Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 6312 videní | 5 minúty čítania

Kde vo svete vám naservírujú najlepšiu pizzu? Taliani ospevujú aj bratislavskú reštauráciu

Kde vo svete vám naservírujú najlepšiu pizzu? Taliani ospevujú aj bratislavskú reštauráciu
Ak patríte k milovníkom pravej talianskej pizze, v tomto článku si určite prídete na svoje.

Jemné chrumkavé cesto okrúhleho tvaru, k tomu paradajkový pretlak, syr a ďalšie ingrediencie podľa vlastnej chute. Takto v skratke by sa dala opísať pizza, ktorú milujú ľudia naprieč všetkými kontinentami. Pozrite sa, kde pripravujú tú najlepšiu.

 

1. La Pizzeria Sorbillo (Neapol, Taliansko)

Kráľovná kráľovien. Taká je La Pizzeria Sorbillo v Neapole, za ktorou sa skrýva zaujímavý rodinný príbeh.

rozne druhy pizzSú také skvelé, že si nebudete vedieť vybrať.

Luigi Sorbillo si v 30. rokoch otvoril svoju prvú pizzeriu a postupne sa mu narodilo 21 detí, z ktorých sa všetky venovali príprave tohto chrumkavého pokrmu. Dnes v jeho šľapajach pokračuje najmä vnuk Gino, ktorý výrobu pizze povýšil na hotové umenie, preslávil sa po celom svete a dokonca získal aj medzinárodné ocenenia.

pizza napoli
Gino Sorbillo sa hrdí umeleckým titulom Artista Pizza Napolitana.

Jeho pizzeria sa nachádza na starej historickej ulici Via dei Tribunali. O tom, že táto pizza zákazníkom naozaj chutí, svedčia dlhočizné rady pred reštauráciou. Oplatí sa však vystáť si „frontu“, pretože na vás čaká obrovský gastro zážitok.

ludia, ktori cakaju pred pizzeriou
Na dobré jedlo sa oplatí počkať. Na snímke La pizzeria Sorbillo v Neapole.

A po takomto jedle dobre padne prechádzka. Preto sa nezabudnite prejsť po okolí, Neapol je totižto považovaný za najcoolovejšie mesto Talianska

.

2. Pizzeria L’Operetta (Icon Village, Singapur)

Ak budete mať chuť na pizzu Napolitana, ale nechystáte sa do Talianska, vedzte, že si ju môžete dopriať aj v juhovýchodnej Ázii. Pizzeria L'Operetta v Singapure má certifikát od asociácie Verace Pizza Napoletana a ponúka nefalšovanú taliansku pizzu.

cerstvo upecena pizza
Budete sa tu cítiť ako v pravej talianskej reštaurácii.

Pizzeria sa nachádza v dedine Icon Village na ulici Gopeng a je obľúbeným miestom milovníkov pizze. A o tom, že reštaurácia je naozaj „multi-kulti“, sa presvedčíte po tom, ako ochutnáte jednu z miestnych špecialít, do ktorej sa pridávajú aj japonské ingrediencie.

 

3. Mozza (Los Angeles, USA)

Pizzeria Mozza nie je iba reštaurácia. Je to akčný film, majstrovská trieda v oblasti výroby pizze, cesta skrz talianske regióny vína a magnet pre davy hladujúcich, ktorý môžete zohnať iba v Los Angeles,“ takto pochvalne sa o tomto podniku vyjadril vo svojej recenzii Los Angeles Times

Pizzeria Mozza je malý elegantný podnik, ktorý je všeobecne považovaný za jednu z najlepších pizzerií ​​v USA. Známa je chutnými kalifornskými ingredienciami a ospevovanou chrumkavou kôrkou.

priprava jedla
Vyrábaná šetrne a s láskou.

Okrem skvelých chutí je tu však ešte jedna nadhodnota tohto miesta, a to šetrnosť k životnému prostrediu. Podnik je známy tým, že dbá na čistotu odpadových vôd, brojí proti jednorazovým čistiacim prostriedkom, starostlivo si vyberá vybavenie interiéru a hlavne potraviny pochádzajú iba z miestnych zdrojov.

Neustále sa snažíme znižovať náš vplyv na životné prostredie prijímaním opatrení týkajúcich sa prevádzkovej efektívnosti, prísad a kompenzácií uhlíka,“ tvrdí tím manažérov, ktorý si za to získal obdiv širokej verejnosti. Jednoducho niečo nevídané.

 

4. La Gatta Mangiona (Rím, Taliansko)

Ak plánujete cestu do „Večného mesta“ a budete chcieť ochutnať pravú taliansku kuchyňu, rozhodne si rezervujte miesto v La Gatta Mangiona. Rímska reštaurácia je vychýrená vďaka šéfkuchárovi menom Giancarlo Casa, ktorý je milovníkom pizze a rád experimentuje s rôznymi cestami a dochucovadlami. Napríklad na jar tu môžete vyskúšať rôzne pizza prílohy z jedlých kvetov, no vybrať si môžete aj z tradičnej ponuky, ktorá vás určite nadchne.

pizza plna kvetov
Kvety a pizza? Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, naozaj to ide dokopy.

 

5. Luigi’s Italian Pizzeria & Pasta Bar (Maurícius)

Maurícius je považovaný za dovolenkový ostrov snov. Nájdete tu tie najkrajšie pláže, najznámejšou z nich je Grand Baie. Nachádza sa tu množstvo hotelov, viliek, nočných klubov, pubov, obchodov aj reštaurácií.

luigi pizza
Tradičná talianska pizza a tradičné talianske posedenie na tak trochu netradičnom ostrove Maurícius.

Spomedzi nich jednoznačne vyniká podnik Luigi’s Italian Pizzeria & Pasta Bar, ktorý prevádzkujú rodení Taliani. V tejto rodinnej reštaurácii si môžete vychutnať famóznu pizzu, ktorá uspokojí chuťové poháriky aj tých najnáročnejších jedákov, a takisto tu dostanete aj domáce cestoviny. Ešte stále váhate, kam pôjdete na neskorú dovolenku?

 

6. Goodfellas (Goa, India)

Keď sa povie India, mnohým fajnšmekrom prídu na myseľ skôr indické špeciality. Goodfellas Italian Restaurant v indickom štáte Goa však ponúka kúsok Toskánska a Sardínie zároveň. Ide o malebnú pizzeriu s príjemnou atmosférou, ktorá je ako stvorená na romantickú večeru.

krasna naaranzovana pizza
Vďaka pečeniu na ohni a na dreve je táto pizza dokonalá.

Tajomstvom tohto jedinečného miesta sú traja majitelia, ktorí premenili starý dom na elegantnú reštauráciu. A hádajte, odkiaľ sú títo traja? Áno, z Talianska. Takže ak sa raz ocitnete v Goa, choďte do tohto úžasného podniku. Určite vás nesklame.

traja sympaticky taliani, ktori obsluhuju
Obsluhovať vás budú títo traja sympatickí Taliani.

 

7. Basilicò (Bratislava, Slovensko)

A to najlepšie na záver. Jednu z top pízz na svete si môžete vychutnať aj na Slovensku. Portál Big 7 Travel zaradil bratislavský podnik Basilicò medzi 50 najlepších pizzerií na svete.

pizza z bratislavseho podniku basilico
Pizza z bratislavského podniku Basilicò je jednoducho úžasná.

Autori zoznamu píšu, že je to „domov skvelých talianskych jedál vrátane cestovín a skvelého steaku, ale práve pizza je hviezdou šou. Jej veľké nadýchané kôrky sú vzdušné a zároveň úžasne chrumkavé.“ Čo viac dodať? Jednoducho treba ochutnať.

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 48999 videní | 3 minúty čítania