Späť na všetky články
pred 1 rokom 11616 videní | 5 minúty čítania

Bavlnený zámok Pamukkale a neďaleké antické ruiny sú skvelým spestrením dovolenky v Turecku

Bavlnený zámok Pamukkale a neďaleké antické ruiny sú skvelým spestrením dovolenky v Turecku
Na snehobiely travertín, naplnený teplou vodou, sa ročne prídu prídu pozrieť viac ako dva milióny turistov.

Na snehobiely travertín naplnený teplou vodou sa ročne prídu prídu pozrieť viac ako dva milióny turistov. Obľúbená turecká atrakcia Pamukkale sa často označuje aj ako bavlnený zámok a je zapísaná vo svetovom dedičstve UNESCO. Aký je jej príbeh a ako sa sem dostať? Aj to sa dočítate v článku.

 

turecka atrakcia Pamukkale

Turecká atrakcia Pamukkale je známa aj ako bavlnený zámok.

Pamukkale je malebným výtvorom prírody, ktorý nájdete v juhozápadnej časti Turecka, neďaleko mestečka Denizli.

Terasovito usporiadané travertíny bielej farby sa nachádzajú v oblasti tektonického zlomu, kde na povrch vytekajú minerálne pramene, ktoré obsahujú vápnik. Vďaka vytekajúcemu prameňu tu tak vznikajú usadeniny travertínu, ktoré sa počas tisícročí sformovali do krásnych terás, kaskád a jazierok.

Proces sa pritom stále nezastavil a minerálny prameň je dodnes aktívny.

Pamukkale Turecko

Pamukkale sa dokonca stalo základom kúpeľného mesta Rimanov a Grékov – Hierapolis, ktorého ruiny sa zachovali dodnes. Pozostatky tohto antického mesta ležia priamo nad travertínovými kaskádami.

pozostatky antickeho mesta Hierapolis Pamukkale Turecko

Povyše travertínových kaskád Pamukkale sa nachádzajú pozostatky antického mesta Hierapolis so zachovaným divadlom z čias cisára Hadriána.

 

Hierapolis a jeho tajomstvá

Zachované mestečko Hierapolis ponúka skvelý výhľad a prechádzku históriou. Čaká vás pohľad na divadlo z čias cisára Hadriána a po hlavnej ulici sa dostanete k takmer nezničenej bráne mesta.

Hierapolis Turecko

Hierapolis je skvelým miestom na prechádzku neďaleko travertínových kaskád.

zachovana vstupna brana antickeho mesta Hierapolis Turecko

Zachovaná vstupná brána antického mesta Hierapolis.

Okrem toho sa v mestečku Hierapolis zachovali ďalšie vzácne historické objekty, ako napríklad Agora (námestie, trhovisko), Nymfeum (pôvodne jaskyňa s prameňom) či Rímske kúpele, vo svete známe ako Kleopatrine kúpele.

Legenda totiž hovorí, že práve v kúpeľoch v Pamukkale sa kúpala Kleopatra, aby bola navždy mladá a krásna. Tamojšia voda má totiž vysoký obsah minerálov a liečivé účinky.

Hoci kúpele dnes nemajú svoju pôvodnú antickú podobu, v bazénoch sa doposiaľ nachádzajú spadnuté mohutné rímske stĺpy.

Kleopatrin bazen Hierapolis Turecko

Kúpele sú známe predovšetkým Kleopatriným bazénom s antickými ruinami. Ide o jedno z najväčších lákadiel celého Turecka.

 

Vyhnite sa davom

Aby ste predišli masám turistov, ideálne je prísť do Pamukkale v doobedňajších hodinách, keď si budete môcť tamojšie atrakcie vychutnať v relatívnom pokoji.

Neskoro popoludní totiž do bavlneného zámku zavítajú davy turistov. Počas pracovných dní od novembra do marca sa však ruchu vyhnete úplne. Samozrejme, vtedy počítajte aj s chladnejším počasím, prípadne so snehom.

davy turistov Pamukkale Turecko

V letných mesiacoch a obzvlášť v popoludňajších hodinách rátajte v Pamukkale s davmi turistov. Je to predsa jedna z celosvetovo najvyhľadávanejších atrakcií.

 

Ako sa dostanete do Pamukkale najjednoduchšie?

Pamukkale-Hierapolis sa nachádzajú na západnom okraji anatólskej náhornej plošiny, približne 120 km východne od prístavu Kusadasi v blízkosti Efezu.

Z najznámejšieho letoviska Tureckej riviéry Antalye sa do Pamukkale najľahšie dostanete pomocou auta alebo autobusu. Medzi týmito lokalitami totiž nepremávajú priame vlakové spojenia ani lety. Vzdialenosť medzi miestami je 244 km.

Pomocou autobusu sa pohodlne prepravíte z Antalye do mestečka Denizli (stanica Otogar), ktoré je vzdialené od Pamukkale iba 16 km. Autobusy premávajú na trase Antalya – Denizli Otogar denne. Vybrať si môžete z viacerých prepravných spoločností, napríklad Pamukkale Turizm, Metro Turizm alebo Kamil Koc. Väčší prehľad prepravcov a dostupných lístkov na vybraný termín nájdete aj na stránke CheckMyBus. Cesta tam aj späť vás vyjde na približne 13 eur* na osobu.

Z autobusovej stanice Denizli Otogar sa do Pamukkale presuniete pomocou mikrobusov (v Turecku nazývané Dolmos), ktoré nájdete na zníženej úrovni stanici, na nástupisku číslo 76. Medzi Denizli a Pamukkale premávajú každých 15 – 20 minút. Mikrobusy majú kapacitu okolo 20 ľudí, a preto sa môže ľahko stať, že budú trochu preplnené. Jednosmerné lístky sa pohybujú v rozmedzí od 0,75 € – 1 eur*. Prípadne môžete využiť aj taxi službu, za ktorú si však priplatíte o niečo viac.

mesto Denizli Turecko

Pôvabné mestečko Denizli, ktoré sa nachádza iba pár kilometrov od Pamukkale.

V prípade, že plánujete výlet z Antalye do Pamukkale autom, čaká vás troj až štvorhodinová cesta. Samozrejme, najjednoduchším riešením je prenajať si auto.

V Antalyi máte na výber viacero spoločností, ktoré ponúkajú prenájom áut – výborný prehľad nájdete na stránke Rentalcars, kde je ponuka viacerých overených spoločností (v Turecku napríklad: Hertz, Erboy, Windy car a InterRent), ktoré ponúkajú prenájom áut.

Najčastejšie si auto môžete vyzdvihnúť na letisku v Antalyi, prípadne aj v centre mesta. Ceny začínajú na úrovni 20 eur* na deň, prenájom vybavíte rýchlo a jednoducho aj vopred prostredníctvom spomínaného portálu Rentalcars.

*údaje z februára 2019

Ak sa napokon rozhodnete pre auto, možno sa vám bude hodiť aj náš článok o tom, na čo myslieť, keď si požičiavate auto na dovolenke. :)

 

Vstupy a vstupné

Do Pamukkale sa môžete dostať pomocou troch vstupov – mestský, severný a južný vstup. Cez ktorýkoľvek z nich sa dostanete priamo k Pamukkale a Hierapolisu. Poplatok za vstup je pre dospelých 35 TRY* (turecká líra), čo je približne 5 eur.

Vstup zadarmo je pre deti do 18 rokov.

Okrem toho nezabudnite na parkovacie poplatky a tiež osobitný vstup do antických bazénov Hierapolisu (v prepočte približne 4 eurá*). Otváracie hodiny sa líšia podľa sezóny, takže si ich radšej vopred skontrolujte na webe alebo overte vo vašom ubytovacom zariadení.

*údaje z februára 2019

Súvisiace články
pred 1 rokom 86955 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84976 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82747 videní | 6 minúty čítania