Späť na všetky články
pred 1 rokom 15215 videní | 9 minúty čítania

Praktický sprievodca Rímom: Miesta, ktoré v hlavnom meste Talianska nesmiete minúť

Praktický sprievodca Rímom: Miesta, ktoré v hlavnom meste Talianska nesmiete minúť
Preskúmajte s nami „večné mesto“ a jeho tajomstvá. Ukážeme vám aj turisticky menej známe zákutia, ktoré stojí za to objavovať.

Všetky cesty vedú do Ríma. A mala by aj tá vaša. V talianskej metropole nájdete svetoznáme monumenty, no skrývajú sa tu aj turisticky menej známe zákutia, ktoré stojí za to objavovať. Preskúmajte s nami „večné mesto“ a jeho tajomstvá.

 

symbol vecneho mesta Koloseum Rim

Najväčším symbolom „večného mesta“ je rímske koloseum.

 

Koloseum

Keď sa povie Rím, väčšina ľudí si predstaví koloseum. A niet divu, pretože kedysi to bola najväčšia budova, a teda symbol mesta.

Koloseum začali stavať už v roku 72 a v priebehu histórie plnilo viacero funkcií. Snáď najviac ho preslávili gladiátori, ktorí tu zvádzali zápasy na život a na smrť. Stavbu však postupne zničilo viacero zemetrasení a ľudia dokonca začali spadnutý materiál rozoberať na svoje domovy. Koloseum má tak dnes iba dve tretiny zo svojej pôvodnej veľkosti.

Koloseum Rim

Pôvodne amfiteáter, neskôr bojisko gladiátorov, ktorí robili „divadlo“ pre Rimanov.

K tejto kolosálnej budove sa však viaže aj slávne proroctvo, ktoré v 8. storočí vyslovil Beda Venerabilis: „Kým stojí Koloseum, bude stáť Rím. Keď padne Koloseum, padne Rím. A keď padne Rím, padne aj svet.“

letecky pohlad na Koloseum Rim

Letecký pohľad na koloseum.

 

Forum Romanum

Dnes je to iba ruina, no v časoch staroveku to bolo absolútne centrum „večného mesta“.

Na námestí, ktoré vzniklo medzi pahorkami Palatín a Kapitol, vystavali Rimania chrámy, oblúky, stĺpy, bola tu aj najväčšia antická krytá tržnica a najmä budova senátu. Odohrával sa tu teda predovšetkým čulý politický, kultúrny, ale aj obchodný život.

pozostatky antiky Forum Romanum Rim

Pozostatky z čias doby antickej najlepšie vidno na Forum Romanum.

Snáď najznámejšou stavbou je Ceasorov chrám, ktorý vyrástol na mieste, kde bolo spálené telo prvého rímskeho diktátora Gaia Julia Caesara. Ak teda plánujete cestu do Ríma, Forum Romanum by na vašom zozname pamiatok nemalo chýbať. Práve tu je totiž cítiť jedinečnú atmosféru tohto historického mesta.

pohlad na Titov obluk Forum Romanum Rim

Pohľad na slávny Titov oblúk na Forum Romanum.

 

Panteón

Na námestí Piazza della Rotonda nájdete jednu z najlepšie zachovaných a najfantastickejších stavebných pamiatok Ríma – antický panteón.

Postavený bol už 25 rokov pred Kristom a pôvodne to bola pohanská stavba zasvätená všetkým rímskym bohom. Našťastie, neskôr si ho prisvojili kresťania, a tak táto stavba nebola násilne vypálená, ako to bolo v prípade iných pamiatok.

priecelie Panteonu Rim

Priečelie Panteónu v Ríme.

V priebehu histórie ju však postihlo viacero katastrof – či už to bol oheň, ktorý tu vypukol, zemetrasenia, záplavy, ale aj necitlivé ľudské zásahy. Majestátnu stavbu napokon vždy opravili a dnes ju chodia obdivovať davy turistov.

okulus Panteon Rim

Panteón je turistami vyhľadávaný aj vďaka vzácnemu okulusu, skrz ktorý prúdi svetlo.

Atrakciou sú nielen hroby slávnych osobností, ktoré sú tu pochované, ale aj obrovský okulus v strope, ktorý je jediným zdrojom svetla. Jednoducho povedané, treba vidieť na vlastné oči.

 

Fontána di Trevi

Najslávnejšia fontána sveta sa nachádza na Piazza di Trevi. Opradená je zaujímavou legendou. Tá hovorí, že ak sa k Fontáne di Trevi postavíte chrbtom, zavriete oči a hodíte za seba mincu, máte zaručené, že do Ríma sa vrátite aj o rok.

Fontana di Trevi v noci Rim

Fontána di Trevi je v noci naozaj magická.

Legendy o vhodení mincí podporila aj krásna Anita Ekbergová a Marcello Mastroianni vo filme Sladký život (La dolce vita) z roku 1960, ktorí tu predviedli najslávnejšie fontánové kúpanie. Každodenne sem tak prichádzajú davy turistov, ktorí hľadajú svoje šťastie.

Fontana di Trevi Rim

Azda niet turistu, ktorý by do tejto fontány nehodil mincu pre šťastie.

A len tak pre zaujímavosť, z fontány každý deň vylovia pracovníci mesta približne 4 000 eur, pričom za minulý rok sa cifra celkovo vyšplhala na 1 500 000 eur. A kam všetky želania turistov putujú? No predsa na charitu.

Hoci sa nedávno rozvírili vody, že sumu si ponechá magistrát mesta, napokon vyhrala charita, ktorá sa vďaka týmto príspevkom už dlhé roky stará o bezdomovcov a ďalšie sociálne slabšie skupiny.

 

Villa Borghese

Oáza pokoja – aj tak by sa dal nazvať tretí najväčší park, ktorý obklopuje slávnu Villa Borghese. Prírodná krajinná záhrada bola vybudovaná v duchu renesancie.

Nájdete tu jazierko, po ktorom sa môžete plaviť, cestičky, ktoré lemujú sochy, kvetinové záhony či lavičky, kde si môžete vychutnať nikým nerušenú romantiku ako z filmu.

okolie Villa Borghese Rim

Romantika v Ríme ako vyšitá.

Záhrada je obklopená aj množstvom budov, múzeí a nájdete tu aj galériu Borghese či rôzne iné atrakcie. Ak si teda budete chcieť na chvíľu oddýchnuť od rušného Ríma, toto je pre vás to pravé miesto.

Villa Borghese Rim

Villa Borghese, v ktorej nájdete múzeum aj galériu.

 

Španielske schody

Denne po nich prejdú tisíce turistov, no iba málokto vie, aký bol ich pôvod. Slávne Španielske schody na Piazza di Spagna vznikli v roku 1660 ako symbol mieru, ktorý sa podarilo uzavrieť medzi Španielskom a Francúzskom.

135 schodov tak symbolicky prepojilo španielske námestie, kde sa nachádza aj Palazzo di Spagna a francúzsky kostol Trinità dei Monti.

Spanielske schody v Rime

Španielske schody v Ríme sú najmä miestom stretnutí.

Toto miesto bolo vždy atraktívne, no v 50. rokoch minulého storočia sa okolo neho spustila doslova davová psychóza. Práve tu sa totiž v roku 1953 natáčal film Prázdniny v Ríme.

Slávna herečka Audrey Hepburnová si tu bezstarostne vychutnávala zmrzlinu v spoločnosti Gregoryho Pecka a nasávala úžasnú atmosféru Ríma. Scéna zo Španielskych schodov sa tak stala doslova kultovou a odvtedy sem prichádzajú davy turistov. Pre miestnych sú tak tieto schody predovšetkým miestom stretnutí a randenia.

 

Piazza Navona

Ak chcete zažiť skutočný taliansky nočný život a ruch, vyberte sa jednoznačne na Piazza Navona. Práve tu a v okolitých uličkách nájdete množstvo reštaurácií, kaviarní a putík, kde vám naservírujú pravú taliansku pizzu a môžete tu okoštovať aj vychýrenú zmrzlinovú pochúťku tartufo.

Atmosféru tohto miesta dotvárajú aj miestni umelci a živé sochy, ktoré vás prevedú dejiny Ríma.

letecky pohlad na Piazza Navona Rim

Letecký pohľad na Piazza Navona v historickom centre Ríma.

Zaujímavé je však aj samotné námestie, kde môžete vidieť napríklad aj kostol Sant Agnese in Agone.

nocny zivot Piazza Navona Rim

Nočný život na Piazza Navona.

Najznámejšia je však Berniniho baroková Fontána štyroch riek. Štyri rieky v názve symbolizujú božstvá štyroch kontinentov – Ganga za Áziu, Níl za Afriku, Dunaj za Európu a Rio de la Plata za Ameriku. A oplatí sa sem prísť najmä v noci, keď je táto pamiatka nádherne vysvietená.

Fontana styroch riek Piazza Navona Rim

Slávna Fontána štyroch riek na Piazza Navona.

 

Campo dei Fiori

Ak sa vyberiete južne od Piazza Navona, prídete na Campo de’ Fiori, čo môžeme preložiť ako lúka kvetov. Kvety tu však nájdete iba na trhoch, ktoré sa tu konajú.

Môžete si tu ale kúpiť aj pravé talianske cestoviny, domácu zeleninu a ovocie a rôzne ďalšie pochúťky, ktorými sú Taliani známi. Keďže sem prúdia aj masy turistov, zoženiete tu aj suveníry ako pamiatku na „večné mesto“.

Campo dei Fiori Rim

Campo dei Fiori je mimoriadne populárne.

V minulosti však malo toto miesto úplne inú funkciu. Konali sa tu totiž popravy.

Upálili tu napríklad aj Giordana Bruna, ktorý sa preslávil tézami o tom, že Zem ani Slnko nie sú stredom vesmíru a že vesmír je nekonečný. Slávneho filozofa a jeho učenie tu dnes pripomína jeho socha.

socha Giordana Bruna Rim

Socha Giordana Bruna, ktorého upálili za jeho myšlienky.

 

Pamätník Viktora Emanuela

Je to možno turisticky trošku menej známe miesto, no rozhodne si zaslúži patriť medzi top 10 miest Ríma. Na námestí medzi Piazza Venezia a kapitolským kopcom sa nachádza žiarivobiely pamätník, ktorý symbolizuje zjednotene Talianska.

Meno nesie podľa kráľa Viktora Emanuela II., ktorý zjednotenie vybojoval.

pamatnik krala Viktora Emanuela II. Rim

Pamätník kráľa Viktora Emanuela II.

Vstup do budovy chráni čestná stráž, no dnu môžete ísť a za poplatok sa môžete vyviesť výťahom na vrchol pamätníka, kde je rozľahlá terasa.

Zo 70-metrovej výšky budete mať úchvatný panoramatický výhľad na celý Rím, ktorý je doslova nabitý dejinami.  

panoramaticky pohlad na Rim

Panoramatický pohľad na Rím, vzadu kupola Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.

 

Vatikán

Byť v Ríme a nenavštíviť Vatikán – to by bol hriech. Najmenší štát sveta sa nachádza ako malá enkláva v strede Ríma a žije tu hlava katolíckej cirkvi – pápež. Nie je to tu veľké, takže kamkoľvek sa pohnete, natrafíte na neuveriteľný skvost.

Svatopeterske namestie s Bazilikou sv Petra Rim

Svätopeterské námestie s Bazilikou sv. Petra.

Či už je to Bazilika sv. Petra, Svätopeterské námestie s priľahlými budovami, kde nájdete múzeá, ale aj pompézne vatikánske záhrady.

interier baziliky sv Petra Rim

Interiér Baziliky sv. Petra.

Čerešničkou na torte je však Sixtínska kaplnka v Apoštolskom paláci, ktorá je turistickou atrakciou číslo jeden nielen v rámci Vatikánu, ale aj v rámci celého Ríma.

Je taká impozantná, že ju od roku 1984 spolu s ostatnými architektonickými pamiatkami Vatikánu zapísali na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Sixtínsku kaplnku jednoducho treba vidieť, lebo žiadne slová nie sú dostatočné, aby dokázali vystihnúť jej krásu.

fresky v Sixtinskej kaplnke vo Vatikanskom muzeu Taliansko

Fresky v Sixtínskej kaplnke vo Vatikánskom múzeu sú majstrovským dielom.