Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 20377 videní | 6 minúty čítania

Túžite po svadbe na pláži? Slováci, ktorí si tento sen splnili, sa s nami podelili o svoje rady a skúsenosti

Túžite po svadbe na pláži? Slováci, ktorí si tento sen splnili, sa s nami podelili o svoje rady a skúsenosti
Aby sa vaša vysnívaná svadba na pláži stala skutočnosťou, vôbec nemusíte stresovať alebo cestovať až na druhý koniec sveta.

Aby sa vaša vysnívaná svadba na pláži stala skutočnosťou, vôbec sa nemusíte stresovať s jej prípravou alebo cestovať na druhý koniec sveta. Dôkazom toho sú príbehy Slovákov, ktorí už svoje manželstvo pri mori spečatili. Oslovili sme hneď niekoľkých z nich a opýtali sme sa ich na cenné rady.

svadba-na-plazi

 

1. Nájdite si niekoho na plánovanie

Riešiť svadobné prípravy bez pomoci odborníkov je ťažké už na Slovensku, nieto ešte kdesi v Chorvátsku či dokonca Karibiku. Ľudia predpokladajú, že zorganizovať svadbu na pláži nebude problém. Žiadne poplatky za priestory a dovolenkári v okolí sa zostanú hrať na vlastnom piesočku, myslia si mnohí.

Žiaľ, až také jednoduché to nebude. Na niektorých miestach totiž budete potrebovať špeciálne povolenie. Bez neho by sa váš najšťastnejší deň mohol zmeniť na skúsenosť, na ktorú až tak radi spomínať nebudete.

Preto sa nebojte svoj obrad zveriť niektorej miestnej svadobnej agentúre, ktorá vybaví všetky materiálne aj úradné veci za vás.

svadba-premyslite-planovanie

Podobne postupovala Iveta, ktorá mala svoju svadbu v chorvátskom Biograde na Moru. Toto miesto je ich obľúbenou destináciou každý rok, takže keď premýšľali nad svadbou pri mori, o lokalite bolo rozhodnuté takmer okamžite.

Zavolali sme na Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Chorvátsku a tu nám dali kontakt na veľmi milú pani, ktorá je pôvodom Slovenka. Ona nám pomohla s celou prípravou.

Nebolo to žiadne náročné vybavovanie, akurát sme potrebovali mať pripravené papiere aspoň tri mesiace pred svadbou. Zobrali sme sa až v predposledný deň dovolenky, pretože podľa úradných predpisov sa môžu páry zobrať až po niekoľkých dňoch v Chorvátsku,“ opisuje prípravu svojho sobáša Iveta.

svadba-v-chorvatsku

Chorvátsky Biograd na Moru si získal Ivetu a jej manžela natoľko, že sa tu nerozhodli iba
dovolenkovať, ale aj zobrať.

 

2. Vyberte si vhodný čas

Zatiaľ čo na Slovensku je „zlatá svadobná hodinka“ okolo štrnástej popoludní, pri svadbe na pláži musíte brať do úvahy miestne podnebné pásmo. V prímorských a exotických krajinách môže byť teplota okolo obeda a popoludní neznesiteľná. Hlavne pre starších ľudí a deti.

Ak sa chcete tejto nepríjemnosti vyhnúť, zvážte svadbu ráno alebo neskoro poobede. Napríklad hodinu pred západom slnka bude mať svadba na pláži ešte väčšie čaro.

Okrem predpovede počasia si zistite čas prílivu. Šum mora sa môže zdať ako spestrenie už beztak výnimočnej atmosféry, no ak prehluší vo svadobnom videu váš manželský sľub, nadšení isto nebudete.

svadba-na-plazi-vhodny-cas

 

3. Ako hľadať vizážistky, kaderníčky a fotografov?

Aj keď máte svoju obľúbenú kaderníčku na Slovensku, prísť s ňou k moru len preto, aby vám urobila vysnívaný účes, by bolo príliš nákladné. To isté platí aj v prípade vizážistky a fotografa.

Kvalitných ľudí, ktorí sa tomuto remeslu venujú, predsa nájdete aj v cudzine. Rozhodujte sa podľa referencií na internete, no nebojte sa vypýtať si odporúčania od domácich. Presne to urobila Petronela, ktorá sa vydávala na pobreží Chorvátska.

svadba-na-plazi-najst-fotografa

Všetko som našla sama. Od prekladateľky cez kaderníčku až po fotografa. Dostala som sa k nim cez Facebook, kde som si našla stránku mesta Primošten, pretože práve tu sme si chceli chceli spraviť naše svadobné fotografie.

Vypýtala som si odporúčanie na fotografa aj kaderníčku, oni mi ochotne odpísali. Podrobnosti som už potom riešila s každým zvlášť,“ vysvetľuje svoju skúsenosť Petronela.

miesto-na-svadbu-na-plazi

Romantický Primošten je krásnym miestom na svadbu.

 

4. Myslite na povolenia

Budete ich potrebovať hlavne na verejných plážach. Pokiaľ by ste zverili prípravu obradu do rúk miestnej agentúre, povolenie by vyriešili za vás. V opačnom prípade sa o to budete musieť postarať vy sami.

Ak by ste chceli mať na pláži aj oslavu, nezabudnite sa opýtať na hlukové obmedzenia vo večerných hodinách. Všetky tieto formality budete určite potrebovať, ak sa rozhodnete zosobášiť na pláži v Havaji. Súkromné pláže sú totiž na tomto mieste úplnou raritou. Na stoličky, stany a výzdobu teda rovno zabudnite.

No pokiaľ si svadbu bez poriadnej výzdoby nedokážete odpustiť, prenajmite si na pláži vlastnú nehnuteľnosť alebo buďte ako Peter a vyhľadajte si rezort, ktorý vám svadbu na pláži sám zorganizuje.

Ako taká svadba na Maldivách prebieha? Keďže rozhodnutie Peťa a jeho partnerky bolo úplne spontánne, tak veľmi zaujímavo a vtipne.

Boli sme na dovolenke a v ponuke mali paraglajding, šnorchlovanie, výlet loďou a svadbu. Tak sme prišli do kancelárie na ostrove a povedali sme, že máme záujem o tú svadbu. Dohodli sme si termín a zaplatili sme. Neskôr sme sa stretli so správcom ostrova, ktorý nás zosobášil, odovzdal nám dekrét a to bolo všetko.

Súčasťou balíčka bol svadobný obrad, no kto chcel, mohol si dokúpiť ohňostroj, kyticu, oblek, šaty či dokonca hudobníkov. Oslava bola v rámci dovolenky v miestnom bare. Po príchode domov sme svadbu normálne zlegalizovali, pretože takýto sobáš je na Slovensku neplatný,“ opisuje ich spontánny nápad Peter. Zároveň dodáva, že im ľudia pri obrade natrhali kvety a urobili z nich kyticu.

A šaty? Tie si požičali od miestnej turistky.

svadba-na-plazi-povolenia

Vybavovanie dokladov a povolení vás neminie ani v exotickom Karibiku, kde mala svoju svadbu Mirka. Síce sa nikdy nevidela ako klasická nevesta, no na popud svojho priateľa, ktorý sníval o svadbe na pláži, sa z nej nevesta predsa len stala.

Môj muž je Holanďan a keďže na iné ostrovy sú potrebné víza, rozhodli sme sa pre ostrov, ktorý patrí pod vládu Holandska. Vďaka tomu sme sa zbavili množstva vybavovačiek.“

Ak by ste sa chceli so svojím partnerom zobrať v rámci dovolenky, na ktorej ste len vy dvaja, svedkov vám zabezpečí svadobná agentúra. Presne tak, ako to bolo v prípade Mirkinho svadobného obradu.

 

5. Vsaďte na lokálnosť

Svadba na Havajských ostrovoch bude odlišná ako svadba na pláži v Chorvátsku. Nielen kultúrnymi zvykmi, ale aj svadobným jedlom. Keď sa s partnerom rozhodnete povedať si svoje áno na netradičnom mieste, určite by ste to potom nechceli zajesť rezňom so šalátom.

svadba-na-plazi-jedlo

Nebojte sa miestnych špecialít. Tradičným svadobným jedlom na Havaji je pečené prasa, v Karibiku je to zas kurča a morské plody. Pri výbere svadobného menu myslite na teplotu. To, čo by stekalo zo svadobnej torty vo chvíli, keď si dáte prvý manželský bozk, by totiž pravdepodobne neboli slzy dojatia.

Ak je svadba na pláži vaším snom, veríme, že sa vám raz vyplní a aj vďaka tomuto článku si ju naplánujete bez starostí. Potom si už stačí iba vybrať miesto, kde sa odohrá váš veľký deň.

svadba-na-plazi-zahranicie

 

Už v budúcom článku vám poradíme, ktoré lokality sú ako stvorené na svadbu na pláži.

Autor: Erik Oravec
 

 

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 48841 videní | 3 minúty čítania