Späť na všetky články
pred 1 rokom 5944 videní | 5 minúty čítania

7 menej známych vianočných mestečiek Európy s neobyčajným kúzlom

7 menej známych vianočných mestečiek Európy s neobyčajným kúzlom
Nielen Viedeň, Budapešť a Praha, ale aj iné európske mestečká sa môžu pochváliť vianočnými trhmi s úžasnou atmosférou.

Nielen Viedeň, Budapešť a Praha, ale aj iné, menej známe európske mestečká sa môžu pochváliť vianočnými trhmi s úžasnou atmosférou, za ktorými sa oplatí vycestovať. V týchto siedmich mestách nájdete to pravé kúzlo Vianoc, ale aj nefalšovaný domáci punč či stromček, ktorý vám splní vaše najtajnejšie priania.

 

V Insbrucku pod Zlatou strechou

Čo sa týka vianočných trhov, asi najbohatšiu tradíciu má v tomto smere Rakúsko. Veľa sa hovorí o Viedni, no oplatí sa ísť aj do Insbrucku. V mestečku na úpätí tirolských Álp nájdete šesť trhovísk, približne dvesto stánkov a k tomu viac ako tristo sprievodných akcií.

Insbruck vianocne trhy

To najlepšie z najlepšieho sídli už štyridsať rokov na hlavnom námestí v Starom Meste pod Zlatou strechou (Goldenes Dachl).

Insbruck vianocne trhy pod Zlatou strechouZdroj: austria.info

Oplatí sa však zájsť aj na námestie Marktplatz, kde sa môžete pokochať pohľadom na 14-metrový vianočný strom ozdobený kryštálmi firmy Swarovski.

vianocne trhy InsbruckZdroj: austria.info

Určite sa však vyvezte aj lanovkou do štvrte Hungerburg, kde nájdete malý, ale útulný trh s pohľadom na zanežený Insbruck.

vianoce v InsbruckuZdroj: christkindlmarkt.cc

 

Stromček prianí v Merane

Oplatí sa ísť aj do mestečka Merano, vzdialeného asi 70 kilometrov od Insbrucku, ktoré vás taktiež uchváti svojou panorámou.

vianocne trhy Merano

Nie je to síce typická zimná destinácia, pretože Merano je skôr letovisko, no tradícia vianočných trhov z Rakúska prenikla aj sem a naozaj sa je na čo tešiť. Taliani sú totiž známi svojou pohostinnosťou a dobrou náladou a okrem grilovaných pochúťok tu nájdete aj pizzu, panini či cestoviny na vianočný spôsob.

vianoce v Merane

Veľkou atrakciou je však aj stánok pripomínajúci drevený domček, v ktorom majitelia rodinného mäsiarstva údia svoju legendárnu šunku. Ak k tomu ešte pridáme horúcu čokoládu, melódie talianskej vážnej hudby a vianočný stromček, na ktorý môžete zavesiť papierik so svojím tajným želaním, atmosféra tohto miesta je dokonalá.

stromcek priani Merano

 

Romantický Krakov a jeho špecialitka

Je to jedno z najľúbeznejších miest v Európe a počas vianočného obdobia je vari ešte krajšie. Krakov, ktorý bol kedysi poľským kráľovským mestom, láka ľudí z celého sveta najmä vďaka svojmu historickému centru.

vianoce v Krakove

Krakov

Stánky sú typické tým, že v nich nájdete predovšetkým ručne vyrábané vianočné ozdoby od výmyslu sveta. „Povinnou turistickou jazdou“ by však pre vás mali byť aj plnené pirôžky a k tomu... varené pivo! Ide o akúsi miestnu alternatívu k varenému vínu, pretože v ňom tiež nájdete klinčeky, škoricu, ale aj badián a med. A za touto gastronomickou špecialitou sa naozaj oplatí vycestovať.

vianocne trhy Krakov

 

S deťmi do Edinburgu

Ak sa chystáte vycestovať na vianočné trhy s deťmi, voľbou číslo jedna by mal byť pre vás Edinburg. Hlavné mesto Škótska je chýrne svojím Edinburgským festivalom a atrakciami pre najmenších v rozprávkovom svete Santa Land.

vianocne trhy Edinburg

Maľovanie na tvár, kolotoče, magické bytosti, no najmä vianočné bludisko ich budú baviť naozaj celý deň. A keď vyhladnú, zoberiete ich do stánkov, kde si budú môcť vybrať z naozaj pestrej ponuky dobrôt.

Na svoje si však prídu aj dospelí, ktorí si môžu odniesť domov na pamiatku ručne robené suveníry, ktorých je tu naozaj neúrekom.

 

Najlepší punč nájdete v Colmar

Nazývajú ho aj „perla Alsaska“. A niet divu. Francúzske mestečko Colmar doslova žije Vianocami, pretože domáci majú nádherne vyzdobené príbytky, ale aj výklady svojich obchodíkov.

vianocne trhy Colmar

A tieto svetielka vás dovedú až na päť trhovísk zasadených do architektúry ešte z čias stredoveku. Ulicami sa nesie vôňa vanilky a pomarančov z vareného vína, ktoré tu má dlhú tradíciu, pretože Colmar leží na známej francúzskej vínnej ceste. A miestni vinári vám radi dajú ochutnať z toho najlepšieho, čo majú. A k tomu vám s radosťou ponúknu legendárne foie gras, čiže husie pečienky či kohúta na rízlingu. Jednoducho mňam!

vianoce v perle Alsaska

 

Vsaďte na Nový Sad

Ak si chcete vychutnať nefalšovanú vianočnú atmosféru bez masy turistov, vyraziť by ste mali do Nového Sadu v Srbsku. V porovnaní s inými mestami je tu síce menej stánkov, no návštevníkov rozhodne uchváti výzdoba vkusne zasadená do historického centra.

vianoce v Novom Sade

Lákadlom je aj romantická jazda na koči po uličkách mesta, no rozhodne sa oplatí ísť aj do neďalekej pevnosti Petrovaradin, kde nájdete minitrhy s ručnými výrobkami. A to všetko za naozaj priaznivé ceny, ktoré potešia každého turistu.

vianocne trhy Novy Sad

 

Trhom kraľuje Záhreb

Chorvátsko Slováci vyhľadávajú najmä v lete, no rozhodne sa sem oplatí prísť aj v období adventu.

vianoce v Zahrebe

Veľkolepá výzdoba, svetelná fontána, skvelý program, príjemná hudba, nefalšovaný varený punč a lahôdky aj pre tých najnáročnejších. Toto všetko nájdete v hlavnom meste Záhreb, ktoré vlani už tretíkrát po sebe obhájilo titul mesto s najlepšími vianočnými trhmi.

vianocne trhy Zahreb

Do hlasovania sa podľa European Best Destinations zapojilo viac ako 200-tisíc turistov zo 131 krajín svet, ktorí ocenili najmä to, že v Záhrebe človek spomalí, „vypne“ a naozaj si vychutná tie najkrajšie sviatky v roku plné pohody a radosti.