Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 10407 videní | 6 minúty čítania

Najlepšie suveníry, ktoré si môžete priniesť z dovolenky v Španielsku

Najlepšie suveníry, ktoré si môžete priniesť z dovolenky v Španielsku
Magnety, kľúčenky či tričká – to sú najžiadanejšie suveníry. Ale kúpiť si v Španielsku niečo „made in China“ nie je zrovna výhra.

Magnety, kľúčenky či tričká – to sú najžiadanejšie suveníry v mnohých dovolenkových destináciách. Ale kúpiť si v Španielsku niečo „made in China“ nie je zrovna výhra. Ak sa však trošku porozhliadnete, na pamiatku si môžete odniesť niečo naozaj originálne, tradičné, ale aj praktické.

 

Toreador a býk

Vašou voľbou číslo jedna by mal byť toreador s býkom. Ich miniatúry nájdete na suveníroch od výmyslu sveta. Tričká, hrnčeky, magnetky… jednoducho všade.

toreador a byk

Toreador, španielsky nazývaný torero, je zápasník, ktorý bojuje v aréne s býkmi. Je ikonou celého Španielska.

Ak však nechcete niečo v štýle „made in China“, čo vyzerá naozaj lacno a pásovo, mali by ste sa porozhliadnuť mimo bežných suvenírov a navštíviť skôr obchodíky s nápisom Artesania, kde nájdete naozajstné umelecké skvosty, a dokonca aj ručne vyrobené miniatúry toreadorov či býkov.

keramicky byk

V sevillskej štvrti Triana nájdete aj malé keramické býky, ktoré sú ručne vykladané farebnými kamienkami.

Zakúpiť si však môžete aj tradičný odev toreadora. Keďže je však celý ručne vyšívaný a bývajú naň použité tie najkvalitnejšie materiály, jeho cena býva vzdialená bežným suvenírom. Mať však niečo také doma je naozaj skvost.

rucne sity odev toreadora

Ručne šitý odev španielskeho toreadora je jednoducho výnimočný zberateľský kúsok.

 

Flamenco

Okrem toreadorov sa so Španielskom neodmysliteľne spája aj horúce flamenco, ktoré je od roku 2010 vyhlásené za celosvetové nemateriálne dedičstvo ľudstva UNESCO.

flamenco tanecnice

Flamenco tanečnice na Plaza de España v meste Sevilla.

 

Flamenco tanečnice sú typické predovšetkým pre podmanivú Andalúziu, ktorá sa rozprestiera na juhu tejto hispánskej krajiny.

Tradičný čierny, červený či bodkovaný odev s nádhernými krajkami, volánmi a hebkou šatkou, v rukách kastanety s nezameniteľným zvukom, spona do vlasov s ornamentmi, ale aj abanico, čiže vejár, ktorý dotvára celkovú atmosféru tohto jedinečného tanca. Čokoľvek z tohto si zakúpite, budete sa naozaj cítiť španielsky.

tradicne spanielske suveniry

Vejár, drevené kastanety či zdobený hrebienok do vlasov potešia každú ženu, ktorej koluje v žilách horúca krv.

Ak si k tomu pustíte hudbu v rytme flamenca, hneď sa prenesiete do tejto vzdialenej, no úžasnej exotickej krajiny s dovolenkovou atmosférou.

flamenco saty

Šaty na flamenco hýria pestrými farbami, bodkami, volánmi aj krajkami.

 

Španielska gitara

Uličkami sa ozýva tiché mäkké brnkanie gitary, ktoré je okorenené príjemným teplým večerom – presne toto utkvie v pamäti mnohým dovolenkárom.

hudobnik so spanielskou gitarou

Hudobník so španielskou gitarou v historickom centre mesta Sevilla.

Španielska gitara, ľudovo nazývaná španielka, je v skutočnosti klasická gitara. Výnimočná je však tým, že sa zrodila práve v Španielsku, a to prestavbou starej stredovekej fiduly na brnkací nástroj. Pôvodne boli jej struny zo zvieracích čriev, neskôr ich však vystriedali tie moderné, vyrobené z nylonu.

spanielske gitary

Pravá španielska gitara je dokonalým darčekom aj pamiatkou na túto krajinu.

A hoci španielska gitara od tých čias prešla niekoľkými úpravami, svoje čaro rozhodne nestratila a dodnes tu fungujú firmy, ktoré sa špecializujú na jej výrobu. Ak teda túžite po hudobnom nástroji s dušou, zamierte napríklad do spoločnosti Raminez, ktorá sa ich výrobou zaoberá dodnes.

 

Arabské lampy a koberce

Na juhu Španielska sa budete cítiť ako v rozprávke Tisíc a jedna noc, pretože aj po dlhých stáročiach tu cítiť vplyv arabskej, respektíve maurskej kultúry. Historické mesto Granada je chýrne nielen svojou fascinujúcou architektúrou, ale aj úžasnými farebnými lampami.

arabske lampy a koberce

Mať niečo takéto doma je jednoducho výnimočné.

Určite sa oplatí zastaviť aj na jednom z mnohých miestnych bazárov, kde zoženiete aj ručne tkané koberce s úchvatnými vzormi a ornamentmi. Stačí si už len na tento koberec sadnúť a dúfať, že sa preletíte ponad nádherné Španielsko.

predaj kobercov

Pohľad na ulicu v andalúzskom mestečku Pampaneira, ktorá je plná kobercov, uterákov či prikrývok vyrobených od miestnych remeselníkov.

 

Keramika

Nielen koberce či lampy, ale aj keramika je to, čím sa môže Španielsko popýšiť. Keramické či porcelánové nádoby od výmyslu sveta, pestrofarebné kachličky, dlažba, vzorované umývadlá, úchytky či rôzne doplnky do interiéru… Španielsko je veľmajstrom v práci s hlinou a glazúrou.

spanielska keramika

Chýrny svojou keramikou je aj hornatý región Alpujarras pri Granade.

Na svoje si prídete v historickej Córdobe, Granade či v romantickej Seville, ktoré sú doslova pastvou pre oči. Tieto miesta však svojou ponukou očaria aj turistov, ktorí si chcú domov odniesť nezabudnuteľný suvenír vyrobený ručne a s láskou.

ornamenty na spanielskej keramike

Precízne ornamenty na španielskej keramike si zamilujete.

 

Perly

Ak máte radi šperky, mali by ste sa vybrať na španielske ostrovy, ktorých je hneď viacero. Náušnice a prívesky z mušiel či pekných kameňov nadchnú nejednu ženu, no náhrdelník z pravých perál je predsa len o pár levelov vyššie.

vyroba peral Spanielsko

Na Malorke nájdete hneď niekoľko obchodov s výrobkami z pravých perál.

Napríklad na ostrove Malorka sa nachádza viacero podnikov, ktoré sa venujú ručnej výrobe a spracovaniu perál. Nie je to síce úplne bežný suvenír, ktorý len tak „šupnete“ do vrecka, ale určite je to kúsok, ktorým nepohrdne žiadna dáma. Ak teda chcete niečo luxusné a zároveň nezabudnuteľné, perly sú tá správna voľba.

spanielske perly

Odniesť si môžete domov perlový kúsok mora.

 

Gurmánske špeciality

Španielsko je známe aj svojou kuchyňou, ktorú by ste počas svojej dovolenky jednoznačne mali ochutnať. Niektoré gurmánske špeciality sa však oplatí zbaliť aj do kufra, aby ste si na nich mohli zgustnúť aj doma alebo ich podarovať niekomu blízkemu.

La Boqueria v Barcelone

Slávna La Boqueria v Barcelone hýri všetkými farbami, vôňami aj chuťami.

Oplatí sa zájsť na miestne trhy a zakúpiť si korenie, ktoré ohúri vaše zmysly. Výborné sú aj rôzne výrobky s obsahom olív, domáce syry či tradičná šunka jamón, ktorá prežije aj cestu lietadlom.

mix spanielskych pochutin

Špeciálny mix pochutín a korenia zo Španielska je jedinečným darčekom.

Určite však nič nepokazíte ani vínom, ktoré najlepšie chutí na španielskom vidieku. Najvýznamnejšie vinárske oblasti sú Rioja, Ribera del Duero a Valdepeňas.

spanielske vina

Biele, červené, ružové aj netradičné – španielske vína jednoducho treba ochutnať.

 

Ak sa teda chystáte na dovolenku do Španielska, nezabudnite si kúsok z neho odniesť aj domov. Pekným suvenírom predsa urobíte radosť nielen sebe, ale aj niekomu blízkemu.

 

Do Španielska s Idem.sk

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49073 videní | 3 minúty čítania