Späť na všetky články
pred 1 rokom 7830 videní | 7 minúty čítania

Slovenka Natália o živote v Antalyi: V Turecku sa žije jednoduchšie ako na Slovensku

Slovenka Natália o živote v Antalyi: V Turecku sa žije jednoduchšie ako na Slovensku
V Turecku sa rozhodla stráviť viac času ako bežný dovolenkár. Rozhodla sa, že si tu na určitú dobu vyskúša aj bežný život.

Natália Bosáková sa rozhodla stráviť v Turecku viac času ako bežný dovolenkár. Rozhodla sa totiž, že si tu na určitú dobu vyskúša aj bežný život. V rozhovore s ňou sa dočítate napríklad to, ako vyzerá život v dovolenkovom letovisku počas sezóny a mimo nej, ale aj to, aké kultúrne rozdiely prekvapili Natáliu najviac.

 

rozhovor s Nataliou o Turecku

Natálii sa počas dovolenky Turecko zapáčilo natoľko, až sa sem na istý čas presťahovala.

 

Prečo ste sa rozhodli žiť v Turecku, keď väčšina mladých Slovákov odchádza skôr do západných krajín?

Bola som tu pred dvoma rokmi na letnej dovolenke a zapáčilo sa mi tu natoľko, až som si povedala, že sa sem musím vrátiť. Zatiaľ som si vybrala na život túto krajinu, pretože má očarujúcu prírodu, inú kultúru, mentalitu ľudí a atmosféru Orientu. 

Vždy som sa zaujímala o iné kultúry a v prvom rade mi nešlo o vysoký zárobok, ale o život v krajine, ktorá sa mi páči. Turecko nie je na život vôbec nákladné, a dovolím si tvrdiť, že sa tu žije dokonca jednoduchšie ako na Slovensku. Aj dovolenky do Turecka sú pre Slovákov veľmi cenovo dostupné.

 

Aký bol najväčší kultúrny šok, na ktorý ste si museli zvykať?

Tých kultúrnych šokov tu bolo viac. Keďže som ale študovala cestovný ruch a manažment kultúry, tak to pre mňa nebolo až také markantné. Predsa len, Turecko nie je ako typické arabské či ázijské krajiny. Je veľmi blízke Európe. Spočiatku pre mňa bola divná iná kultúra v zmysle náboženstva, zahalených žien, častého modlenia sa počas dňa, ale aj ich životný štýl.

Turci majú vždy na všetko čas – nikam sa neponáhľajú, nikdy nie sú presní a takmer na všetky stretnutia meškajú. Po čase som sa to však naučila akceptovať a dnes je to už pre mňa úplne normálne. Beriem to však pozitívne a Turecko ma obohatilo aj po kultúrnej stránke.

pristav antalya

 

Čím konkrétne?

Asi tým, že som sa naučila byť tolerantnejšia voči ľuďom a ich návykom. Tiež som sa tu dozvedela množstvo informácií a faktov o úplne inom náboženstve, čo ma takisto veľmi fascinovalo.

Po skúsenostiach v Turecku už neberiem čas až tak vážne ako na Slovensku a pomaly sa odúčam od stresujúceho životného štýlu – snažím sa žiť pokojnejšie, pretože ľudia okolo mňa sa vôbec nestresujú.

 

Vystačí si človek v Turecku len s angličtinou?

S inými jazykmi je to tu celkom problém. Väčšina Turkov nehovorí anglicky a ak áno, tak ovládajú len zopár základných slov. Platí to dokonca aj o niektorých turistických strediskách, kde sa človek dokáže dohovoriť skôr po rusky. Preto je dobré ovládať aspoň základy turečtiny. 

 

S moslimskými krajinami sa spája konzervatívnejší životný štýl. Platí to aj o Turkoch?

Hoci je Turecko považované za najliberálnejšiu moslimskú krajinu, konzervatívnosť je tu stále prítomná. Vo všeobecnosti je najliberálnejší západ krajiny a turistické destinácie v oblasti Antalye. 

Za najkonzervatívnejší región sa považuje oblasť Konye, avšak turisti v letoviskách a hotelových rezortoch na juhu krajiny sa nemusia obávať striktných pravidiel. Tam sa budú cítiť takmer ako doma.

kamienkova plaz konyalti

Kamienková pláž Konyalti na pobreží Antalye.

Turecko je však veľmi veľká a rozmanitá krajina s počtom obyvateľov cez 80 miliónov, takže konzervatívnosť je celkom relatívny pojem. Na ulici bežne vedľa seba uvidíte mladé ženy kompletne zahalené v hijabe či abáji a vedľa nich ženy v krátkych letných šatách, aké bežne nosia Európanky. Zároveň je tu cítiť toleranciu a rešpekt medzi jednotlivými skupinami obyvateľstva a nikto sa nad ničím nepozastavuje.

promenada blizko plaze konyalti

Promenáda blízko pláže Konyalti.

 

Turecko určite vnímate inak ako dovolenkár, ktorý väčšinu času trávi na pláži. Čo ponúka táto krajina mimo rezortov?

Oblasť Antalye a Alanye je typická pre all inclusive špičkové hotely. Je však škoda, ak sa Slováci väčšinu času nepohnú z hotela a maximálne si vyjdú na nákupy. Táto oblasť je pre turistov úplne bezpečná, dá sa tu cestovať miestnymi autobusmi dolmušami, a to aj bez sprievodu delegáta. Turecko má nádhernú krajinu, prírodu aj historické pamiatky.

 

Ktoré konkrétne miesta by určite nemali vynechať?

Odporúčam navštíviť antické mesto Side, historické centrum Alanye s obchodíkmi, prístavom a tematickými kaviarničkami. Vodopády na rieke Manavgat sú úchvatné a výhodou je, že cez leto tam nie je až tak horúco. 

Jednoznačnou zastávkou by mala byť Kapadócia, ktoré je svetovo známa lokalita UNESCO so stavbami vytesanými do kameňa. Veľkým zážitkom je tiež lodný výlet, návšteva hammámu (tradičné turecké kúpele, pozn red.) či len tak si užiť typický turecký večer.

teplovzdusne balony

Historické územie Kapadócia je známe populárnymi letmi na teplovzdušných balónoch.

 

Ak by chceli dovolenkujúci Slováci ochutnať tradičné orientálne jedlá, kde by ich mali hľadať?

Pravé turecké jedlá pripravujú aj niektoré špičkové 5-hviezdičkové hotely v zmysle kebabov či pide. Ochutnať ich však odporúčam v tradičných malých reštauráciách, kde podávajú lahmacun, midie, kokorec, iskender a, samozrejme, baklavu a kunefe. Turecká kuchyňa je rozmanitá, čo je jeden z dôvodov, prečo som si ju aj tak veľmi obľúbila.

 

Čím sa líši život v dovolenkovom letovisku počas sezóny a mimo nej?

Vtedy tu nie je až tak veľa turistov ako počas sezóny, no na uliciach je stále celkom rušno. Odpozorovala som však, že mimo sezóny sú potraviny o niečo lacnejšie a niekedy sa zredukuje aj počet miestnych autobusov. Žiadny výrazný rozdiel som však nepostrehla.

 

Ktoré pláže a miesta navštevujú obyvatelia Antalye?

V Antalyi sú dve veľké pláže – Konyalti a Lara, miestni ich využívajú obe. Rozdiel medzi nimi je ten, že Konyalti je kamienková a Lara krásna piesočnatá pláž. More je všade čisté, priezračné a po väčšinu času pokojné. 

dlha piesocnata plaz

Dlhá piesočnatá pláž v Antalyi.

 

Čo sa týka iných miest, dovolenkujúci Slováci by nemali vynechať centrum mesta Kaleici, starobylý prístav, prechádzku po starom meste, ZOO, spomínané pláže a priľahlé okolie. V Antalyi je stále čo robiť, nikdy sa tu nebudete nudiť, pretože mesto ponúka množstvo turistických atrakcií prírodného, kultúrneho aj historického charakteru.

Prechádzka po Antalyi je výnimočná najmä v tom, že počas potuliek vždy narazíte na niečo, čo ste ešte predtým nevideli. Každá ulička je niečím špecifická a výnimočná. Vždy sa tu dá objaviť niečo nové.

 

Zažite si Turecko s nami!

Spracoval: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86944 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84927 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82740 videní | 6 minúty čítania