Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 61761 videní | 9 minúty čítania

10 tradičných jedál, ktoré musíte ochutnať na dovolenke v Španielsku

10 tradičných jedál, ktoré musíte ochutnať na dovolenke v Španielsku
Nezostávajte len pri tapas a paelle. Počas dovolenky v Španielsku si doprajte aj tieto delikatesy.

Zmes kultúr, chutí i vôní – aj také je horúce Španielsko, ktoré nie je iba vychýrenou dovolenkovou destináciou, ale aj gastronomickou veľmocou. Spoznajte tie najlepšie hispánske špeciality a lahôdky, ktoré uspokoja chuťové poháriky aj tých najnáročnejších gurmánov.

 

1. Paella

Slováci majú bryndzové halušky, Španieli zas paellu. Paella je najobľúbenejšie a zároveň najznámejšie jedlo tohto južanského národa, pričom každá rodina má svoj vlastný recept na jej dokonalú prípravu.

Základom je vždy ryža, ktorá by mala byť v ideálnom prípade zafarbená pravým šafranom. Španielsko je totiž jednou z posledných európskych bášt, kde sa táto kráľovská rastlina pestuje.

paella s morskymi plodmi

Tradičná paella je mäsová, no môžu v nej byť aj morské plody.

Kolískou paelly je Valencia. Kedysi dávno roľníci do ryže pridávali to, čo „komora dala“, predovšetkým však zeleninu a kuracie či králičie mäso. Takáto paella ľuďom zachutila, a tak niet divu, že časom prenikla aj do gastronómie ďalších španielskych provincií, ktoré si ju upravili podľa svojho gusta. Populárna je preto aj paella s morskými plodmi, ako sú krevety či sépia. Ak sa vám začali zbiehať slinky, ľahko si ju pripravíte aj doma. Vyskúšajte napríklad recept na paellu s krevetami.

tradicna spanielska paella

Kolískou paelly je Valencia a ochutnať ju môžete doslova na každom rohu.

Ak by ste si však chceli pochutnať na tej najlepšej, navštívte reštauráciu El Racó de la Paella vo Valencii, ktorá má u hostí mimoriadne dobré hodnotenia.

 

2. Tapas

Španielska kuchyňa prináša množstvo prekvapení a jedným z tých príjemných sú určite tapas. Ani si ich neobjednáte a už vám pristanú na stole.

Ide o rozmanité jednohubky, ktoré vám reštaurácia donesie ako „všimné“, aby ste si skrátili čakanie na hlavné jedlo. Je to milý zvyk, ktorý sa, našťastie, pomaličky rozširuje už aj mimo Španielska, čo je skvelé.

spanielske tapas

Španielske tapas si zamilujete.

Tapas sú však ponímané nielen ako akýsi predkrm, ale aj ako plnohodnotné jedlo, a tak si ich môžete objednať aj vo väčšom množstve. Olivy, domáce syry, rôzne nátierky, mini tortilly či menšie bocadillos a množstvo ďalších chuťoviek – v Španielsku sa naozaj nestane, že by ste alkohol v bare nemali čím zajedať.

spanielsky napoj sangria

Tapas a tradičný „krvavý“ nápoj menom sangría k sebe neodmysliteľne patria.

Tapas sú u Španielov mimoriadne obľúbené, jedia ich prakticky stále a dokonca majú na ich konzumáciu aj špeciálne určené sloveso „tapear“. Takže sa ho stačí iba naučiť a degustácia španielskej kuchyne sa môže začať.

 

3. Tortilla de patatas

Keď sa povie tortilla, mnohým napadne ako prvé Mexiko. Španielska tortilla je však úplne iná a kukuričnú múku by ste v nej hľadali iba ťažko.

tortilla de patatas

Skvelá nielen na raňajky, ale po celý deň.

Tortilla de patatas je zmes zemiakov, ktoré sa smažia na olivovom oleji, až zmäknú a sčasti sa opečú. Potom sa k nim pridá cibuľa a omeleta z vajíčok, až z toho celého napokon vznikne hutné cesto. Túto klasickú kombináciu však možno dochutiť aj pridaním zeleniny či tradičnej šunky jamón.

spanielska sunka jamon

Tradičnú španielsku šunku jamón kúpite na každom trhovisku.

Španielska tortilla sa krája ako pizza a podáva sa teplá aj studená, ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k iným jedlám. Ak teda chcete ochutnať pravú španielsku kuchyňu, tortilla de patatas by vám na tanieri rozhodne nemala chýbať.

 

4. Patatas bravas

Kým mexická kuchyňa je známa rôznymi pikantériami, v tej španielskej by ste štipľavé jedlá hľadali iba ťažko. Výnimkou sú však patatas bravas, ktorých názov by sme mohli preložiť ako „odvážne zemiaky“.

patatas bravas

Ak máte radi štipľavé, patatas bravas sú pre vás tá správna voľba.

A dať si ich je naozaj poriadne odvážne. Biele zemiaky sa pokrájajú na kocky, osmažia a dochutia pikantnou omáčkou z rajčín a paprík. Ak ste teda fanúšikom štipľavého, patatas bravas sú pre vás tá správna voľba.

 

5. Rabo de Toro

Tento španielsky pokrm nie je až taký známy, no jednoznačne patrí medzi najväčšie fajnoty. Teda pokiaľ vám nevadí, že budete jesť rabo de toro, čiže chvost z býka.

Recept na toto nezvyčajné jedlo pochádza z obdobia starovekého Ríma, no dlho bol v zabudnutí. Až v 19. storočí jeho čaro objavili španielski toreádori a spopularizovali ho naprieč celou krajinou.

rabo de toro

Ak radi experimentujete, býčí chvost na španielsky spôsob neoľutujete.

Býčí chvost sa podusí na cibuľke, pridá sa mrkva, paradajky, cesnak, bobkový list, šafrán, olivový olej, korenie a soľ a celé sa to podleje červeným vínom, ktorému sa v Španielsku veľmi dobre darí. Výsledkom je pochúťka, po ktorej si budete doslova oblizovať prsty.

Ak vás tento recept zaujal, vyberte sa do starobylej Córdoby, ktorá sa na túto gastronomickú lahôdku špecializuje. A po dobrom jedle sa môžete vydať do historických uličiek mesta, ktoré doslova dýchajú vôňou Andalúzie.


6. Gambas de ajillo

Španielsko pri Stredomorí je známe svojimi morskými plodmi a kulinárskymi špecialitami, ktoré z nich kuchári dokážu vyčarovať. Krevety, mušle, kraby, homáre… naozaj si je z čoho vyberať.

Gambas de ajillo

Cesnakové krevety budú šmakovať každému.

Určite však stojí za to vychutnať si gambas de ajillo, čo sú vlastne cesnakové krevety, ktoré sa podávajú s čili, soľou, petržlenom a olivovým olejom. Toto jedlo je bežne dostupné v baroch aj reštauráciách a jeho ochutnávku určite nebudete ľutovať.

 

7. Hornazo

Ak sa náhodou ocitnete v meste Salamanca a na vašich potulkách starobylými uličkami vyhladnete, zastavte sa v jednej z pouličných putík a ochutnajte miestnu špecialitu menom hornazo.

slany kolac Hornazo

Hornazo zoženiete v meste Salamanca doslova na každom rohu.

Ide o mäsový koláč, ktorý je plnený bravčovou panenkou, pikantnou klobásou či vajíčkom natvrdo. Tento koláč je však naprieč krajinou taký populárny, že doň kuchári pridávajú všetko, čo im príde pod ruku.

Hornazo je však určite dobrou voľbou, a to najmä ak máte radšej slané pochutiny než tie sladké.

typicke spanielske Hornazo

Rýchle, výživné a najmä chutné – hornazo jednoznačne treba ochutnať.

Pri návšteve Španielska však platí jedna vec – nech už budete kdekoľvek, choďte na miestne trhoviská, do malých putík, reštaurácií, jednoducho zastavte sa, ochutnávajte a nasajte do seba tú pravú esenciu tejto dovolenkovej destinácie.

trhovisko La Boqueria v Barcelone

Slávne trhovisko La Boqueria v Barcelone je zmesou vôní a chutí.

 

8. Polvorones

Tradičné, sladké a také drobivé, až sa vám v ústach rozpadnú na „popol“. Také sú polvorones, ktoré sa v Španielsku neodmysliteľne spájajú s vianočným obdobím.

spanielske polvorones

Mandľové, škoricové, čokoládové… z polvorones si vyberie každý.

No ešte predtým, než ich po prvý raz ochutnáte, mali by ste si z nich odhryznúť čo najväčší kus a s plnými ústami vysloviť „Pamplona“. Nie každému sa to síce podarí, ale je to tradícia, pri ktorej sa zabavíte a ešte si aj pochutíte.

 

9. Tarta de Santiago

Ďalšou dobrotou je Santiagova torta, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale ulahodí aj vašim očiam a duši. Torta s typickým krížom svätého Santiaga je totiž jedným z najlepších dezertov v celom Španielsku, ktorý si už od 16. storočia udržiava svoju tradičnú receptúru.

Santiagova torta s krizom

Ak uvidíte v Španielsku na torte kríž, nemali by ste zaváhať a rýchlo si ju objednajte.

Chuť torty je naozaj famózna. Tento tradičný dezert je vyrobený z múky, masla, cukru, vajec, citrónu a najmä z mandlí, ktoré mu dodávajú nezameniteľnú chuť a arómu. Ak chcete prežiť skutočný gastronomický zážitok, doprajte si k torte aj pohárik Licor Regueiro, čo je víno typické pre celú Galíciu.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago si najlepšie vychutnáte priamo v historickom meste Santiago de Compostella.

Túto tradičnú tortu si najlepšie vychutnáte v historickom meste Santiago de Compostela, ku ktorému sa jej vznik viaže. A doprajú si ju tu aj mnohí pútnici, ktorí prišli do tohto nádherného mestečka na severe Španielska. Je to pre nich akási sladká odmena, ktorú si doprajú po dlhých týždňoch putovania a odriekania všetkých svetských radostí.

 

10. Gazpacho

Na záver tu máme ešte poslednú chuťovku z fascinujúcej Andalúzie na juhu Španielska. Všetci dobre vedia, že táto destinácia vie byť poriadne horúca. Čo však v takých horúčavách jesť? Španieli na to majú jednoznačnú odpoveď – dajte si gazpacho.

Je to studená polievka, ktorá je zmesou paradajok, uhoriek, cibule, olivového oleja, cesnaku a korenia – to všetko je dochutené opraženými kúskami chlebíka a dozdobené červenou paprikou. Jednoducho mňam!

 studena polievka gazpacho

Červená podnecuje chuť do jedla, gazpacho je tak pre vás tá správna voľba.

Nie je síce úplne jasné, odkiaľ presne tento recept pochádza, no vždy bol typický predovšetkým pre horkokrvných Andalúzanov. Gazpacho však v minulosti zachutilo aj pocestným, a tak sa veľmi rýchlo rozšírilo po celom Pyrenejskom polostrove a dnes je jednou z najobľúbenejších pochúťok v celom Španielsku.

polievka gazpacho

Ak sa teda vyberiete na potulky podmanivou Andalúziou, zastavte sa určite aj v Seville, ktorá je vychýrená fantastickými gazpacheríami, ktoré sa špecializujú na túto famóznu studenú polievku.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86960 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84986 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania