola táto destinácia štvrtou najrýchlejšie sa rozvíjajúcou krajinou v počte návštevníkov. Počet turistov narástol približne o 28 %, Gruzínsko v náraste prekonalo aj Francúzsko či Španielsko.

Tbilisi GruzinskoTbilisi, hlavné mesto Gruzínska.

Ide o veľký úspech, pretože je to vôbec prvýkrát, čo sa Gruzínsko dostalo medzi špičku rýchlo rozvíjajúcich sa krajín v oblasti turizmu.

kostol najsvatejsej trojice Gergeti GruzinskoKostol najsvätejšej trojice v Gergeti.

A čo všetko si môžu návštevníci pozrieť? Okrem hlavného mesta Tbilisi, ktorého historická časť patrí k pamiatkam UNESCO, sú tu aj ďalšie pekné miesta. Určite sa vyberte ku Kostolu najsvätejšej trojice v Gergeti alebo navštívte jaskynný kláštor v meste Vardzia.

 

Gambia

Z európskych a ázijských destinácií sa vyberieme do väčšej exotiky, a to priamo do Afriky. Gambia leží na západnom pobreží tohto kontinentu a zaujímavá je už aj svojím geografickým rozložením.

plaz Serrekunda GambiaKrásna pláž Serrekunda v destinácii Gambia.

Územie Gambie predstavuje jeden pás (najkratšia vzdialenosť severnej a južnej hranice je 48 kilometrov), ktorý okrem mora ohraničuje susedný štát – Senegal.

Gambia

Podobne ako v Gruzínsku, aj v Gambii je cestovný ruch na vzostupe. Turistov sem láka more, kultúra, bezpečnosť a pohostinnosť domácich. A vďaka svojmu mierumilovnému obyvateľstvu Gambiu nazývajú Usmievajúce sa pobrežie Afriky.

loda na pobrezi Barra GambiaLode na pobreží Barra na západe krajiny.

 

Novi Sad – Srbsko

V závere nášho výberu sa opäť vrátime do Európy, konkrétne do srbského mesta Novi Sad. Portál Lonely Planet ho zaradil medzi top mestá, ktoré by ste mali navštíviť v roku 2019.

centrum mesta Novi Sad SrbskoCentrum mesta Novi Sad.

A čo všetko tu môžete zažiť? Práve v nadchádzajúcom roku to bude presne 20. výročie hudobného festivalu EXIT, ktorý sa každoročne koná v Novom Sade. Ak ste milovníkmi rocku, hip-hopu, elektronickej hudby či punku, poznačte si do kalendára, že festival EXIT sa začína 4. júla.

festival Exit Novi Sad SrbskoFotografia z festivalu Exit v druhom najväčšom srbskom meste Novi Sad z roku 2016.

Okrem toho sa v budúcom roku stane Novi Sad Európskym hlavným mestom mládeže, s čím sa spájajú ďalšie sprievodné aktivity.

 

A aký bol rok 2019 v cestovaní?

Redaktorka portálu Traveller oslovila odborníkov, ktorých sa pýtala na trendy, ale aj na výzvy, ktoré súvisia s cestovaním v roku 2019.

Viacero odborníkov sa zhoduje v tom, že bola dôležitá udržateľnosť a zamedzenie jednorazových plastov. James Thornton z Intrepid Travel považoval za dôležité, aby turisti cestovali do krajín, ktoré majú pre návštevníkov dostatok miesta a zároveň majú na ľudí pozitívny sociálny či environmentálny vplyv.

Wendy Wu, ktorá prevádzkuje portál Wendy Wu Tours, zase vníma, že sa zvyšuje počet single cestovateľov. Z počtu turistov, ktorým ona sprostredkuje pobyt v zahraničí, cestuje až 65 % turistov sólo.

 

 

Wuová zároveň upozorňuje na to, aby si cestovatelia z množstva poskytovateľov pobytov vyberali iba takých, ktorí majú preukázateľné skúsenosti a ktorým môžu cestovatelia veriť. Dúfame, že u vás do tejto skupiny patríme aj my. Tešíme sa na cestovanie vo vašej spoločnosti. :)

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88197 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania