Späť na všetky články
pred 1 rokom 2988 videní | 8 minúty čítania

Chorvátsko na jeseň? Dovolenku v tomto ročnom období určite neoľutujete

Chorvátsko na jeseň? Dovolenku v tomto ročnom období určite neoľutujete
Plitvickým jazerám jeseň mimoriadne pristane. Počas tohto ročného obdobia sa oplatí navštíviť aj Záhreb a známu zátoku.

Chorvátsko a jeseň? Že vám tu niečo nesedí? Poďte sa s nami pozrieť, aké čarovné býva známe letovisko v tomto ročnom období.

 

Prečo Chorvátsko na jeseň?

  • Žiadne davy turistov
  • Príjemné, no nie horúce počasie
  • Vyššia flexibilita pri presunoch medzi jednotlivými miestami
  • Lacnejšie letenky, ubytovanie, reštaurácie i atrakcie 
  • Čas na spoznávanie domácich

 

Split

Diokleciánov palác a jeho blízke okolie, ako aj pobrežie Splitu patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie miesta v Chorvátsku. Ide o prekrásne prírodné a architektonické skvosty, ktoré tu môžete obdivovať. Palác sa podľa mnohých podobá skôr na pevnosť alebo miniatúrne mesto a je zaradený na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Dioklecianov palac v Splite
Jednou zo zaujímavostí je, že je palác a jeho blízke okolie sú centrum aktívneho mestského života, kde sa nachádzajú múzeá, obchody, kaviarne, bary, nočné kluby či reštaurácie.

Predstavte si prechádzku alebo obed, počas ktorého vás budú obklopovať mohutné biele steny, staré až 2000 rokov. Mesto Split je prekrásne a jeho návšteva sa oplatí práve počas jesene.

mestska zvonica v Splite
Poprechádzať sa môžete aj cez staré centrum Splitu, odkiaľ je pekný výhľad na mestskú zvonicu.

 

Gorski Kotar

Malebný chorvátsky región Gorski Kotar je pomerne neznámy a dobre ukrytý v hustých lesoch. Ide o hornaté zalesnené územie, ktoré patrí medzi najstaršie a najautentickejšie regióny Chorvátska. Nachádzajú sa tu rôzne starobylé obranné hrady ešte z obdobia chorvátskych kráľovských rodín Frankopan a Zrinski.

region Gorski Kotar v Chorvatsku
V regióne Gorski Kotar možno preskúmať hrad Zrinski v Čabare, zámok Severin, hrad Stara Sušica či kláštor Gomirje.

Nájdete tu tiež dokonalé miesto pre milovníkov turistiky – Národný park Risnjak. V tomto národnom parku možno vidieť úchvatné kaňony, vodopády, ako aj chránené prírodné objekty Vražij prolaz a Zeleni vir.  

Narodny park Risnjak v Chorvatsku
Národný park Risnjak ukrýva rôzne bohatstvá, ktoré patria medzi chránené prírodné objekty.

 

Pula

Pula je srdcom Istrie a je domovom takmer polovice obyvateľstva tejto krásnej chorvátskej oblasti. Z Puly sa stáva skutočne zaujímavé mesto, k čomu dopomohlo otvorenie dvoch výstavných priestorov. Ide o veľkolepý a kompletne zrekonštruovaný Kostol Sveta Srca (svätého srdca, pozn.) a Istrijské múzeum súčasného umenia. Nachádza sa tu tiež Rímske fórum, kde sa ľudia dodnes len tak stretávajú alebo si vychutnávajú kávu v okolitých kaviarňach.

Rimske forum v Pule
Fórum je centrom života obyvateľov Puly. Nájdete tu aj Augustov chrám (na ľavej strane fotografie).

V Pule je tiež rozľahlý Rímsky amfiteáter a Aréna, kde sa organizujú rôzne podujatia. Mesto má široké pobrežie a obrovský prístav, cez ktorý sa ročne prepravia milióny ton nákladu. Okrem toho sa tu nachádza pláž s promenádou, ideálna na pohodovú jesennú prechádzku. 

Rimsky amfiteater v Pule
Zachovalý Rímsky amfiteáter patrí medzi dominanty chorvátskeho mesta Pula.

 

Rijeka

Rijeka je pozoruhodná najmä z pohľadu histórie a architektúry. Je to úplne odlišné mesto, keďže jeho vzhľad sa viac približuje k rakúsko-uhorskému štýlu, než k prímorskej, jadranskej architektúre. Takýto štýl je typický skôr pre Záhreb alebo Osijek.

mesto Rijeka v Chorvatsku
Rijeka je plná kontrastov – nachádza sa pri mori, no pôsobí ako typické vnútrozemské mesto.

Aj preto je Rijeka miesto plné kontrastov. Nachádzajú sa tu obrovské priemyselné plochy, ktoré boli využívané na rekreáciu, no dnes slúžia ako kultúrne a umelecké spoty. Rijeke na rok 2020 prislúcha štatút Európskeho mesta kultúry, a preto je celé mesto na nohách. Zlepšuje sa prostredie a vznikajú umelecké atrakcie a podujatia. Lepší čas na návštevu si teda ani nemožno priať. 

panorama mesta Rijeka
Panoráma Rijeky mnohým skôr pripomína európske mestá, ktoré sa nachádzajú vo vnútrozemí.

 

Plitvické jazerá

Existuje niečo krajšie ako azúrovomodré jazerá, krištáľovo čisté vodopády a farby jesene? Tak takýto dokonalý obraz prekoná niečo len veľmi ťažko. Mnohí návštevníci tvrdia, že Plitvické jazerá sú najočarujúcejšie práve počas jesenného obdobia, keď okolité stromy žiaria všetkými farbami, vzduch je čistý a Chorvátsko takmer prázdne.

Plitvicke jazera na jesen
Pokojné jesenné obdobie je ako stvorené na nerušené prechádzky a rozjímanie.

Keď sa zastavíte a započúvate do ticha tohto úžasného a jedinečného miesta, garantujeme vám, že si za pár hodín poriadne dobijete baterky. Využite aj možnosti na kempovanie v širšom okolí národného parku a vychutnajte si pokojnú jesennú dovolenku v lone prírody.

Plitvicke jazera v Chorvatsku
Plitvickým jazerám jeseň nesmierne pristane.

 

Záhreb

Hlavné mesto Chorvátska Záhreb je z roka na rok populárnejšie. Počas leta hľadajú domáci i turisti únik z rozpáleného mesta na nádhernom chorvátskom pobreží. Práve tam sa v lete sústredí všetko a všetci. No na jeseň sa Záhreb mení.

prazdne ulicky Zahrebu
Prázdne uličky Záhrebu počas jesene vyhľadávajú najmä milovníci pokojných dovoleniek.

Otvárajú sa štadióny, prichádzajú hudobníci z celého sveta, organizujú sa koncerty, výstavy i rôzne športové akcie. A ruka v ruke s tým ožívajú aj reštaurácie, bary a kaviarne po celom meste. Tie sa ihneď zaplnia domácimi, turistami aj študentmi, ktorí práve začínajú nový semester. Nedá sa však povedať, že je mesto preplnené. Práve naopak. Kultúrne, spoločenské aj športové aktivity si môžete užiť v úplnom pokoji.  

historicke centrum Zahrebu
Záhreb má čo ponúknuť práve počas jesenných dní – nechýba kultúra, umenie i šport.

V Záhrebe nájdete množstvo parkov, ktoré sa oplatí preskúmať práve na jeseň. Nechýbajú ani úžasné a krásne kaviarničky, skvelé koncerty či výstavy. Nevynechajte ani okolité dedinky a rôzne možnosti na jesenné prechádzky v prírode. Naučte sa tiež niečo o histórii mesta Záhreb a zatúlajte sa v uličkách starobylého centra. Ak už nad vycestovaním do Záhrebu uvažujete, prikladáme zoznam zážitkov, ktoré si tu môžete užiť práve na jeseň. V zime tu tiež môžete nájsť neobyčajne kúzelné vianočné trhy.

panorama mesta Zahreb
Panoráma mesta Záhreb mnohým pripomína Prahu či Viedeň.

 

Dubrovník

Prekrásne mesto, ktoré vyzerá ako z dokonalej historickej pohľadnice. To je Dubrovník, ktorý sa preslávil najmä tým, že sa tu natáčal seriál Hra o tróny (Game of Thrones). Najviac ľudí tu nepochybne stretnete počas horúceho leta, keď sa všetky uličky mesta kompletne zaplnia. Ak si teda chcete vychutnať pokojnejšiu atmosféru a prázdne mesto, vyberte sa do Dubrovníka počas jesene. Užijete si dostatočne teplé a príjemné dni, pomerne pokojné mesto a čistý morský vzduch.

ulicky mesta Dubrovnik
Uličky starého mesta lákajú najmä zamilovaných z celého sveta, ktorí sa túžia prechádzať po slávnych miestach Dubrovníka.

Na jeseň môžete rátať s bohatým kultúrnym programom, nechýbajú ochutnávky vína či výlety po stopách slávneho seriálu, v ktorom Dubrovník figuroval ako King's Landing – hlavné mesto bájneho Westerosu. Môžete tiež navštíviť pevnosť Lovrijenac alebo reštauráciu Panorama, ktorá ponúka výhľad na celé mesto z vtáčej perspektívy. 

mesto Dubrovnik
Fanúšikovia seriálu Hra o tróny túžia vidieť mesto Dubrovník na vlastné oči. Ak si ho chcú vychutnať naplno, je dobré prísť sem práve počas jesenného obdobia.

 

Región Lika

Prekrásny chorvátsky región Lika ukrýva rôzne miesta vrátane spomínaných Plitvických jazier. Toto čarovné miesto obklopujú biele skaly a prekrásne prírodné scenérie, ktoré sú v rámci Chorvátska skutočne unikátne.

zatoka Zavratnica v Chorvatsku
Zátoka Zavratnica patrí medzi dominanty regiónu Lika. Ide o prekrásne, nedotknuté a pomerne neznáme miesto.

Navštíviť môžete prekrásnu zátoku Zavratnica, vybrať sa na vrchol hory Velebit, medvedie útočisko v Kutereve, jaskyňu Cerovačke, mlyny Majerovo Vrilo alebo aj múzeum Nikola Teslu v rodnom mestečku Smiljan. V tejto časti Chorvátska sa počas jesene rozhodne nebudete nudiť.

vodne mlyny Majerovo Vrilo
Vodné mlyny Majerovo Vrilo sa nachádzajú pri prameni rieky Gacka a sú dodnes funkčné.

 

Zadar

Zadar priťahuje turistov najmä v lete, počas zvyšku roka je takmer vždy prehliadaný. Nachádzajú sa tu však rôzne zaujímavé a svetoznáme náboženské artefakty, ako aj pozostatky benátskeho umenia, ktoré sú umiestnené v pokladnici pri Kostole Panny Márie.

mesto Zadar
Zadar je očarujúce mesto aj mimo letnej sezóny, pretože oplýva dokonalou historickou atmosférou.

Ak sa rozhodnete ísť počas jesene práve do Zadaru, odporúčame vám navštíviť miesta ako Archeologické múzeum či rotundu z 9. storočia, ktorá je súčasťou kostola Crkva sv. Donata (Kostol svätého Donata). Tento kostol je najstaršia byzantská stavba, ktorú v Chorvátsku možno nájsť. 

Sea Organ v Chorvatsku
Oplatí sa tiež navštíviť Múzeum antického skla či zaujímavý Sea Organ (schody na fotografii vyššie), moderné vizuálne a zvukové dielo vytvorené umelcom Nikolom Bašić.

 

Chorvátsko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88197 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania