Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 5042 videní | 5 minúty čítania

Kam sa vybrať na výlet počas dovolenky v Turecku?

Kam sa vybrať na výlet počas dovolenky v Turecku?
Plánujete navštíviť Turecko? Pozrite sa, aké historické pamiatky či prírodné krásy sa tam oplatí vidieť.

Plánujete toto leto navštíviť Turecko? V tom prípade by ste si do zoznamu povinných návštev mali pripísať aj tieto turecké pláže, historické pamiatky, prírodné krásy či miesta, ktoré ponúkajú všetko dohromady.

 

1. Patara

Nedotknuté miesto. Presne tak by sa dala v krátkosti nazvať Patara – najdlhšia pláž v Turecku. Na dĺžke 18 kilometrov tu okrem štýlových kaviarní narazíte na minimum zásahov človeka. Turistický ruch sa tu ešte nestihol usadiť, preto sa pripravte na ničím nerušené výhľady a pokojné sledovanie západov Slnka.

plaz-piesok-turecko-patara

 

Okolo pláže sa rozprestierajú duny, nádherné lagúny a z južného konca Patary sa dostanete do starobylej Lýkie. Tu môžete obdivovať skalnaté pohrebisko.

Ak by sa vám to málilo a chceli si svoju dovolenku ešte viac ozvláštniť, z Patary sa loďou pokojne dostanete až na grécky Rhodos.

 

2. Kapadócia

Po návšteve tohto miesta sa budete cítiť ako v rozprávke, pretože presne takú atmosféru vytvárajú vysoké skalnaté „komíny“. Medzi ďalšie obdivuhodné miesta v tejto lokalite patria obydlia vysekané do skál, ktoré neskôr zužitkovali aj ranní kresťania.

teplovzdusne-balony-skalne-vrchy-v-kapadocii-turecko

Okrem návštevy mnohých historických atrakcií toto miesto ponúka príležitosti na prekonávanie strachu z výšok. Okrem poznávacích výletov sa tu pre návštevníkov organizujú populárne lety teplovzdušným balónom.

 

3. Princove ostrovy

Tieto ostrovy sú od Istanbulu vzdialené iba hodinu cesty výletnou loďou. Po príchode na ostrov vás prekvapí prítomnosť toho, čo Istanbulu chýba – ticho a pokoj. Namiesto áut sa tu domáci aj turisti pohybujú bicyklami, na konských vozoch alebo peši.

domy-v-kopci-rieka-ostrov

 

O tom, aké dojmy zanechala návšteva Princových ostrovov na jednom z našich prispievateľov, ste si mohli prečítať v minulom článku o Istanbule.

 

4. Nemrut

Toto významné historické miesto sa zvykne označovať aj ako 8. div sveta. Vyše dvojkilometrová hora sa nachádza v juhovýchodnej časti Anatolie a preslávila sa mohylou na umelo vytvorenom vrchu, ktorú zdobia viaceré monumentálne sochy.

Tou najväčšou je podobizeň kráľa Antiochusa I. Na stranách ju dopĺňajú sochy levov, orlov a rôznych bohov z gréckej, iránskej a arménskej mytológie.

terasovite-cervene-skaly-starobyle-sochy-nemrut

 

Zaujímavosťou je, že jedna z najviac navštevovaných tureckých atrakcií bola objavená až v roku 1881. Dovtedy o mohyle na vrchole hory vedeli iba miestni obyvatelia.

 

5. Palác İshak Paşa

İshak Paşa Sarayı je ojedinelou ukážkou toho, ako vyzerali turecké paláce v minulosti. Palác sa nachádza v prostredí skalnatých hôr iba 5 km od mesta Doğubeyazıt – najvýchodnejšieho okresného mesta Turecka.

starobyly-palac-na-pohori-turecko

Vo vnútri historického komplexu, ktorého architektúra v sebe spája viacero štýlov, sa nachádza vyše 100 izieb.

 

6. Pamukkale

Na tomto mieste môžete obdivovať hneď niekoľko pozostatkov po starovekej civilizácii, ktoré sú dnes súčasťou zoznamu UNESCO. Za návštevu určite stojí archaické divadlo, múzeum či Kleopatrin bazén.


Okrem neho sa tu nachádza až 17 minerálnych prameňov. Voda z nich vytvorila na travertínových terasách nádherné prírodné bazény s teplotou vody od 35 °C do 100 °C.

biele-terasovite-prirodne-teple-bazeny-turecko

Pôvodné kúpele s bazénom, v ktorom sa Kleopatra kúpala, aby bola stále mladá a krásna, sú pamiatkou, kde sa kúpať síce nedá, no pre návštevníkov slúži jeho realistická náhrada. V súčasnom Kleopatrinom bazéne ležia rôzne balvany a zvyšky antických stavieb, ktorých prítomnosť robí z obyčajného kúpania veľký zážitok.

kupajuci-sa-ludia-stromy-modra-obloha

 

V bazéne platí pravidlo, že ak tam chcete relaxovať a omladnúť, svojím pobytom by ste nemali rušiť ostatných návštevníkov. To znamená, že skákanie do vody či plávanie rôznymi štýlmi by ste si mali odložiť na neskôr.

 

7. Efez

Kedysi druhé najväčšie mesto Rímskej ríše dnes turistov láka svojimi historickými pozostatkami. Keď mesto Efez patrilo Rimanom, žilo tu asi 250 000 obyvateľov. V súčasnosti sem návštevníci prichádzajú najmä kvôli jednému zo siedmich divov starovekého sveta – Artemidinmu chrámu.

staroveky-chram-ruiny-7-div-sveta

 

Ďalšou vyhľadávanou atrakciou je Celsusova knižnica či obrovské historické divadlo s kapacitou až 25 000 osôb.

 

8. Ruiny mesta Ani

Za symbolické vstupné získate možnosť pozrieť si pozostatky stredovekého hlavného mesta Arménskeho kráľovstva. Mesto Ani leží na hranici s Arménskom a dnes ho tvoria už len ruiny pôvodných budov, ktoré sa rozprestierajú na holých pláňach.

starodavny-kostol-v-pusti-ani

Ani kedysi patrilo medzi tie najväčšie mestá v širokom okolí. Rozlohou a počtom obyvateľov mohlo pokojne súperiť s Bagdadom či samotným Konštantínopolom.

Jediný život, ktorý dnes v meste panuje, patrí hraničnej stráži a návštevníkom. Zachovalo sa tu mnoho náboženských stavieb. Práve kvôli nim sa Ani nazývalo aj mesto tisícich kostolov. Od minulého roku je Ani súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

9. Vodopád Tortum

Pokiaľ sa vyberiete odfotografovať pred 50-metrový pás dopadajúcej vody, môžete s čistým svedomím tvrdiť, že máte fotografiu s najvyšším vodopádom v celom Turecku. Sila vodopádu je závislá od rovnomenného jazera Tortum, ktoré sa nachádza rovno nad ním.

vodopad-hory-voda-les-turecko

 

Svoju plnú krásu ponúka v období medzi májom a júnom, keď je hladina jazera najvyššie. V ostatných mesiacoch je jeho prúd minimálny.

 

Objavujte Turecko počas dovolenky s nami!

 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86960 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84988 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania