Späť na všetky články
pred 1 rokom 9482 videní | 8 minúty čítania

8 ohromujúcich miest, ktoré vás tento rok zlákajú na dovolenku do Mexika

8 ohromujúcich miest, ktoré vás tento rok zlákajú na dovolenku do Mexika
Mexiko, to nie sú len tacos, burritos, tequila a telenovely. Poďte ho s nami spoznať a túto krajinu si zamilujete.

Mexiko, to nie sú len tacos, burritos, tequila, guacamole a telenovely. Táto rozmanitá krajina v Strednej Amerike ponúka množstvo pradávnych a doposiaľ hmatateľných príbehov Mayov i Aztékov, siahodlhé pláže s bielym pieskom a priezračným morom, ako aj kopec prírodných krás. Poďte ich s nami spoznať a zamilujte si Mexiko tak ako my.

 

1. Teotihuacán

Jednou z najväčších turistických atrakcií Mexika je opustené mesto Teotihuacán, známe aj ako mesto bohov. Ide o jedno z najznámejších náboženských centier Strednej Ameriky, ktoré sa nachádza 50 kilometrov od hlavného mesta Mexico City.

Toto magické posvätné miesto láka turistov najmä svojimi obrovskými pyramídami, ktoré tu kedysi objavili Aztékovia. Tí sa tu usídlili približne 700 rokov potom, ako lokalitu okolo roku 600 nášho letopočtu opustili jej pôvodní obyvatelia.

Doposiaľ sa pritom nevie, kto Teotihuacán založil, pretože pôvodní obyvatelia po sebe nezanechali žiadne písomné pamiatky.

balony-pyramidy-teotihuacanVzdušné balóny nad pyramídami strateného mesta Teotihuacán.

Aztékovia však verili, že Teotihuacán je rodiskom bohov. Aj preto pomenovali monumentálne miestne pyramídy ako pyramídu Slnka a pyramídu Mesiaca. Predpokladá sa, že ide o kráľovské hrobky.

pyramida-slnka-teotihuacanPohľad na pyramídu Slnka v Teotihuacáne.

 

2. Oaxaca

Hlavné mesto jedného z 31 suverénnych štátov Mexika Oaxaca má celý názov Oaxaca de Juárez. Ide o kultúrne, ekonomické, vzdelanostné a obchodné stredisko celého regiónu, čo sa odráža aj na množstve jeho kultúrnych pamiatok.

Mesto je dokonca zapísané na Zozname svetového kutlrúneho dedičstva UNESCO. Pozornosť púta najmä Kostol Santo Domingo de Guzmán, ktorý zdobí 60-tisíc zlatých listov.

kostol-santo-domingo-de-guzman-oaxacaKostol Santo Domingo de Guzmán je jednou z najvýznamnejších pamiatok mesta Oaxaca.

Napriek tomu býva historické centrum mesta Oaxaca len medzizastávkou na ceste do mesta Monte Albán, ktoré sa stalo približne v roku 500 pred Kristom domovom kmeňa Zapotekov.

Táto pozoruhodná archeologická lokalita sa nachádza len 9 kilometrov od hlavného mesta a dá sa sem bez problémov dostať hromadnou dopravou. Pripravte sa však na poriadne stúpanie, pretože lokalita stojí na kopci vo výške 400 metrov nad údolím.

Mesto Monte Albán bolo kedysi strediskom jednej z najrozvinutejších mezoamerických kultúr, čo sa odráža aj v archeologických pozostatkoch, ktoré tu Zapotekovia po sebe nechali. Dávne chrámy, paláce či dokonca hvezdáreň turistom dodnes pripomínajú precízne schopnosti a umenie pôvodných obyvateľov Mexika.

monte-alban-oaxacaMesto Monte Albán bolo kedysi strediskom jednej z najrozvinutejších mezoamerických kultúr.

 

3. San Cristóbal de las Casas

Tak ako zvykne byť Oaxaca de Juárez zastávkou na ceste turistov do archeologickej lokality Monte Albán, aj San Cristóbal de las Casas v štáte Chiapas býva väčšinou zastávkou na ceste k mayským zrúcaninám v Národnom parku Palenque.

Toto malé mestečko v obklopení hôr svojou znamenitou architektúrou s červenými strechami, farebnými uličkami a tradičnými trhmi dokonale ilustruje pravú mexickú kultúru.

Jednoducho povedané, ak sa chcete na chvíľu cítiť ako v mexickej telenovele, San Cristóbal de las Casas na svojich cestách nevynechajte.

san-cristobal-de-las-casasUličky mesta San Cristóbal de las Casas sú plné farieb a pravej mexickej atmosféry.

namestie-san-cristobal-de-las-casasNa hlavnom námestí v San Cristóbal de las Casas hýri farbami nielen katedrála, ale aj oblečenie miestnych obyvateľov.

 

4. Národný park Palenque

Severovýchodne od mesta San Cristóbal de las Casas, približne päť hodín autom smerom k Mexickému zálivu, stojí už spomínaná významná mayská archeolická lokalita Palenque.

Tá sa nachádza priamo uprostred hustej džungle a spolu s okolitou prírodou vytvára jedno z najkrajších miest s pozostatkami mayskej architektúry na svete. Niet divu, že je taktiež súčasťou UNESCO.

Nájdete tu stovky zachovalých ruín, ktoré sa rozprestierajú na ploche s rozlohou viac ako 15 kilometrov štvorcových.

narodny-park-palenquePohľad na architektonické pozostatky mayskej kultúry v Národnom parku Palenque.

Prvé stopy osídlenia Palenque pochádzajú ešte z 3. storočia, keď toto mesto slúžilo ako ceremoniálne centrum kráľov. Väčšina architektúry, ktorú tu môžete obdivovať, však pochádza z obdobia medzi rokmi 600 až 800. Objavovať tu môžete spleť palácov s ich schodiskami a nádvoriami, ako aj niekoľko pozorovacích veží.

Najvýznamnejšou pyramídou je slávny Chrám nápisov, ktorý meria až 23 metrov. Celý komplex mayských ruín spolu s okolitou džunglou spolu vytvára nádherný Národný park Palenque.

mexiko-palenque-firotour-idem-dovolenkaChrám nápisov je jedinou pyramídou v Mexiku, ktorá bola postavená špeciálne ako hrobka. Vnútri najvyššieho poschodia sú panely so 620 nápismi. Zdroj: wikimedia.org

vodopady-aqua-azulPribližne 64 kilometrov od Palenque sa nachádzajú najslávnejšie mexické vodopády Aqua Azul.

 

5. Chichén Itzá

Pri archeologických pamiatkach a pyramídach ešte chvíľku zostaneme. Tentoraz vám predstavujeme ďalšiu lokalitu zo zoznamu UNESCO, ktorá je taktiež významným náleziskom mayskej architektúry.

Ide o Chichén Itzá, najlepšie obnovenú mayskú oblasť na Yucatáne a súčasne najvyhľadávanejšiu archeologickú lokalitu v celom Mexiku.

Dominuje jej predovšetkým Kukulkánova pyramída, ktorá bola zasvätená bohovi – operenému hadovi Quetzalcoatlovi (pre Mayov Kukulkánovi). Spolu so svätyňou meria 30 metrov a dĺžka jej strán dosahuje 55 metrov.

kukulkanova-pyramida-chichen-itzaKukulkánova pyramída v Chichén Itzá meria 30 metrov.

Vyhľadávaným miestom neďaleko pyramídy je jaskynný prírodný bazén Ik Kil, ktorý bol kedysi pre Mayov posvätný. Využívali ho nielen na relax, ale aj na obrady.

Dnes ide o mimoriadne obľúbené miesto pre potápačov. :-)

jaskynny-prirodny-bazen-ik-kil-chichen-itzaJaskynný prírodný bazén Ik Kil sa nachádza v tesnej blízkosti archeologických ruín Chichén Itzá.

 

6. Cancún

Okrem množstva archeologických lokalít a kultúrnych pamiatok ponúka Mexiko, prirodzene, aj veľké množstvo nádherných pláží. Práve vďaka plážam si turisti z celého sveta mimoriadne obľúbili Cancún, mesto na polostrove Yucatán, ktoré obmýva Karibské more.

cancunObľúbené mesto Cancún obmýva Karibské more.

Hoci ide o pomerne rušné dovolenkové stredisko, rozsiahle pláže Cancúnu sú len málokedy preplnené.

Dovolenkujúci si tu okrem dokonalého relaxu pri hotelových rezortoch môžu do sýtosti užiť aj rôzne vodné športy a výbornú mexickú kuchyňu. Navyše, podľa mnohých sú práve v tomto letovisku najlepšie vlny na surfovanie v celom Mexiku.

plaze-cancunPláže v Cancúne sú ideálne na relax, ale aj vodné športy a surfovanie.

Výhodou je, že priamo v Cancúne sa nachádza veľké medzinárodné letisko, ktoré ročne prepraví najviac medzinárodných pasažierov v krajine.

 

7. Tulum

Necelé dve hodinky cesty autom južne od Cancúnu nájdete ďalšie populárne dovolenkové stredisko s názvom Tulum.

Nejde totiž len o rekreačnú oblasť s nádhernými plážami, ale aj vzácne historické miesto plné mayských ruín, ktoré neraz uvidíte aj hneď pri pláži.

plaze-tulumMilovníci histórie môžu v Tulume obdivovať dávne mayské pamiatky aj priamo na plážach.

Vďaka tomu, že je Tulum ideálnym spojením histórie a dovolenkového relaxu, sa práve v tomto stredisku radia pozostatky mayských stavieb k najnavštevovanejším v krajine.

plaze-strediska-tulumŠiroké pláže v stredisku Tulum ozvláštňujú predovšetkým útesy a tropická zeleň.

 

8. Playa del Carmen

Ďalšie z obľúbených letovísk Mexika známe ako Playa del Carmen taktiež leží len chvíľu od Cancúnu.

Stačí sa vybrať autom približne hodinku cesty na sever a ocitnete sa v úchvatnom stredisku, ktoré turistom ponúka krásne pláže, bohatý podmorský život, ako aj zážitky v podobe návštevy neďalekých podvodných jaskýň.

plaze-playa-del-carmenAj takto vyzerajú hotelové pláže v stredisku Playa del Carmen.

Priamo na krásnej neďalekej pláži Riviera Maya, približne tri kilometre od centra letoviska, pritom leží 5-hviezdičkový rezort Hotel Viva Wyndham Maya.

hotelova-plaz-playa-del-carmen

Hotelová pláž vám napríklad deň čo deň ponúkne takéto úžasné výhľady.

plaz-playa-del-carmen

Napokon, práve teraz je na vycestovanie do Mexika ideálny čas. Kvôli častým letným dažďom a jesenným hurikánom sa totiž do Mexika odporúča cestovať najmä v období od decembra do mája.

Idete? :-)

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86955 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84978 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82748 videní | 6 minúty čítania