Späť na všetky články
pred 1 rokom 4423 videní | 8 minúty čítania

6 dôvodov, prečo stráviť dovolenku v mexickom Cancúne

6 dôvodov, prečo stráviť dovolenku v mexickom Cancúne
Cancún je populárnym dovolenkovým strediskom na juhovýchode Mexika, ktoré si zamilujete na prvý pohľad.

Obľúbené mexické letovisko Cancún je ideálnou destináciou na oddych, romantiku, párty s priateľmi či jesenný útek pred zimou a množstvom práce.

 

Základné informácie

Cancún je dovolenkové stredisko, ktoré sa nachádza na juhovýchode Mexika v štáte Quintana Roo. Mesto leží na polostrove Yucatán, obmýva ho Karibské more a ide o najvýchodnejšie položené mesto v Mexiku.

Oblasť Cancúnu pôvodne obývali mayské kmene a mesto sa na mapách objavilo prvýkrát v 18. storočí. Dobré jedlo, takmer prázdne pláže, tie najlepšie vlny na surfovanie v celom Mexiku, pestrý nočný život a spoznávanie miestnej architektúry a histórie – to je Cancún, vitajte!

 

Zaujímavosti

  • Priamo v letovisku Cancún sa nachádza letisko (Cancún International Airport  – CUN), ktoré ročne prepraví milióny turistov.
  • V hotelovej zóne Cancúnu sa nachádzajú staré mayské ruiny situované v archeologickom nálezisku El Rey.
  • Cancúnske pláže sú pokryté bielym pieskom, ktorý vznikol z rozdrvených koralov, a nie je na dotyk vôbec horúci.
  • V Mayskej riviére sú tri najdlhšie podvodné jaskynné systémy na svete.
  • V 18. storočí žili v Cancúne iba traja ľudia, dnes je to viac ako 700 000 ľudí.

Cancúnske pláže nie sú preplnené. Práve preto je toto miesto ideálne na nerušený relax.

 

1. Nové hotely a (takmer) prázdne pláže

Každoročne sa v Cancúne otvárajú dvere nových hotelových rezortov s rôznymi novinkami a vymoženosťami. Cieľom je, samozrejme, prilákať čo najvyšší počet návštevníkov. Oproti starším a známejším hotelom, ktoré majú pevné základy a vybudovanú stabilnú klientelu, musia nové hotely poskytovať rovnako vysoký komfort, avšak za prijateľnejšie ceny.

Najväčšou výhodou je fakt, že iné karibské lokality ponúkajú omnoho drahšie ubytovanie, zatiaľ čo Cancún predstavuje ideálne spojenie príjemných cien a krás Karibiku.

Nádherné pláže, vlny ako stvorené pre surferov, nočný život i romantické výhľady si môžete vychutnať v Hotel Occidental Costa Cancun.

Súčasťou viacerých hotelových rezortov v blízkosti pobrežia je aj prístup na čistú, pomerne prázdnu a súkromnú hotelovú pláž. Ak má hotel vlastnú pláž, pravdepodobne na nej nájdete plavčíka, plážový bar či služby čistenia pláže.

Biele piesočnaté pláže, ktoré nie sú preplnené a romantické výhľady pri východe i západe slnka vytvárajú dokonalú kombináciu pre všetkých plážoholikov.

V rámci súkromnej pláže sa môžete spoľahnúť na služby plavčíka i pravidelné čistenie pláže.

 

2. Gastronomický boom

Autentické mexické jedlo so štipkou streetfoodu? Ak sa rozhodnete vzdialiť z pláže do centra mesta, čaká na vás pravá mexická kuchyňa, plná vôní a chutí typických pre mexickú gastronómiu. Najväčším lákadlom je najmä čerstvosť mäsa a rýb, ktoré jednotlivé gastro prevádzky ponúkajú. 

V Cancúne môžete vyskúšať nielen chutné, ale aj veľmi fotogenické gastro delikatesy. Napríklad aj kombináciu cibuľky, guacamole a tortilla čipsov.

Na cancúnske špeciality má výrazný vplyv španielska a aztécka kuchyňa, ale aj dávne tradície Mayov. Miesto na tanieri preto majú batáty, kukurica, fazuľa, paprika, avokádo a paradajky.

Kukuričná tortilla natretá fazuľovou pastou je dokonalým príkladom koreňov mayskej gastronómie. Tradičné mexické delikatesy môžete ochutnať v La Destileria, v Casa Tequila alebo v La Habichuela.

Churros je sladká maxická pochúťka, ktorú si najlepšie vychutnáte v kombinácii s horkou čokoládou.

Cancúnske streetfoodové prevádzky ponúkajú rôzne zaujímavé kombinácie, ktoré sú cenovo dostupné, chutné a rýchle. Vyskúšať môžete napríklad tacos v Tacun alebo churros v El Parque de las Palapas.

Čokoholici objavia skutočný raj v Ah Cacao Chocholate Café. Za vyskúšanie stojí aj známa mexická pochúťka – limetková polievka. A nezabudnite na milované margarity a tequilu. V spomínanej La Destileria sa môžete tešiť na tequila tour, počas ktorej sa naučíte ako sa vyrába obľúbená tequila.

Ďalšia tradičná pochúťka – kukuričné placky tacos plnené vyprážanými krevetami.

 

3. Poznávanie sveta z inej perspektívy

Počuli ste už o podvodnom múzeu? Presne také môžete navštíviť v mexickom Cancúne.

V podvodnom múzeu v Cancúne môžete obdivovať aj tohto štvorkolesového tátoša Volswagen Beetle.

Súčasťou podvodnej expozície sú umelecké sochy, pričom múzeum vzniklo len pred desiatimi rokmi. Ak patríte medzi vášnivých potápačov, táto muzeálna prehliadka bude pre vás ohromným zážitkom.

Pre ostatných bude radosť nielen potápanie či múzeum, ale aj stovky rýb a vodných živočíchov, ktoré vás budú popri expozícii sprevádzať.

Podvodné múzeum je netradičná expozícia, ktorá zaujme skúsených potápačov i nováčikov.

Skúsení potápači môžu navštíviť podvodné múzeum aj sami, samozrejme, pre neskúsených sú dostupní sprievodcovia, ktorí s vami absolvujú celú expozíciu. Cenovo ide o veľmi príjemnú a nenáročnú aktivitu.

Okrem toho si v Cancúne určite vyskúšajte šnorchlovanie a plávanie s delfínmi. Môžete si prenajať aj loď, vyplávať na oceán, užívať si krásne výhľady na Yucatánsky polostrov i oceán.

Šnorchlovanie v Cancúne? Absolútne a bez zaváhania ÁNO.

 

4. Zábava počas dňa i noci

Cancún je svetoznámy aj kvôli tomu, že sem ročne prúdia stovky amerických študentov užiť si známe jarné prázdniny alias spring break. Samozrejme, aj okrem tohto obdobia je Cancún miestom, kde sa sústredí zábava a pestrý nočný život.

Bary, kluby, hudba a tanec na každom kroku – v centre Cancúnu sa nudiť nebudete.

Ak milujete drinky, kluby, nočný život a tanec, budete milovať aj Cancún. V centre mesta nájdete väčšinu nočných barov, ale hotelové rezorty sú taktiež dostupnou alternatívou – väčšina hotelov má otvorený bar až do 2:00 ráno.

Navštívte napríklad miesta ako Hooters Party Center, Monkey Business, The Rooftop či disco kluby ako Coco Bongo Cancun, Party Rockers Cancun, Cuncrawl.  

 

5. Jednoducho romantika

Aj keď sa o Cancúne často hovorí ako o mieste, kde nájdete veľké množstvo nočných barov, je to tiež ideálna dovolenková destinácia pre zamilovaných. Zaujímavosťou je, že tisícky párov zavítajú každoročne do Cancúnu práve preto, aby sa na tomto rozprávkovom mieste zosobášili.

Každoročne si svoje áno povie v Cancúne viac ako 40-tisíc zamilovaných párov.

Väčšina miestnych hotelov často ponúka romantické pobytové balíky a akcie. Tie sú vhodné na svadobné cesty, romantiku pre dvoch či oddych bez detí. V rámci takýchto typov dovolenkových balíkov si totiž môžete užívať viacero aktivít, ktoré sú vytvorené špeciálne pre dvojice – výlety, plavby, večere či spoločná joga.

Cancún je tiež Ideálne miesto na svadobnú cestu či romantický pobyt vo dvojici, čo poviete?

 

6. Miesta, ktoré nesmiete vynechať 

V blízkosti Cancúnu sa nachádza významná historická lokalita, ktorá je súčasťou zoznamu UNESCO a patrí medzi dôležité nálezisko pozostatkov mayskej kultúry. Ide o miesto zvané Chichen Itzá a je to najlepšie obnovená mayská oblasť v rámci celého Yucatánu. 

Oblasti dominuje Kukulkánova pyramída, ktorá bola zasvätená bohovi – operenému hadovi Quetzalcoatlovi (pre Mayov Kukulkánovi).

Spolu so svätyňou meria 30 metrov a dĺžka jej strán dosahuje 55 metrov. Mexickí archeológovia tiež zistili, že v sebe ukrýva ďalšie dve menšie pyramídy, pričom najmenšia z nich bola postavená medzi rokmi 550 a 800 n. l., stredne veľká stavba sa datuje do rokov 800 až 1000 n. l. a tá najväčšia bola dokončená medzi rokmi 1050 a 1300 n. l.

Jedinečná oblasť mayskej kultúry Chichen Itzá je od Cancúnu vzdialená približne 2,5 hodiny autom. Bola by škoda nevyužiť blízkosť oboch lokalít.

Okrem toho sa neďaleko Cancúnu nachádza pláž, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete. Playa Norte je vzdialená od obľúbeného Cancúnu iba 20 minút. Aj preto je pre mnohých turistov must go na ich mexickom zozname.

Playa Norte sa ocitla v rebríčku 10 najkrajších pláží sveta a svoje miesto si na tomto zozname patrične zaslúži. Veď posúďte sami.

Playa Norte sa nachádza na ostrove Isla Mujeres a na rozdiel od väčšiny pláží na východnom pobreží Mexika ide o bezpečné miesto aj pre menšie deti. Hladina vody tu totiž siaha iba po hrudník aj vo väčšej vzdialenosti od brehu. Pláž je dlhá 690 metrov a nájdete tu rôzne hotelové rezorty s prekrásnym výhľadom.

Ak by sa vám však zachcelo prebádať viac ako len Cancún a jeho blízke okolie, určite si prečítajte aj náš článok o ohromujúcich miestach, ktoré vás zlákajú na dovolenku do Mexika.

 

Poďte do raja s Idem.sk!

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85272 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania