Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 7680 videní | 6 minúty čítania

10 dôvodov, prečo by mal každý fanúšik Game of Thrones navštíviť chorvátsky Dubrovník

10 dôvodov, prečo by mal každý fanúšik Game of Thrones navštíviť chorvátsky Dubrovník
Zažite naživo Kráľove prístavisko a pocíťte, aké je to náhle sa ocitnúť priamo na miestach, kde vznikal seriál Game of Thrones.

Tiež patríte k fanúšikom seriálu Game of Thrones? Potom pre vás máme niekoľko skvelých tipov na dovolenku v chorvátskom Dubrovníku. Práve tu sa totiž natáčalo množstvo ikonických scén tohto seriálu.

O tom, že americký dobrodružno-fantastický seriál Game of Thrones z produkcie televízie HBO patrí k tým najlepším seriálom, aké kedy uzreli svetlo sveta, nemôže pochybovať azda nikto. Neuveriteľne dramatický dej, nečakané zápletky a úžasné scenérie oceňujú nielen milióny fanúšikov z celého sveta, ale aj kritici.

Viacerí ľudia pritom stále netušia, že množstvo scén seriálu nevznikalo len vďaka fantázii filmárov a počítačovej technike. Mnohé z nich sa nachádzajú len neďaleko, v Slovákmi obľúbenom Chorvátsku.

 

1. Dubrovník je v podstate King’s Landing (Kráľovovo prístavisko)

Najviac všetkých scén Game of Thrones, ktoré sa natáčali v Chorvátsku, vzniklo práve v meste Dubrovník. Toto historické mesto, známe aj ako Perla Jadranu, sa nachádza v južnej Dalmácii pri Jadranskom mori a bolo založené už v 7. storočí.

Podľa CNN je práve Dubrovník jedným z 10 najzachovanejších stredovekých miest na svete. Preto sa nemožno čudovať, že si filmári vybrali na nakrúcanie seriálu práve lokality Dubrovníka.

Slová však nedokážu povedať toľko ako obraz. Porovnajte si teda sami fotografie Dubrovníka a seriálového King’s Landing. Podobnosť zaručená.

Kralov pristav, Game of Thrones, Dubrovnik, porovnanie miest

 

2. Schody pred Kostolom svätého Dominika

Vo vnútri historického Dubrovníka sa nakrúcala aj väčšina scén z trhovísk či scéna, keď mestská hliadka Zlatých plášťov (Gold Cloaks) zavraždila jedného z „nelegitímnych“ synov Kráľa Roberta.

Miesto, ktoré môžete vidieť na obrázku nižšie, sú schody vedúce do Kostola sv. Dominika.

Schody pred kostol sv. Dominika, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

Lokality v okolí Kostola sv. Dominika vám pritom budú pripomínať i ďalšie scény zo seriálu. Azda najznámejšou zo všetkých je pochod hanby, ktorý musela absolvovať Cersei Lannister a pri ktorom prechádzala aj Ulicou sv. Dominika.

 

3. Jezuitské schodisko

Pochod hanby, ktorý viedol cez ulice Dubrovníka, sa začal priamo na krásnom barokovom Jezuitskom schodisku v tomto meste. Tieto schody vedú až k jezuitskému Kostolu sv. Ignáca z roku 1738 a sa stali miestom, kde vznikla jedna z najikonickejších scén celého seriálu.

Jezuitske schodisko, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

Zaujímavosťou pritom je, že mestská cirkev kvôli nahote herečky najskôr nakrúcanie scén pochodu hanby zakázala. Filmárom sa však napokon podarilo získať povolenie.

 

4. Etnografické múzeum

V centre Dubrovníka nájdete aj exteriér Malíčkovho bordelu (alebo inak – nevestinca Petyra Baelisha J). Samozrejme, v skutočnosti nejde o žiadny nočný klub ani nič podobné. Vo vnútri tejto budovy zo 16. storočia nájdete zaujímavé etnografické múzeum, v ktorom nájdete napríklad tradičné chorvátske kroje a textílie.

Etnograficke muzeum, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

 

5. Brána Ploče

Východný vstup do Starého mesta v Dubrovníku tvorí brána s názvom Ploče, ktorá bola postavená v románskom štýle na konci 14. storočia. Brána pozostáva z vnútornej aj vonkajšej sekcie a spája ju kamenný most. V seriáli Game of Thrones táto brána slúžila ako vstup do Červenej bašty, do ktorej napríklad vchádzala Cersei Lannister po ukončení jej pochodu hanby.

Brána Ploce, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

Pohľad na bránu Ploče sa vám naskytne aj z móla, ktoré sa nachádza len neďaleko. Na tomto móle sa natáčala scéna, kde sa Sansa Stark spolu s Malíčkom rozprávali o úteku Sansy z Kráľovho prístavu.

Molo, brana Ploce, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

 

6. Pevnosť Bokar

Jedným z obranných bodov západnej brány Ploče bola pevnosť Bokar, ktorá spolu s vežou Minčeta a pevnosťou Lovrijenac ochraňovali západný vstup do mesta.

V seriáli práve na nej viedli spolu dialóg Tyrion s Varysom o stratégiách bojov na obranu mesta pred vojskami Stannisa Baratheona. Táto stredoveká pevnosť, rovnako ako tá, ktorá bude nasledovať, je celoročne sprístupnená verejnosti.

Pevnost Bokar, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

 

7. Pevnosť Lovrijenac

Oproti pevnosti Bokar sa nachádza pevnosť Lovrijenac, ktorej filmová verzia sa od tej skutočnej až tak veľmi nelíši. Nemyslíte? (Pozrite si obrázok vyššie)

Pevnosť Lovrijenac stojí na 37 metrov vysokej skale nad hladinou mora. Návštevníci, ktorí si „vyšliapu“ 175 schodov, ktoré vedú k impozantnému majáku tejto budovy, objavia miesta, kde sa konal turnaj na počesť menín kráľa Joffreyho, ako aj miesto, kde sa v sezóne dva zhovárala Cersei s Malíčkom.

pevnost Lovrijenac, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

Pozrite si scény, ktoré sa nakrúcali na pevnosti Lovrijenac zo seriálu:

 

 

8. Veža Minčeta

Azda najvýznamnejšou časťou hradieb mesta Dubrovník je okrúhla veža Minčeta, ktorej múry dosahujú hrúbku až 6 metrov. Táto veža sa začala stavať už v roku 1913 a je najvyšším bodom hradieb. Naskytá sa z nej teda krásny výhľad na celý historický Dubrovník.

Navyše, aj ona si „zahrala“ svoju rolu v seriáli. Pamätáte si na scénu, keď sa Khaleesi (Daenerys Targaryen) snažila nájsť vstup do Domu neumierajúcich (House of the Undying)? Áno, nachádza sa vo veži Minčeta.

Veza Minceta, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

 

9. Opustený hotel Belvedere

Približne dva kilometre južne od historického centra Dubrovníka sa nachádza starý opustený hotel s názvom Belvedere z 80. rokov minulého storočia.

hotel Belvedere, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest

Zdroj: Erik R./brandsandfilms.com

Tento kedysi luxusný hotel je dnes opustený a čiastočne zdemolovaný a vstup do neho nie je povolený. Napriek tomu láka zvedavých turistov. Samozrejme, aj tentoraz to je vďaka seriálu Game of Thrones.

V štvrtej sérii sa totiž práve v areáli tohto hotela odohrala bitka medzi princom Oberynom a Horou (The Mountain).

hotel Belvedere, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest, kde sa natacalo

Zdroj: HBO

Pri návšteve opusteného hotela však namiesto seriálového „miesta boja“ čakajte len opustenú terasu s logom futbalového tímu.

terasa hotel Belvedere, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest, kde sa natacalo

Zdroj: Erik R./brandsandfilms.com

 

10. Ostrov Lokrum (neďaleko Dubrovníka)

Ku koncu našej Game of Thrones púte mestom Dubrovník a jeho okolím zavítame ešte aj na malý ostrov Lokrum, ktorý je od Dubrovníka vzdialený len 15 minút taxi loďou. Prečo v súvislosti so seriálom spomíname tento ostrov?

Práve na tomto ostrove sa totiž nakrúcali scény, ktoré sa odohrávali v starobylom meste Qarth (City of Quarth), kde dostala Daenerys Khaleesi mrazivé privítanie od kráľa zvaného „Spice King“ a kde sa ju čarodejník Pyat Pree pokúsil okradnúť o jej draky.

ostrov Lokrum, Dubrovnik, Game of Thrones, porovnanie miest, kde sa natacalo

Chorvátsko však okrem Dubrovníka a okolia ponúka i ďalšie lokality, ktoré divákom pripomenú scény zo seriálu Game of Thrones.


Zdroje:
kingslandingdubrovnik.com
brandsandfilms.com
unforgettablecroatia.co.uk