Späť na všetky články
pred 1 rokom 13407 videní | 8 minúty čítania

Dovolenka v Turecku: Odhaľte najkrajšie miesta Tureckej riviéry

Dovolenka v Turecku: Odhaľte najkrajšie miesta Tureckej riviéry
Turecká riviéra je obrovský kus krajiny, ktorý stojí za to precestovať.

Dovolenku v Turecku nemusíte stráviť iba v obľúbených rezortoch. Za ich bránami sa totiž nachádzajú také skvosty, že by bol hriech nevidieť ich. Najromantickejšia pláž sveta, motýlie mesto, pravé orientálne podniky, ale aj magický Zelený kaňon či liečivý bazén Kleopatry.

 

plaz v tureckej Antalyi

Pláž v tureckej Antalyi.

Veľkým turistickým lákadlom je predovšetkým Turecká riviéra, kde nájdete luxusné rezorty s all inclusive za skvelé ceny. To však nie je všetko. Turecká riviéra je predovšetkým obrovský kus krajiny, ktorý stojí za to precestovať. Stačí iba opustiť svoju zónu komfortu a vydať sa za dobrodružstvom, aké nikde inde nezažijete.

 

300 slnečných dní v roku

Turecká riviéra sa rozprestiera približne od mesta Antalya po mesto Alanya a chýrna je najmä tým, že tu slnko svieti až tristo dní v roku. Tento kus pobrežia Stredozemného mora je však turistami vyhľadávaný iba posledných tridsať rokov. Za tento čas sa tu však turistický ruch naozaj rozmohol a vyrástlo tu veľa luxusných rezortov, kde si môžete dovoliť naozaj takmer všetko.

plaz Kaputas Antalya

Vyhľadávaná pláž Kaputas v Antalyi.

V minulosti to však bola predovšetkým poľnohospodárska oblasť, dôkazom čoho je aj množstvo ešte stále funkčných skleníkov po celom pobreží. Paradajky, papriky, uhorky, ale aj banány, citrusy či bavlna – to všetko si domáci ešte aj dnes dokážu vypestovať. A toto všetko môžete ochutnať nielen vo svojom rezorte, ale aj na potulkách tureckými mestečkami.

 

Jedz sladko, hovor sladko

Najväčším mestom Tureckej riviéry je Antalya. A dokonca vraj aj najkrajším – aspoň tak to tvrdil Atatürk, ktorý bojoval za rozvoj moderného Turecka a ktorého tu považujú za otca národa.

tradicne turecke sladke pochutky Antalya

Muž v Antalyi nesie tanier plný tradičných tureckých sladkých pochúťok.

A práve v Antalyi vidno, ako sa mieša moderné s historickým. Nájdete tu luxusné štvrte s drahými značkovými butikmi a vychytenými reštauráciami. Na druhej strane v maličkých hlinených uličkách objavíte aj „zapadnuté“ podniky, ktoré vás naozaj príjemne prekvapia. Za prijateľnú sumu vám tu pripravia pravú tureckú kávu, ktorá vás naozaj preberie k životu, alebo aj tradičný horký čaj. A ak si k tomu dáte domácu baklavu a zapálite vodnú fajku, vychutnať si môžete pravú orientálnu atmosféru.

A nezabúdajte, že staré turecké príslovie hovorí: „Jedz sladko, hovor sladko.“ Oplatí sa teda prehodiť pár slov aj s domácimi, ktorí vám s radosťou poradia, ktoré miesta sa v tomto veľkom meste oplatí navštíviť.

panoramaticky pohlad na mesto Kaleici Antalya

Panoramatický pohľad na staré mesto Kaleici v Antalyi, kde sa nachádza známa Hodinová veža, minaret Yivli či mešita Tekeli Mehmet Pasa.

Mnohí vám určite odporučia, aby ste si pozreli staré mesto Kaleici postavené ešte v dobách gréckeho osídlenia. Medzi starými domami nájdete úzke dláždené uličky a pozornému oku neujdú ani stopy po byzantskej, rímskej či seldžuckej kultúre. Zážitkom je však aj návšteva miestneho tureckého bazára, kde dostanete kúpiť vari všetko.

 

Motýlie mesto Alanya

V ďalšom populárnom tureckom letovisku Alanya žije bežne okolo 100-tisíc obyvateľov, no s príchodom letnej sezóny sa ich počet až strojnásobí. Alanya vznikla už v stredoveku a z tohto obdobia sa až do dnešných čias zachovali časti pôvodných hradieb, ale aj samotný hrad z 13. storočia.

plaz Analya Antalya motylie mesto

Pláž v Alányi s výhľadom na stredoveký hrad.

Výlet naň sa vám rozhodne oplatí. Pokochať sa totiž môžete výhľadom na „mesto s tyrkysovým pobrežím“ a starý prístav. A hoci to z hradu ani z neďalekej lanovky neuvidíte, Alanya svojím tvarom pripomína motýľa s rozprestretými krídlami.

vyhlad na mesto Alanya Antalya

Výhľad na mesto Alanya.

Vynechať by ste však nemali ani historické centrum mesta, kde sa nachádza impozantná Červená veža či staré popravisko.

Oplatí sa však zastaviť aj v uliciach s miestnymi reštauráciami, kaviarňami, obchodmi a trhoviskami. V Alanyi je totiž o niečo lacnejšie ako v Antalyi. A netreba zabúdať ani na to, že Turci sú zvyknutí ceny zjednávať.

pestovanie plodin turecka riviera

Slnečná Turecká riviéra je ideálnym miestom na pestovanie plodín, ktoré kúpite na trhoch za skvelé ceny.

 

Kleopatrina pláž

V Alanyi nájdete aj jednu z najkrajších pláží sveta, s ktorou sa spája príbeh o nekonečnej láske.

Stará legenda totiž hovorí, že vznikla ako svadobný dar pre egyptskú kráľovnú Kleopatru, ktorá odmietla vstúpiť na inú zem než egyptskú. Cisár Marcus Antonius bol však do nej taký zamilovaný, že sem nechal doviezť množstvo piesku z Egypta, len aby požiadavke svojej milovanej vyhovel.

Kleopatrina plaz Antalya

Každé zrnko na Kleopatrinej pláži rozpráva príbeh veľkej lásky.

Kleopatrina pláž je dlhá približne 2,5 km a je lemovaná množstvom pomarančovníkov. Každoročne ju vyhľadávajú tisíce turistov, ktorí si chcú vychutnať chvíle na nádhernej pláži s bielym pieskom a tyrkysovým morom, za ktorým čnie pohorie Taurus. Čo viac si človek môže priať?

Kleopatrina plaz turecka riviera

 

Antické skvosty

Mnohí zaľúbenci vyhľadávajú aj antické mesto Side, ktoré je opradené viacerými legendami. Jedna z nich hovorí o tom, že Kleopatra sa s Marcom Antoniom stretávala práve v meste Side, ktoré si zvolila na ich tajné romantické schôdzky.

mesto Agora Antalya

Agora v starovekom meste Side, kde sa celé stáročia obchodovalo s otrokmi.

História mesta siaha až do 2. storočia pred naším letopočtom a jeho názov je odvodený od granátových jabĺk, ktoré sa tu vo veľkom v minulosti pestovali a ktoré sú symbolom bohatstva a plodnosti.

Nájdete tu množstvo starovekých pamiatok, pričom určite by ste nemali obísť staré divadlo, do ktorého sa kedysi zmestilo až dvadsaťtisíc divákov. Oproti ruinám divadla dnes nájdete aj zvyšky Agory, kde prebiehali známe trhy s otrokmi, ktorých sem vozili piráti.

anticka Perge turecka riviera

Akropola v antickej Perge.

Vynechať by ste nemali ani ruiny starogréckych miest Perge a Aspendos, ktoré sú taktiež vyhľadávanými turistickými zastávkami. Napríklad v Perge nájdete monumentálnu akropolu aj zachované zvyšky antických kúpeľov. A ak budete z toľkého behania po pamätihodnostiach unavení, zakotviť môžete na jednej z miestnych zlatistých pláží.

 

Svetové dedičstvo Pamukkale

Ak sú na niečo Turci naozaj hrdí, je to určite Pamukkale. V preklade to znamená „Bavlníkový hrad“, no v skutočnosti ide o vápencové kaskádovité terasy, ktoré vznikli dlhodobým stekaním teplej minerálnej vody po útese.

terasy Pamukkale turecka riviera

Terasy Pamukkale.

Nájdete tu aj Kleopatrin bazén s liečivou vodou, v ktorom sa môžete okúpať. Ide naozaj o jedinečné prírodné miesto, a preto niet divu, že je zapísané aj v zozname svetového dedičstva UNESCO. Na neďalekom vŕšku zas môžete vidieť aj zvyšky rímskeho mesta Hierapolis, v ktorom nájdete Nekropolu s hrobkami, ale aj amfiteáter.

iecivy Kleopatrin bazen Pamukkale turecka riviera

Liečivý Kleopatrin bazén v Pamukkale.

 

Divoký adrenalín

Hoci by sa to možno na prvý pohľad ani nezdalo, aj v Turecku môžete zažiť poriadny adrenalín. Vybrať sa treba do prírodného parku Körprülü, ktorý si môžete pozrieť počas jazdy v otvorenom džípe. Čakajú vás nádherné prírodné scenérie a pre tých odvážnejších je pripravený aj rafting na divokej rieke, ktorá parkom preteká.

raft na rieke v prirodnom parku Korprulu turecka riviera

Raft na rieke v prírodnom parku Körprülü.

Netradičným zážitkom je aj návšteva morského sveta či delfinária, kde si môžete pozrieť šou s delfínmi a za poplatok si vyskúšať aj to, aké je to plávať s nimi. Tento výlet ocenia najmä deti, no spomienku naň určite budú mať aj dospelí.

 

Magický Zelený kaňon

Scenériu Tureckej riviéry dopĺňa vápencové pohorie Taurus, v ktorom sa nachádzajú rozsiahle krasové oblasti s podzemnými riekami, vodopádmi, no rozprestiera sa tu aj najväčšia sústava jaskýň na ázijskom kontinente.

V tomto pohorí pramení aj rieka Manavgat, ktorá sa vlieva do Stredozemného mora, čo si chodí odfotiť množstvo turistov. Súčasťou rieky je aj Zelený kaňon, ktorého magický odlesk vytvárajú smaragdovo sfarbené horniny.

Nájdete tu aj umelo vytvorenú priehradu, ktorú Turci budovali dlhých dvadsať rokov. V súčasnosti je piata najväčšia v krajine a využíva sa aj na cestovný ruch. Užiť si tu môžete plavbu na lodi smerom k vodopádom, ktorú vám spríjemní aj turecký nápoj raki.

rieka Manavgat turecka riviera

Určite však využite aj možnosť okúpať sa v tejto smaragdovozelenej vode, lebo takúto príležitosť nebudete mať každý deň.

A nezabudnite. Výborné ponuky dovoleniek v overených rezortoch v Turecku nájdete vždy na stránkach idem.sk

 

Turecko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85021 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania