Späť na všetky články
pred 1 rokom 7664 videní | 6 minúty čítania

Moja polovička so mnou nechce cestovať. Čo s tým?

Moja polovička so mnou nechce cestovať. Čo s tým?
Čo robiť, ak človek, ktorého ľúbite, odmieta cestovať, no vy si bez cestovania neviete predstaviť živoť? Máte niekoľko možností.

Ak ste si otvorili tento článok, zrejme patríte k ľuďom, ktorí milujú cestovanie a nedokážu bez neho žiť. Rovnako pritom milujete aj svoju polovičku – hoci váš vzťah možno v poslednej dobe trochu upadol do stereotypu. Snívate preto o tom, ako spoločne vypadnete niekam do sveta za novými zážitkami. Sen však zostáva iba snom. Vaša láska totiž na cestovanie takmer nikdy nemá náladu.

 

polovicka-nechce-cestovat

Zdroj: unsplash.com

 

Čo teda môžete spraviť, aby sa to zmenilo? Existuje vôbec nejaké riešenie?

100 % odpovede vám síce dať nevieme, ale zato sme pre vás dali dokopy niekoľko tipov a rád, ktoré by vám mohli pomôcť.

Pozrime sa preto spoločne na to, čo sa dá robiť, aby ste čo najlepšie zladili vašu lásku k partnerovi s vašou láskou k cestovaniu.

 

1. Je to skutočne partner pre vás?

Položte si túto otázku a čo najúprimnejšie si na ňu odpovedzte. Tým nechceme povedať, aby ste sa kvôli cestovaniu hneď vzdali vášho dlhodobého vzťahu a nebodaj manželstva.

Ak ste však s partnerom v začiatkoch a už teraz si všímate veľké vzájomné rozdiely, zbystrite pozornosť.

Aj taká vec, ako je nenaplnená láska k cestovaniu, totiž môže po čase prerásť do veľkého problému. Je totiž naozaj náročné, keď sa jeden človek vo vzťahu musí vzdať toho, čo zbožňuje a čo ho napĺňa. Táto krivda bude medzi vami visieť stále.

 

2. Zdieľajte svoje sny a načúvajte druhému

Poďme však k lepším riešeniam, ako je výmena partnera. A to rovno k zlepšeniu vzájomnej komunikácie.

Často sa totiž stáva, že pomyselný nezáujem partnera o to, čo máte radi, plynie len z toho, že o svojich snoch a túžbach dostatočne nehovoríte.

Vy sami si možno len nahovárate, že partner s vami nikam nechce ísť, hoci to tak v skutočnosti nemusí byť a hovorí za vás len váš vlastný strach zo sklamania.

nacuvat-snom-partnera

Zdroj: unsplash.com

 

Prirodzene, vaša polovička potom nemusí ani len tušiť, ako veľmi chcete cestovať a čo to pre vás znamená. Preto sa o tom rozprávajte so svojím partnerom, povedzte mu, že chcete cestovať, vysvetlite mu, prečo chcete cestovať a čo chcete zažiť.

Nezabudnite priložiť tiež argumenty o tom, aké pozitíva môže cestovanie priniesť do života vám obom, respektíve vášmu vzťahu.

Ako dobrý argument určite poslúži aj tento článok o pozitívnom vplyve cestovania na vzťah. :)

motivacia-partnera-cestovat

Zdroj: unsplash.com

 

3. Zážitky hľadajte aj v bežných dňoch

Možno si myslíte, že jediný spôsob, ako nadobudnúť spoločné zážitky, je vycestovať niekam za hranice. A to môže pôsobiť na partnera, ktorý nemá rád cestovanie, ako nátlak.

Začnite preto najprv s malými objavmi a malými výletmi. Vezmite svoju polovičku na rande niekam, kde ste ešte nikdy neboli. Vyskúšajte novú reštauráciu, film, šport, tanec, jednoducho čokoľvek, čo môžete robiť spoločne a bude to pre vás niečo nové a zábavné.

Týmto spôsobom trochu posuniete hranice komfortnej zóny vášho partnera a postupne tak budete môcť skúšať aj ďalšie, akčnejšie aktivity. Partner si tak vytvorí zaľúbenie v objavovaní nového a cestovanie sa zrazu nebude zdať také otravné ako kedysi.

zazitky-kazdy-den

Zdroj: unsplash.com

 

4. Hovorte o vašich príhodách

Keďže milujete cestovanie, určite máte množstvo zážitkov z vašich ciest, o ktorých viete dlho a zaujímavo rozprávať. A keďže vaša polovička cestovanie nerieši, možno vôbec netuší, o čo všetko sa pripravuje.

Práve toto môžete zmeniť. Začnite rozprávať o vašich cestovateľských zážitkoch, o tom, čo všetko vám to v živote dalo, predstavte partnerovi priateľov, ktorých ste spoznali na vašich cestách a ukážte mu čo najviac z toho, čo máte na cestovaní najradšej.

Dobrou pomôckou je tiež ukázať partnerovi iné páry, ktoré spoločne objavujú svet, ale aj známe cestovateľské filmy.

 

5. Hľadajte kompromis

Vzťah je vždy, vždy, ale že vždy o dvoch. Tým chceme zdôrazniť to, že hoci vám môže pripadať téma cestovania ako najdôležitejšia vec na svete, váš partner môže súčasne riešiť úplne iné veci, ktoré sú preňho rovnako dôležité ako pre vás cestovanie.

A práve tu prichádzame ku slovu kompromis.

To znamená, že ak vy túžite po cestovaní, no váš partner aktuálne túži zvládnuť maratón alebo ťažké skúšky v škole či práci, podporte ho v tom a pomôžte mu dosiahnuť jeho ciele. To isté by potom mal urobiť aj váš partner.

Vzájomne si pomáhať a podporovať sa, zdieľať zážitky a inšpirovať sa jeden od druhého.

Neberte vaše rozdielne záujmy ako negatívum. Naopak, ide o príležitosť rozšíriť si obzory aj v úplne iných sférach života, ktoré by ste zrejme bez vášho partnera nikdy neobjavili.

kompromis-s-partnerom

Zdroj: unsplash.com

 

6. Nie tak zhurta

Ak sa vám aj podarí zlákať vašu nie príliš dobrodružnú polovičku na cestovanie, neurobte hneď to, že pôjdete spolu na mesačný eurotrip stopom (trošku preháňame, ale viete, čo máme na mysli). Začnite pozvoľna.

Naplánujte si spoločný predĺžený víkend niekde v európskej metropole alebo si vyberte pohodlnú all inclusive dovolenku cez cestovnú kanceláriu, kde nemusíte nič riešiť, iba oddychovať, užívať si jeden druhého a spoznávať okolie.

Až potom, keď partner na vlastnej koži okúsi výhody cestovania, ktoré dovtedy nepoznal, môžete postupne začať navrhovať aj dobrodružnejšie spoločné výpravy do exotických krajín či na vlastnú päsť.

 

7. Nič nezabralo? Cestujte sólo

Ak všetky vaše pokusy o spoločné cestovanie zlyhajú, jednoducho cestujte bez partnera.

Môžete ísť sólo, s kamarátkou alebo rovno s celou partiou. Stále to totiž neznamená koniec vášmu vzťahu. Naopak.

Vy si budete plniť sny a vaša polovička zase tie svoje. Po návrate môžete spoločne zdieľať rozdielne zážitky a užívať si opätovne spoločné chvíle, ktoré sa po krátkom odlúčení nebudú zdať už také všedné, ako sa vám možno zdali predtým. :)

PS: Máte aj vy partnera, ktorý s vami nechce cestovať? Pridajte do komentára vaše tipy, ako ste túto situáciu riešili.

Autor: Evelína Jakubcová
 

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49034 videní | 3 minúty čítania