Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 49067 videní | 3 minúty čítania

Aký význam majú jednotlivé vlajky na plážach?

Aký význam majú jednotlivé vlajky na plážach?
Červená je vám možno dobre známa, ale čo znamená napríklad taká červeno-žltá či fialová?

Červená je vám možno dobre známa, ale čo znamená napríklad taká červeno-žltá či fialová vlajka, vlajúca blízko pobrežia? V našom článku nájdete stručné informácie ku každej z vlajok, s ktorou sa môžete stretnúť na plážach po svete.

 

Zelená

Vlajku tejto farby si želá na pláži vidieť azda každý okrem surferov. Znamená to, že more je pokojné a kúpanie sa odporúča.

zelena-vlajka

 

Žltá

Vlajka žltej farby je už miernou výstrahou. Hovorí, že more nie je úplne pokojné a ľudia sa tu môžu kúpať len na vlastné riziko. Do vody by nemali ísť malé deti bez dozoru a dospelí na nafukovačkách.

zlta-vlajka

 

Žltá s čiernou bodkou

Žltá vlajka, ktorá má v strede čierny bod, sa najčastejšie objavuje v USA a označuje zákaz surfovania. To znamená, že na takto označenej pláži sa môžu ľudia pokojne kúpať bez toho, aby ich obťažovali surfy či iné vodné plavidlá.

zlta-s-ciernou-bodkou-vlajka

 

Červená

Vlajka červenej farby je veľmi dobre známa väčšine ľudí, ktorí zvyknú dovolenkovať pri mori. Upozorňuje na veľké nebezpečenstvo, spôsobené vysokými vlnami či silnými spodnými prúdmi.

cervena-vlajka

Neznamená však, že do mora nemôžete vkročiť vôbec. Treba byť však maximálne obozretný a vstupovať do vody maximálne do výšky hrude. Plávať sa rozhodne neodporúča.

 

Dve červené

Pokiaľ na pláži uvidíte dve červené vlajky, znamená to, že kúpanie je úplne zakázané a pláž je pre verejnosť uzatvorená. Platí to aj pre tých najzdatnejších plavcov bez výnimky.

dve-cervene-vlajky

Porušením zákazu vystavíte veľkému riziku nielen seba, ale aj svoje úspory. V Spojených štátoch hrozí za ignorovanie dvoch červených vlajok pokuta.

 

Čierna

Dve červené vlajky môže nahradiť aj jedna čierna. Taktiež označuje zákaz vstupu na pláž, na ktorej hrozí vážne riziko ohrozenia života a zdravia.

cierna-vlajka

 

Žlto-červená

Prejdime od zákazov k pozitívnejšej vlajke. Žlto-červená návštevníkom hovorí, že na pláž dohliada skúsený plavčík, a preto sa môžu bez obáv kúpať.

zlto-cervena-vlajka

 

Fialová

Atypickou farbou plážovej vlajky je fialová. Pokiaľ sa s ňou niekde vo svete stretnete, vedzte, že upozorňuje na nebezpečné živočíchy vo vode, ako sú medúzy, žraloky či iné nebezpečné ryby. Kúpanie sa neodporúča.

fialova-vlajka

 

Bielo-modrá

Keď na hladine vody uvidíte modro-bielu vlajku s dvomi vodorovnými pruhmi, je veľmi pravdepodobné, že sa pod hladinou nachádza niekoľko potápačov. Kúpať sa môžete, ale dávajte si väčší pozor a predovšetkým sa psychicky nalaďte na to, že sa pod vami môže zjaviť človek.

bielo-modra-vlajka

Niekde sa miesta vyhradené pre potápačov označujú aj takouto červenou vlajkou s bielym šikmým pruhom uprostred.

vlajka-potapaci

 

Čierno-biela

Švorčeková čierno-biela vlajka vyhadzuje miesto pre lode, člny, skútre či surfy. Pre vaše vlastné bezpečie sa v takto označených lokalitách nekúpte.

cierno-biela-vlajka

 

Červeno-biela

Štvorčekovú červeno-bielu vlajku na pláži vidieť nechcete, to nám verte. Označuje totiž stav krajného nebezpečenstva a nutnosť evakuácie pláže. Ľudia musia okamžite opustiť vodu.

cerveno-biela-vlajka

Zdroj: smsmoewe.com

 

Modrá s piktogramom vĺn

Na záver sme si nechali azda najpozitívnejšiu zo všetkých vlajok. Modrá vlajka s piktogramom vĺn je totiž certifikáciou vysokej kvality pláže.

modra-s-vlnami-vlajka

Ide o exkluzívne ocenenie pláží a prístavov, ktoré spĺňajú prísne environmentálne štandardy v oblasti kvality vody, bezpečnosti, informovanosti, ako aj vybavenosti službami. Na takto označenej pláži je teda radosť sa kúpať a oddychovať.

 

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49067 videní | 3 minúty čítania