Späť na všetky články
pred 1 rokom 33898 videní | 6 minúty čítania

10 kvalitných filmov pre cestovateľov na voľné sviatočné chvíle

10 kvalitných filmov pre cestovateľov na voľné sviatočné chvíle
Tieto filmy vás počas sviatkov vytiahnu z obývačky priamo do sveta.

Ak vás už filmy s Mrázikom, Popoluškou či zabudnutým Kevinom nebavia, tieto filmy vás počas sviatkov vytiahnu z obývačky do sveta. Nájdete medzi nimi komédie, drámy, romantické príbehy aj dokumentárne seriály, ktoré spestria voľný čas každého cestovateľa.

 

Kým si po nás príde (Hodnotenie: 79 %)

Sebeckého milionára Edwarda a pokorného automechanika Cartera postihol rovnaký osud – obom im lekári diagnostikovali rakovinu. Keď sa dozvedia, že im zostáva sotva rok života, namiesto trúchlenia sa rozhodnú posledný rok života prežiť v maximálnom štýle.

kym-si-po-nas-nepride-film

Zdroj: IMDb

Spíšu si bucket list (zoznam vecí, ktoré chcú stihnúť do smrti) a splniť si svoje dávne sny. Počas spoznávania sveta navštívia Egypt, Indiu, Čínu a neboja sa vyskúšať ani tandemový zoskok z lietadla či prejsť sa po Veľkom čínskom múre na motorke. Počas týchto chvíľ dospejú tiež k úvahám o zmysle života a potrebe napraviť chyby, ktorých sa v živote dopustili.

 


Útek do divočiny (Hodnotenie: 86 %)

utek-do-divociny-film

Zdroj: IMDb

Legendárny dobrodružný film o skutočnom príbehu 20-ročného Christophera McCandlesse, ktorý sa po vysokej škole rozhodol vymeniť bežnú kariéru za život podľa vlastných predstáv. Počas putovania naprieč americkou divočinou zisťuje, že byť sám v odľahlej prírode je fajn, no bez ľudí, ktorých máte radi, to nie je celkom ono.

 


Divočina (Hodnotenie: 72 %)

Cheryl sa rozhodla vyrovnať s ťažkými životnými udalosťami tak, že sa úplne sama vybrala zdolať Pacifik Crest Trail – najnáročnejšiu a najdivokejšiu turistickú trasu v Amerike. Predpokladá, že po zdolaní tejto 1 770-kilometrovej cesty bude pripravená žiť opäť normálny život.

divocina-film

Zdroj: IMDb

Počas putovania siahne na dno svojich síl. Občas má chuť sa tohto bláznivého nápadu vzdať a vrátiť sa späť do civilizácie. Nevyhne sa stretu s nebezpečnými zvieratami a prekonávaniu snehových závejov či tropických horúčav. Časť trasy dokonca prejde len s jednou topánkou.

Ak máte radi filmy o prežití v prírode, film Divočina sa vám bude určite páčiť.

 

 

Kon-Tiki (Hodnotenie: 78 %)

Celovečerný film o expedícii Kon-Tiki, ktorú v roku 1947 spolu s ďalšími piatimi priateľmi zorganizoval nórsky prieskumník Thor Heyerdahl. Film mapuje túto 101 dní trvajúcu plavbu aj s jej prípravou. Čím sa táto expedícia preslávila, že o nej vznikol nejeden film? Počin posádky lode Kon-Tiki prispel k odhaleniu, akým spôsobom prebiehalo dávne osídľovanie Polynézie.

kon-tiki-film

Zdroj: IMDb

Film o nezlomnom odhodlaní človeka je plný krásnych prírodných scenérií. Kon-Tiki bol dokonca nominovaný na Oscara a Zlatý glóbus a bolo to zároveň prvýkrát, čo sa medzi nomináciami na týchto súťažiach objavil film s nórskym pôvodom.

 


Everest (Hodnotenie: 76 %)

Filmov o najvyššej hore sveta vzniklo už niekoľko. V tomto sa Mount Everest nepokúsia zdolať obyčajní dobrodruhovia, ale skúsení horolezci. Ani dlhá príprava, dokonalá kondícia a dlhoročné zručnosti však nie sú zárukou, že sa im podarí vrchol dobiť.

everest-film

Zdroj: IMDb

Aj drobná odchýlka od plánu a náhla zmena počasia totiž môže spôsobiť, že životnou výzvou horolezcov nebude výstup na Mount Everest, ale jeho zostup a bezpečný návrat domov. Film je natočený podľa skutočnej udalosti z roku 1996.

 

 

Pod toskánskym slnkom (Hodnotenie: 65 %)

Pokiaľ by ste si počas sviatkov radi oddýchli pri ľahšom romantickom filme z prostredia slnečného Toskánska, tento si zaslúži vašu pozornosť. Čerstvo rozvedená spisovateľka Frances prichádza na popud svojej priateľky na 10-dňový výlet do Toskánska.

pod-toskanskym-slnkom-film

Zdroj: IMDb

Aj keď túto ponuku neprijala s úplným nadšením, po príchode si ju krajina získa natoľko, že si tu kúpi starú vilu. To ešte nevie, že skutočné prekvapenia a dobrodružstvá plné lásky ju ešte len čakajú.

 

 

Tajný život Waltera Mittyho (Hodnotenie: 77 %)

Walter Mitty v podaní Bena Stillera je fotoeditor časopisu Life, no aby si toto svoje teplé miestečko udržal, jedného dňa ho musí na chvíľu opustiť. Vyberie sa po stopách slávneho dobrodruha a fotografa, aby našiel stratený negatív fotografie, ktorá má byť použitá na titulnej stránke časopisu.

tajny-zivot-waltera-mittiho-film

Zdroj: IMDb

Výlet za hľadaním konkrétnej fotografie však neznamená jednoduchú prechádzku po lese. Waltera čaká cesta okolo sveta či putovanie po najnedostupnejších miestach na zemi.

 

 

Planéta Zem (Hodnotenie: 95 %)

Tento 11-dielny seriál je považovaný za najlepší dokument o prírode. V jednotlivých častiach spoznáte najvyššie stromy, najhlbšie jaskyne či najchladnejšie miesta našej planéty. Natáčanie tohto dokumentárneho seriálu trvalo 5 rokov. Dôvodom bola snaha autorov zachytiť vždy len tie najlepšie snímky, no dobu nakrúcania predĺžili aj drsné prírodné podmienky.

planeta-zem-film

Zdroj: IMDb

Keď sa z dych berúcich záberov z prostredia našej planéty vrátite späť do reality, pustite si pokračovanie – Planétu Zem II. V ňom vás scenárista David Attenborough prevedie nielen po ostrovoch, púšťach či pohoriach, ale aj po tých najkrajších mestách.

 

 

Vlčie hory (Hodnotenie: 88 %)

Ľudia jasajú nad prírodnými krásami v cudzích krajinách, pritom iba časť z nich vie, aké veľké prírodné bohatstvo ukrýva naše Slovensko. Ak ste doposiaľ netušili, že na hranici Slovenska, Poľska a Ukrajiny máme jeden z posledných kútov skutočnej divočiny, pozrite si dokument Erika Baláža.

vlcie-hory-film

Zdroj: Martinus

Ten s ďalšími filmármi strávil 3 roky v lesoch Východných Karpát, aby zachytil život vlkov a iných zvierat žijúcich na tomto území.

 

 

Cesta okolo sveta za 80 dní (Hodnotenie: 91 %)

Nie, nemáme na mysli komédiu v hlavnej úlohe s Jackie Chanom, ale seriál z roku 1989. Sedemdielny dokument zachytáva cestu okolo sveta, na ktorú sa v roku 1988 vybral herec Michael Palin. Jeho cesta po stopách Philiasa Fogga z legendárneho románu Julesa Verneho sa mala čo najviac priblížiť knižnej predlohe.

cesta-okolo-sveta-film

Zdroj: IMDb

Michael Palin teda prešiel rovnaké miesta a využil rovnaké dopravné prostriedky ako vymyslená postava z knihy. Aj keď má tento seriál už takmer 30 rokov, počas ktorých sa podoba niektorých krajín zmenila, aj dnes patrí medzi filmy, ktoré by si mal pozrieť každý milovník cestovania.

 

 

A ktoré filmy o cestovaní sú vaše obľúbené? Napíšte nám o nich do komentára. ;-)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49071 videní | 3 minúty čítania