Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 19604 videní | 10 minúty čítania

Single cestovanie: 10 miest v Európe, ktorých atmosféru si najlepšie vychutnáte osamote

Single cestovanie: 10 miest v Európe, ktorých atmosféru si najlepšie vychutnáte osamote
Staňte sa svojím najlepším spoločníkom na cesty a vydajte sa spoznávať miesta, ktorých obyvatelia sú priateľskí a pohostinní.

Staňte sa svojím najlepším spoločníkom na cesty a vydajte sa spoznávať miesta, ktoré sú bezpečné, ich obyvatelia priateľskí a pohostinní. Od väčšiny z nich vás delí iba dvojhodinový let.

cestovanie osamote

 

Prečo je sólo cestovanie také super?

Skôr než si predstavíme miesta, kde stretnete príjemných domácich a budete sa v nich cítiť maximálne bezpečne, pozrieme sa na výhody, ktoré sa so sólo cestovaním spájajú.

Či už sa rozhodnete cestovať bez partnera či priateľov dobrovoľne, alebo tak urobíte preto, že sa váš štýl cestovania nezhoduje s ich predstavami, vyraziť do cudziny osamote by si mal vyskúšať každý. Prečo?

  1. Nemusíte sa prispôsobovať ostatným pri výbere destinácie ani termínu.
  2. Ľahšie spoznáte domácich obyvateľov alebo iných cestovateľov.
  3. Lepšie precítite miestnu atmosféru, pretože vás na cestách nebudú rozptyľovať priatelia.
  4. Môžete sa rozhodovať spontánne. A takéto rozhodnutia sú predsa vždy najlepšie.
  5. Zvýšite si sebavedomie.
  6. Máte úplnú kontrolu nad financiami, takže ak si chcete prenajať luxusný apartmán na pobreží, nikto vám v tom nebude brániť. Rovnako ani v prípade, ak sa rozhodnete nocovať v kempe.
  7. Vybudujete si samostatnosť a sebadôveru.
  8. Okrem krajiny lepšie spoznáte aj samých seba.
vyhody cestovania osamote

Autor: Toa Heftiba, unsplash.com

 

1. Barcelona

Minulý rok do Barcelony pricestovalo 8,8 milióna turistov, čo potvrdzuje, že toto mesto je pre cestovateľov čoraz väčším lákadlom. Ak si chcete vyskúšať cestovanie osamote, Barcelona je ideálnou voľbou hneď z niekoľkých dôvodov.

Nie je až taká veľká, takže presun po meste je celkom jednoduchý. Barcelona je zároveň jedným z mála veľkomiest, ktoré sa môžu pýšiť príjemnou pobrežnou atmosférou.

Okrem pobytu pri mori tu máte množstvo príležitostí, kde sa dobre pohostiť a vstrebať množstvo zaujímavých informácií o miestnych pamiatkach a historických stavbách.

park guell barcelona

Pohľad na Park Güell plný avantgardy od legendárneho Gaudího.

Ak vás mesto futbalu oslovilo, naplánujte si sólo výlet do Barcelony cez nášho praktického sprievodcu.

 

2. Sevilla

Mnoho španielskych miest má nezameniteľnú atmosféru, vďaka ktorej sa v nich nebudete nudiť ani po niekoľkodňovom pobyte. Jedným z takých je aj síce malá, ale veľmi pestrá Sevilla – hlavné mesto Andalúzie.

Tie najznámejšie pamiatky, ako napríklad Katedrálu Panny Márie, vežu Torre del Oro či zvonicu Giralda nájdete hneď v centre, no vďaka výbornej mestskej doprave sú ľahko dostupné aj turistické atrakcie na okraji mesta.

namestie plaza de espana sevilla

Námestie Plaza de Espana z roku 1928 v sebe nesie prvky renesancie a maurského štýlu.

Nudiť sa v Seville nebudete ani po zatmení. Určite nevynechajte návštevu niektorého z podzemných barov, kde si zatancujte tradičné flamenco s domácimi, ktorí sú považovaní za jedných z najpriateľskejších ľudí v Európe.

Ďalšou výhodou je blízka dostupnosť mora, takže ak jeden deň venujete prehliadke mesta, ten ďalší sa už môžete kúpať na pobreží Gibraltara a fotiť sa s opičkami.

Je to totiž jediné miesto v Európe, kde môžete stretnúť voľne žijúce opice.

 

3. Lisabon

Aj keď navštívite Lisabon osamote, nikdy sa tu tak nebudete skutočne cítiť.

Môžete tu len tak nerušene ležať na pobreží, ísť si zaplávať do chránených zátok alebo na rozľahlé pláže. Robiť si starosti o vaše veci až tak veľmi nemusíte – mesto je bezpečné a jeho obyvatelia príjemní.

Nachádza sa vo vašom cestovateľskom bucket liste San Francisco, no neodvážite sa vycestovať do ďalekej Ameriky osamote? Ďalší dôvod, prečo sa vybrať do Lisabonu, ktorému sa zvykne hovoriť európske San Francisco.

lisabon

Autor: Jason Briscoe, unsplash.com

Obidve mestá spájajú strmé ulice a silné zemetrasenie z minulosti.

zlte elektricky lisabon

Medzi turistické lákadlá Lisabonu patria aj žlté retro električky.

Zatiaľ čo cez deň si užijete objavovanie starobylých stavieb a návštevu múzeí, v noci vás spúta neutíchajúci nočný život. Napokon, čo môže byť lepšie ako spoznávať zaujímavých ľudí a vytvárať si priateľstvá pri pohári dobrého drinku.

 

4. Amsterdam

Uvoľnená atmosféra a priateľskí obyvatelia, s ktorými sa poväčšine jednoducho dohovoríte angličtinou. Aj to sú dôvody, prečo je Amsterdam ideálnym miestom na cestovanie osamote.

Ak k tomu pridáme pohodlné spoznávanie mesta na bicykli, ako domáci sa budete cítiť už počas prvého dňa. Zapadnúť v Amsterdame a spoznať nových ľudí nebudú mať problém ani tí najväčší introverti.

amsterdam

Autor: Javier M., unsplash.com

Zatiaľ čo inde by vám odporučili návštevu tradičných múzeí, ako napríklad múzeum Van Gogha či Rijksmuseum, my pre vás máme iné odporúčania – múzeum sexu, marihuany a mučenia.

Múzeum futbalového klubu Ajax Amsterdam by mohlo zaujímať najmä mužov.

 

5. Berlín

Mladé dynamické a priateľské mesto, ktoré okrem legendárnych klubov a galérií neprestáva dýchať ani históriou. Pokiaľ radi cestujete za zábavou a bujarý nočný život pre vás nie je ničím cudzím, hlavné mesto elektronickej hudby jednoducho musíte navštíviť.

Vraví sa, že Berlín je európskym centrom hipsterov, no pokojne môže byť aj stredoeurópskym centrom Turkov. Zatiaľ čo tí prví sa zdržiavajú v štýlových kaviarňach, puboch a galériách, tých druhých stretnete najmä vo všadeprítomných street food stánkoch.

hranicny prechod checkpoint charles berlin

Najznámejší hraničný prechod Checkpoint Charlies už dnes nestrážia americkí vojaci.

Môže sa zdať, že na návštevu hlavných pamiatok Berlína budete potrebovať množstvo času, no skutočnosť je taká, že väčšinu z nich si odškrtnete v zozname aj za jeden deň.

Brandendubrská brána, Reichstag a Checkpoint Charlie sú blízko seba. A East Side Gallery navštívte cestou do niektorého z barov vo východnom Berlíne. Je to totiž úplne iný zážitok ako v centre.

 

6. Hamburg

Pokiaľ ste už návštevu Berlína absolvovali, predchádzajci bod ignorujte a vyrazte do Hamburgu. Podľa portálu HostelWorld sa najlepšie párty organizujú práve tu. Navštívte ho aj v tom prípade, že nie ste úplným vyznávačom nočnej zábavy a elektronickej hudby.

Za návštevu určite stojí miestna Kunsthalle či Deichtorhallen plná súčasného umenia. A ak sa do Hamburgu vyberiete ešte toto leto, stihnete aj niektoré z mnohých podujatí, ktoré sa organizujú v parkoch a sú dostupné úplne zadarmo.

speecherstadt hamburg

Speicherstadt so známym vodným zámkom je najväčšia historická štvrť skladov na svete.

 

7. Ljubljana

Hlavné mesto Slovinska nie je až taká známa turistická destinácia. Napovedá tomu aj jeho rozloha, ktorá je o polovicu menšia ako Bratislava. Napriek tomu je Ljubljana medzi určitou skupinou cestovateľov celkom populárna. Prečo ju vlastne sólo cestovatelia navštevujú?

Výhodou malej rozlohy Ljubljany je, že všetko, čo sa oplatí vidieť, máte takmer okamžite na dosah. Tí, ktorí mesto navštívili osamote, ho opisujú ako veľmi pekné, romantické a maximálne bezpečné.

ljubljana

Ljubljana je malá, no aj vďaka tomu sú jej ulice nabité romantickou atmosférou.

Nesmieme vynechať ani zmienku o tom, že toto mesto je centrom beatnikov, a to najmä vďaka štýlovým kaviarňam a barom. Vo všetkých panuje pohodová atmosféra.

Dokonca až taká, že aj 20-minútové čakanie na obsluhu vám nepríde nepríjemné, pretože počas toho budete sledovať okolie a užívať si nerušenú pohodu, ako píše o svojom zážitku z Ljubljany cestovateľ Ian na portáli Solo Traveler.

 

8. Florencia

Ak sa rozhodnete navštíviť hlavné mesto Toskánska, urobíte dobre. Florencia toho totiž ponúka tak veľa, že ak by ste sem prišli dvaja, kompromisom a prípadným hádkam by ste sa pravdepodobne nevyhli.

Svoj pobyt sa tu rozhodlo predĺžiť mnoho mladých ľudí a študentov, takže stretnúť sa s inými cudzincami nie je vôbec ťažké.

Pokiaľ by si aj vás získala Florencia natoľko, že by ste sa tu rozhodli stráviť viac ako pár dní, funguje tu viacero jazykových škôl, vďaka ktorým bude vaša adaptácia veľmi rýchla.

florencia

Na brehu rieky Arno stretnete veľa psíčkárov, bežcov alebo ľudí, ktorí sa len tak rozprávajú. Autor: Mark Tegethoff

Príjemným miestom na posedenie a spoznanie nových ľudí je Piazza Santo Spirito. Táto časť Florencie je známa mnohými galériami, umeleckými dielňami a útulnými reštauráciami a kaviarňami.

Veľkým zážitkom počas pobytu v tomto talianskom mestečku môže byť aj ochutnávka pravej talianskej pizze. Ak nechcete všetok čas vo Florencii tráviť osamote, vyskúšajte službu EatWith.

TIP: Cez EatWith si dohodnete spoločný obed, raňajky či večeru s niekým z domácich a okrem jedla určite dostanete odporúčanie na zaujímavé miesta, ktorá sa oplatí v danom meste navštíviť.

jedlo florencia

Autor: rawpixel, unsplash.com

 

9. Reykjavik

Ktorá krajina môže byť pre sólo cestovateľov bezpečnejšia, než tá, ktorá sa oficiálne považuje za najviac mierumilovnú?

Island je v súčasnosti veľmi populárnou destináciou pre cestovateľov, ktorí namiesto vyhriatych pláží uprednostňujú dobrodružstvo.

reykjavik

Pokiaľ patríte k nim aj vy a nemáte nikoho vám podobného po boku, vyrazte do Reykjaviku osamote a nájdite si partnera na cestovanie priamo tam.

Ak sa vám nepošťastí v tomto, určite spoznáte aspoň niekoho z domácich. Nie nadarmo sa o týchto severanoch hovorí, že sú najpriateľskejší národ na svete. Nájsť si niekoho na prehodenie pár viet a možno aj na naplánovanie spoločného výletu preto nebude vôbec ťažké.

 

10. Vyberte sa hocikam

Patríte k ľuďom, ktorí namiesto poznávacích výletov uprednostňujú opaľovanie na pláži a nepretržité kúpanie v mori? Alebo si len chcete konečne oddýchnuť od práce a aspoň na týždeň uniknúť od povinností? Na škodu vám nebude žiadna z populárnych letných destinácií.

Či už to bude Rhodos s pestrou ponukou lokalít a chutného jedla, Kréta hýriaca prírodnými krásami alebo nádherná Sardínia s priezračnou vodou, nenechajte sa obrať o radosť z cestovania len preto, že nemáte v okolí nikoho, kto by sa vybral do sveta spolu s vami.

vyberte sa hocikam