Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 30639 videní | 6 minúty čítania

Dovolenka v Jordánsku: 8 faktov, vďaka ktorým budete chcieť túto destináciu navštíviť aj vy

Dovolenka v Jordánsku: 8 faktov, vďaka ktorým budete chcieť túto destináciu navštíviť aj vy
Pri pohľade na mapu Jordánska, ktoré obklopujú Sýria a Irak, sa zrejme začudujete. Obavy však môžete hodiť za hlavu.

Najnižšie položené jazero, ktorého voda je 10-krát slanšia ako more, či mesačná krajina, kde Matt Damon vo filme Marťan pestoval zemiaky. Všetky tieto miesta nájdete v Jordánsku – zasľúbenej zemi dobrodružných dovolenkárov.

 

 

 

1. Okúpete sa v mori, kde sa nedá utopiť

V jeho názve sa síce používa slovo more, no v skutočnosti ide o jazero. Nie však hocijaké. Mŕtve more, ktoré leží na hranici medzi Jordánskom a Izraelom, je najnižšie položená vodná plocha na svete.

Leží vyše 390 metrov pod hladinou mora a jeho dno takmer ďalších 400 metrov pod hladinou svetového oceánu. Okrem toho sa mu však pripisuje množstvo ďalších unikátov. Tým najznámejším je jeho slanosť. Mŕtve more je takmer 10-násobne slanšie ako morská voda.

jordansko-more

Namiesto plávania sa môžete v Mŕtvom mori nadnášať a ležať ako doma na posteli.

 

Zatiaľ čo 80 % vody Mŕtveho mora pochádza z rieky Jordán, soľ vzniká vďaka jej rýchlemu vyparovaniu. Výhodou vody s vysokým obsahom soli je jej bezpečnosť – v Mŕtvom mori sa je prakticky nemožné utopiť. Veď problém robí už len samotné ponorenie sa.

 

more-v-jordansku

Jordánci navyše považujú Mŕtve more za najnižšie položené prírodné kúpele na svete. Jeho čierne bahno má totiž prospešné účinky na pokožku, nervový systém a pomáha pri zápalových ochoreniach, ako sú pri reuma či artritída.

 

 

2. Za krátky čas uvidíte množstvo turistických lákadiel

Obľúbeným turistickým strediskom je oblasť Aqaba v južnej časti Jordánska. Zatiaľ čo v minulosti bola významná vďaka prístavu a Červenému moru, cez ktoré bolo Jordánsko prepojené s Áziou a Afrikou, dnes je z nej zlatý trojuholník cestovného ruchu.

mesto-aqaba-jordansko

Mesto Aqaba pod vrcholmi hôr

 

V Aqabe sa totiž nachádza množstvo rezortov so súkromnými plážami a kvalitnými službami. Možnosti tohto mesta sa tu však ani zďaleka nekončia.

potapanie-v-jordansku

Potápanie sa na pobreží mesta Aqaba prináša naozaj zaujímavé objavy.

 

Ak by ste si z dovolenky v Jordánsku chceli odniesť aj iné fotky ako tie z pláže, odporúčame navštíviť historické mesto Petra alebo neďalekú púštnu oblasť Wadi Rum.

turisticky-trojuholnik-jordansko

Aqaba, Wadi Rum a Petra – zlatý turistický trojuholník južnej časti Jordánska.

 

 

3. Budete si pripadať ako na Marse

Wadi Rum nie je žiadny podnik, kde nalievajú rum, po ktorom vaša predstavivosť naberie mimozemské kontúry.

V arabskom jazyku znamená slovo „rum“ ľahký piesok a v skutočnosti ide o najväčšiu púštnu oblasť v Jordánsku, ktorá je od Aqaby vzdialená asi 60 kilometrov.

wadi-rum-jordansko

 

Možno o tom neviete, ale Wadi Rum ste pravdepodobne už videli. Napríklad v sci-fi filme Marťan, kde sa Matt Damon pokúšal pestovať zemiaky na pôde Marsu.

wadi-rum-v-noci-jordansko

Púštna oblasť Wadi Rum je ideálnym miesto pre pozorovanie nočnej oblohy.

 

 

4. Spoznáte jeden z Nových siedmich divov sveta

Vidieť skalné mesto Petra je snom mnohých cestovateľov. Niet divu, keďže ide o pamiatku svetového významu, ktorá je súčasťou Nových sedem divov sveta aj zoznamu UNESCO.

Všetky tunajšie hrobky a budovy sú vytesané do pieskovcových skál.

skalne-mesto-petra-jordansko

 

Vedzte, že nič tomuto podobné inde na svete nenájdete. Aj preto Petra okrem turistov láka aj hollywoodskych filmárov. Natočili sa tu scény filmov ako Transformers či Indiana Jones a posledná krížová výprava.

To, že je dnes Petra v Jordánsku známou turistickou lokalitou, nebolo vždy samozrejmosťou. Miestni beduíni sa ju totiž dlhé roky snažili držať v utajení pred širokou verejnosťou. Prečo? Dozviete sa v samostatnom článku o Petre.

 

 

5. Zažijete výhľad na zasľúbenú zem

Hora Nebo je jedna z najsvätejších miest v Jordánsku a jej nadmorská výška predstavuje 710 m n.m. V Biblii sa spomína ako miesto, odkiaľ sa Mojžiš pozrel na Svätú zem a kde podľa kresťanov zomrel ako 120-ročný.

Vraví sa tiež, že na vrchole Mount Nebo bol zároveň pochovaný, aj keď presné miesto jeho hrobu nie je známe.

hora-nebo-jordansko

Napriek tomu má však hora Nebo veľký symbolický význam. Napokon, dokazuje to aj množstvo pútnikov, ktorí ju pravidelne navštevujú. Na vrchole je postavený Mojžišov pamätník a byzantský kostol z 3. storočia.

Z hory sa naskytá nádherný výhľad na panorámu zasľúbenej zeme a v ideálnych podmienkach je dokonca vidno aj izraelské mestá Jeruzalem a Jericho.

 

 

6. Navštívite útočisko arabských umelcov

Do Jordánska prichádza množstvo ľudí z okolia, ktorí sa nestotožňujú s konfliktmi, ktoré vedú ich krajiny. Z toho dôvodu sa hlavné mesto Ammán mení na umelecké stredisko mnohých kultúr. Nájdete tu výstavy umelcov z Iraku, Sýrie, Palestíny, ale aj Jordánska.

herkulesov-chram-jordansko

Ruiny Herkulesovho chrámu (citadely) v hlavnom meste Jordánska

 

Ak ide o umenie v Ammáne, nesmiete vynechať návštevu Jordánskeho múzea a galérií v mestskej časti Jabal Amman. Okrem toho sa hlavné mesto Jordánska pýši mnohými ďalšími historickými aj modernými atrakciami či dokonca pestrým nočným životom.

 

 

7. Spoznáte množstvo nových chutí

Počas dovolenky v Jordánsku hladnom trpieť isto nebudete. Inak povedané, ak sa nebudete vyhýbať tradičným jedlám, najete sa tu ako králi.

Určite vyskúšajte mansaf – jordánske národné jedlo s jahňacinou varenou na smotane, množstvom aromatických byliniek a korenín, posypané mandľami a podávané s ryžou.

mansaf-jordansko

Mansaf – jordánske národné jedlo.

 

Aby ste sa domácej kultúre priblížili čo najviac, jedzte ho tak ako domáci – rukami, no bez príboru.

 

 

8. Áno, budete tam v úplnom bezpečí

Pri pohľade na mapu Jordánska sa, bezpochyby, začudujete a vaše obočie sa pohne aspoň o centimeter nahor. Niet divu, keďže ho obklopujú krajiny ako Sýria a Irak. Svoje obavy však môžete pokojne hodiť za hlavu.

domaci-v-jordansku

Aj napriek tomu, že je súčasťou krajín Blízkeho východu, Jordánsko si úspešne drží odstup od bezpečnostných rizík, ktoré sú typické pre tento región. Je preto úplne bezpečné sem cestovať. Či už v skupine alebo osamote.

O bezpečí v Jordánsku hovorí aj rastúci počet návštevníkov. V roku 2016 sem pricestovalo vyše 64 000 Britov a 57 000 Nemcov.

Pokiaľ sa na tieto čísla stále pozeráte s nedôverou či obavou, pocit istoty vám dodajú láskaví obyvatelia Jordánska. Podľa skúseností iných návštevníkov v niektorých prípadoch ide o pohostinnosť naozaj do extrémov.

ludia-v-jordansku

Nielenže vás ochotne nasmerujú, ale dokonca je bežné, že vás pozvú k sebe domov a ponúknu vám výdatnú porciu jedla. Záleží im totiž na tom, aby ste sa v ich zasľúbenej krajine cítili bezpečne a pohodlne. Teda rovnako ako doma.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86685 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84218 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania