Späť na všetky články
pred 1 rokom 20735 videní | 8 minúty čítania

Pozrite si 11 najkrajších jazier sveta. Mnohé z nich máme priamo v Európe

Pozrite si 11 najkrajších jazier sveta. Mnohé z nich máme priamo v Európe
Ak vás to ťahá k vode, nemusíte ísť hneď k moru. Vydajte sa s nami za najkrajšími jazerami sveta.

Zatiaľ čo niektoré sa nachádzajú v ďalekej Patagónii, Číne alebo na Novom Zélande, tie ďalšie nájdete priamo v Európe. Napokon, komplex tých najkrajších jazier môžete navštíviť aj cestou na dovolenku k Jadranskému moru.

 

1. Titicaca (Bolívia/Peru)

Aj keď sú niektorí domorodí obyvatelia Peru presvedčení, že jazero Titicaca je bezodné, jeho priemerná hĺbka dosahuje 107 metrov. Najnižší bod jazera sa dokonca nachádza v 280-metrovej hĺbke.

To, čím sa však posvätné jazero Inkov vyznačuje najviac, je jeho rozloha. Titicaca je totiž najväčším jazerom na území Južnej Ameriky. Pre lepšiu predstavu – je približne rovnako dlhé ako polovica Slovenska. Zároveň sa považuje za najvyššie položené jazero s komerčnou lodnou dopravou.

titicaca-bolivia

Výhľad na hladinu jazera z ostrova Isla del Sol.

 

Táto veľkolepá vodná plocha a jej pobrežie sa rozprestiera medzi Bolíviou a Peru. Okrem vody jazero vypĺňa veľké množstvo menších aj väčších ostrovov. Na mnohých z nich sa dodnes nachádzajú pozostatky z ríše indiánskych kmeňov.

titicaca-bolivia-peru

Pobrežie jazera v meste Copacabana.

 

2. Wakatipu (Nový Zéland)

Ľadovcových jazier sa na Novom Zélande nachádza hneď niekoľko, no Wakatipu sa od nich výrazne odlišuje krásnou okolitou prírodou. Obkolesujú ho lesy a vysoké štíty so zasneženými vrcholmi. Najvyšší z nich sa nad jazerom týči vo výške 2 800 metrov.

Pre ešte väčší zážitok si môžete rezervovať vyhliadkový let vrtuľníkom.

wakatipu-novy-zeland

Nezvyčajný tvar jazera spôsobuje príliv, ktorý je pre vnútrozemské vodné plochy naozaj nevídaný úkaz. Hladina vody stúpa a klesá každých 25 minút asi o 10 centimetrov.

Podľa dávnej maorskej legendy je príčinou prílivu búšenie srdca obra Mataua, ktorý spí na dne jazera.

jazero-wakatipu

Nech už je pravda akákoľvek, kvôli nádherným prírodným scenériám si miznúcu a pribúdajúcu vodu ani nevšimnete. Počas leta okraj jazera pripomína skôr morské pobrežie. Wakatipu je totiž obľúbenou lokalitou na kúpanie sa vo voľnej prírode.

 

3. Jazero Como (Taliansko)

Toto jazero na severe Talianska je úplná belissima! Zatiaľ čo na jeho brehu rastie rôznorodá zeleň, medzi ktorou nájdete dokonca aj palmy, v diaľke sa nad hladinou týčia mohutné hory pokryté snehom. Jazero má ľadovcový pôvod a je tretím najväčším v Taliansku.

como-taliansko

Okrem toho sa jazeru Como pripisujú aj iné zásluhy – patrí medzi najhlbšie v Európe a Huffington Post ho označil za najkrajšie jazero na svete.

Dôvodom je výnimočná mikroklíma a jedinečné prostredie s menšími domčekmi aj luxusnými vilami. Jazero je teda obľúbenou destináciou domácich aj mnohých návštevníkov Talianska.

jazero-como-taliansko

 

4. Loch Duich (Škótsko)

Aj vám ako prvá napadla spojitosť so známou záhadou Lochnesskej príšery? Žiaľ, tá obýva dno jazera, ktoré je od Loch Duich vzdialené asi 100 kilometrov východnejšie.

Škótsku vysočinu tvorí množstvo malebných jazier, no toto sa v pamäti návštevníkov drží hlavne vďaka hradu Eilean Donan, pod ktorým sa spolu s Loch Duich stretávajú ďalšie dve morské jazerá – Loch Long a Loch Alsh.

loch-duich-skotsko

Cestou sem sa určite oplatí navštíviť ostrov Skye plný skalnatých svahov. Hovorí sa, že najkrajšie horské scenérie Škótska nájdete práve tu.

jazero-loch-duich

 

5. Si-chu (Čína)

Okrem tohto skráteného názvu sa mu zvykne vravieť aj Západné jazero. Vzniklo oddelením od neďalekej rieky Čchien-tang. Nie nedávno, ale už počas 8. Storočia.

Medzi turistami je obľúbené vďaka nádhernej prírodnej scenérii a množstvu kultúrnych pamiatok, záhrad a čarovných pavilónov.

si-chu-cina

Krásu Západného jazera si Číňania vážia natoľko, že si ho nechali zobraziť na bankovke v hodnote jedného juanu.

Jazeru nechýba ani špecifická atmosféra – domáci sa tu zhromažďujú a v sprievode tradičnej hudby relaxujú v podobe tai-chi cvičení.

jazero-si-chu

 

6. Lucernské jezero (Švajčiarsko)

Švajčiarsko má síce bohaté zastúpenie krásnych alpských jazier, ale Lucernské jezero sa od nich svojím prírodným prostredím predsa len odlišuje.

Nachádza sa na úpätí švajčiarskych Álp, jeho maximálna hĺbka je 214 metrov a na mapách ho môžete nájsť aj pod názvom Vierwaldstattské jazero.

lucernske-jazero-svajciarsko

Najviac vyniká pri pohľade sponad mesta Lucern, ktoré leží na jeho pobreží. Pozornosť okoloidúcich však uchváti z každej strany, pretože okrem v diaľke miznúcej hladiny ponúka výhľady na zasnežené vrcholy Álp.

vierwaldstattske-jazero-svajciarsko

Historickou zaujímavosťou a zároveň európskym unikátom je, že na začiatku 17. storočia sa pôsobením zemetrasenia na jazere vytvorilo tsunami.

Úroveň kvality a čistoty Lucernského jazera ja natoľko dobrá, až sa jeho voda považuje za pitnú.

 

7. Atitlán (Guatemala)

Aj keď väčšina ľudí o ňom doposiaľ nepočula, podľa mnohých je najkrajšie jazero na svete práve Attilán. Hovorí to napríklad nemecký prírodovedec a bádateľ Alexander von Humboldt.

Zatiaľ čo severné pobrežie jazera je husto osídlené mayskými dedinkami, jeho južnej časti dominuje trojica sopiek Atitlán, Tolimán a San Pedro.

atitlan-guatemala

Aj keď je tento kráter starý vyše 84 000 rokov, jeho dno s maximálnou hĺbkou 350 metrov nie je dodnes úplne zmapované.

Jazero si spolu s jeho okolím užijete najviac, ak sa vyberiete na 5-hodinovú túru na vrchol sopky San Pedro, odkiaľ uvidíte Atitlán v celej jeho kráse.

jazero-atitlan-guatemala

 

8. Bratan (Bali)

Ostrov Bali je medzi turistami populárny najmä vďaka krásnym plážam, no sopečný pôvod spôsobil, že medzi ryžovými poľami sa nachádzajú aj rovnako krásne jazerá.

Bratan je druhým najväčším jazerom Bali a je ideálnym miestom na vodné lyžovanie, kanoistiku či parasailing.

bratan-bali

Populárnou atrakciou sú však aj priľahlé „vodné“ chrámy. Tým najznámejším je hinduistický chrám Pura Ulun Danu Bratan z roku 1633.

Okrem turistického významu má jazero Bratan ešte jednu dôležitú náplň – slúži ako hlavný zdroj zavlažovania v centrálnej časti Bali.

 

9. Jazero Pehoé (Čile)

Jazero Pehoé v čilskej Patagónii je súčasťou Národného parku Torres del Paine a dostať sa k nemu nie je vôbec jednoduché. Pripravte sa na dlhý let spojený s náročnou jazdou autom. Avšak pohľad, ktorý sa vám po príchode na jeho breh naskytne, určite stojí za to.

pehoe-chile

Zatiaľ čo počas dňa je hladina jazera tyrkysová, pri rannom brieždení sa mení na purpurovú a v závere dňa prechádza do oranžovej.

jazero-pehoe-chile

Pestré však nie je len samotné jazero, ale aj jeho okolie. Za ním sa totiž týčia monumentálne hory a navôkol vidno bohaté zastúpenie fauny a flóry. Ak sa vám pošťastí, uvidíte aj to, ako sa na brehu jazera pasú lamy guanako.

jazero-pehoe-v-chile

 

10. Jazero Moraine (Kanada)

Svoje ikonické ľadovcové jazero s tyrkysovou vodou má aj Kanada. Nachádza sa v údolí desiatich vysokohorských štítov v Národnom parku Banff. Scenéria, ktorú môžete vidieť na fotografii nižšie, je azda najfotogenickejším miestom v Kanade a zvykne sa jej hovoriť aj „20-dolárový pohľad“.

Dôvodom nie je žiadny vstupný poplatok k jazeru, ale skutočná bankovka, ktorá bola v obehu medzi rokmi 1969 až 1979 a jazero Moraine bolo zobrazené na jej zadnej strane. 

Hladina jazera Moraine dosiahne maximálnu úroveň vody v júni. Práve vtedy je sfarbenie jeho hladiny najvýraznejšie, pretože okrem modrého dna sa na ňom zrkadlí všetkých 10 okolitých štítov. 

Jazero Moraine v Kanade

V okolí jazera sa nachádza množstvo turistických trás, takže je to obľúbené miesto nielen pre fotografov, ale aj vyznávačov vysokohorskej turistiky.

 

11 Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Záver nášho zoznamu patrí komplexu jazier, ku ktorým to máme zo Slovenska najbližšie. Plitvické jazerá sú ikonou chorvátskej prírody a ich najznámejším národným parkom, ktorý každoročne navštívi vyše 200 000 turistov.

plitvicke-jazera-chorvatsko

Okrem šestnástich menších aj veľkých jazier je súčasťou parku až 140 vodopádov a 20 jaskýň, takže pri spoznávaní tejto časti sa nudiť rozhodne nebudete.

plitvicke-jazera-chorvatsko-unesco

Plitvické jazerá neboli verejnosti prístupné do roku 1958, no už o 21 rokov neskôr sa stali súčasťou Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Vstup do parku je spoplatnený, čo je zárukou výborného značenia a udržiavania turistických chodníkov. Niektoré trasy vedú dokonca aj popod vodopády.

plitvicke-jazera-winnetou

K najvyššiemu vodopádu vedie kyvadlová doprava a cez najväčšie jazero Kozjak dokonca premáva parník. Film okrem turistov v minulosti prilákal viacerých filmárov. Natočili sa tu scénky k filmu Winnetou či Poklad na Striebornom jazere.

A vďaka výbornej dostupnosti môžete jedinečné Plitvické jazerá navštíviť aj v rámci dovolenky pri Jadranskom mori. :)

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 1 rokom 86955 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84978 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82748 videní | 6 minúty čítania