Späť na všetky články
pred 1 rokom 18865 videní | 5 minúty čítania

8 príkladov, ako môže spoločné cestovanie posilniť váš vzťah

8 príkladov, ako môže spoločné cestovanie posilniť váš vzťah
Čím viac času budete tráviť s partnerom na cestách, tým silnejší bude váš vzťah.

Trávte so svojím partnerom čo najviac času na cestách. Vedie to k zlepšeniu komunikácie, lepšiemu spoznaniu a posilneniu vzájomného puta, čo sa prejaví aj vo vašom intímnom živote. Vďaka týmto výhodám spoločného cestovania váš vzťah nielenže vydrží dlhšie, ale budete v ňom aj spokojnejší.

 

Predpokladom šťastného partnerského vzťahu je trávenie spoločných chvíľ nielen doma, ale aj v cudzine. Potvrdzuje to štúdia U.S. Travel Association, z ktorej vyplýva, že páry, ktoré cestujú spoločne, sú oveľa šťastnejšie ako ľudia, ktorí so svojím partnerom necestujú.

 

1. Cestovanie vás zbaví rutiny

Ak je váš každodenný harmonogram vyplnený z hlavnej časti prácou a partnerovi sa venujete večer po príchode domov, váš vzťah veľmi rýchlo skĺzne do stereotypu. Počas spoločného cestovania nadobudnete nové poznatky a zážitky, na ktoré by ste počas monotónneho života nenatrafili.

Podľa výsledkov spomínanej štúdie až 67 % párov verí, že trávenie spoločných chvíľ na cestách zlepší aspoň jeden kľúčový aspekt v ich vzťahu.

 

2. Vzájomne sa lepšie spoznáte

Na cestách nespoznáte iba cudzie krajiny, kultúry a ľudí, ale aj samých seba. Pokiaľ je váš vzťah ešte len na začiatku, spoločné cestovanie je skvelou príležitosťou, ako prehĺbiť poznatky o svojom novom partnerovi.

Okrem príjemných chvíľ sa s cestovaním spájajú aj tie stresujúce. Počas nich sa presvedčíte, ako váš partner reaguje na krízové situácie.

Nečakané situácie nielenže preveria váš vzťah a vzájomnú oddanosť, ale s odstupom času na ne budete príjemne spomínať. Aj negatívne zážitky môžu byť tými, ktoré vás viac spoja.

 

3. Výlety prebudia stratenú romantiku

Je úplne jedno, či sa vyberiete na mesačnú dobrodružnú výpravu do Južnej Ameriky alebo strávite spoločný víkend na túre v Tatrách. Hlavné je nájsť si na seba dostatok času.

Na spoločnej dovolenke, kde vás nebudú rozptyľovať žiadne pracovné úlohy ani telefonáty, sa môžete sústrediť len na svojho partnera či partnerku. Odpojenie sa od týchto rušivých vplyvov posilňuje romantiku aj intímny život.

Potvrdzujú to aj údaje zo štúdie. Podľa nej ¼ párov, ktoré za posledný rok nestrávili žiadnu spoločnú dovolenku, si nedokážu nájsť dostatok času na intimitu a sexuálny život. Väčšina párov zapojených do prieskumu sa tiež vyjadrila, že spoločný výlet v nich dokáže vzplanúť romantiku viac ako nejaký materiálny darček.

 

4. Po dovolenke dlhodobo spokojnejší vzťah

Spoločné dovolenky, víkendové pobyty či jednodňové výlety nie sú pre partnerský vzťah výhodné iba v danom momente. Prínosné sú totiž aj z dlhodobého hľadiska. Páry, ktoré cestujú spolu, sú so svojím vzťahom spokojnejšie aj po návrate domov. Viac ako ¼ tvrdí, že sa ich sexuálny život aj vďaka spoločnému cestovaniu výrazne zlepšil.

Oslovené páry tvrdili, že trávenie spoločných chvíľ na cestách ich vzťah napĺňalo spokojnosťou a vďaka romantike, ktorú na výletoch zažili, sú si bližší a veria, že ich vzťah je na dobrej ceste. Okrem toho sa zosúladili aj v spoločných cieľoch a ľahšie sa zhodnú pri riešení dôležitých životných situácií v porovnaní s pármi, ktoré spolu necestujú.

 

5. Naučíte sa vychutnávať si prítomné okamihy

Zatiaľ čo doma sa budete ako pár zaoberať vašou spoločnou budúcnosťou, na cestách sa nemusíte príliš starať o to, čo bude nasledovať ďalej. Skôr ako začnete aktuálnu situáciu analyzovať, si ju radšej budete vychutnávať. Intenzita nádherných okamihov a zážitkov vás vytiahne z reality.

To je presne ten dôvod, prečo nám chvíľu trvá, kým sa po dovolenke dostaneme do zabehnutých koľají. Alebo prečo sa chceme hneď po návrate vrátiť späť.

stary-par

 

6. Spoločne sa naučíte nové veci

Cestovanie ponúka množstvo príležitostí naučiť sa vždy niečo nové. Spomeňte si na strednú alebo vysokú školu – aj vám sa učivo vstrebávalo do hlavy ľahšie, keď ste mali po boku spolužiaka, však? Vzdelávanie a naberanie nových skúseností spája ľudí už od nepamäti.

Spolu s tým, ako budete naučené skúsenosti využívať v praxi, sa vám vybavia spomienky na spoločné chvíle s partnerom, počas ktorých ste tieto vedomosti nadobudli.

 

7. Naučíte sa rešpektovať slobodu a súkromie

Ľudia, ktorí cestujú s inými osobami, sa naučia lepšie chápať slobodu a nezávislosť. S týmto poznatkom tak nebudú mať problém rešpektovať, ak ich partner bude mať potrebu byť na chvíľu sám. Rešpektovanie súkromia je výborným predpokladom pre dlhodobo šťastný vzťah.

 

8. Zažijete množstvo zábavy

Najväčším prínosom cestovania je množstvo zábavy, ktorú spolu na cestách zažijete. Niektoré situácie, kvôli ktorým sa dokonca pochytíte, nemusia v danej chvíli zdať až také humorné, no s odstupom času sa budete zabávať aj na nich. Potvrdí to nejeden cestovateľský pár.

par-lietadlo

Napríklad Patrik Paulínyi, ktorý spoznáva svet spolu s priateľkou Andreou Zahurancovou, v rozhovore pre náš cestovateľský portál Idem spomínal príhodu z Iránu, kde ich pri hádke vyrušil chlapec predávajúci žuvačky: „Práve takéto maličkosti tú hádku dokážu odľahčiť. Keď už je na cestách nejaký konflikt, vždy sa to medzi nami urovná vďaka nejakým vonkajším podnetom, ktoré to akoby zahovoria.“

Autor: Evelína Jakubcová

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49033 videní | 3 minúty čítania