Späť na všetky články
pred 1 rokom 14465 videní | 7 minúty čítania

TripAdvisor zverejnil zoznam 10 najlepších pláží. V Európe nájdete len jednu z nich

TripAdvisor zverejnil zoznam 10 najlepších pláží. V Európe nájdete len jednu z nich
Zatiaľ čo niektoré sa v hodnotení najlepších pláží objavujú pravidelne, tento rok pribudlo aj zopár noviniek.

Zatiaľ čo niektoré sa v hodnotení najlepších pláží objavujú pravidelne, tento rok k nim pribudlo aj zopár noviniek. Pozrite si pláže, ktoré členovia portálu TripAdvisor navštevujú najradšej. V prvej desiatke reprezentuje európske pláže iba jedna. Uhádnete ktorá?

Najväčšia cestovateľská webstránka TripAdvisor obsahuje množstvo tipov a recenzií na hotely, reštaurácie, pamiatky či zaujímavé miesta po celom svete. Podľa hodnotení svojich členov nedávno zhotovili rebríček TOP 25 pláží na svete. Tu je 10 najlepších z nich:

 

1. Grace Bay (Ostrovy Turks a Caicos)

Nachádza sa v Providenciales – severozápadnej časti ostrova Turks a Caicos. TripAdvisor označil túto oblasť ako miesto s najlepšími plážami na svete už v roku 2011.

Pláž Grace Bay navštívi vyše 1 milión dovolenkárov ročne a celú jej 11-kilometrovú dĺžku vypĺňa piesok so žiarivo bielou farbou. Ten spolu s tyrkysovo sfarbenou vodou vytvára nádherný kontrast.

Ak sa medzi túto farebnú paletu pridajú odtiene zapadajúceho slnka, niet sa čomu diviť, že pláž Grace Bay je svetovou jedničkou. Medzi návštevníkmi sa teší obrovskej popularite aj vďaka výborným podmienkam na potápanie – nájdete tu tretí najväčší útes na svete, žraloky, morské korytnačky a niekedy aj delfíny.

 

2. Baia do Sancho (Brazília)

Nachádza sa v brazílskom súostroví Fernanda de Noronha, ktoré je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Celkovo tu nájdete 21 ostrovov s množstvom pláží, no za najkrajšiu sa považuje práve Baia do Sancho.

Obľubu si medzi ľuďmi našla vďaka nádherného okoliu a nerušenému pokoju. Obklopujú ju vysoké útesy a smaragdovo-zelená voda, ktorú od zvyšku pobrežia oddeľuje biely piesok.

Okrem pláže sa oplatí navštíviť aj vrchol samotných útesov. Pozorovať odtiaľ môžete nielen okolie, ale aj plávajúce delfíny. 

Počas obdobia dažďov, ktoré prebieha od februára do júna, sú hlavnými návštevníkmi pláže korytnačky. Vtedy je pláž Baia do Sancho pre návštevníkov prístupná len dopoludnia. 

Na druhú stranu, práve počas obdobia dažďov je Baia do Sancho domovom dvoch nádherných vodopádov. Ide o jav, počas ktorého sa nadmerné množstvo dažďovej vody leje z útesov do mora.

 

3. Pláž Varadero (Kuba)

Aj na kubánskej pláži Varadero nájdete biely piesok, no od prvých dvoch sa táto pláž odlišuje hlavne svojou veľkosťou. Na jej vyše 20-kilometrovej dĺžke s obľubou dovolenkujú dokonca aj americké celebrity.

Nejde pritom o žiadny novopostavený rezort. Pláž Varadero patrí medzi najvyhľadávanejšie miesta na Kube už od začiatku 20. storočia. Ani po tak dlhej dobe nepôsobí opozerane, skôr naopak. V jej okolí sa nachádza viacero skrytých jaskýň a nedotknutých miest.

 

4. Eagle Beach (Aruba)

Vedeli ste, že v Karibskom mori existujú ostrovy, ktoré sa označujú skratkou ABC? Jedným z nich je Aruba. Ide síce o najmenší ostrov z trojice Aruba, Bonaire a Curacao, no návštevníkom toho ponúka pomerne veľa. 

Jeho širokú pieskovú pláž v bielej farbe lemuje tyrkysové more a množstvo rezortov s luxusnými hotelmi. Okrem opaľovania a kúpania sú tunajšími obľúbenými aktivitami vodné športy, medzi ktorými jednoznačne prevláda jazda na vodnom skútri.

 

5. Sedemmíľová pláž (Kajmanské ostrovy)

Jej názov síce zavádza, pretože pláž Seven Mile Beach v skutočnosti meria necelých 6 míľ (9 kilometrov), no medzi najlepšími plážami sveta je oprávnene. Zatiaľ čo v zozname od TripAdvisoru sa umiestnila na 5. mieste, Magazín Caribbean Travel and Life Magazine ju označil za najlepšiu pláž v celom Karibiku.

Aj keď sa na pobreží nachádza množstvo luxusných rezortov, reštaurácií a plážových barov, Sedemmíľovú pláž môžete navštíviť aj bez toho, aby ste boli ubytovaní v niektorom z nich. Je totiž verejne dostupná.

Zaujímavosť na záver: „chýbajúcu“ míľu majú na svedomí pravidelné erózie, kvôli ktorým sa Sedemmíľová pláž postupne skracuje.

 

6. La Concha Beach (Španielsko)

Prvá a zároveň jediná európska pláž sa medzi svetovo najlepšími umiestnila na 6. mieste. Volá sa La Concha Beach a nájdete ju v španielskom meste San Sebastian. Zo všetkých ostatných je teda pre Slovákov najdostupnejšia.

Rovnako je dostupná aj pre miestnych, pretože k nej netreba merať žiadnu dlhú cestu – nachádza sa totiž hneď na pobreží v centre mesta. Na dĺžku meria 1,5 kilometra, no ak by sa vám málilo, môžete si urobiť výlet na Isla Santa Clara – malý ostrov uprostred zálivu.

Ak by vám to nestačilo ani to, San Sebastian je ideálnym miestom pre gastro turistov. V prepočte na jednu osobu sa tu nachádza najviac reštaurácií ocenených Michelinskou hviezdou na svete.

 

7. Clearwater Beach (Florida)

Štvorkilometrovú pláž z jednej strany obklopuje tyrkysová voda, z tej druhej mestská civilizácia. Uprostred toho sa nachádza krásny biely piesok. Ako to už z názvu vyplýva, pláž obmýva čistá voda. 

Pobrežie Mexického zálivu je na tomto mieste plytké, takže pláž Clearwater je ideálnym miestom pre rodiny s malými deťmi. Zatiaľ čo v hodnotení TripAdvisoru obsadila 7. miesto, vo februári bola Clearwater Beach vyhlásená za najlepšiu pláž v USA.

Okrem klasických aktivít tu môžete tráviť voľné chvíle na vodnom skútri, lietať na parasailingu, plaviť sa na výletnej pirátskej lodi či pozorovať delfíny v zálive.

 

8. Sedemmíľová pláž (Jamajka)

Nielen záliv Negril, kde sa táto pláž s bielym pieskom nachádza, ale celá Jamajka je strediskom uvoľneného životného štýlu. Ak vás láka predstava plávať v tyrkysovej vode, sledovať dramatické zábery slnka a popri tom počúvať reggae, Sedemmíľová pláž je ideálnym miestom pre vás.

Zdroj: Flickr

Zatiaľ čo voda je v tejto časti pobrežia pokojná, o atmosfére samotnej pláže sa to povedať nedá. Jej súčasťou sú totiž pravidelné párty s karibskými jedlami, miestnou hudbou a autentickou zábavou.

 

9. Pláž Bavaro (Dominikánska republika)

Skôr než o pláži, by sa o tomto mieste dalo hovoriť ako o tropickom raji. Celkovo tejto turistickej oblasti pripadá 10 kilometrov morského pobrežia, na ktorých nájdete viacero krásnych pláží. 

Charakteristickým znakom pláže Bavaro sú všadeprítomné palmy. Čo sa tu dá okrem opaľovania a kúpania sa v priezračnej vode robiť? Kúpte si z miestneho baru nápoj z kokosového orecha a vydajte sa na prechádzku. 

Ak vás zastihne západ slnka ešte pred návratom, nebude to nepríjemná skúsenosť, ale skôr to najlepšie, čo sa vám v tejto časti zeme mohlo stať.

 

10. Playa Norte (Mexiko)

Prvú desiatku najlepších pláži na svete uzatvára Playa Norte, ktorá sa nachádza na ostrove Isla Mujeres blízko obľúbeného mexického letoviska Cancún. Je to miesto s najkrajším západom slnka v regióne.

Zdroj: Flickr

Na rozdiel od väčšiny pláži na východnom pobreží Mexika je Playa Norte bezpečným miestom aj pre menšie deti. Hladina vody totiž siaha po hrudník aj vo väčšej vzdialenosti od brehu.

Playa Norte je presne ten typ miesta, ktoré ak navštívite, nebude sa vám ho chcieť len tak opustiť. :-)

Autor: Ivona Jánošíkova

Súvisiace články
pred 1 rokom 87142 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85520 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82855 videní | 6 minúty čítania