Späť na všetky články
pred 1 rokom 7567 videní | 7 minúty čítania

9 menej známych námestí Európy, ktoré vás očaria a prenesú v čase

9 menej známych námestí Európy, ktoré vás očaria a prenesú v čase
Preneste sa spolu s nami na menej známe námestíčka, ktoré vás vďaka svojej atmosfére vrátia späť v čase.

O nádherných námestiach v európskych metropolách sa už popísalo kadečo. Praha, Paríž, Rím či Krakov sú však iba špička ľadovca. Preneste sa spolu s nami na menej známe námestia a námestíčka, ktoré vás vďaka svojej atmosfére vrátia späť v čase.

 

1. Plaza de España (Sevilla, Španielsko)

Kráľovná európskych námestí. Aj tak by sa dala nazvať Plaza de España, ktorá tróni v srdci andalúzskej Sevilly.

Plaza de Espana v Seville

Plaza de España v Seville.

Námestie bolo vybudované v roku 1928 a je typickým príkladom regionálnej architektúry. Miešajú sa v nej prvky renesancie a maurského obrodenia v španielskej architektúre.

namestie Plaza de Espana Seville

Námestie lemuje slávna keramická výzdoba s nádychom arabského sveta.

Pre námestie sú typické nádherné pestrofarebné keramické dlaždice, no dominantou sú aj dve veľkolepé veže. Čerešničkou na torte je priľahlé jazero, po ktorom sa môžete plaviť a obdivovať krásu tohto výnimočného miesta.

 

2. Plaza Mayor (Salamanca, Španielsko)

Zo Španielska ešte neodchádzame a presunieme sa do provincie Castilla y León. V meste Salamanca nájdete romantické námestie Plaza Mayor. Salamanca sa síce nenachádza v prímorskej oblasti, no práve tu môžete zažiť typický španielsky nočný život.

Plaza Mayor Spanielsko

Najkrajšie a zároveň najživšie je námestie počas letných mesiacov.

Vo večerných hodinách sú okolité budovy nádherne vysvietené, a tak môžete obdivovať tradičný španielsky barokový štýl zo 17. storočia.

Plaza Mayor vecer

Plaza Mayor sa každý večer rozžiari.

Na severnej strane sa týči majestátna radnica s piatimi žulovými oblúkmi a vežou, ktorú zdobia alegorické postavy.

Určite sa však oplatí vyraziť za potulkami aj mimo námestia, lebo celá Salamanca je od roku 1998 zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Salamanca Spanielsko

Historické uličky v starom meste sú iba kúsok od námestia.

 

3. Grand Palace (Brusel, Belgicko)

Keď počujeme Brusel, napadne nám predovšetkým sídlo Európskej únie. Toto mesto však v sebe skrýva oveľa viac, napríklad jedno z najkrajších námestí starého kontinentu. Volá sa Grand Palace a je taktiež zapísané v UNESCO.

namestie Grand Palace Brusel

Námestiu Grand Palace dominuje monumentálna radnica z 15. storočia

Námestie pôsobí tak trochu eklekticky, pretože sa tu miešajú až tri typy architektúry: baroko, gotika a obdobie kráľa Louisa XIV.

namestie Grand Palace

Na námestí nájdete monumentálnu radnicu z 15. storočia, ktorej dominantou je 96-metrová veža so sochou sv. Michala, ktorý drží patronát nad týmto mestom.

Nájdete tu však aj množstvo ďalších historických budov, ktoré pochádzajú zo 14. až 17. storočia.

 

4. Place Stanislas (Nancy, France)

Ak skôr preferujete pešiu chôdzu, zamieriť by ste mali do mestečka Nancy v Lotrínsku. Nájdete tu obrovské Stanislasovo námestie, ktoré je vďaka svojej výnimočnosti zapísané v UNESCO.

Place Stanislas Nancy

Socha kráľa Stanislasa sa týči uprostred hlavného námestia v Nancy.

Námestie je naozaj rozsiahle a v priereze dejín často menilo nielen svoj vzhľad, ale aj meno. V závislosti od toho, čo sa komu hodilo…

Po Veľkej francúzskej revolúcii to bolo Námestie ľudu, neskôr pomenované podľa Napoleóna a napokon podľa veľkej bronzovej sochy kráľa Stanislasa, pôvodom z Poľska, ktorý stál za zrodom tohto okázalého miesta.

Zlata brana na namesti Nancy

Zlatá brána na námestí každému hneď padne do oka.

Námestie v roku 2005 prešlo obrovskou rekonštrukciou. Parkovisko, ktoré bolo uprostred, zmizlo, a architekti tomuto miestu prinavrátili jeho tvár z 18. storočia, plnú zelene.

Bola to dobrá voľba, pretože sa sem vrátil čulý život. A ako je vo Francúzsku zvykom, neraz sa tu konajú aj významné manifestácie.

Nancy Francuzsko

 

5. Piazza del Campo (Sienna, Taliansko)

Centrum hostín aj farebných festivalov – aj tak by sa dala nazvať Piazza del Campo v srdci talianskej Sienny. Námestie vzniklo približne v polovici 12. storočia a dodnes patrí medzi najväčšie stredoveké námestia na svete.

Piazza del Campo Sienna Taliansko

Letecký pohľad na Piazza del Campo v historickom mestečku Sienna.

Oplatí sa sem prísť najmä vtedy, keď sa tu koná takzvané Palio. Ide o historické konské preteky, ktoré sa tu so železnou pravidelnosťou konajú každý rok. Sú také slávne, že sa na ne chodia pozerať tisíce divákov z celého sveta.

 

6. Piazza San Marco (Benátky, Taliansko)

A vynechať nemôžeme ani talianske Benátky, ktoré sú známe ako „mesto na vode“.

Nájdete tu sofistikovane vybudované kanály, po ktorých sa plavia gondoly, nádherné historické uličky a zákutia, ktoré stojí za to objavovať. Toto mesto by však nebolo ničím bez Piazza San Marco.

Piazza San Marco Benatky Taliansko

Piazza San Marco v Benátkach.

Námestie sa zrodilo už v 9. storočí a predstavovalo akýsi vstup pre Baziliku svätého Marka. Elegantnú podobu, ako poznáme dnes, však piazza získala až v 16. storočí, keď ju prebudoval architekt Jacopo Sansovino. Na relatívne malom kúsku tak dnes nájdete samé architektonické skvosty.

Bazilika Piazza San Marco Taliansko

Bazilika, zvonica či hodinová veža – Piazza San Marco skrýva architektonické poklady.

Či už je to spomínaná bazilika, Zvonica sv. Marka, hodinová veža Torre dell'Orologio alebo svetoznáma dvojica stĺpov na prístavnom móle, ak milujete návštevy námestí, „výstavný salón“ Benátok by ste rozhodne nemali vynechať.

stlpy Piazza San Marco Taliansko

Ikonické stĺpy pri Piazza San Marco.

 

7. Vrijthof (Maastricht, Holandsko)

Málo známe a predsa úchvatné. Námestie Vrijthof nie je turistami masovo vyhľadávané, no možno práve preto má osobité čaro. Najstaršie holandské mesto je nám známe najmä vďaka Maastrichtskej zmluve, o ktorej sa učíme na dejepise, no určite stojí za to, aby ste ho navštívili aj osobne.

namestie Vrijthof Holandsko

Námestie Vrijthof vyzerá ako z rozprávky.

Typická je preň Bazilika svätého Serváca (Sint-Servaas Basiliek) a Kostol svätého Janskerka (Sint-Janskerk). Na Vrijthof však nájdete aj množstvo kaviarní, reštaurácií a hlavne stretnete tu naozaj milých domácich ľudí, ktorí vás s radosťou nasmerujú za ďalšími pamätihodnosťami.

Lostol svateho Janskerka a Bazilika svateho Servaca Holandsko

Kostol svätého Janskerka a Bazilika svätého Serváca.

 

8. Námestie Svornosti (Český Krumlov)

Najznámejšie české námestie nájdete v Prahe. Oveľa menej sa však hovorí o Českom Krumlove, ktorý je priam presiaknutý históriou.

Namestie Svornosti Cesky Krumlov

Letecký pohľad na Český Krumlov, ktorý obmýva Vltava. Uprostred Námestie Svornosti.

Priamo v jeho srdci sa nachádza malé štvorcové Námestie Slobody, ktoré vzniklo ešte v stredoveku.

Jeho dominantou je morový mariánsky stĺp, no zaujímavé je aj široké priečelie miestnej radnice, ktorá vznikla na začiatku 17. storočia spojením dvoch starších gotických budov. Samotná radnica je však oveľa staršia.

Namestie Svornosti Cesko

Pohľad na Námestie Svornosti s mariánskym stĺpom.

A ak by ste sa sem vybrali, príďte určite v čase, keď sa tu konajú pompézne „Slavnosti pětilisté růže“, ktoré vás prevedú českými dejinami. Domov si odnesiete nezabudnuteľný zážitok.

 

9. Radničné námestie (Bardejov, Slovensko)

Pre zahraničných turistov takmer úplne neznáme, no námestie v Bardejove si rozhodne zaslúži patriť medzi najkrajšie námestíčka Európy.

Radnicne namestie Bardejov

Aj námestie v Bardejove je zapísané v UNESCO.

„Bardejov je malé mestečko chránené v UNESCO na severovýchode Slovenska, ktoré je známe svojím neporušeným stredovekým jadrom. Vďaka okamžite rozoznateľnej panoráme dobre udržiavaných farebných meštianskych domov je toto mesto jedno z najkrajších miest v celej krajine,“ uvádza americká televízia CNN v článku 11 najlepších turistických miest na Slovensku.

Námestiu dominuje Dóm sv. Egídia s nádherným gotickým oltárom, ktorý by ste pri svojich potulkách mestom nemali vynechať.

Dom sv Egidia Bardejov

Námestiu dominuje Dóm sv. Egídia.

Panorámu na centrum mestečka si môžete vychutnať aj z veže baziliky a zastaviť by ste sa mali aj v chýrnych Bardejovských kúpeľoch. Po dobrej turistike si predsa treba oddýchnuť. :)