Späť na všetky články
pred 1 rokom 72292 videní | 4 minúty čítania

Ak počas túry staviate kamenných mužíkov, nerobte to. Ich skutočný význam vás prekvapí

Ak počas túry staviate kamenných mužíkov, nerobte to. Ich skutočný význam vás prekvapí
Je takmer pravidlom, že ak sa v prírode objaví jedna kamenná mohyla, o chvíľu k nej pribudne množstvo ďalších.

Je takmer pravidlom, že ak sa v prírode objaví jedna kamenná mohyla, o chvíľu k nej pribudne množstvo ďalších. Kamenní mužíci sú tiež obľúbeným objektom pre fotografovanie. Bezhlavé ukladanie kameňov na jednu kopu je však v rozpore s ich pôvodným účelom.

 

 

Ľudia ich stavajú pre zábavu

Určite ste na kamenné mohyly v prírode natrafili už aj vy. K tomu, aby ste sa k nim dostali, nemusíte byť žiadnym milovníkom vysokohorskej turistiky. Nie sú totiž len výsadou hôr, ale nachádzajú sa aj v nížinách či bežných lesoch.

Stretnúť sa s nimi môžete dokonca aj na tropickej púšti či snehom pokrytých miestach. Väčšina ľudí ich vníma ako neškodnú formu zábavy, takže ak idú okolo jednej mohyly z kameňov, postavia k nej ďalšiu. 

Priložiť ruku k dielu budú chcieť aj ostatní okoloidúci, takže tam, kde sa donedávna nachádzali kamene na zemi, sa po chvíli objaví kamenné pole so skalami uloženými do výšky.

Stavanie kamenných mužíkov je teda skvelým príkladom davovej psychózy. Keďže väčšina turistov považuje kamenné mohyly za rovnaký symbol hôr, ako napríklad kríže na vrcholoch štítov, stavajú ich pre zábavu. To je však v úplnom rozpore s ich skutočným významom.

 

Na čo vlastne slúžia?

Tradícia v stavaní kamenných mohýl nie je žiadnou novinkou. Tobôž tento zvyk nevznikol na Slovensku. Do sveta, a teda aj k nám sa pravdepodobne dostal z Himalájí. Tamojším šerpom však kamenné mohyly neslúžili na krátenie dlhých chvíľ. 

Kamenní mužíci majú svoj význam zakotvený v dávnej minulosti, kde v rozľahlých a menej prebádaných oblastiach slúžili ako jednoduchý spôsob značenia ciest. Ide teda o jednu z najstarších foriem turistických smerových značiek.

Svoj význam však majú ešte aj dnes. Napríklad ako doplnkové značenie v neprehľadnom teréne či na miestach, kde zatiaľ neexistujú žiadne turistické tabule. Z toho vyplýva, že na takéto mohyly môžete natrafiť kdekoľvek na svete.

Podľa portálu Tatry.cz v slovenských veľhorách kamenné mohyly správne využívajú napríklad horolezci, ktorí si s nimi vyznačujú miesta s dobrým prístupom na steny či overené cesty pre zostup dole.

Kopčeky zo skál však môžu byť tiež dobrým pomocníkom v hmle. Týmto spôsobom už pomohli viacerým turistom. Minimálne Matejovi, ktorý na problém so stavbou kamenných mužíkov upozorni v skupine Turistika na Slovensku.

 

Neškodná stavba, ktorá ohrozuje prírodu

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že kamenní mužíci sú pre prírodu neškodní, nie je to celkom tak. Môžu byt síce zaujímavým spestrením, no predsa len narúšajú charakter krajiny.

Ľudia vnímajú kamene ako mŕtvu súčasť prírody, no skutočnosť je taká, že sa postupom času menia rovnako ako rastliny či zvieratá. Presúvaním kameňov z ich pôvodného miesta sa narúša prirodzený vývoj krajiny, vysvetlil hrozbu stavania kamenných mohýl Radek Drahný, hovorca českého Krkonošského národného parku.

Okrem vizuálnej podoby krajiny majú kamenní mužíci negatívny vplyv aj na zvieratá. Ak vezmete z potoka zopár kameňov, môžete tak zničiť úkryt hneď niekoľkým druhom vodných živočíchov. 

Na kameňoch sa takisto môžu nachádzať ikry alebo larvy, takže ak ho vyberiete z vody, živočích z neho neutečie, ale vyschne. Takéto prípady nájdete nielen u nás, ale napríklad aj v susednom Česku

Ochranári tam upozornili na veľký problém so stavaním mohýl v údolí Labský důl, kde sa vyskytujú ohrozené druhy rýb, ktoré tieto nevinné stavby zabíjajú.

 

Pomôcť môžete aj vy

Ak ste doteraz nevedeli, že kamenné mohyly nie sú na zábavu a niekoľko stavieb máte na svedomí aj vy, svet sa kvôli tomu nezrúti. Pokiaľ by ste však chceli svoj čin napraviť, pri ďalšej prechádzke ich môžete zničiť

Berte teda na vedomie, že kamenní mužíci slúžia ako orientačné body pre turistov a horolezcov. Keďže Slovensko patrí medzi krajiny s najdokonalejším značením turistických trás, stavanie kamenných mohýl je u nás úplne zbytočné. 

Celková dĺžka vyznačených trás v slovenských horách a lesoch je viac ako 15 000 kilometrov. Najkrajšie úseky pritom nájdete vo Vysokých Tatrách. 

Po tom, čo ich zdoláte, môžete relaxovať v niektorom z hotelov, ktoré sa nachádzajú priamo pod štítmi najmenších veľhôr na svete. :)

Autor: Erik Oravec
 

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 49032 videní | 3 minúty čítania